Wat is VO2 Max?

VO2 Max is een maatstaf voor het maximale vermogen dat iemand heeft om zuurstof te benutten tijdens intense lichaamsbeweging.

VO2 Max is een goede indicator van iemands cardiovasculaire conditie en aerobe uithoudingsvermogen.

Definitie VO2 Max

VO2 Max betekent ‘maximale zuurstofopname’ en vertelt je feitelijk hoe goed je conditie is.

Hoe hoger je VO2 Max, hoe beter.

Voordelen hoge VO2 Max

Hoe hoger de waarde van de VO2 max, hoe beter het aerobe fitnessniveau. Goed getrainde atleten, zoals langeafstandslopers of wielrenners, hebben meestal hoge VO2 max-waarden, omdat hun lichaam zich heeft aangepast om efficiënt zuurstof te gebruiken.

Het hebben van een hoge VO2 Max heeft verschillende voordelen voor je gezondheid en prestaties. Zoals:

1. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
Een hoge VO2 max betekent dat je een goed functionerend cardiovasculair systeem hebt.

Het geeft aan dat het hart efficiënter is in het pompen van bloed en zuurstof naar de spieren, waardoor de algemene gezondheid van het hart wordt bevorderd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.

2. Beter uithoudingsvermogen
Een hogere VO2 max staat ook voor een beter uithoudingsvermogen. Je kunt langer fysieke activiteiten ondernemen en bent in staat om beter te presteren in duursporten als hardlopen, fietsen en zwemmen.

3. Verbeterde prestaties
Mensen met een hogere VO2 max hebben kunnen over het algemeen beter presteren. Een hogere zuurstofopnamecapaciteit stelt de spieren in staat om meer energie te produceren tijdens inspanning. Dit zorgt ook voor een sneller herstel.

Smartwatches met VO2 Max

Er zijn vele smartwatches op de markt die je VO2 max kunnen meten, al kan de nauwkeurigheid van deze metingen verschillen. Voor een echt nauwkeurig cijfer is een laboratoriumtest noodzakelijk.

Is 100% nauwkeurigheid niet nodig, dan kun je een aardig beeld van je VO2 Max krijgen met modellen van merken als:

1. Garmin
Garmin Forerunner-horloges, zoals de Garmin Forerunner 965, 265, en Forerunner 55, kunnen je VO2 max meten en bijhouden. Maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Garmin Fenix 7, Garmin Venu 2 en Garmin Vivomove Sport.

2. Polar
Polar heeft vele modellen met een VO2 Max-functie, waaronder de Polar Grit X Pro, Pacer Pro, de Vantage V2 en Ignite 3.

3. Apple
Apple Watches zijn al enige tijd in staat om je VO2 Max te meten en tonen; zo ook de Apple Watch 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch SE 2022.

4. Fitbit
Ook modellen van fitness-merk Fitbit zijn uitgerust met VO2-max-functionaliteit, zoals de Fitbit Sense 2 en de Versa 4.

5. Samsung
Natuurlijk kunnen ook smartwatches van Samsung je VO2-max meten, waaronder de Samsung Galaxy Watch 5 en Galaxy Watch 5 Pro.

6. Google Pixel Watch
Google heeft met de Google Pixel Watch een prachtige smartwatch gepresenteerd… die ook beschikt over een VO2 max-functie.

7. Huawei
Met modellen als de Huawei Watch GT 3 en Huawei Watch 3 kun je niet alleen stijlvol voor de dag komen, maar ook je VO2 max meten.