5 redenen om te gaan hardlopen tijdens de corona epidemie

In dit artikel beschrijven wij 5 redenen om te gaan hardlopen tijdens de corona epidemie. Voor een deel zijn die onderbouwd door extern onderzoek maar let op! Het coronavirus is nog jong en er is weinig van bekend. Houd dus ook ten alle tijden de adviezen in de gaten van (medisch) specialisten tijdens en na de corona epidemie.

Welke redenen zijn er om te gaan hardlopen tijdens de corona epidemie?

Sporten is goed voor zowel je fysieke als je geestelijke welbevinden. Onderstaande factoren zorgen ervoor dat wij bij hardloopzone.nl gewoon doorlopen tijdens de corona epidemie.

1 Hardlopen versterkt je immuunsysteem

Versterkt imuunsysteem

Het lichamelijke immuunsysteem is een complex systeem dat de functie heeft je lijf te beschermen tegen externe, ziekmakende indringers zoals virussen en bacteriën en dat zorgt voor het opruimen van gemuteerde cellen. Naast gezond eten en voldoende slaap draagt ook voldoende bewegen hieraan bij.

Er is een theorie die stelt dat het aantal NK cellen (Naturalkillercellen), die van groot belang zijn bij het opruimen van virussen, wordt verhoogd. Ga je hardlopen dan komen er bovendien allerlei hormonen en andere stoffen vrij die via de bloedcirculatie naar je spieren worden geleid. Ook die hormonen onderdrukken het virus en stimuleren het immuunsysteem zo blijkt uit onderzoek. (bron)

Veel bewegen zorgt er volgens andere theorieën ook voor dat de ziekte bestrijdende cellen in je lichaam beter worden geactiveerd en sneller door je lichaam gaan bewegen. Door die verhoogde activiteit wordt de controle op de aanwezigheid van indringers verhoogd en worden ze sneller aangepakt. (bron)

2 Hardlopen verbetert je lichaamsfuncties

Door te gaan hardlopen verbeter je je lichamelijke functies. Zo wordt je stofwisseling effectiever evenals je bloedcirculatie. Ook de functie van de ademhaling verbetert erdoor.

Tijdens het hardlopen ventileer je je longen bijvoorbeeld beter. Het slijmvlies in je neus is daardoor in staat om de binnenkomende lucht beter te bevochtigen waardoor het proces dat virussen buiten de deur houdt beter functioneert. (bron)

3 Hardlopen reduceert stress

Een andere reden om te gaan hardlopen tijdens de corona epidemie is omdat het stress vermindert. Je stresslevel is door alle spanning omtrent de aanwezigheid van het virus in de maatschappij waarschijnlijk toch al verhoogd.

Beweging reduceert echter stress, angst en depressieve klachten doordat opgehoopte stresshormonen worden afgebouwd. En dat verbetert weer je immuunsysteem. Vaak voel je je ook mentaal beter wanneer je gesport hebt. (bron)

4 Praktische voordelen

Hardlopen eenzaam

Tijdens een griepepidemie in het algemeen – of het nu om het coronavirus of om een ander virus gaat – is het van belang dat je bij andere mensen uit de buurt blijft om niet besmet te raken.

Hardlopen kun je overal en altijd doen in je eentje, in duo’s of desnoods in een kleine groep. Het is geen contactsport dus wanneer je samen met iemand anders een rondje gaat lopen, dan is dat stimulerend en wellicht zelfs gezellig. Houd je meer dan anderhalve meter afstand tot elkaar dan is de kans op eventuele besmetting uiterst minimaal.

5 Overige redenen

 

Het zal je niet zijn ontgaan dat vooral mensen die al gezondheidsklachten hebben, vatbaarder zijn voor het coronavirus en er eerder ernstige klachten door krijgen. Dat zijn onder andere mensen met hart- en vaatziekte, diabetespatiënten en mensen met een hoge bloeddruk.

Zeker ten aanzien van de hartfunctie heeft hardlopen positieve effecten. Vooral duursporten waaronder hardlopen, zijn de perfecte bondgenoten van een gezond hart. (Bron)

Maar pas op!

Doe rustig aan

Een kanttekening ten aanzien van de relatie tussen hardlopen en virusbestendigheid is op zijn plaats.

Te zware training zoals het lopen van een (halve) marathon, vergroot namelijk juist de kans op het oplopen van virusinfecties. Door te veel en te intensief te sporten wordt de weerstand namelijk juist tijdelijk verlaagd door onder andere overproductie van stresshormonen. Ook te snelle afkoeling na een training kan het risico op infectie verhogen. (Bron)

Volgens sommige onderzoeken zijn intensieve sporters en topsporters meer dan twee keer zo vaak ziek of verkouden dan matige sporters. (bron)

Overdrijf het dus niet!

Conclusie

Hardlopen tijdens de corona epidemie is een goede remedie tegen besmetting. Allerlei lichaamsfuncties die virussen buiten de deur houden worden namelijk door het sporten verbeterd. Als je een beetje uitkijkt kun je bovendien goed blijven lopen terwijl het virus woedt. Zoals bij vrijwel alles geldt wel: doe het met mate!

Samen het coronavirus de wereld uitlopen: laat ons weten of jou dat wat lijkt!

 


 

Bekijk de black friday deals:

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Franc

Hoe groot is de kans op longfibrose, indien je niet aan de beademing bent geweest? Stel je verliest 30% van je longcapaciteit, krijg je dat ooit nog terug door revalideren of hardlopen?

Hardloopzone.nl

Beste Franc,

Bedankt voor je reactie. Helaas kunnen wij geen medisch advies geven. Deze vraag kun je beter aan een medisch specialist stellen.

Sportieve groet,

Martijn van Hoof