Wat is EVA (in hardloopschoenen)?

EVA staat voor ethyleenvinylacetaat en is een type schuimrubber dat veel in tussenzolen van hardloopschoenen wordt gebruikt. 

EVA is licht van gewicht en heeft goede dempingseigenschappen.

Eigenschappen (en voordelen) van EVA

EVA heeft de volgende eigenschappen en voordelen wanneer het gebruikt wordt in hardloopschoenen. Zoals:

1. Lichtgewicht
EVA is een licht materiaal, wat helpt om vermoeidheid van de voeten tijdens het hardlopen te verminderen. Ook zorgt het voor een soepele loopervaring.

2. Uitstekende demping
EVA-schuimrubber heeft uitstekende dempingseigenschappendempingseigenschappen. Het absorbeert schokken en impact tijdens het hardlopen, zodat er minder belasting is op de gewrichten, zoals knieën en enkels.

3. Flexibiliteit en veerkracht
EVA is flexibel en veerkrachtig, waardoor het de natuurlijke beweging en afwikkeling van de voet ondersteunt. Het biedt een goede balans tussen ondersteuning en bewegingsvrijheid.

4. Hoge duurzaamheid
EVA is een zeer duurzaam materiaal dat zijn dempingseigenschappen behoudt gedurende langere tijd. Hierdoor gaan hardloopschoenen met EVA-tussenzolen vaak lang mee, zelfs bij intensief gebruik.

EVA vs PEBA en ‘superkritieke’ foams

EVA is niet voor niets een veelgebruikt schuimrubber in hardloopschoenen. Het materiaal biedt een mooie combinatie van lichtheid, demping en duurzaamheid.

Tegenwoordig komen er echter steeds meer alternatieven op de markt, zoals PEBA, superkritiek PEBA of superkritiek EVA.

‘Superkritiek’ slaat op het proces waarmee er gas/lucht wordt geïnjecteerd in het schuimrubber, wat onder andere zorgt voor meer veerkracht. Met deze zolen profiteer je daarom van meer energieteruggave (of responsiviteit).

Hardloopschoenen met EVA zool

Hoewel er steeds vaker schoenen op de markt komen met doorontwikkelde materialen voor de tussenzool, zijn er altijd nog veel hardloopschoenen die succesvol van EVA gebruikmaken, zoals de Saucony Ride 15, de HOKA Clifton 9 en de Brooks Ghost 14.