Garmin HRM-Run Review Hartslagband Hardloopzone

Garmin HRM-Run hartslagband Review

9.2

Voor- en nadelen

  • Nauwkeuriger kan bijna niet
  • Je kunt de HRM-Run verbinden met je favoriete device via ANT+
  • De hartslagband zit er comfortabel
  • Geen bluetooth beschikbaar

Review

Het is eigenlijk best een luxe: sporthorloges, smartwatches en activity trackers die je hartslag gewoon via de pols meten, behoorlijk nauwkeurig, zonder de noodzaak voor andere apparaten. Maar hoe je het ook wendt of keert, de meest accurate resultaten, voor elk moment van je activiteit, krijg je met een hartslagband, zoals de Garmin HRM-Run.

Vooral die constantheid van de meting is een pluspunt van hartslagbanden: de hartslagmeters op sporthorloges willen nog wel eens een sporadische afwijking laten zien. Met een hartslagband weet je zeker dat je voor elke seconde een nauwkeurige meting hebt.

Dit gezegd hebbende, is met slechts enkele afwijkingen meestal prima te leven en is het totaalbeeld nagenoeg gelijk met een polsmeting. Maar een hartslagband biedt vaak nog meer voordelen. De grote meerwaarde van de Garmin HRM-Run? Hardloopstatistieken!

Belangrijkste kenmerken

Een hartslagband meet je hartslag. Check. Maar er zijn nog meer redenen om de Garmin HRM-Run te kopen.

#1 Hardloopstatistieken

‘Run’ staat niet voor niets in de productnaam. Indien je een compatibel horloge hebt (zoals een Forerunner 245 Music of een Fenix 6) kun je vele interessante hardloopstatistieken inzien, zoals grondcontacttijd en verticale oscillatie.

#2 Nauwkeurigheid

Nauwkeuriger kan bijna niet. De basis van iedere hartslagband – de hartslagmeting – zit bij de HRM-Run wel goed.

#3 Draagcomfort

Het comfort van hartslag(borst)banden wordt steeds hoger, zo ook bij de naadloze Garmin HRM-Run-band. Je merkt bijna niet dat je hem draagt.

#4 Connectiviteit

Je kunt de HRM-Run verbinden met je favoriete device via ANT+

Design en comfort

Garmin HRM run hartslagband

Het ontwerp is rechttoe rechtaan. Functioneel dus. Een flexibele borstband met een sensormodule erop. Op de sensor staat de Garmin-merknaam met daaronder een afbeelding van een hardloper, om aan te geven dat het hier om de ‘Run’-variant gaat (en niet de ‘Tri’ of ‘Dual’) van de HRM-band.

In tegenstelling tot sommige andere hartslagbandenzoals de Polar H10 – is de module niet simpelweg van de band af te klikken. Hij zit met vier kleine schroefjes aan de band bevestigd. Al is het vervangen van de batterij zo wat meer werk, je weet wel zeker dat hij altijd blijft zitten. En bij het reinigen (met de hand) hoef je de sensor er niet af te halen.

De binnenkant van de band – het gedeelte dat in contact is met je borst – is gemaakt van een rubberachtig materiaal en de rest van elastisch nylon. De band is zeer licht van gewicht.

Al heel snel na het omdoen voel je eigenlijk al niet meer dat je hem om hebt. De maat is one-size-fits-all. Maar er zijn wel wat aanpassingen nodig. Van maat S tot L kun je de band met een schuifclip verstellen. En voor de maten XL en XXL wordt er een extra stukje bijgeleverd om de band mee te verlengen.

Nauwkeurigheid

De hoge mate van nauwkeurigheid – en vooral de constante nauwkeurigheid – is voor velen de belangrijkste reden om een hartslagband aan te schaffen; in vergelijking met een sporthorloge of ander device. De Garmin HRM-Run stelt wat dat betreft niet teleur. Velen beschouwen de Polar H10 als benchmark maar de Garmin HRM doet hier niet voor onder.

De Garmin HRM-Run is gewoonweg een zeer betrouwbaar apparaat als het op hartslagmetingen aankomt.

Zeker een goede aanvulling op een sporthorloge, van Garmin of een willekeurig ander merk. Als je echt serieus wil trainen op basis van hartslagzones kun je eigenlijk niet om een hartslagband heen.

Hardloopstatistieken

Mate van wind- en waterdichtheid

Eigenlijk de belangrijkste reden om een Garmin HRM-Run te kopen – en niet een simpelere, goedkopere hartslagband – is de collectie aan hardloopstatistieken die de band verzamelt.

Running Dynamics, noemt Garmin ze, en hieronder vallen cadans, grondcontacttijd, grondcontactbalans (verhouding tussen linker- en rechtervoet), verticale oscillatie (beweging van je lichaam), staplengte en verticale ratio.

Ze zijn niet allemaal strikt noodzakelijk omdat veel van deze statistieken met elkaar samenhangen, maar het kan wel degelijk interessant en nuttig zijn om te analyseren waar je de meeste winst kunt behalen.

Cadans versus verticale oscillatie en grondcontacttijd

Hartslagband Garmin HRM running

Bijvoorbeeld, als je je cadans verbetert, zal je grondcontact tijd doorgaans afnemen en je verticale oscillatie en vice versa, maar wat voor jou het beste onderdeel is om eerst aan te pakken, kan heel persoonlijk zijn.

Het is ook (nog) niet echt wetenschappelijk bewezen wat de beste verticale oscillatie is, oftewel de mate waarin je lichaam op en neer beweegt tijdens het hardlopen.

Minder is weliswaar vaak beter maar er is wel een break-even-point, want enige opwaartse beweging heb je wel nodig om goed genoeg vooruit te komen. Vergelijk het met het weggooien van een speer of een bal.

Garmin laat er met de HRM-Run wel een zekere formule op los, op basis van de analyses van de looptechniek van professionele hardlopers. Na afloop van een run kun je dus in de statistieken goed zien in hoeverre jouw verticale oscillatie ideaal was (aangegeven met een groene kleur).

Toch is ook dit misschien makkelijker gezegd – of ‘gezien’ – dan gedaan.

Want: stel je wilt je verticale oscillatie verbeteren, hoe pak je dit dan aan?

Hier geeft Garmin (of de HRM-Run) dan weer geen tips voor. Aan de andere kant, de kans is aanwezig dat de koper van deze band zich hier zelf wel in verdiept heeft of wil gaan verdiepen. Het begin is er in ieder geval.

En zelfs al doe je er uiteindelijk weinig mee, het is op zijn minst voor statistiekenfreaks buitengewoon fascinerend om alle bewegingen en prestaties zo uitgebreid te kunnen bekijken.

De Garmin HRM-Run verbinden

Zoals de meeste hartslagbanden verbind je de HRM-Run draadloos met andere apparaten, zoals je sporthorloge, fietscomputer of hardloopband, via ANT+. Bluetooth wordt niet ondersteund.

Hoewel het een prima verbinding is en een voordeel ten opzichte van Bluetooth is dat je met meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden, was een compatibiliteit met beide nog mooier geweest, voor nog meer mogelijkheden en stabiliteit. Misschien in een volgende versie.

Batterij

De Garmin HRM-Run werkt op een standaard makkelijk te verkrijgen knoopcelbatterij. Je hoeft alleen de schroefjes te verwijderen en kunt dan de batterij eenvoudig vervangen. Hij gaat rond de 18 maanden mee, bij gemiddeld gebruik.

Bekijk ook de review van de Garmin HRM Pro hartslagband.

Prijs/kwaliteit en conclusie

Garmin HRM run hartslagband

De Garmin HRM-Run is niet de goedkoopste hartslagband die er te krijgen is, maar daar krijg je dan ook meer voor terug dan alleen zeer accurate hartslagmeting; hoe fijn dit ook is.

Het grootste verkooppunt van de Garmin HRM-Run zijn de Running Dynamics, de hardloopstatistieken die worden bijgehouden.

Deze statistieken zijn niet alleen intrigerend om te zien, ze kunnen je ook nog echt helpen om een efficiëntere, snellere, betere hardloper te worden. Als je bereid bent je een beetje in de materie te verdiepen. Maar dat komt met de doelgroep van deze band wel goed.

Een voorwaarde is wel dat je een compatibel horloge hebt, anders zijn de Running Dynamics niet verkrijgbaar – en kun je net zo goed een basic borstband kopen – maar heb je zo’n horloge, dan is er weinig reden om de HRM-Run links te laten liggen.

Wil je zelf ervaren hoe de HRM-Run meehelpt om jouw hardloopprestaties naar een hoger niveau te tillen? Bestel de Garmin HRM-Run hartslagband dan bij Coolblue, Bol of Runningxpert en ontvang hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Garmin HRM Run review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!