Saucony Freedom ISO Review

9.0
4.5 1
Saucony

Voor- en nadelen

  • Geweldig dempende en verende Everun-zool over de gehele lengte
  • Erg comfortabel
  • Soepel, goed passend sokachtig bovenwerk
  • Snel en relatief licht
  • Doorzichtige slijtzool is heel duurzaam
  • Aantrekkelijk uiterlijk
  • Ietwat smal
  • Bij bochten niet precies genoeg voor sommige gebruikers
  • Prijs

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 225 gram
Dames: 230 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 4 mm
Dames: 4 mm
Hiel hoogte:
Heren: 19 mm
Dames: 19 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 15 mm
Dames: 15 mm
Releasedatum:
december 2016
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Het gaat wat ver om te zeggen dat de Saucony Freedom ISO de hardloopschoenenindustrie op zijn kop heeft gezet, maar het Amerikaanse sportmerk heeft de boel op zijn minst flink opgeschud. In ieder geval was vrijwel iedere hardloopschoenenrecensent en hardloper die het model onder ogen kreeg lyrisch over de kwaliteiten van deze ultiem dempende, verende en presterende neutrale hardloopschoen van Saucony. Vrijwel het enige minpuntje is de prijs. Maar als je goed rondkijkt, kun je nog wel eens een leuke aanbieding tegenkomen. In dat geval is de schoen een absolute no brainer.

Maat we dwalen af. De Saucony Freedom ISO heeft geen directe voorganger, dus is in veel opzichten de eerste in zijn soort. Hoewel, niet helemaal: veel van de gebruikte materialen en technologieën – zoals het ISOFIT-bovenwerk en het gebruik van Everun foam in (gedeeltes van) de tussenzool – zijn al in eerdere modellen teruggekomen. Alleen niet in deze mate of samenstelling.

Daarnaast bestond er in 1983 al een Saucony-model dat ‘Freedom Trainer’ heette, in die tijd een ontzettend innovatieve en geavanceerde hardloopschoen. Het is geen reden dat dit nieuwe model wat van de die naam heeft overgenomen: Saucony heeft duidelijk het idee dat de Freedom ISO een nieuwe en grote stap vooruit is voor het merk.

En daar kunnen ze best eens gelijk in hebben. Eén van de grootste trekpleisters van de schoen, waar niemand over uitgepraat lijkt te raken, is de laag TPU-foam – hier Everun genoemd – die over hele lengte van de schoen is toegepast. Vrijwel geen enkel merk of geen enkel model heeft dit. Alleen Adidas beschikte hierover met zijn Boost-modellen, en had wat dat betreft het rijk in de hardloopschoenenindustrie alleen. Deze dempende en verende tussenzool voelt erg fijn aan en levert zeer goede prestaties. Maar daarover later meer.

Saucony Freedom ISO

Bovenwerk

De volledige Everun-tussenzool is zeker niet het enige goede nieuws over de Freedom ISO. Ook het ISOFIT-bovenwerk is iets om erg enthousiast van te worden. Het mesh-materiaal is gevormd in een sokachtig geheel, dat je heel makkelijk aantrekt en soepel met de voet meebeweegt, enigszins als flyknit van Nike en premium knit van Adidas. Verder is het mesh op vele punten erg goed luchtdoorlatend zodat het nooit te warm wordt in de schoen.

Om de schoen zo licht mogelijk te houden – die fijne Everun-zool is niet extreem licht – is er zo min mogelijk gebruikgemaakt van opdrukken, opvulsels en stiksels. Wel zit er een uitneembare sockliner in de schoen die voor net een beetje extra demping zorgt onder de voet, in samenwerking met een topzool van Everun-materiaal.

In dit ISO-bovenwerk zit ook een stevig, stabiliserend vetersysteem verwerkt, dat, net als flywire van Nike, het bovenwerk goed om de bogen van de voet heen laat sluiten, wat voor een optimale pasvorm zorgt.

Tenslotte is er nog een lichte clip aan de buitenzijde toegevoegd die naar en rondom de hiel loopt, om zo voor enige stabiliteit bij de hielkap te zorgen. Het is net genoeg om te voorkomen dat je hiel gaat schuiven of omhoogkomt in de schoen.

Saucony Freedom ISO

Demping

En dan komen we toch wel bij het pièce de resistance van de Saucony Freedom ISO: de schoenlange Everun dempingszool. Eerder waren er alleen accenten met dit materiaal aangebracht in andere modellen van Saucony, voornamelijk onder de hiel, maar voor het eerst is de hele tussenzool voorzien van dit hoogwaardige TPU.

Het bijzondere is dat de zool niet alleen heerlijke demping biedt maar ook nog eens zeer goed terugveert: volgens Saucony wordt 83% van de energie aan de loper teruggegeven, wat indrukwekkend is. En de ervaringen van gebruikers lijken deze claim te ondersteunen. Deze schoenen zijn behoorlijk snel en blijven maar gaan.

Wat dat betreft is de Freedom ISO ook niet in een hokje te plaatsen. Hij is erg geschikt voor korte, snelle stukken – ook door zijn lage offset van 4 mm – maar zijn zachte, comfortabele, dempende eigenschappen maken het ook een prima schoen voor langere stukken. Wat bij dit laatste ook helpt is dat de tussenzool niet inzakt na een x aantal kilometers en zeer duurzaam is. Hij is aan het einde van je run nog net zo dik en veerkrachtig als aan het begin. Redelijk uniek. Fijn is ook dat het TPU-foam niet beperkt lijkt te worden in zijn werking door schommelende temperaturen. Ook als het (erg) koud is, blijft de zool soepel, responsief en effectief.

Voor het geval deze zool nog niet genoeg was, heeft Saucony voor de zekerheid nog een Everun-topzool onder de sockliner toegevoegd, voor nog net dat beetje extra veerkracht en demping. Waarom ook niet?

Saucony Freedom ISO

Slijtzool

Nu worden we uiteraard al heel erg blij van het ISO-bovenwerk en de Everun tussenzool, maar Saucony heeft zich er ook bij het ontwerpen van de slijtzool niet met een jantje-van-leiden van afgemaakt. Ook hier heeft Saucony iets nieuws uit de hoge hoed gehaald. In plaats van het gebruikelijke geblazen rubber voor de zool, maakt Saucony voor de Freedom ISO gebruik van het doorzichtige Crystal Rubber.

Dit is stevig carbon-rubber, dat een prettig contrast vormt met de zachte eigenschappen van de rest van de schoen. De voet wordt nu goed ondersteund en gevolgd tijdens de afwikkeling, wat perfect gedoseerd lijkt te zijn en heel natuurlijk aanvoelt. Voor de nodige flexibiliteit in de slijtzool zorgt overigens het bekende pijlvormige Tri-flex profiel

Saucony Freedom ISO

Conclusie, uiterlijk en prijs

Veel woorden hoeven we eigenlijk niet meer vuil te maken aan de Freedom ISO. Als je hier bent aangekomen weet je waarschijnlijk al of – of dát – je deze schoen gaat kopen. Oh ja, we kunnen nog iets over het (meestal) flitsende uiterlijk vertellen. Dit is al bijna net zo aantrekkelijk als de functionele kwaliteiten van de schoen. Meestal uitgevoerd met veel – en fel – blauw en een opvallende slijtzool met ‘Everun’ zichtbaar in/op de tussenzool, soms met pittige neonkleurtjes. Groovy.

Het is nog wel even het vermelden waard dat de heeldrop – met 4 mm – laag is, wat wellicht niet naar ieders smaak is. Maar voor relatief korte, snelle runs of ter afwisseling met andere schoenen is de Freedom ISO hoe dan ook aan te raden. De prijs is wellicht het enige struikelblok, met een adviesprijs van rond de 180 euro. Gelukkig is de schoen ook al voor minstens een paar tientjes minder te vinden, wat hem voor elke serieuze hardloper het overwegen waard maakt.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!