Wat is energiegel?

Energiegel is een voedingssupplement dat wordt gebruikt om snel en gemakkelijk extra energie te leveren aan het lichaam.

Energiegels zijn vooral handig voor atleten en mensen die fysiek veeleisende activiteiten ondernemen, zoals hardlopen, fietsen, wandelen, of andere duursporten.

De gels zitten in compacte handzame verpakkingen die je makkelijk bij je kunt dragen in je zak, running belt of hydratatiepack, zodat je ze tijdens je run, fietsrit of andere activiteit snel en eenvoudig kunt consumeren.

Kenmerken en functie van energiegel

Energiegel zit meestal in een kleine, draagbare verpakking, vaak in de vorm van een kleine knijpbare tube. De gel kan snel worden opgenomen zonder dat er kauwen of veel tijd nodig is om te verteren.

De belangrijkste functie van een energiegel is het leveren van snel beschikbare koolhydraten aan het lichaam. 

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie tijdens intensieve lichaamsbeweging. Ze worden omgezet in glucose, dat door het bloed naar de spieren wordt getransporteerd en als brandstof wordt gebruikt.

Energiegels bevatten vaak een geconcentreerde mix van snelle koolhydraten, zoals glucose, fructose, maltodextrine of andere suikers, soms ook in combinatie met elektrolyten, vitaminen en mineralen om de prestaties en het herstel te ondersteunen.

Energiegels zijn doorgaans verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals sinaasappel, limoen, appel of bosvruchten.

Bij het gebruik van energiegels is het essentieel om voldoende water te drinken, om uitdroging te voorkomen en het lichaam goed gehydrateerd te houden.

Geen maaltijdvervanger

Het is ook belangrijk om te melden dat energiegels niet bedoeld zijn als maaltijdvervangers, maar vooral als een aanvulling op de koolhydraatinname tijdens intense fysieke activiteiten.