Hardlopen met warm weer? Houd je aan deze 10 tips & hacks

Je zult al snel merken dat hardlopen met warm weer heel wat anders verloopt dan in de winter. Weersomstandigheden kunnen heel bepalend zijn voor je prestaties. Daarom zullen we je in dit artikel tips geven om het hardlopen met warm weer zo leuk mogelijk te maken om bijvoorbeeld oververhitting te voorkomen.

1. Hardlopen in de ochtend

Wanneer er erg warm weer is voorspeld kun je hier gemakkelijk op in spelen door bijvoorbeeld te gaan hardlopen in de ochtend in plaats van in de avond.

Door vroeg te gaan sporten zal je niet alleen gedurende de dag meer energie hebben, maar zal je ook minder last hebben van de temperatuur buiten. In de ochtend ligt de temperatuur nog een stuk lager waardoor je je training waarschijnlijk wat makkelijker langer vol kunt houden dan in de avond.

2. Drink voldoende

Lachende hardlopende vrouw

Veel sporters weten wel dat het belangrijk is om voldoende te drinken nadat ze hebben hardgelopen, maar ook voor en tijdens een training is het belangrijk om genoeg water te drinken. Het is goed bijvoorbeeld ongeveer een halve liter water te hebben gedronken ongeveer twee uur voor je run.

Dit is een indicatie waarbij je voor jezelf kunt bepalen wat voor jouw lichaam en training prettig is. Ook tijdens het hardlopen is het, vooral met warm weer, belangrijk dat je af en toe wat drinkt.

Voor kortere trainingen of afstanden is het niet nodig om water tijdens het hardlopen mee te nemen, maar wanneer je langere afstanden loopt is het wel goed om wat te drinken bij je te hebben. Door goed op je vochtinname te letten kun je je training ook beter volhouden en loop je minder risico op vervelende blessures.

Meer info op Wikipedia (gedeelte vocht).

3. Ga rustig van start

Wanneer je gaat hardlopen met warm weer is het belangrijk dat je je lichaam laat wennen aan de hogere temperaturen. 

Ga daarom niet meteen als een dolle van start, maar probeer het langzaam steeds een beetje meer op te bouwen. Ook al loop je in de winter misschien wat harder dan in de zomer is het wel aan te raden om je lichaam goed te laten wennen aan de zomerse temperaturen.

Probeer het nooit te forceren om blessures en andere ongemakken te voorkomen.

4. Draag lichte kleding

Het dragen van lichtgekleurde en losse kleding kan je helpen om koeler te blijven tijdens het hardlopen met warm weer.

Donkere (sport)kleding warmt sneller op dan lichtgekleurde kleding. Bovendien kun je het beste speciale sportkleding aanschaffen. Deze kleding is speciaal ontworpen om lucht door te laten en ervoor te zorgen dat je zweet goed wordt opgenomen. Katoenen kleding zit een stuk minder comfortabel tijdens heftige zweetsessies.

5. Zorg voor goede zonbescherming

Uiteraard is het altijd belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen de schadelijke stralingen van de zon. Ook wanneer het buiten niet extreem zonnig is, is de zon in de zomer sterk genoeg en kun je nog steeds flink verbranden.

In het ergste geval kan dit zorgen voor huidkanker. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jezelf goed in te smeren voordat je gaat lopen en kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een hardloop zonnebril en speciale armstukken met een UV filter om het verbranden van je huid te voorkomen.

Armstukken zijn speciaal voor sporters ontwikkeld, zodat ze ook tijdens het zweten nog steeds prettig blijven zitten.

6. Let op wat je drinkt

Naast dat je let op hoeveel je drinkt is het ook goed om op te letten wát je drinkt. Zo kan bijvoorbeeld koffie juist zorgen voor uitdroging. Ook alcohol is niet verstandig wanneer je jezelf juist graag wilt hydrateren.

Let hier op voor een training, maar ook juist na een training wanneer je lichaam bezig is met het herstel.

Wanneer je lichaam aan het uitdrogen is zal je dit merken door bijvoorbeeld duizelingen, spierkrampen, misselijkheid en overgeven of hartkloppingen.

Door op tijd voldoende te drinken kun je dit voorkomen en ervoor zorgen dat je geen ergere ongemakken oploopt zoals bijvoorbeeld een zonnesteek. Wacht niet met drinken totdat je dorst hebt, maar probeer dit te voorkomen.

7. Ga samen met iemand hardlopen

In de zomer houd je je training misschien minder goed en lang vol dan in de winter.

Wanneer je samen met iemand gaat hardlopen kan dit niet alleen helpen om het wat makkelijker vol te houden, maar je kunt elkaar ook goed in de gaten houden. Als je erge last hebt van de warmte is het prettig om iemand bij je te hebben die op tijd kan ingrijpen om een tandje zachter te gaan lopen.

8. Verlaag je verwachtingen

Zoals al eerder aangegeven kan het zijn dat je work-outs wat moeizamer zullen verlopen in de zomer.

Neem dit dan ook serieus en verlaag je verwachtingen. Ook al zul je misschien niet je beste record halen, het belangrijkste is dat je je fysiek goed voelt en niet over je grenzen heen gaat.

hardlopen met warm weer

9. Draag geen strakke pet

Via je hoofd koel je het meest af.

In de winter is het daarom aan te raden om iets op je hoofd te dragen, maar in de zomer wil je juist voldoende kunnen afkoelen. Daarom kun je tijdens het hardlopen met warm weer beter geen strakke pet dragen. Om je hoofd wel tegen de zon te beschermen kun je het beste een losse en lichte pet opzetten.

We hebben een speciaal artikel over de hardlooppet.

10. Loop een andere route

Het is goed om eens te kijken naar het lopen van een andere route.

Een route die vol in de zon ligt zal je sneller uitputten dan wanneer er voldoende schaduw is.

Wanneer je bijvoorbeeld geen bosrijke omgeving in de buurt hebt kun je er ook voor kiezen om een keer binnen te trainen in plaats van in de warme buitenlucht.

Een andere manier om wat meer verkoeling te krijgen is om langs het water te lopen. Meestal is het langs water een stukje koeler dan bijvoorbeeld midden in de stad.

Hardlopen met warm weer, doen of niet?

Hardlopen in de zomer kan heerlijk en opzwepend zijn.

Door de lange lichte dagen kun je jezelf misschien sneller in je sportkleding krijgen dan in de winter.

Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je in de zomer gaat hardlopen. Luister goed naar je lichaam en push jezelf niet te veel.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!