Wat is multiband GPS?

Multiband GPS is een geavanceerde technologie die steeds vaker wordt toegepast in smartwatches en gebruikmaakt van meerdere frequentiebanden om nauwkeurigere locatiegegevens en routemetingen te verkrijgen.

Hoe werkt multiband GPS?

Traditionele GPS-systemen maken meestal gebruik van de L1-frequentieband om satellietsignalen te ontvangen en de locatie te bepalen.

Met multiband GPS worden meerdere frequentiebanden gebruikt, zoals L1, L2 en L5. Daarmee kan de ontvanger een betere signaalkwaliteit en nauwkeurigheid bereiken.

Voordelen multiband GPS

De voordelen van multiband GPS zijn onder andere:

1. Hogere nauwkeurigheid
Door gebruik te maken van meerdere frequentiebanden biedt multiband GPS meestal nauwkeurigere locatiegegevens, vooral in stedelijke omgevingen of gebieden met veel obstakels.

2. Snellere positiebepaling
Het gebruik van meerdere frequentiebanden zorgt vaak voor snellere locatie-updates.

Nadelen multiband GPS

Multiband GPS biedt voornamelijk voordelen, maar ook enkele mogelijke nadelen:

1. Energieverbruik
Het gebruik van meerdere frequentiebanden en geavanceerdere ontvangers kan leiden tot een verhoogd energieverbruik.

Als je voortdurend de multiband GPS-optie gebruikt zal de batterij eerder leeg gaan dan bij ‘normale’, enkelbandige GPS. Batterijoptimalisaties kunnen nodig zijn om dit te compenseren.

2. Kosten
Het implementeren van multiband GPS-technologie kan duurder zijn dan het gebruik van traditionele GPS-systemen. Dat betekent dat smartwatches die beschikken over multiband GPS meestal wat prijziger zijn dan horloges zonder multiband.

Smartwatches met multiband GPS

Steeds meer smartwatches beschikken over een multiband GPS-optie, met name smartwatches die een sterke focus hebben op sport en fitness of modellen van traditionele sporthorlogemerken.

Hieronder enkele voorbeelden van smartwatches met multiband GPS:

Garmin Epix
Garmin Fenix 7X
Garmin Forerunner 965
Garmin Forerunner 265
Garmin Instinct 2X
Apple Watch Ultra
Polar Ignite 3