Wat is een Memory-in-Pixel display?

Een Memory-in-Pixel (MIP) display is een schermtechnologie die vaak wordt gebruikt in bepaalde soorten elektronische apparaten zoals e-readers en smartwatches.

Het is ontworpen om weinig energie te verbruiken en tegelijkertijd (alle) informatie op het scherm te behouden, in alle situaties. Dit in tegenstelling tot een AMOLED-display dat in slaap- of standby-stand een minimale, energiezuinige versie van de wijzerplaat toont.

Voordelen Memory-in-Pixel scherm

Een Memory-in-Pixel (MIP) display biedt verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een AMOLED-scherm:

1. Energiezuinig
Een MIP-display verbruikt weinig energie omdat de weergegeven informatie wordt opgeslagen in het schermgeheugen zonder voortdurende stroomtoevoer.

Hierdoor gaat een batterij van een smartwatch met MIP-scherm meestal langer mee dan die van modellen met een AMOLED-scherm.

2. Een ‘native’ always-on scherm
Een MIP-display is altijd volledig aan – net zoals een traditioneel horloge – zonder een beperkte(re) energiezuinige variant voor de ‘always on’ modus. Het scherm hoeft dus niet eerst geactiveerd of ontwaakt te worden om alles te kunnen zien.

3. Goede zichtbaarheid bij fel licht
MIP-displays hebben over het algemeen een hoog contrastniveau en goede afleesbaarheid, vooral bij veel licht. 

Dit maakt ze zeer geschikt voor gebruik buitenshuis, waar direct zonlicht de leesbaarheid van andere schermtechnologieën kan belemmeren maar waar MIP-schermen juist beter tot hun recht komen. 

Nadelen Memory-in-Pixel scherm

Een Memory-in-Pixel (MIP) display heeft naast voordelen ook mogelijke nadelen:

1. Beperkte kleurweergave
MIP-displays hebben meestal een beperkter kleurbereik en minder levendige kleurweergave in vergelijking met andere schermtechnologieën zoals OLED of LCD.

Dit zorgt vaak voor een visueel minder aantrekkelijke weergave, vooral bij inhoud met kleurrijke afbeeldingen of video’s.

2. Beperkte resolutie
MIP-displays hebben meestal een lagere resolutie in vergelijking met andere moderne schermtechnologieën en daarmee een minder scherpe weergave van tekst en afbeeldingen.

3. Beperkte helderheid (binnenshuis)
In omgevingen met beperkt (direct) licht is een Memory-in-Pixel-display beduidend minder helder dan een OLED of AMOLED-scherm.

Smartwatches met een Memory-in-Pixel-display

Dit zijn enkele voorbeelden van smartwatches met een MiP-scherm:

1. Garmin Fenix 7
2. Garmin Instinct 2
3. Garmin Forerunner 255
4. Polar Pacer
5. Polar Grit X Pro
6. Coros Pace 2
7. Coros Vertix 2
8. Suunto 9 Peak Pro
9. Suunto 5 Peak