Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Zo op het oog kunnen hardloopschoen jaren mee gaan. Wanneer je ze in de wasmachine stopt, dan zien ze er al snel weer uit als nieuw. Maar vergis je niet. De levensduur wordt met name door de mate van demping bepaald. En als die niet meer goed is, dan kun je beter nieuwe hardloopschoenen kopen. In dit artikel gaan we nader in op die vraag: Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Maar eerst wat geschiedenis over de hardloopschoen
Maar eerst wat geschiedenis over de hardloopschoen

Speciale hardloopschoenen zijn in de jaren 70 ontslaan, toen hardlopen ineens een zeer populaire bezigheid werd. Een Amerikaanse trainer met de naam Bill Bowerman (later mede oprichter van Nike), begon met het ontwerpen van schoenen om de prestaties van met name recreatieve atleten te verbeteren.

Door het veelvuldig dragen van hoge hakken in het dagelijks leven waardoor de kuitspieren werden verkort, kampten veel mensen bij het hardlopen met achillespees en kuitklachten. Op die manier werd de hielverhoging geboren die we nog steeds bij de meeste hardloopschoenen zien.

In de jaren daarna werden hardloopschoenen steeds verder geoptimaliseerd en doorontwikkeld. De sportindustrie was en is echter niet altijd even objectief, daar waar het gaat over de informatievoorziening ten aanzien van wat goed en niet goed is aan sportschoeisel. Commerciële belangen spelen een grote rol. (Bron)

Functies van de hardloopschoen

Vandaag de dag heeft de hardloopschoen diverse functies:

  • De zolen zorgen voor een betere grip op de ondergrond.
  • Net als iedere schoen, beschermt de hardloopschoen je voet tegen scherpe steentjes en dergelijke.
  • Hardloopschoenen zijn tegenwoordig zo geoptimaliseerd, dat ze een ideale, stabiele ondersteuning geven aan de voeten. Met behulp van een zooltje kun je dat zelfs persoonlijk helemaal op maat maken.

De belangrijkste functie van hardloopschoenen is echter het zorgen voor demping. Het hardlopen zorgt, veel meer dan bij wandelen, voor behoorlijke impact op de beenspieren en -gewrichten. Zonder goed dempend schoeisel, zul je volgens experts blessures krijgen. Dat is met name het geval wanneer je op een harde ondergrond loopt en minder goed in staat bent om op je midden- of voorvoet te landen. (Bron)

Veelal is de dempingfunctie de eerste functionaliteit die bij een hardloopschoen vermindert. Het lastige is dat je dat niet altijd goed kunt zien. De vraag “Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?” hangt dus met name samen met het vraagstuk: “Is de demping van de schoen nog voldoende?”.

Hoe meet je hoe lang je hardloopschoenen nog mee gaan?
Hoe meet je hoe lang je hardloopschoenen nog mee gaan?

Er zijn 2 parameters waar je naar kunt kijken, namelijk afstand en tijd.

In de regel zul je bij de meeste experts te horen krijgen dat hardloopschoenen vervangen moeten worden nadat je er tussen de 1.000 en 1.250 kilometer mee af hebt gelegd. De meeste functies zijn dan nog prima intact, maar de demping wordt daarna meestal te beperkt.

Wanneer je wekelijks zo’n 25 kilometer rent, moet je dus na ongeveer een jaar je hardloopschoenen vervangen. Veel langer gaan ze niet mee. Ze zijn dan bijna de helft van hun dempend vermogen kwijt. (Bron)

Je kunt het aantal afgelegde kilometers natuurlijk bijhouden. Ben je een periode geblesseerd, dan zou dat betekenen dat je schoenen daarna nog wel even mee kunnen. Let echter wel op! Door het gebruik harden de dempende elementen in de zolen uit. Worden de schoenen vochtig en staan ze bloot aan temperatuurverschillen, dan gaat dit proces ook door wanneer ze ongebruikt in de kast liggen.

Vervang je hardloopschoenen dus sowieso iedere 2 jaar.

Heb je een wat afwijkende loopstijl en vertonen je zolen daardoor slijtagesporen, dan heb je het qua slijtagemonitoring wat makkelijker en kun je daar gewoon op letten. Overweeg dan wel eens om je sportschoenen professioneel te laten aanmeten. Wellicht verdwijnen de slijtagesporen wanneer je een orthopedisch zooltje gebruikt.

Nieuwe inzichten ten aanzien van hoe lang hardloopschoenen mee gaan:

Nieuwe inzichten ten aanzien van hoe lang hardloopschoenen mee gaan:

In wetenschappelijk opzicht is eigenlijk nooit echt aangetoond dat de demping in hardloopschoenen blessures voorkomt.

Het idee is dat minder geoefende hardlopers eerder op hun hak zullen landen die dan door de demping meer wordt ontzien. Tegelijkertijd zorgt de hak van de sportschoen er ook weer voor dat je juist meer op je hak zult landen. De hoge hak van de sportschoen is met andere woorden zo groot dat die ook een haklanding uitlokt.

Wanneer je de loopstijl van veel topatleten bestudeert, dan zul je echter zien dat zij veelal juist op voor- en middenvoet landen bij het hardlopen. Dat is ook de reden dat zij bijvoorbeeld een 10 kilometer op de baan gewoon op spikes met een dunne zool afleggen.

Er wordt zelfs beweerd dat wanneer je zelf op minder dikke zolen gaat hardlopen, je je hardloopstijl in de loop der tijd vanzelf aanpast naar de voor- en middenvoet. De theorie van het zogenaamde “barefoot running” waarover wij al eerder een artikel publiceerden, ondersteunt dit.

Aanvankelijk kan de overgang van een hak- naar een “voor- en middenvoet landing” wel zorgen voor wat spierpijn. Maar op den duur kun je er baat bij hebben door vermindering van blessures en minder snel slijtend schoeisel. (Bron)

Alles even samengevat
Alles even samengevat

Hoe lang je hardloopschoenen mee gaan is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt. De hieldemping zal, naast functies als voetbescherming, stabilisatie en grip, dikwijls het meest aan slijtage onderhevig zijn. Na 1.000 tot 1.500 afgelegde kilometers, geldt die demping als versleten en wordt een haklanding niet meer voldoende ondersteund. Je kunt dan mogelijk blessures krijgen.

Echter ook wanneer je schoenen lang in de kast staan vermindert de dempingsfunctie. Vervang je hardloopschoenen daarom sowieso elke 2 jaar.

Wil je blessures op een andere wijze voorkomen, overweeg dan eens de omschakeling naar een voor- en middenvoet landing zoals bij de trend van barefoot running. Ook daar bestaat speciaal schoeisel voor. Ditmaal zonder die enorme hielondersteuning.

Laat je ons weten wat jouw ervaringen zijn met het verslijten van je hardloopschoenen?

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Remy Wysmans

Je spreekt hier over de levensduur van de schoenen voor haklanders. Wat met middenvoetlanders die eventueel met een licht dunnere zool lopen?
Voor schoenen die in de kast staan vermindert de dempingfunctie lees ik in uw artikel. Hoe weet je dan hoe lang die schoenen bij de handelszaak in de kast gestaan hebben, of bij de producent in het magazijn hebben gestaan. De productiedatum staat bij mijn weten nergens vermeld. Is dit ook niet afhankelijk in welke atmosferische omstandigheden die schoenen gestockeerd zijn?