Multivitamine voor hardlopers

Heeft de hardloper baat bij het nemen van een supplement als multivitamine?

Black Friday is al begonnen!

Compressiekousen

stox
bekijk deals

Hardloopkleding

all4running
bekijk deals

Hardloop Accesoires

bol
bekijk deals

Wat zijn multivitamines?

Multivitamines zijn supplementen waarin de meest belangrijke vitaminen en mineralen zijn verwerkt. Voor veel mensen is het nemen van een multivitamine een handige en snelle manier om ervoor te zorgen dat je meteen voldoende vitaminen en mineralen binnen hebt gekregen zonder dat je hiervoor heel erg op je voeding hoeft te letten.

Wat doen multivitamines voor je lichaam?

Het is uiteraard niet zo simpel dat als je een dergelijk supplement slikt je er voor de rest een ongezonde levensstijl op na kunt houden en je dan toch fit en energiek kunt blijven voelen. Een multivitamine wordt vaak als aanvulling op het dagelijkse dieet genomen en zal niet compleet alle voedingsstoffen die je normaal uit je dieet haalt kunnen vervangen.

Is het nodig om een multivitamine te nemen?

Als sporter heeft je lichaam nóg meer baad bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen dan wanneer je niet of weinig sport. Wanneer je regelmatig hardloopt kan het nemen van een supplement een goede aanvulling zijn op je voeding. Je zorgt er zo voor dat je lichaam niets te kort komt. Maar is dit altijd verstandig om te doen?

In principe kun je alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt gewoon uit je voeding halen. Het nemen van een supplement is in die zin dus niet nodig. Wel kan het helpen om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt aangezien je als sporter wat meer afvalstoffen afvoert wanneer je tijdens een training flink gaat zweten.

Gezond eten

Als je een bepaald dieet volgt en met je voeding niet voldoende varieert is het nemen van een multivitamine wel aan te raden. Zo krijgt je lichaam de benodigde vitaminen en mineralen toch nog binnen.

Het is bijvoorbeeld voor veganisten en vegetariërs belangrijk om een supplement met vitamine B12 te nemen. Vitamine B12 vind je namelijk vrijwel alleen in dierlijke producten.

Kun je ook te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgen?

Door het nemen van een multivitamine kun je het gevoel krijgen dat je “in ieder geval voldoende binnenkrijgt”, maar er zit ook een keerzijde aan.

Sommige supplementen bevatten namelijk een hoge dosis van een bepaalde vitamine of mineraal. Als je via je voeding al voldoende van deze vitaminen of mineralen binnenkrijgt dan creëer je dus als het ware een overschot. Dit kan leiden tot vervelende gevolgen waarbij je lichaam dit overschot probeert weg te werken of te compenseren.

Volgens verschillende onderzoeken kunnen in sommige gevallen het nemen van een multivitamine schadelijk zijn voor het lichaam. Er is dus wel degelijk een risico dat je te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Het lichaam is niet altijd in staat om een overschot aan een bepaald soort vitamine of mineraal weg te werken en het slikken van een multivitamine supplement zorgt er dan voor dat er een overdosis in het lichaam ontstaat.

Lees snel verder om erachter te komen waar je op kunt letten om dit soort risico’s te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen en het nemen van een multivitamine?

Om te voorkomen dat je te veel vitaminen en mineralen neemt is het belang dat je goed kijkt naar jouw dieet en of dit veelzijdig genoeg is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Uiteraard is het ook belangrijk dat je goed oplet wat voor soort multivitamine je wilt gaan slikken en wat de hoeveelheid is die je dan binnenkrijgt.

Vrijwel altijd staat er op de verpakking ook hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid er aan een bepaald soort vitamine in zit. Pas goed op bij de multivitamines waarbij er meer dan tweehonderd procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in zit.

Vitamine pillen

Bij de slikken van een supplement wordt het altijd aangeraden om dit samen met de maaltijd in te nemen. Hierdoor kan je lichaam de vitaminen en mineralen beter in het lichaam opnemen.

Raadpleeg een specialist bij twijfel over je gezondheid

Mocht je last hebben van klachten met betrekking tot je gezondheid vanwege bijvoorbeeld een traag herstel of vermoeidheid dan kan het nemen van supplementen zeker helpen.

Maar voordat je zelf gaat experimenteren met verschillende supplementen is het aan te raden om eerst bij de huisarts te laten controleren of je eventueel een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen. Mocht hier iets belangrijks uitkomen dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen één bepaald supplement te slikken in plaats van een multivitamine.

Waar kun je de juiste multivitamine supplementen kopen?

Bij de Body en Fit shop kun je terecht voor allerlei supplementen en hulpmiddelen met betrekking tot een gezonde levensstijl. Zij bieden dan ook verschillende soorten supplementen aan.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld capsules of kauwtabletten, maar ook verschillende varianten. Zo is er bijvoorbeeld een multivitamine speciaal voor mannen en ook voor vrouwen.

Multivitamine man

Wij raden je aan om niet af te gaan op de naam van het supplement, maar goed te kijken naar de samenstelling om te kunnen bepalen welk supplement het beste bij jouw levensstijl past. Niet elk mannelijk of vrouwelijk lichaam is hetzelfde en heeft dan ook niet dezelfde behoeften. Zo kan het dus zeker voorkomen dat jij beter voor een andere supplement gaat dan je in eerste instantie zou denken.

Even samenvatten

Het nemen van een multivitamine supplement kan handig zijn, maar is zeker niet per se voor iedere sporter nodig. Wanneer je voldoende gezond en gevarieerd eet en drinkt zal je lichaam er geen behoefte hebben aan een supplement. Wel kan het nemen een multivitamine een handige manier zijn om in één keer genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Let altijd goed op de hoeveelheid van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en de samenstelling van ingrediënten wanneer je een supplement aanschaft. Bij twijfel of ter controle kun je natuurlijk altijd de huisarts raadplegen om te laten controleren of je lichaam daadwerkelijk baad zal hebben bij het slikken van een multivitamine supplement.

Bronnen:

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Bekijk de black friday deals:

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Adam Van Hoof

Tof artikel. Ik fiets echt vaak en ik neem aan dat door mijn ouderdom mijn spieren langer en langer nodig hadden om te herstellen na een lange rit. Hierdoor kon ik maandag op het werk amper stappen en zelfs zitten deed pijn. Ik neem nu enkele maanden multivitaminen en voel mij echt beter. Op dit moment neem ik, Flinndal Multi-vitaal en ik ben hier tevreden over. Vooral omdat Kruidvat en andere zaken vaak uitverkocht zijn op dit moment. Ik neem aan dat dit komt door de coronacrisis.