Wat is een middenzool?

De middenzool – of tussenzool – is een essentieel onderdeel van een hardloopschoen. De middenzool vormt het dempende en ondersteunende gedeelte van de schoen en bevindt zich tussen het bovenwerk en de slijtzool. 

Het doel van de middenzool is om de schokken en impact te absorberen tijdens het hardlopen. Dit helpt om de belasting op je voeten, enkels, knieën en andere gewrichten te verminderen, waardoor het risico op blessures vermindert en het loopcomfort hoger wordt.

De middenzool speelt ook een rol in het stabiliseren van je voet tijdens de afwikkeling van de loopbeweging.

Middenzool-materialen

Er zijn verschillende materialen die in de middenzool van hardloopschoenen worden gebruikt, zoals EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) schuim, PU (polyurethaan), TPU (thermoplastisch polyurethaan)  en PEBA (Polyether Block Amide).

Elk materiaal biedt verschillende eigenschappen met betrekking tot demping, responsiviteit en duurzaamheid.

EVA is een van de meest gebruikte materialen in hardloopschoenen. Het biedt een goede demping en is licht van gewicht. EVA-schuim kan wel na verloop van tijd inzakken en zijn veerkracht verliezen.

PU-schuim is duurzamer dan EVA-schuim en biedt een goede demping. Het heeft een langere levensduur en behoudt zijn vorm beter.

TPU is een stevig en veerkrachtig materiaal dat zorgt voor goede responsiviteit en stabiliteit in de middenzool.

PEBA-foam is in 2017 door Nike geïntroduceerd en staat ook bekend als ‘super foam’ vanwege zijn hoge mate van energieteruggave.  

Middenzool- foam technologieën in hardloopschoenen

Grote (sport)schoenmerken gebruiken in de basis vaak dezelfde materialen – meestal een vorm van EVA, PEBA of TPU – maar implementeren of bewerken deze op een net wat andere manier en kunnen daarom hun eigen merknaam geven aan het gebruikte schuimrubber.

Dit zijn voorbeelden van middenzoolmaterialen, zoals beschreven door de sportmerken:

1. Pwrrun (Saucony)
2. DNA Loft (Brooks)
3. Boost (Adidas)
4. Flytefoam (Asics)
5. ZoomX (Nike)

Daarnaast wordt er vaak nog plaatselijk – bijvoorbeeld onder de voorvoet of hiel – voor demping gezorgd door luchtkamers (zoals Air van Nike) of een soort absorberende kussentjes (zoals Gel van Asics).