Saucony Guide ISO Review

7.9
Saucony

Voor- en nadelen

  • Soepel sokachtig bovenwerk
  • Zeer goed dempende en verende Everun tussenzool
  • Comfortabel
  • Lichtgewicht
  • Prima ondersteuning
  • Kan (in het begin) wat stug zijn
  • Minder teenruimte
  • Mogelijke irritatie onder voet

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Lichte overpronatie
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 292 gram
Dames: 258 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 8 mm
Dames: 8 mm
Hiel hoogte:
Heren: 27 mm
Dames: 27 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 19 mm
Dames: 19 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Hoewel de populaire stabiliteitsschoen – voor overpronerende lopers dus – Saucony Guide al tien verschillende generaties kent, heeft Saucony besloten met deze uitvoering de teller weer op nul te zetten. Inderdaad, dat heeft wat te maken met die ‘ISO’-toevoeging in de modelnaam. Het betekent dat de Guide ditmaal, zoals vrijwel alle recente modellen van Saucony, is uitgevoerd met het zogenaamde ISOFIT-bovenwerk, dat, via een organische twee-eenheid in het design, voor een sokachtige ervaring zorgt bij het aantrekken en dragen van de schoen.

Deze ISOFIT upper, onder meer bekend van de Saucony Freedom ISO, is de voornaamste update ten opzichte van de Saucony Guide 10, die als medium stabiliteitsschoen nog steeds hoge ogen zal gooien, voor een groot deel ook vanwege de erg fijne Everun dempingszool. Wel lijkt er wat minder ruimte te zijn voor de tenen, al wordt dit volgens sommige berichten beter na de (tamelijk lange) inloopperiode.

Bovenwerk

Zoals vermeld is vooral het bovenwerk van de Saucony Guide ISO gewijzigd ten opzichte van de Guide 10. Gewoon, omdat het kan. De pasvorm was al goed, en doordat het een stabiliteitsschoen is, was de schoen ook al van voldoende steun voorzien, maar het ISOFIT-bovenwerk voegt hier nog een sokachtige fit aan toe.

Het mesh-materiaal trek je heel simpel en snel aan en beweegt mooi met de voet mee, vergelijkbaar met flyknit van Nike en premium knie van Adidas. Tevens is het beter ademend dan voorheen.

Het teengedeelte lijkt wel wat krapper te zijn geworden. In veel gevallen verbetert deze situatie echter na een vrij stevige inloopperiode (van rond de 50 km). Ook zijn er verschillende berichten dat er onder de boog van de voet irritaties en soms zelfs blaren kunnen optreden.

Het ISOFIT-systeem wordt uitstekend en effectief toegepast in de Guide, waarbij alle kwaliteiten benut worden, zonder dat er ergens anders op ingeleverd op te worden. Zo is het bovenwerk soepel, maar biedt het tegelijkertijd prima steun en merk je bijvoorbeeld niet dat je tijdens het afwikkelen, schuift of anderszins stabiliteit mist.

Saucony guide iso

Demping

Een van de grootste trekpleisters van de Saucony Guide (ISO) en van vele andere Saucony-modellen is de speciaal ontwikkelde dempingszool die luistert naar de naam Everun. Deze wordt alom geprezen en gewaardeerd door hardlopers vanwege zijn meer dan uitstekende dempende en terugverende kwaliteiten. De zool is licht en er wordt relatief veel energie aan de loper teruggegeven in vergelijking met andere dempingszolen. Het afzetten van de voet kost zo vrijwel geen moeite of energie: alsof je op een springplank loopt.

Een toevoeging die de Guide ISO biedt ten opzichte van de Guide 10, is het gebruikte PWRFoam-materiaal, Dit is een tweede laag onder de Everun-dempingslaag, die het geheel duurzamer, stabieler en nog responsiever maakt.

Om overpronatie tegen te gaan is de Medial Post in de tussenzool aangebracht, feitelijk een blokje dat ervoor zorgt dat het naar binnen rollen van de voet wordt tegengaan na contact met de grond.

De Guide Iso heeft een relatief lage heeldrop van 8mm waardoor je meer op de midden- en/of voorvoet zult landen in plaats van op de hiel. Hierdoor kun je potentieel meer snelheid ontwikkelen door meer feedback en een natuurlijke afwikkeling van de voet. Tegelijkertijd heeft de zool voldoende demping, waardoor vermoeidheid of pijn in de voorvoet worden voorkomen.

Saucony guide iso

Slijtzool

In de voorvoet van de slijtzool is het zeer lichte en duurzame IBR+-rubber toegevoegd, dat voor extra demping en responsiviteit zorgt. Ook geeft het de hardloper extra grip.

Het grootste gedeelte van de zool wordt echter ingenomen door het carbon rubber XT-900, dat vooral erg duurzaam is, maar tevens de nodige grip biedt. Deze materialen werken goed samen en bezorgen meer dan voldoende grip op verschillende soorten ondergronden en onder verschillende weersomstandigheden.

De Tri-Flex groeven in de zool maken de zool flexibel en wendbaar.

Saucony guide iso

Conclusie

Saucony heeft voor deze elfde generatie zijn populaire stabiliteitsschoen Guide een ISOFIT-makeover gegeven, en het moet gezegd worden dat het prima werkt. Het bovenwerk is prettig soepel en sluit goed om de voet heen. Daarnaast is de ventilatie verbeterd. De rest van de schoen is min of meer intact gebleven, maar dat is helemaal geen slecht ding. De uitstekende Everun-dempingszool krijgt nog steeds de handen op elkaar en de grip en ondersteuning voor overpronerende hardlopers is gewoon goed.

Wel is de ruimte voor de tenen wat krapper, voelt de schoen voor veel gebruikers wat stugger aan, en kan er bij sommigen onder de boog van de voet irritatie optreden. Er is echter een goede kans dat deze problemen op den duur verdwijnen. De Saucony Guide ISO is, ondanks een paar kleine mogelijke bezwaren, zeker een succes geworden. Door het ISOFIT-bovenwerk heeft Sauscony deze al uitstekende presterende schoen nog wat verder verbeterd.

Video - look and feel

De beste SauconyHardloopschoenen

Saucony
hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

Jeannette

Krakende hielkap

Ik had ook deze hele mooie schoenen gekocht. Helaas na een paar maanden (en ik loop echt niet heel veel) begon de hiel al te kraken. Ik ben er mee terug gegaan en de hielkap kraakte en liet los. Een productiefout. Jammer, want ze liepen verder prima.