Wat is true to size?

True to size betekent ‘maatzuiver’. Als de maat van een (hardloop)schoen wordt omschreven als true to size dan houdt dat in dat deze maat overeenkomt met de gebruikelijke maat.

Stel je normale of gebruikelijke maat is maat 42 en je bestelt een hardloopschoen in maat 42, waarvan wordt gezegd dat deze true to size is, dan is het de bedoeling dat deze schoenen gewoon goed passen.

Welke afmetingen horen bij true to size?

Een probleem met een toetsing aan je ‘gebruikelijke’ maat is dat je misschien niet zeker weet of dit echt je normale maat is.

Als je bijvoorbeeld alleen maar schoenen draagt van een werk waarvan de modellen niet true to size zijn dan kan het zijn, dat je een verkeerd beeld hebt van je standaardmaat.

Gelukkig is er een meetsysteem ontwikkeld dat de basis vormt – of zou moeten vormen – voor maatvoeringen en aan de hand waarvan kan worden bepaald of een schoen true to size is.

Dit systeem heet het Brannock meetsysteem. Het is een apparaat waarmee je de exacte afmetingen van je voeten kunt bepalen, waar vervolgens specifieke schoenmaten aan verbonden (kunnen) worden.

Waarom is true to size belangrijk?

Als je in een (hardloop)schoenenwinkel schoenen koopt, is het niet zo belangrijk om te weten of een schoen true to size is. Immers, je kunt dan snel verschillende maten passen om tot de best passende schoen te komen.

Maar bij het online bestellen van hardloopschoenen wil je het liefst meteen de juiste maat te pakken te hebben, om tijd, geld en onnodig transport (en milieuvervuiling) te voorkomen.

Daarom is het fijn als op een productpagina of in een schoenenreview vermeld staat of een schoen al dan niet true to size is.

Stel dat dit niet zo is en een schoen kleiner of groter valt dan je op basis van de maat zou verwachten, weet je of je misschien een andere maat moet bestellen.

Dit hoeft overigens niet alleen om een lengtemaat te gaan. Het kan ook zijn dat een schoen uitgesproken smal is. In dat geval is het verstandig om voor een (extra) brede ‘wide’-uitvoering te gaan, als deze beschikbaar is.

Bestel dus nooit zomaar blind schoenen in jouw gebruikelijke maat en controleer eerst of het model true to size is.