Het meten van je hartslag zonder het gebruik van een hartslagband

Veel sporters maken tijdens hun trainingen gebruik van een losse borst- / hartslagband. Een dergelijke band kan nog wel eens gaan irriteren tijdens een work-out. Bovendien kan een borstband niet alleen voor je huid vervelend zijn, maar kan deze bijvoorbeeld ook snel gaan stinken als je hem niet vaak genoeg in de was gooit.

Tegenwoordig zijn er genoeg goede en betrouwbare oplossingen om toch je hartslag tijdens een training bij te houden zonder dat je hiervoor een hartslagband hoeft te dragen. In dit artikel zullen we je wegwijs maken tussen verschillende goede sporthorloges waarbij al een hartslagmeter zit ingebouwd.

De 10 sporthorloges met hartslagmeter

1. Garmin Fenix 7 Pro
Garmin Vivoactive 4
2. Garmin Vivoactive 4/4S
Fenix-7-thumbnail
3. Garmin Fenix 7
Garmin Enduro 2 sporthorloge
4. Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 245
5. Garmin Forerunner 245
Garmin Epix Review
6. Garmin Epix
Garmin Forerunner 255 thumb
7. Garmin Forerunner 255
Garmin Forerunner 945
8. Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 watchface thumb
9. Garmin Forerunner 955
Garmin Vivoactive 5
10. Garmin Vivoactive 5

Wat doet een hartslagmeter nu eigenlijk?

Als eerste is het natuurlijk goed om even in te gaan op de hartslagband zelf.

Een hartslagband meet via elektroden de schokjes van je hart. Wanneer je zonder hartslagband toch je hartslag wilt meten kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter.

Deze hartslagmeter werkt niet door middel van elektroden, maar door middel van een optische sensor die het bloed dat door je aderen stroomt meet.

Een hartslagband meet op zo’n nauwkeurige manier dat je er vanuit kan gaan dat de gemeten gegevens zeer betrouwbaar zijn.

Een optische sensor is wellicht iets minder nauwkeurig (voornamelijk tijdens intervaltrainingen), maar met de huidige technieken komt de betrouwbaarheid van deze sensor zeker in de buurt van een hartslagband. Bovendien zul je minder ongemakken ervaren van een horloge om je pols dan een strakke band om je borstkast.

Waarom is het handig om je hartslag tijdens een wedstrijd of training bij te houden?

Je hartslag vertelt je veel over je fysieke conditie.

Door het meten van je hartslag tijdens een training kun je goed zien hoe je het op dat moment doet en hoe je je training en/of je conditie zou kunnen verbeteren.

Je kunt er tijdens je training ook voor kiezen om te trainen in een bepaalde hartslagzone. Hierdoor kun je je beter focussen op het behalen van een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld het verbranden van vet of het verbeteren van je conditie.

Lees hier meer over de verschillende hartslagzones en de voordelen van het trainen op basis van je hartslag.

Door middel van het bijhouden van je hartslag kun je blessures voorkomen en je training langer volhouden. Bovendien kun je goed meten of je fysieke conditie vooruit gaat of niet.

Wat zijn de nadelen van een losse hartslagband?

Ondanks de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van een hartslagband kleven er toch ook behoorlijk wat nadelen aan het dragen van een dergelijke band.

Lees verder om meer te weten te komen over deze nadelen.

Schaafwonden en littekens

Om je gegevens zo goed mogelijk te kunnen meten is het belangrijk dat de hartslagband strak genoeg zit en deze niet tijdens het hardlopen af kan zakken.

Daarnaast moet de band natuurlijk ook nog wel comfortabel te zitten. De juiste balans hier tussen vinden is erg lastig en veel gebruikers van een borstband geven dan ook aan flink last te hebben van onder andere schaafwonden doordat de band tijdens het hardlopen gaat verschuiven.

Bovendien kan een te strakke of verschuivende band ook zorgen voor vervelende littekens.

Wanneer je dit soort plekken oploopt zal de borstband de volgende keer dat je hem (over deze littekens en wondjes) draagt nog vervelender zitten.

Moeite met ademen

Doordat de hartslagband strak om je borstband zit kun je zeker moeite krijgen met ademen.

Na een aantal keren te hebben gelopen met de band om zal dit steeds minder voorkomen, maar toch is het vervelend om te moeten wennen aan een bepaalde manier van ademen door het dragen van een losse hartslagband.

De band kan snel gaan stinken

Wanneer je hier niet op let kan je hartslagband behoorlijk gaan stinken.

Tijdens het trainen ga je natuurlijk flink zweten en omdat de borstband strak op je blote huid zit zal deze het zweet ook gedeeltelijk op gaan nemen.

Als je je hier niet bewust van bent en de band niet goed wast na het sporten kan deze erg snel gaan stinken en zal je deze lucht er waarschijnlijk (bijna) niet meer uit kunnen krijgen.

Het zit oncomfortabel

Tijdens het hardlopen wil je waarschijnlijk zo min mogelijk spullen met je mee dragen en als je dan echt iets moet meenemen dan wil je hier tijdens het lopen zo min mogelijk last van hebben.

Een borstband zul je bijna altijd wel voelen zitten en kan daardoor behoorlijk in de weg zitten. Om relaxed te kunnen lopen is een hartslagband verre van ideaal. Ook een zachte band zul je voelen zitten en gaat tijdens het verloop van je training irriteren.

Het meten van je hartslag door middel van een sporthorloge

Tegenwoordig zijn er een hele hoop (sport)merken op de markt die sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter aanbieden.

De kwaliteit van zo’n hartslagmeter is al stukken beter dan een aantal jaren geleden.

De meest voorkomende merken zijn Garmin, Fitbit, TomTom en Polar. Hieronder zullen we kort ingaan op deze drie merken.

Garmin

Garmin is een merk dat oorspronkelijk is begonnen met het maken van GPS producten.

Inmiddels is Garmin ook een zeer bekend merk in de wereld van de sporthorloges.

Garmin staat vooral bekend door haar kwaliteit horloges die steeds vernieuwd worden. Garmin heeft een hoop verschillende sporthorloges ontwikkelt voor zowel sporters die aan verschillende sporten doen als sporters die alleen hardlopen.

De ingebouwde hartslagmeters van Garmin worden continu geoptimaliseerd.

 

Fitbit

Fitbit is een bedrijf dat volledig gefocust is op het ontwikkelen van activity trackers.

Naast de standaard activity trackers heeft Fitbit ook uitgebreidere sporthorloges ontwikkeld die nog steeds qua uiterlijk op een activity tracker lijken.

De producten van Fitbit zijn, in tegenstelling tot de andere genoemde merken, erg gericht op het uiterlijk. Je kunt de bandjes (bijna) altijd vervangen en het horloge zo aanpassen aan jouw persoonlijke stijl.

Polar

Polar is een Fins bedrijf dat bekend is geworden door onder andere de eerste draadloze hartslagmeter die zij hebben ontwikkeld.

De hartslagmeters van Polar zijn de meest gebruikte hartslagmeters in West-Europa door professionele sporters.

Polar heeft een hoop verschillende sportproducten op de markt gebracht en richt zich in eerste instantie meer op de kwaliteit van het product dan op het uiterlijk.

De Polar sporthorloges zijn niet per se de mooiste horloges die er zijn, maar deze zijn kwalitatief wel erg goed en ook meestal niet al te hoog geprijsd.

 

TomTom

TomTom is van oorsprong een Nederlands bedrijf en richtte zich in eerste instantie op het ontwikkelen van navigatiesystemen.

Op een gegeven moment is TomTom haar productlijn uit gaan breiden en zijn er ook sporthorloges bij gekomen.

De TomTom Runner is in 2013 op de markt gekomen. Inmiddels heeft TomTom meerdere sporthorloges ontwikkeld voor verschillende specifieke sporten en mensen die aan meerdere sporten doen. De sporthorloges van TomTom zijn uitgebreid en in meerdere verschillende versies beschikbaar.

Momenteel lijkt TomTom niet erg actief op het gebied van sporthorloges, om die reden raden wij ook aan naar Garmin te kijken.

Voordelen van een hardloophorloge met geïntegreerde hartslagmeter

Ondanks het feit dat een borstband de hartslag meestal iets nauwkeuriger kan meten dan een hardloophorloge zitten er toch een hoop voordelen aan een horloge ten opzichte van een hartslagband.

We hebben de belangrijkste voordelen hieronder voor je uitgeschreven.

Direct resultaat af te lezen

De meeste hardloophorloges met ingebouwde hartslagmeter geven tijdens je training continu je hartslag op het scherm weer.

Zo kun je makkelijker inspelen op de hoogte van je hartslag en je training hier direct op aanpassen.

Een borstband kun je vaak ook koppelen aan een (smartphone of horloge) scherm, maar hierbij heb je dus altijd een extra apparaat bij nodig.

Comfort

Een sporthorloge zit een stuk comfortabeler dan een borstband.

Je zult tijdens je training dan ook weinig tot geen last hebben van het horloge, in tegenstelling tot een hartslagband. Met een hardloophorloge zul je schaafwonden voorkomen en kun je rustig trainen zonder stil te hoeven staan bij het feit dat je band afzakt of niet goed zit.

Minder schoonmaakwerk

Zoals hierboven al aangegeven kan een hartslagband behoorlijk gaan stinken.

Met een hardloophorloge zul je hier een stuk minder snel last van hebben.

De meeste horloge zijn gemaakt van een soort rubberachtig materiaal dat vrijwel geen zweet opneemt en goed luchtdoorlatend is.

Mocht je toch wat zweet op het horloge ruiken dan kun je deze gemakkelijk met een doekje afnemen en hoef je hem niet in de wasmachine te gooien om de geur eruit te krijgen.

Het horloge kun je in principe altijd omhouden

Een borstband zul je tijdens je dagelijkse activiteiten niet nodig hebben.

Deze band gebruik je dan ook alleen tijdens je trainingen.

Een sporthorloge daarentegen kun je eigenlijk altijd wel omhouden.

Vrijwel elk sporthorloge meet ook gedurende de dag je activiteiten en bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën.

Wanneer je gaat trainen zal je een horloge dan ook minder snel vergeten om te doen dan een borstband.

De beste sporthorloges met ingebouwde hartslagmeter

Wanneer je op zoek gaat naar een goed sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter zul je misschien door de bomen het bos niet meer zien.

Er zijn zoveel verschillende sporthorloges op de markt dat het lastig is om te bepalen welk horloge nu het beste in staat is om jou zo goed mogelijk te kunnen informeren over je hartslag.

Daarom hebben we hieronder onze beste keuzes voor je op een rijtje gezet.

De 10 sporthorloges met hartslagmeter

1. Garmin Fenix 7 Pro
Garmin Vivoactive 4
2. Garmin Vivoactive 4/4S
Fenix-7-thumbnail
3. Garmin Fenix 7
Garmin Enduro 2 sporthorloge
4. Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 245
5. Garmin Forerunner 245
Garmin Epix Review
6. Garmin Epix
Garmin Forerunner 255 thumb
7. Garmin Forerunner 255
Garmin Forerunner 945
8. Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 watchface thumb
9. Garmin Forerunner 955
Garmin Vivoactive 5
10. Garmin Vivoactive 5

Op zoek naar een goedkope hardloophorloge?

Ben je op zoek naar een goedkope hardloophorloge? Dan raden we je zeker aan om dit artikel even te raadplegen.

Bekijk de top 10 van sporthorloges met hartslagmeter

Conclusie: Wel of geen hartslagband?

Het moge duidelijk zijn dat het meten van je hartslag tijdens een training erg handig kan zijn. Een hartslagband werkt nauwkeurig en accuraat, maar kan nogal gaan irriteren.

Vraag jezelf daarom goed af wat je wilt bereiken met het meten van je hartslag.

Als professionele sporter ben je wellicht op zoek naar zeer nauwkeurige resultaten, terwijl je als recreatieve hardloper misschien meer inzicht in je fysieke conditie wilt zonder hierbij last te hebben van een vervelend zittende hartslagband.

Dankzij uitstekende technologieën kun je al snel gaan voor een goed sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter, zodat je je gegevens kunt bijhouden zonder hier ongemak van te ervaren.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!