Wat is een Always On display?

Een Always On-display is een functie van AMOLED of OLED smartwatch waarmee er altijd een deel van het scherm actief is, zodat je op zijn minst continu de tijd kunt aflezen.

Naast de tijd kan een Always On-display ook informatie bevatten als de datum, batterijstatus of je stappen. 

Je hoeft met een Always On-display niet eerst je pols te draaien, op het scherm te tikken of een knop in te drukken om het scherm te activeren: er is altijd een watchface – of wijzerplaat – zichtbaar.

Voordelen Always On-display:

Het gebruik van een Always On-display heeft verschillende voordelen:

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je met een Always On-display snel informatie kunt zien, zonder de smartwatch te hoeven ontgrendelen.

Daarnaast is een Always On-display ook relatief energiezuinig; tenminste als je dit vergelijkt met een situatie waarbij het AMOLED-scherm altijd volledig aan zou staan. 

Een Always On-display laat in Always On-modus namelijk niet de volledige watchface maar een minimale, energiebesparende variant hiervan.   

Nadelen Always On-display

Een Always On-display is een welkome functie op veel smartwatches maar heeft ook (potentiële) nadelen.

Ondank de naam is een Always On-display niet altijd volledig aan. Er is altijd iets te zien, maar als het scherm niet geactiveerd of ontgrendeld is, zie je slechts een minimale versie van de watchface. Je kunt dan minder informatie aflezen en het scherm is ook duidelijk doffer.

Pas bij het draaien van de pols of een andere manier van het ontwaken van het scherm zie de kleurrijke, heldere watchface in zijn volle glorie.

Een transflectief memory-in-pixel heeft – in tegenstelling tot een AMOLED-scherm – geen Always On-functie nodig, omdat dit scherm gewoon altijd volledig aan is. (Dit scherm is dan wel weer standaard minder helder en kleurrijk.)

Een ander nadeel van een Always On-display is dat het energieverbruik hoger is dan zonder deze functie. Voor velen is dit het verschil waard, omdat je anders altijd een compleet zwart scherm hebt, totdat je het activeert.