Wat is een AMOLED display?

Een AMOLED-display is een schermtechnologie die vaak wordt gebruikt in smartwatches en doorgaans heldere, kleurrijke schermen oplevert.

Definitie AMOLED display

AMOLED staat voor ‘Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode’ en bestaat uit organische lichtgevende diodes die individueel kunnen oplichten. Dit betekent dat elke pixel zijn eigen lichtbron heeft en afzonderlijk kan worden in- of uitgeschakeld.

Hierdoor kan het scherm diepere zwarttinten weergeven en levendigere kleuren produceren in vergelijking met andere schermtechnologieën.

Voordelen AMOLED-display

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een AMOLED-display in een smartwatch:

1. Kleurrijk
AMOLED-displays bieden een breed kleurengamma en levendige kleurweergave. Dit resulteert in een aantrekkelijke visuele ervaring met rijke en realistische kleuren.

2. Hoog contrast
Doordat individuele pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld, kan een AMOLED-display diepzwarte kleuren weergeven. Dit zorgt voor een hoog contrastniveau en verbetert de leesbaarheid van tekst en afbeeldingen.

3. Hoge(re) resolutie
AMOLED displays hebben doorgaans een hogere resolutie (vaak vanaf 360 x 360 pixels) dan memory-in-pixel schermen, die meestal niet veel scherper zijn dan 280 x 280 pixels. Net als het hogere contrast zorgt dit voor een betere afleesbaarheid. 

4. Dun en flexibel
AMOLED-displays kunnen dunner en flexibeler zijn in vergelijking met andere schermtechnologieën. Dit maakt het mogelijk om smartwatches met een slank ontwerp en gebogen schermen te creëren.

Nadelen AMOLED-display

Hoewel AMOLED-displays op smartwatches veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen:

1. Minder energiezuinig
Een AMOLED-scherm is prachtig maar verbruikt in de regel meer energie dan een memory-in-pixel-scherm. Door geen gebruik te maken van een Always On-functie is dit verschil relatief klein.

2. Beperkter Always On-scherm
Een AMOLED-display biedt mooie kleuren en een helder scherm, maar niet in Always On-modus. Dan wordt er minder informatie getoond en is het display doffer. Een memory-in-pixel scherm is voortdurend in zijn geheel zichtbaar (al is dit dan gewoon standaard minder kleurrijk en helder). 

Smartwatches met een AMOLED-display

Dit zijn enkele voorbeelden van horloges met een AMOLED-display:

1. Apple Watch 8
2. Samsung Galaxy Watch 5 Pro
3. Garmin Epix
4. Garmin Forerunner 265
5. Garmin Venu 2
6. Polar Ignite 3
7. Google Pixel Watch
8. Huawei Watch GT3
9. Fitbit Sense 2
10. Fitbit Versa 4
11. Amazfit GTS 4 Mini