Polar H10 hartslagband Review Hartslagband Hardloopzone

Polar H10 hartslagband Review

9.1

Voor- en nadelen

  • De band zit erg comfortabel
  • Meest nauwkeurige hartslagmeting van dit moment
  • Lange batterijduur (400 uur)
  • Je kunt de hartslagband verbinden middels Bluetooth & ANT+
  • De hartslag band is aan de dure kant

Review

Met het rijke aanbod aan sporthorloges, smartwatches en zelfs activity trackers met handige ingebouwde hartslagmeters aan de pols zou je bijna vergeten dat er ook nog een (beter) alternatief bestaat: de hartslagband.

Inmiddels zijn de ingebouwde hartslagmeters in horloges zo nauwkeurig geworden dat de meeste sporters hier genoegen mee (kunnen) nemen tijdens hun activiteiten. Toch blijft een hartslagband de meest accurate en vooral constante resultaten bieden. En de Polar H10 is toch wel de gouden standaard voor hartslagbanden.

Op menig review site wordt de Polar H10 – voorheen de H7 – tevoorschijn gehaald om de nauwkeurigheid van willekeurige sporthorloges te bepalen, waarbij de H10-metingen als benchmark fungeren.

Dat de Polar H10 goed – of liever: uitmuntend – presteert lijkt dus vanzelf te spreken. Maar er is meer te vertellen over de Polar H10 hartslagband!

Belangrijkste kenmerken

Een hartslagband moet niet alleen je hartslag nauwkeurig kunnen meten, maar ook genoeg draagcomfort bieden, om maar wat te noemen. Hieronder heel kort de belangrijkste kenmerken van de Polar H10:

Nauwkeurig
Een inkoppertje, maar we kunnen er gewoon niet omheen. De belangrijkste reden om een Polar H10 te kopen is toch wel de nauwkeurige hartmeting.

Waterdicht
Een groot pluspunt van de Polar H10 is dat hij voldoende waterdicht is om mee te kunnen zwemmen.

Connectiviteit
De Polar H10 beschikt kan met zowel bluetooth als ANT+ verbinden met apparaten.

Draagcomfort
Niet onbelangrijk: de Polar H10 is prettig om te dragen.

Design en comfort

Het ontwerp is niet revolutionair – een band met een op- en afklikbare module met de sensor – maar de fijne uitvoering maakt het verschil. Waar hartslagbanden vroeger nog wel eens stug konden zijn en duidelijk aanwezig tijdens het sporten, is dit met de Polar H10 wel anders.

De band is gemaakt van zacht, soepel en rekbaar materiaal dat prettig voelt op de huid. Het zorgt ervoor dat je nauwelijks merkt dat je hem om hebt. Dit is een aspect dat veel mensen zal kunnen overhalen om de band toch eens uit te proberen.

Ook fijn is dat de band makkelijk schoon te maken is, hetzij door hem gewoon met de hand af- of uit te spoelen, hetzij door hem in de wasmachine te gooien (na uiteraard eerst de sensor eraf te hebben gehaald). Gemak dient de mens.

Polar H10 hartslagband oranje

Als je dan ook nog weet dat de hartslagband beschikbaar is in verschillende aantrekkelijke kleuren en printjes, is er weinig meer dat je tegen zou hoeven houden. Je kunt in ieder geval goed voor de dag komen met de H10, zowel zonder als met kleding eroverheen. Onder de meeste shirts zal de band (met sensor) nauwelijks te zien zijn.

Nauwkeurigheid

Polar H10 connectie

De Polar H10 is, simpelweg, zeer nauwkeurig. Veel beter zul je niet kunnen vinden. Het is bovendien de meest nauwkeurige hartslagmeter van Polar tot op heden, onder meer vanwege de mogelijkheid om de software te updaten.

Hoewel sporthorloges en andere om de pols gedragen devices steeds accurater zijn geworden in de afgelopen jaren, blijven metingen via een hartslagband superieur.

Dit komt met name doordat een hartslagband – zoals de Polar H10 – de hartslag meet via een ECG, waarbij de elektrische pulsen van het hart worden gemeten. Terwijl een polsapparaat een optische methode gebruikt, waarbij gekeken wordt hoe lichtsignalen reageren op de bloedstroom.

Het grootste gedeelte van de tijd zijn metingen aan de pols meestal behoorlijk accuraat, maar er kan – om verschillende redenen – af en toe een rare afwijking te zien zijn. Het grote voordeel van een hartslagband om je borst is dat deze eigenlijk niet optreden. Je hebt voortdurend een betrouwbare en nauwkeurige meting.

Extra functies

In de app van de H10 kun je gebruikmaken van verschillende functies. Zo kun je een orthostatische test doen, waarmee je je hartslagvariabiliteit meet en handige info krijgt voor je training en herstel.

Met de functies als Benefit Target en EnergyPointer kun je ook gebruikmaken van verschillende tests en tips voor specifieke trainingsdoelen en intensiteiten.

De Polar H10 verbinden: met ANT+ én bluetooth

Een groot voordeel van de Polar H10 is dat je hem op verschillende manieren kan verbinden, zowel met bluetooth als ANT+. Dit laatste is bijvoorbeeld handig als je verbinding wilt maken met een fietscomputer of fitnessapparaat.

Het mooie is bovendien dat je kunt verbinden met verschillende apparaten (en soorten connecties) tegelijkertijd. Als je bijvoorbeeld de H10 wil verbinden met zowel een hardloopband als je smartphone of sporthorloge, dan kan dit gewoon. Zo kun je overal en op ieder device je hartslaggegevens terugzien.

Overigens kun je ook wachten tot ná je training om je hartslaggegevens te bekijken. Vanwege het aanwezige interne geheugen, slaat de H10 je data van één sessie op, zodat je niet altijd je devices bij je hoeft te hebben tijdens je workout. Je kunt dan op je gemak na je training de data versturen naar, bijvoorbeeld, je telefoon.

Waterdichtheid

Geschikt om te zwemmen

Hoe iconisch de Polar H10 ook is, in principe zijn er andere hartslagbanden die net zo nauwkeurig je hartslag meten, zoals de Garmin HRM-Dual. In vergelijkingen met concurrenten gaan er dus ook andere aspecten meespelen. Waterdichtheid kan dan heel goed de eigenschap zijn die twijfelaars over streep gaan trekken.

De H10 is waterdicht tot 30 meter, wat hem geschikt maakt om mee te zwemmen. Dit is een voordeel ten opzichte van veel andere hartslagbanden, maar ook in vergelijking met horloges, die je kunnen hinderen bij het zwemmen en bij beweging voor onnauwkeurige metingen kunnen zorgen.

Batterijduur

De H10 werkt op een CR025-batterij. Deze is eenvoudig te vervangen en gaat zo’n 400 uur mee.

Voor een zo lang mogelijke levensduur wordt aangeraden om de module van de band te halen na ieder gebruik en om deze en de verbindingspunten goed schoon en droog te houden.

Prijs/kwaliteit + conclusie

De Polar H10 kost tussen de 80 en 90 euro wat een prima prijs is voor de nauwkeurigheid, het draagcomfort, de functies en de mogelijkheden (zwemmen!) die je ervoor terugkrijgt. Bovendien is het heel prettig dat de software geüpdatet kan worden en dat de H10 niet bijvoorbeeld na een jaar al weer verouderd is.

Deze zeer gebruiksvriendelijke en uitstekend presterende hartslagband zal niet alle sporters weten te verleiden – velen zullen alsnog kiezen voor het snelle inzicht, het comfort en gebruiksgemak van een sporthorloge – maar sporters die twijfelden omdat ze toch wel graag meer nauwkeurigheid willen, hebben met de H10 alle reden om een sportband uit te proberen.

Wil jij zelf ervaren wat echt nauwkeurige hartslagmetingen voor je training kunnen betekenen? Bestel dan nu de Polar H10 hartslagband op Coolblue, Bol of Runnerinn en ontvang hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Polar H10 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!