Wat is een watchface?

Een watchface is kort gezegd de wijzerplaat van een horloge.

Doorgaans verwijst het woord naar de wijzerplaat van een smartwatch, waarop meestal niet alleen de tijd maar ook allerlei andere gegevens worden weergegeven, zoals de datum, stappen, calorieverbruik en hartslag.

Welke watchfaces op een smartwatch?

Een van de voordelen van het hebben van een smartwatch is dat je (meestal) kunt kiezen uit veel verschillende watchfaces, met ofwel een analoge of digitale tijdsaanduiding (of een combinatie).

Zo kun je tot een wijzerplaat komen met precies de stijl en informatie die je wenst.

Er zitten meestal standaard al verschillende watchfaces ingebouwd in een smartwatch, die gebruikers vervolgens vaak zelf kunnen personaliseren naar eigen voorkeuren.

Gebruikers kunnen dan de kleuren, stijlen, achtergronden en ‘complicaties’ (kleine widgets die extra informatie weergeven, zoals het weer, hartslag en aantal stappen) aanpassen en ordenen.

Daarnaast is het heel vaak zo dat er in een bijbehorende app-winkel (zoals de Google Play Store, App Store, of Garmin Connect IQ) nog heel veel meer watchfaces gedownload kunnen worden. Soms gratis, soms tegen betaling.

Always On watchface: memory-in-pixel vs AMOLED

De schermtechnologie van een smartwatch kan invloed hebben op de uitstraling of presentatie van een watchface.

Een AMOLED display heeft bijvoorbeeld meestal de beschikking over meer kleuren, helderheid en scherpte (pixels) dan een memory-in-pixel-scherm, dat wat fletser is en vooral binnenshuis donkerder oogt.

Een voordeel van de watchface van een memory-in-pixel horloge is wel dat je altijd de volledig watchface met alle informatie in beeld hebt.

Terwijl een smartwatch met AMOLED-scherm doorgaans een versie van de watchface met minder informatie (en minder helderheid) toont in Always On-modus, om energie te besparen.