Wat is een broodkruimelroute op een smartwatch?


Een broodkruimelroute op een smartwatch of sporthorloge is de weergave van de te volgen route, zoals bij hardlopen of fietsen, via een eenvoudige lijntje op je scherm dat als het ware de broodkruimels van je route – of de routepunten – met elkaar verbindt.

Broodkruimelroutes vs volledige kaarten

Verreweg de meeste smartwatches en sporthorloges die navigatie of een routefunctie aanbieden, hebben broodkruimelnavigatie.

Maar sommige outdoor watches, zoals de Garmin Fenix 7, Garmin Forerunner 965 of de Suunto Vertical, hebben volledige topografische kaarten aan boord.

Het verschil met broodkruimelnavigatie is dat je hiermee veel meer visuele informatie hebt over het gebied waar de route doorheen loopt. Zo zie je alle straten, watertjes, stukken groen, en soms ook gebouwen en herkenningspunten, inclusief de bijbehorende namen.

Ook kun je met volledig maps spontaan een nieuwe route (laten) uitstippelen of een nieuwe bestemming invoeren, terwijl je dit met broodkruimelnavigatie alleen voorafgaand aan je run of fietstocht kunt doen.

Overigens is het ook mogelijk om een een broodkruimelroute op/in een basic topografische kaart te hebben, zoals bijvoorbeeld de Coros Vertix 2 en Apex 2 (Pro) bieden.

Je ziet dan wel contextuele informatie over het gebied waar je loopt (dus meer dan alleen lijntje) maar geen straatnamen. Ook heb je dan niet de vrijheid om tijdens je activiteit nieuwe routes te (laten) creëren. Het is alleen wat extra visuele informatie.

Broodkruimelnavigatie vs turn-by-turn navigatie

Hoewel bovenstaande termen niet tegengesteld zijn, kun je een verschil maken in de types navigatie of routebegeleiding die je kunt hebben bij een broodkruimelroute.

Als je voor het volgen van de route alleen maar het getoonde lijntje volgt en zelf moet bijhouden wanneer je de bocht moet nemen, dan kun je spreken van ‘pure’ broodkruimelnavigatie.

Maar als je daarbij instructies krijgt – visueel, via een stem, of trilling – bij afslagen, dan profiteer je van turn-by-turn-navigatie; of afslag-voor-afslag-navigatie.

Als je dit laatste niet hebt – en dus zelf afslagen in de gaten moet houden – krijg je meestal nog wel een trilsignaal als je (te ver) van de route bent afgeweken. Hoogstens zie je dan een kompasaanwijzer in beeld die je toont hoe je weer op de route komt.

Nadelen en voordelen broodkruimelroutes- en -navigatie

De belangrijkste nadelen van alleen broodkruimelroutes (tegenover volledige maps) is dat je een minder goed beeld hebt van je omgeving én dat je minder vrijheid hebt om te navigeren naar nieuwe bestemmingen tijdens je activiteit.

Voordelen zijn er ook: doordat je alleen een lijntje in beeld ziet, kun je je heel goed focussen op de route en (aankomende) afslagen en wordt je niet afgeleid door andere elementen.

Daarnaast is het tonen van een broodkuimelroute een minder grote aanslag op de batterij dan het weergeven van een volledige topografische kaart.