Wat zijn gestructureerde workouts?

Gestructureerde workouts zijn geplande trainingsessies die je helpen om specifieke fitnessdoelen te bereiken. Deze workouts zijn systematisch en volgen een vast patroon met oefeningen, sets, herhalingen en rustperiodes.

Met verschillende smartwatches kun je gestructureerde workouts samenstellen, wat je meer controle over je eigen training geeft.

Adaptief trainingsprogramma vs zelf workouts maken

Gestructureerde workoutfunctionaliteit zit soms (passief) verwerkt in adaptieve trainingsprogramma’s waarover sommige merken en horloges beschikken, zoals Running Program van Polar of Garmin Coach van Garmin.

Aan de hand van persoonlijke input aan het begin van het programma – zoals je beschikbare dagen en trainingsdoelen – wordt er dan een serie workouts om jouw wensen heen gebouwd.

Ook kun je vaak na iedere training aangeven hoe zwaar het was, waarna het programma zich kan of zal aanpassen aan jouw ervaring.

Naast deze redelijk kant-en-klare programma’s kun je soms ook zelf een hele serie workouts plannen, zoals een intervaltraining, waarbij je precies aangeeft uit welke onderdelen de training moet bestaan en hoe lang deze moeten duren.

Kenmerken en voordelen gestructureerde workouts

Dit zijn enkele kenmerken – en voordelen – van gestructureerde workouts:

1. Geplande oefeningen
Gestructureerde workouts omvatten een vooraf gedefinieerde reeks oefeningen die zijn afgestemd op specifieke spiergroepen of fitnessdoelstellingen. Deze oefeningen worden in een specifieke volgorde gerangschikt om een samenhangende training te creëren.

2. Intensiteit en Voortgang
De workouts hebben vaak verschillende niveaus van intensiteit en voortgang. Als je ziet dat je prestaties verbeteren, kun je overstappen naar meer uitdagende oefeningen of de intensiteit geleidelijk verhogen.

3. Tijd en Duur
Gestructureerde workouts hebben een vaste duur, waardoor ze makkelijk in je dagelijkse schema kunnen worden ingepast. Hierdoor kun je op een overzichtelijke manier werken aan je fitnessdoelen.

4. Doelgericht
Gestructureerde workouts creëer je om specifieke doelen te bereiken, zoals het opbouwen van kracht, het vergroten van je uithoudingsvermogen, het verbeteren van flexibiliteit of het verliezen van gewicht.

De oefeningen en de opbouw van de workout kun je perfect aan laten sluiten bij je doelstellingen.