Wat is een quick release bandje?

Een quick release bandje, is een soort horlogebandje dat is ontworpen om snel en gemakkelijk te worden verwisseld zonder het gebruik van gereedschap.

Deze bandjes zijn populair bij horloges die zijn voorzien van een verwisselbaar bandsysteem, zoals veel moderne smartwatches maar ook een flink aantal traditionele, klassieke polshorloges.

Meestal hoef je slechts met je nagel een pinnetje in de horlogeband weg te schuiven om het bandje te kunnen verwijderen of te bevestigen.

Hoe werkt een quick release bandje?

Traditionele horlogebanden worden vaak bevestigd aan de horlogekast met behulp van kleine metalen pennen of veerstiften, die kunnen worden verwijderd met een speciaal horlogegereedschap.

Met quick release bandjes is dit niet nodig, omdat ze zijn voorzien van een ingebouwd mechanisme waarmee je de band gemakkelijk kunt losmaken en bevestigen.

Het quick release mechanisme kan verschillen per horlogemerk, maar het algemene idee is dat je met een simpele druk op een knopje, lipje of veer de band los kunt maken van de horlogekast.

Hierdoor kun je het bandje snel verwisselen voor een andere, zonder gedoe met gereedschap. Hetzelfde mechanisme maakt het ook eenvoudig om het nieuwe bandje op zijn plaats te klikken.

Voordelen quick release bandje

Het grootste voordeel van het gebruiken van een quick release bandje is uiteraard dat je heel makkelijk en snel een bandje kunt verwisselen.

Zo kun je snel voor een bandje met een andere stijl of een ander materiaal kiezen, bijvoorbeeld een siliconen bandje voor het sporten en een stijlvol lederen bandje voor casual, vrijetijdsgebruik of een chique gelegenheid.

Het fijne is ook dat je er geen gereedschap voor nodig hebt en dat je niet naar een juwelier of horlogemaker hoeft te gaan.

Verder is het prettig dat quick release bandjes universeel zijn – dus geschikt voor vele merken en modellen – en er zodoende online heel veel keus is uit bandjes met verschillende kleuren en stijlen; voor verschillende prijzen.

Smartwatches met quick release bandjes

Er zijn verschillende horlogemerken die gebruikmaken van quick release bandjes, of die hiervoor heel makkelijk geschikt te maken zijn.

Onder meer de volgende merken hebben quick release-bandjes:

Samsung
Garmin
Huawei
Polar
Amazfit
Fossil

Hoewel de meeste quick release bandjes hetzelfde systeem gebruiken, is het wel verstandig om vooraf te checken of het quick release bandje dat je wilt kopen compatibel is met jouw specifieke horlogemodel.