Wat is supinatie?

Supinatie verwijst naar het naar buiten draaien van de voet bij het landen op de grond, waarbij het gewicht voornamelijk op de buitenkant van de voet rust.

Bij supinatie maakt de voet een hoge boog en heeft de enkel de neiging om naar buiten te kantelen.

Supinatie vs Pronatie

Supinatie is het tegenovergestelde van pronatie, waarbij de voet juist (teveel) naar binnen draait bij de landing. Het merendeel van hardlopers proneert lichtelijk.

Is er sprake van erge pronatie (of overpronatie) dan kunnen hardlopers baat hebben bij een stabiliteitsschoen die de draaiing van de voet compenseert of corrigeert met stabiliserende elementen.

Gevolgen van supinatie

Overmatige supinatie kan problemen veroorzaken. Het kan leiden tot ongelijke verdeling van de krachten tijdens het lopen of rennen, wat extra spanning kan leggen op de buitenkant van de voet, enkel en been.

Dit kan het risico op aandoeningen zoals shin splints en enkelverstuikingen verhogen.

Wat kun je doen tegen supinatie?

Het is belangrijk om je afwikkeling in de gaten te houden. Als je denkt dat je een supinatiepatroon hebt dat problemen veroorzaakt, is het verstandig om een arts, fysiotherapeut of podoloog te raadplegen.

Zij kunnen een passende behandelingen aanbevelen, zoals het gebruik van aangepaste inlegzolen, schoenadvies of specifieke oefeningen om de stabiliteit en balans te verbeteren.

Hardloopschoenen tegen supinatie

Voor hardlopers met supinatie zijn er geen specifieke schoenen ontwikkeld – omdat het minder vaak voorkomt dan pronatie – maar geschikte schoenen zijn hardloopschoenen met een vlakkere, bredere leest, een lage heeldrop en extra demping onder de voorvoet.

Mogelijke hardloopschoenen voor supinerende lopers zijn:

HOKA Clifton 9
Asics Novablast 3
Brooks Glycerin 20
Saucony Triumph 21