Wat is all systems GPS?

‘All systems GPS’ of ‘All systems GNSS’ is een functie – op bijvoorbeeld een smartwatch – waarmee je gebruik kunt maken van alle mogelijke satellietnavigatiesystemen.

Het apparaat dat deze functie aan boord heeft, kiest op ieder willekeurig moment welk systeem het beste gebruikt kan worden.

Hiermee kun je tot een nauwkeurigere en betrouwbaardere locatiebepaling en routemeting komen.

Wat valt er onder ‘all systems GPS’?

Als een smartwatch toegang biedt tot alle beschikbare satellietnavigatiesystemen die er zijn op de wereld, dan gaat het om de volgende systemen:

1. GPS (Global Positioning System)
Een netwerk van satellieten in een baan om de aarde dat wordt beheerd door de Verenigde Staten. GPS is het bekendste en meestgebruikte systeem voor locatiebepaling en biedt nauwkeurige gegevens in de meeste gebieden van de wereld.

2. GLONASS (Global Navigation Satellite System)
Beheerd door Rusland, is GLONASS vergelijkbaar met GPS en biedt extra satellieten voor verbeterde dekking en nauwkeurigheid.

3. Galileo
Een Europees satellietnavigatiesysteem dat momenteel in aanbouw is, met als doel wereldwijde dekking te bieden met een hoge nauwkeurigheid.

4. BeiDou
Een Chinees satellietnavigatiesysteem dat wereldwijde dekking biedt.

5. QZSS (Quasi-Zenith Satellite System)
QZSS is een satellietnavigatiesysteem dat ontwikkeld is en beheerd wordt door Japan. Het systeem is bedoeld om nauwkeurige locatie-informatie te bieden in de regio rond Japan en de omliggende gebieden, waaronder Zuidoost-Azië.

Verschil tussen all systems GNSS en multiband GPS

‘All systems GPS’ en ‘multiband GPS’ verwijzen beide naar geavanceerde GPS-functionaliteiten, maar betekenen wat anders.

‘All systems GPS’ verwijst naar de verschillende satellietnavigatiesystemen waar een aanspraak op kan worden gedaan terwijl ‘multiband GPS’ verwijst naar de verschillende frequentiebanden waar tegelijkertijd gebruik van kan worden gemaakt.

Zonder de toevoeging van multiband maakt ‘all systems GPS’ dus nog steeds ‘slechts’ gebruik van 1 frequentieband.

Smartwatches met ‘All systems GNSS’

Onder meer de volgende smartwatches hebben een ‘All systems GNSS’ of ‘All systems GPS’-optie:

Garmin Fenix 7
Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 955
Garmin Venu SQ 2
Coros Apex 2
Amazfit T-Rex 2