Wat is GPS op een smartwatch?

Als er GPS op een smartwatch zit, betekent dit in de praktijk dat het horloge je exacte locatie kan bepalen en nauwkeurige routemetingen kan uitvoeren, met behulp van een satellietnavigatiesysteem.

Letterlijk staat GPS voor ‘Global Positioning System’ en verwijst het naar het satellietnavigatiesysteem dat is ontwikkeld door de Verenigde Staten maar op vele plekken in de hele wereld gebruikt kan worden en locaties kan bepalen.

Hoe werkt GPS?

GPS is een satellietnavigatiesysteem dat signalen uitzendt vanuit een netwerk van satellieten in een baan om de aarde. Met behulp van GPS kunnen apparaten zoals smartwatches je exacte locatie bepalen en nauwkeurige positie-informatie leveren.

Wanneer een smartwatch is uitgerust met GPS-functionaliteit, kan het de signalen van meerdere GPS-satellieten ontvangen en gebruiken om je locatie te berekenen.

Hierdoor kun je je activiteiten en bewegingen tijdens het dragen van de smartwatch beter volgen en nauwkeurige gegevens ontvangen, zoals de afgelegde afstand, snelheid, route en hoogte.

Welke GPS-systemen zijn er?

GPS verwijst eigenlijk naar het door de VS ontwikkelde satellietnavigatiesysteem maar is in de praktijk een verzamelterm voor alle soortgelijke systemen. Naast het Amerikaanse GPS zijn er ook nog:

Galileo (Europees)
Glonass (Russisch)
BeiDou (Chinees)
QZSS (Japans)

Voordelen van GPS op een smartwatch

GPS-functionaliteit op een smartwatch biedt vooral voordelen voor mensen die graag actief zijn en buitensporten beoefenen.

Dit zijn enkele belangrijke voordelen van GPS op een smartwatch:

1. Nauwkeurige locatiebepaling en routemeting
GPS op een smartwatch maakt gebruik van satellieten om je exacte locatie te bepalen. Dit zorgt voor nauwkeurige en betrouwbare positiegegevens.

Vooral als je veel buiten sport, heb je hier baat bij. Je kunt nu achteraf (en tijdens je activiteit) een duidelijk beeld krijgen van je afgelegde route, afstand en tempo.

Hoewel horloges en activity trackers ook zonder de toevoeging van GPS je afgelegde afstand kunnen bijhouden, is dit wel een stuk minder nauwkeurig.

2. Routeplanning en navigatie
Met GPS-functionaliteit kun je je smartwatch gebruiken als een navigatiehulpmiddel tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen.

Zeker als je horloge ook beschikt over ingebouwde topografische kaarten, heb je veel vrijheid om nieuwe routes te verkennen en de zekerheid dat je de weg terugvindt naar een startpunt. 

3. Real-time statistieken
GPS-functionaliteit stelt je in staat om tijdens je activiteiten nauwkeurige real-time statistieken te bekijken, zoals je huidige snelheid en afgelegde afstand. Dit kan je motiveren en je helpen je doelen te bereiken.

4. Veiligheid
GPS op een smartwatch kan ook een veiligheidsfunctie hebben. In geval van nood kun je je locatie door je horloge laten delen met hulpdiensten of met je contactpersonen, zodat ze weten waar je bent en je kunnen vinden.

Je moet dan nog wel een incidentdetectie-functie op je smartwatch hebben en meestal is het nodig dat je smartwatch in de buurt is.