Powerbreathe – versterk je ademspieren

Wellicht heb je wel een gehoord van powerbreathe. In feite is het een apparaat wat je kunt gebruiken om je ademspieren te versterken.

In dit artikel gaan we dieper in op onder andere de voordelen van dit apparaatje, het gebruik van de powerbreathe en of er eventuele nadelen kleven aan het gebruik van dit apparaat.

Wat is powerbreathe?

Zoals gezegd is powerbreathe een trainingsapparaat waarmee je de spieren traint die je gebruikt tijdens het ademhalen. Je gebruikt het apparaat om je middenrif en tussenribspieren te trainen.

In principe hoef je maar zo’n zes minuten per dag te trainen en hierdoor zou je op een gegeven moment makkelijker moeten kunnen ademen en dit ook dieper moeten kunnen doen. Hierdoor zou je tijdens het sporten uiteindelijk beter moeten kunnen presteren en minder last moeten hebben van kortademigheid. Ook mensen met COPD of astma kunnen baat hebben bij het gebruik van powerbreathe.

Powerbreathe

Wat heb je aan powerbreathe?

De manier waarop je adem haalt kan zeer bepalend zijn voor je training. Het is dan ook altijd belangrijk om tijdens het hardlopen op je ademhaling te letten en op een tempo te lopen waarop jij je het prettigst voelt en het het langst kunt volhouden.

Als je last hebt van een oppervlakkige ademhaling tijdens het hardlopen zal je hier veel last van hebben.

Powerbreathe kan je helpen om dit tegen te gaan. We hebben hieronder de voordelen van dit apparaatje voor je op een rijtje gezet. Je kunt je ademspieren ook zonder powerbreathe trainen, maar hiervoor zul je bijvoorbeeld een zware intervaltraining moeten doen. Aangezien dit heftige trainingen zijn kun je de specifieke ademspieren minder goed trainen dan met de powerbreathe.

Hiermee kun je dagelijks trainen zonder dat je je in het zweet hoeft te werken en je lichaam het te voortduren heeft.

Wat zijn de voordelen die optreden door het gebruik van powerbreathe op je hardlooptraining?

  • Als je ademspieren eenmaal sterker worden kun je je training gemakkelijker volhouden.
  • Je zult minder snel vermoeid raken en daardoor beter kunnen presteren.
  • Je spieren krijgen meer zuurstof als je op een betere manier adem kunt halen.
  • Doordat je bezig bent met je ademhaling zal je tijdens je trainingen ook bewuster met het ademen bezig zijn.
  • Je bent maar een paar minuten per dag kwijt aan het trainen met de powerbreathe en dus is het voor iedereen gemakkelijk in zijn of haar dagelijks leven toe te passen.
  • De powerbreathe is ook te gebruiken als warming-up voordat je aan je training begint.

Hoe gaat het in z’n werk?

Om je ademspieren goed te kunnen trainen moet je dertig ademteugen met de powerbreathe per dag nemen en dit tweemaal daags doen. Je stelt de weerstand in via de draaiknop en ademt dertig keer krachtig in.

Er wordt aangeraden om tien ademteugen per minuut te doen, waarbij je in twee seconden inademt en in vier seconden weer uitademt. Twee keer een training op één dag kost je dan dus zes minuten.

Er bestaat verschillende apps die je kunt gebruiken om inderdaad twee seconden in te ademen en in vier seconden uit te ademen. Belangrijk is dat je tussen twee trainingen minimaal zes uur rust neemt. Om je spieren goed te trainen kun je de weerstand langzaamaan steeds wat meer opbouwen.

Als je het apparaatje bestelt kun je een trainingsadvies op maat mee bestellen, zodat je een gepast schema hebt die voor jou het beste zal werken.

Inhale exhale

Kleven er ook nadelen of gevaren aan de powerbreathe?

Als je een zware powerbreathe training doet voordat je gaat sporten kan het juist nadelig uitpakken.

Het is belangrijk dat je je lichaam rust geeft. Mocht je het wel voor het sporten willen doen dan moet je de weerstand wat lager zetten. Bovendien kan trainen met de powerbreathe te veel nadruk leggen op je ademhaling tijdens je trainingen. Hierdoor kan het zijn dat je niet meer let op welke manier van ademhalen voor jou prettig is.

Het is daarom belangrijk dat je goed met het apparaatje oefent en je de weerstand langzaamaan opbouwt. Een ander nadeel van de powerbreathe kan zijn dat trainingen met het apparaatje consistent vol moeten houden om ook daadwerkelijk van de voordelen te kunnen genieten. Dit vergt natuurlijk wel wat discipline.

Conclusie

Mocht je op zoek zijn naar een oplossing tegen kortademigheid (tijdens het hardlopen) of wil je gewoon je prestaties nog verder verbeteren om je PR te kunnen verslaan dan kan de powerbreathe een handig hulpmiddel zijn om dit te bereiken. Wel dien je voorzichtig en disciplinair om te gaan met je trainingen!

Let op: als je juist meer last krijgt van ademhalingsproblemen of eventueel pijn in je lichaam krijgt dan is het verstandig om even langs de huisarts of een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan. Zij kunnen je helpen bij het gebruik van de powerbreathe.

Verbeter je sportieve prestaties met de powerbreathe.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties