Wat is het bovenwerk (van een hardloopschoen)?

Het bovenwerk van een hardloopschoen is het deel van de schoen dat het bovenste gedeelte van de voet bedekt. Dit gedeelte van de schoen is onder meer van invloed op het comfort, de pasvorm en de ondersteuning.

Het bovenwerk is meestal gemaakt van textielmaterialen, synthetische stoffen en/of mesh. Jacquard mesh, fly knit en engineered knit zijn enkele van de materialen en productieprocessen die vaak gebruikt worden in hardloopschoenen.

Het bovenwerk is, samen met de middenzool en slijtzool, een van de hoofdonderdelen waaruit een hardloopschoen is opgebouwd.

Functies van het bovenwerk

Het bovenwerk van een hardloopschoen heeft verschillende belangrijke functies:

1. Pasvorm en ondersteuning
Een goed doordacht bovenwerk zorgt voor een goede pasvorm en ondersteuning van de voet.

Het bovenwerk moet de voet stevig omsluiten en voldoende stabiliteit bieden tijdens het hardlopen.

De voet moet stevig op zijn plek gehouden worden, waar bijvoorbeeld ook een hielkap bij helpt, maar tegelijkertijd moet er voldoende ruimte zijn om de tenen te bewegen.

Daarnaast moet de schoen bij het aantrekken iets ruimer zijn dan gebruikelijk zodat deze ook passend genoeg blijft als de voeten opzwelt door activiteit.

2. Ademend vermogen
Het bovenwerk bevat meestal ademende materialen die helpen bij de ventilatie en luchtcirculatie rondom de voet. Deze hulp bij de afvoer van warmte (en vocht) verhoogt het comfort tijdens het hardlopen.

3. Flexibiliteit
Het bovenwerk van een hardloopschoen moet voldoende flexibel zijn om natuurlijke bewegingen van de voet mogelijk te maken. Het moet kunnen meebewegen met de voet tijdens het afwikkelen en buigen.

4. Duurzaamheid
Het bovenwerk moet duurzaam en bestand zijn tegen slijtage. Het moet de voet beschermen tegen invloeden van buitenaf en langdurige prestaties bieden.