Wat is barefoot running?

Barefoot running is letterlijk blootsvoets hardlopen, maar kan ook verwijzen naar hardlopen met een bepaalde type – minimalistische – schoenen.

In de meest pure vorm van barefoot running dragen hardlopers in het geheel geen hardloopschoenen maar lopen ze – binnen én buiten – op blote voeten. Maar veelal wordt lopen op blote voeten zoveel mogelijk gesimuleerd door speciale barefoot hardloopschoenen.

Waarom barefoot running beoefenen?

Bij barefoot running wordt er gestreefd naar een meer natuurlijke en minimalistische manier van hardlopen, vergelijkbaar met hoe mensen liepen voordat er schoenen werden geïntroduceerd.

Veel mensen die voor barefoot running kiezen, geloven dat het de natuurlijke voetmechanica verbetert, de voetspieren versterkt en blessures kan helpen voorkomen.

Barefoot running kan echter ook risico’s met zich meebrengen, vooral als je niet geleidelijk overstapt en je voeten en onderbenen niet voldoende tijd geeft om zich aan te passen aan de nieuwe belasting.

Als je interesse hebt in het proberen van deze loopstijl, is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van hardlopen om ervoor te zorgen dat je de juiste techniek van – en opbouw naar – barefoot running gebruikt.

Techniek van barefoot running

Bij barefoot running wordt de nadruk gelegd op een lichtere landing van de voeten, waarbij de voorvoet of middenvoet eerst contact maakt met de grond in plaats van de hiel, zoals vaak het geval is bij hardlopers die traditionele schoenen dragen.

Het idee is dat deze techniek de schokken en impact op de gewrichten kan verminderen, omdat de voet en het lichaam beter in staat zijn om de krachten van het hardlopen op te vangen.

Barefoot running schoenen

Veel hardlopers die de barefoot-techniek willen proberen, beginnen met het dragen van minimalistische schoenen met dunne zolen, die meer grondgevoel bieden, maar toch enige bescherming bieden.

Dit stelt hen in staat om de voordelen van barefoot running te ervaren terwijl ze nog steeds wat bescherming hebben tegen scherpe voorwerpen en ruwe ondergronden.

Er zijn speciale barefoot running schoenen, die flexibel zijn en meer ruimte bieden aan de tenen, van merken als Merell, Vibram, Vivobarefoot en Xero Shoes.

Goede overgangsschoenen zijn modellen van Altra, New Balance, of andere schoenen met een lage hieldrop of ‘zero drop’.