HOKA Clifton hardloopschoenen serie

Op zoek naar de beste HOKA Clifton hardloopschoenen? We helpen je graag op weg!

Selecteer je geslacht:

Beste Model

Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
Hoka Clifton 9 hardloopschoenen

1. Hoka Clifton 9

 • Soepel en comfortabel bovenwerk
 • 3 mm extra demping voor nog zachtere loopervaring

Beste budget keuze

Hoka Clifton 8
Hoka Clifton 8 dames

3. Hoka Clifton 8

 • Heerlijk zacht en comfortabel
 • Soepeler bovenwerk

HOKA Clifton overzicht

Hoka Clifton 9

Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
 • Soepel en comfortabel bovenwerk
 • 3 mm extra demping voor nog zachtere loopervaring

Hoka Clifton 8

Hoka Clifton 8
Hoka Clifton 8 dames
 • Heerlijk zacht en comfortabel
 • Soepeler bovenwerk
Beste Model

1. Hoka Clifton 9

Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
 • Soepel en comfortabel bovenwerk
 • 3 mm extra demping voor nog zachtere loopervaring
 • Voorwaartse energie middels rocker-ontwerp
 • Niet zo geschikt voor temporuns

De Clifton is de best verkopende hardloopschoen van HOKA en de Clifton 9 heeft de karakteristieke eigenschappen behouden en deze zelfs nog extra aangezet, voor nog meer loopcomfort.

Bovenwerk

Het engineered bovenwerk is niet drastisch veranderd, maar is wel weer wat soepeler en daarmee comfortabeler geworden. Het materiaal ademt goed en zit nauwelijks merkbaar om je voet.

De zachte tong zit aan één kant aan de binnenkant van de schoen vast en heeft een handige lus bovenop waar de middelste veters doorheen lopen. Het zorgt ervoor de de tong niet schuift.

De reflecterende strips (en reflecterende accenten op de neus) dragen bij aan optimale zichtbaarheid in het donker.

De schoenen zitten erg comfortabel, als je tenminste de juiste breedtemaat hebt. De standaarduitvoering is wat aan de smalle kant, maar gelukkig is er ook een HOKA Clifton 9 Wide-versie, die perfect is voor (lichtelijk) brede voeten.

Maximalistisch(er)

Een kenmerk van de Cliftons – en van de meeste HOKA schoenen – is dat ze een heel dikke zool hebben, met (dus) heel veel zacht en dempend materiaal. Dat geldt voor de Clifton 9 zelf nog meer.

Er is namelijk 3 mm aan EVA-foam toegevoegd aan de tussenzool wat de ‘stack hoogte’ op 32 mm brengt. Dat levert een merkbaar zachte en comfortabele loopervaring op. Een tikkeltje minder responsief wel daardoor, maar je moet keuzes maken.

Voor langere afstanden en niet al te hoge tempo’s is dit tenminste ideaal.

Minimale heel drop en rocker design

Het bijzondere van de Cliftons is dat ze een maximalistische dempingsfilosofie combineren met een minimale heeldrop van 5 mm. Oftewel, je helt minder ver naar voren dan in de meeste hardloopschoenen, die een heeldrop van 8 à 12 mm hebben.

Om je toch nog – letterlijk – vooruit te helpen maakt de Clifton 9 dan wel weer gebruik van een rocker ontwerp, waarmee je voet als in een soort schommelstoel makkelijk naar voren afrolt.

Dit zorgt effectief voor een voortdurende voorwaartse energie. Terwijl je dus ook continu zacht landt op de dikke zool.

Slijtzool

De slijtzool heeft geen merkbare update gehad. Het diagonale profiel biedt voldoende grip in verschillende omstandigheden.

Oordeel HOKA Clifton 9

Met de HOKA Clifton 9 heeft HOKA een ‘winnende’ schoen weer een stukje verder verbeterd, met nog meer demping en comfort en behoud van het populaire DNA van het model. Het kan niet anders of dit wordt weer een groot succes.

Meer weten? Bekijk ook onze uitgebreide HOKA Clifton 9 review.

Bestel veilig en snel:

Beste budget keuze

2. Hoka Clifton 8

Hoka Clifton 8
Hoka Clifton 8 dames
 • Heerlijk zacht en comfortabel
 • Soepeler bovenwerk
 • Stabieler dan voorheen, met meer grip
 • EVA-zool zou wat responsiever kunnen

De HOKA Clifton is een model dat bekend staat om zijn grote mate van comfort, ‘maximalistische’ zoolontwerp en lage hieldrop. En de Clifton 8 zet deze traditie voort.

Het is een neutrale schoen die van vele markten thuis is en voor zowel lange afstanden en lage tempo’s gebruikt kan worden als snellere runs.

Of je nu 6 of 4 minuten per kilometer loopt, de Clifton 8 houdt je goed bij.

Licht en optimale demping

De eerste Hoka Clifton combineerde zachtheid, lichtheid en responsiviteit. Later werd de schoen wat zwaarder en minder responsief.

Gelukkig gaat de Clifton de laatste jaren weer wat meer richting een lichter gewicht en dynamiek, terwijl het tegelijkertijd een betrouwbaarder, consistenter schoen is.

De Clifton 8 is heerlijk zacht, met een hiel ‘stack’/hoogte van maar liefst 33,7 mm en is rond de hiel ook comfortabel gevoerd. Dit merk je: het is werkelijk een genot om in te lopen. Terwijl hij met zijn 249 gram nog steeds erg licht is.

Er wordt nog steeds EVA-schuim gebruikt voor de tussenzool maar dit is wel een stukje lichter geworden.

Rocker design

Je voeten worden weliswaar vertroeteld, maar door het aflopende ‘rocker’-ontwerp in de voorvoet, krijgen je voeten daarnaast automatisch een voortstuwende beweging.

De algehele ‘helling’ van hiel naar voorvoet – de heeldrop – is dan juist weer minder prominent dan bij veel andere schoenen. Net als voorheen is deze slechts 5 mm, opvallend minimalistisch dus.

Soepel en stabiel

De transitielijn in de slijtzool van de Clifton 8 is wat smaller geworden, wat meer stabiliteit oplevert onder de hiel. Ook heeft de voorvoet meer grip gekregen.

Daarnaast is het bovenwerk aangepast. Dit is zachter en soepeler geworden, met minder lagen – of ‘overlays’ – dan op de Clifton 7.

Dit alles maakt van de Clifton 8 waarschijnlijk de beste Clifton tot op heden. Met een optimale balans tussen soepelheid, pasvorm, gewicht, grip, zachtheid en responsiviteit.

Bestel veilig en snel:

Hoka Clifton modelinfo

Hoka Clifton

HOKA bevindt zich inmiddels in de VS maar vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar de eerst HOKA-modellen ontworpen waren om van steile berghellingen af te kunnen rennen.

Daar komt ook het grote, brede, hoge design vandaan, geïnspireerd door technologie die ook al werd gebruikt in bepaalde ski’s en mountainbike-banden.

De volledige naam van HOKA is eigenlijk HOKA One One (spreek uit als ‘Oh nee, oh nee’) en is Maori’s voor ‘vliegen over de aarde’ (vrij vertaald).

HOKA kwam op de markt ten tijde van de minimalistische trend in de hardloopwereld. Je had nauwelijks meer schoenen nodig was het idee, of anders zo slank en plat mogelijk, met barefoot-running als ideaal.

Maar HOKA leek daar tegenin te gaan met zijn brede platform en gigantische en zachte zolen. Tegelijkertijd was de heeldrop van 5 mm wel heel bescheiden. Dus je zou kunnen zeggen: het beste van twee werelden.

Dit geldt – of gold – ook voor de HOKA Clifton. Toen het eerste model in 2014 werd geïntroduceerd, waren velen wild enthousiast vanwege de combinatie van een dikke, zachte zool, een lage hieldrop en een zeer laag gewicht.

Deze eigenschappen en kenmerken maakten de HOKA Clifton – die vernoemd is naar Clifton Beach in Kaapstad, een strand met zacht, wit zand – geschikt voor zowel comfortabele, lange afstanden als temporuns.

Later werd de Clifton door een toenemend gewicht iets minder geschikt voor hogere snelheden, maar lijkt de laatste jaren gelukkig weer wat meer terug te gaan naar zijn lichtgewicht roots.

De HOKA Clifton is vooral een zeer fijne (trainings)schoen voor lagere tempo’s en lange afstanden maar weet daarnaast ook weer aardig raad met wat hogere snelheden. Voor veel lopers zal het dé ideale schoen zijn.

Niet wat je zocht? Bekijk de beste hardloopschoenen van nu.

Veel gestelde vragen

Hoe valt de Hoka Clifton 8?

De HOKA Clifton 8 valt redelijk ‘normaal’, of ‘true to size’, maar is enigszins ruim (in de voorvoet), dus het zou kunnen dat je een halve maat kleiner moet bestellen.

Is de Hoka Clifton 8 een neutrale schoen?

Ja, de Hoka Clifton 8 is een neutrale schoen, waarin je voet zich op een normale manier kan afwikkelen zonder dat er extra stabiliserende materialen zijn aangebracht.

Is de Hoka Clifton 8 een stabiliteitsschoen?

Nee, de HOKA Clifton 8 is geen stabiliteitsschoen. Het is een hardloopschoen voor neutrale lopers, die geen compenserende elementen nodig hebben tegen overproneren.

Is de Hoka Clifton goed voor wandelen?

De HOKA Clifton is ontworpen voor hardlopen maar is door zijn royale demping en comfort ook goed geschikt om lange stukken op te wandelen. Hij biedt ook genoeg grip en stabiliteit en heeft een lage heeldrop, waardoor je als wandelaar een rustige pas kunt aanhouden.

Is de Hoka Clifton een goede hardloopschoen?

Absoluut! De Clifton 8 biedt een geweldige combinatie van comfort, soepelheid, stabiliteit en dynamiek en is voor vele afstanden geschikt.

Wat is het gewicht van de Hoka Clifton 8?

De Hoka Clifton 8 weegt slechts 249 gram (voor een herenmaat 42).

Wat is de beste Hoka Clifton

De nieuwste HOKA Clifton is de meest consistente, uitgebalanceerde Clifton op dit moment. Hij is wat zwaarder en iets minder responsief dan de allereerste Clifton, maar biedt meer grip, stabiliteit en soepelheid terwijl hij trouw is aan zijn kenmerkende elementen (zoals veel comfort en een lage heeldrop).

Voor welke afstand is de Hoka Clifton geschikt?

De Hoka Clifton is geschikt voor vele afstanden. Door zijn hoge mate van comfort, redelijk responsieve EVA-tussenzool én rocker-ontwerp, is dit een schoen die zich moeiteloos aanpast aan verschillende afstanden en snelheden en niet snel voor vermoeidheid of andere klachten zal zorgen.

Is de Hoka Clifton goed voor marathons?

Zeker! Door zijn royale demping en daarnaast een dynamisch rocker design, is dit een schoen waarmee je comfortabel marathons kunt lopen en bovendien nog een redelijk tempo kunt bereiken ook.

Wat is het verschil tussen de Hoka Clifton 7 en 8?

De Hoka Clifton 7 8 heeft wat meer grip en is iets stabieler in de hiel. Daarnaast is het bovenwerk wat soepeler geworden, met minder overlays.

Is er een Hoka Clifton 8 dames?

Absoluut, er is een Hoka Clifton 8 Dames en Heren-model.

Waar vind ik de beste Hoka Clifton aanbieding?

Wil je de beste HOKA Clifton deals vinden? Op deze pagina zie je links naar de webshops die de Hoka Clifton verkopen. Je ziet dan gelijk waar de Clifton het goedkoopste is.

Hoka Clifton 9

Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
Hoka Clifton 9 hardloopschoenen
 • Soepel en comfortabel bovenwerk
 • 3 mm extra demping voor nog zachtere loopervaring

Hoka Clifton 8

Hoka Clifton 8
Hoka Clifton 8 dames
 • Heerlijk zacht en comfortabel
 • Soepeler bovenwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *