Nike Vaporfly Hardloopschoenen serie

Op zoek naar de beste Nike Vaporfly hardloopschoenen? We helpen je graag op weg!

Selecteer je geslacht:

Nike Vaporfly 3 heren
Nike Vaporfly 3 dames

1. Nike Vaporfly 3

  • Meer comfort en demping
  • Stabieler dan voorganger

Nike Vaporfly overzicht

Nike Vaporfly 3

Nike Vaporfly 3 heren
Nike Vaporfly 3 dames
  • Meer comfort en demping
  • Stabieler dan voorganger

1. Nike Vaporfly 3

Nike Vaporfly 3 heren
Nike Vaporfly 3 dames
  • Meer comfort en demping
  • Stabieler dan voorganger
  • Lichtgewicht
  • Minder snel dan Vaporfly 2

De Nike Vaporfly 3 heeft een naam hoog te houden. De Vaporfly heeft immers – samen met de Alphafly – het hele hardloopschoenenlandschap veranderd.

De schoen introduceerde het concept van een carbonplaat die, in combinatie met responsief foam, de loper heel veel extra energie teruggeeft.

Al is er inmiddels wat concurrentie van andere modellen – van bijvoorbeeld Saucony en HOKA – bijgekomen, valt deze derde editie van de Vaporfly zeker niet teleur. De Vaporfly 3 is nog steeds een snelheidsmonster maar is nu zachter, lichter en beter ademend.

Heel licht en meer demping

De Vaporfly is met zijn 184 gram extreem licht, wat opmerkelijk is gezien zijn royale demping. Onder de hiel zit namelijk een foamlaag van maar liefst 40 mm (de maximaal toegestane dikte bij wedstrijden).

Om de hoeveelheid foam te maximaliseren is de slijtzool zelfs wat dunner geworden. Wat ook meteen de achilleshiel van de schoen is.

Dat wil zeggen, het maakt de schoen niet slechter (al is de grip in bochten bij een natte ondergrond niet geweldig), maar het zal niet zo positief zijn voor de levensduur. De Vaporfly 3 zal, kortom, relatief snel slijten. Terwijl het wel een flinke investering is.

Aan de andere kant zullen de meeste hardlopers dit model niet als trainingsschoen gebruiken – daarvoor is de Zoom Fly beter geschikt – en uitsluitend bewaren voor wedstrijden. Waardoor je er toch lang mee kunt doen.

Ideale marathonschoen

In ieder geval is het lage gewicht natuurlijk heerlijk voor het lopen van lange afstanden.

Dat geldt ook voor de dikke laag dempingsmateriaal. Daarbij is de schoen wat stabieler dan voorheen, wat allemaal bijdraagt aan de geschiktheid voor marathons. Hiermee kun je comfortabel – en snel – je lange afstanden lopen.

Tegelijkertijd voelt de schoen iets zachter en wellicht een tikkeltje minder ‘springplank-achtig’ dan de Vaporfly 2, maar gemiddeld genomen zullen hardlopers deze concessie graag doen voor het toegenomen comfort.

Heerlijk ademend

Het lichtvoetige karakter zie je ook terug in het bovenwerk.

Het flyknit-materiaal heeft lekker grote openingen, waardoor het zeer goed ademt, zodat je voeten koel genoeg blijven tijdens runs. (In de winter wellicht té koel, maar dat kun je oplossen met de juiste sokken.)

De vetering is (weer) asymmetrisch, maar sluit mooi om de voet heen. Het bovenwerk biedt verder echter niet tot nauwelijks manieren of elementen om extra ‘lockdown’ te bieden aan de voet.

Goed veteren is dus een must en het zou (ook dan nog) kunnen dat je hiel lichtelijk omhoog komt tijdens runs. Maar de meeste midden- en voorvoetlanders zullen hier zeer waarschijnlijk geen hinder van ondervinden.

Nike Vaporfly 3: nog steeds legendarisch

De Nike Vaporfly heeft veel navolging gekregen – denk aan schoenen als de Saucony Endorphin Elite of HOKA Rocket X2 – maar blijft uitstekend overeind tussen de concurrentie.

Zeker met de toegevoegde stabiliteit en het verhoogde comfort is de Vaporfly 3 een ‘superschoen’ die hoog op het lijstje zou moeten staan van iedere hardloper die zijn records serieus neemt.

Bestel veilig en snel:

Modelinformatie Nike Vaporfly

Eliud Kipchoge probeerde in 2017 de marathon onder twee uur te lopen en daarmee een lans te breken voor de revolutionaire nieuwe schoen van Nike, die onder meer gebruikmaakt van een speciale carbonplaat in de zool en zeer responsief foam in de middenzool.

Het lukte op een haar na (niet), maar niet veel later wél, op dezelfde schoenen: de Nike Air Zoom Vaporfly Elite (later de Nike Alphafly).

Het punt was gemaakt: dit was een schoen die lopers (aanzienlijk) meer energie en – vrij letterlijk – meer veerkracht gaven, waarmee ze, afhankelijk van de afstand, tienden, seconden en zelfs minuten van hun tijd of zouden kunnen schaven.

Hoog tijd dus om deze technologie (en schoen) beschikbaar te stellen aan het grote publiek. Dat werd – uiteindelijk – niet 1-op-1 het Elite-model waarmee Kipchoge furore maakte, maar behalve de andere naam, was er nauwelijks verschil.

Deze snelle schoen kreeg de naam ‘Nike Vaporfly Next%’. Deze schoen moet het doen zonder de Air kussens van de Alphafly waar Kipchoge op liep (en die later op de markt zou komen), maar los van wat verschil in veerkracht, komen de schoenen op hetzelfde neer. 

Het model kenmerkt zich onder meer door het gebruik van responsief ZoomX-foam over de hele lengte van de schoen, in combinatie met een carbonplaat.

De schoen is met name gericht op snelheid en is dan ook zo licht mogelijk gemaakt. De zool slijt helaas wel harder dan de gemiddelde hardloopschoen. 

 

Veel gestelde vragen

Hoe valt de Nike Vaporfly 3?

De Nike Zoom Fly 5 valt true to size. Je hoeft dus geen maat kleiner of groter te bestellen.

Is de Nike Vaporfly 3 een neutrale schoen?

Ja, de Nike Vaporfly 3 is een neutrale schoen voor hardlopers met een normale, licht pronerende afwikkeling.

Is de Nike Vaporfly 3 een stabiliteitsschoen?

Nee, de Nike Vaporfly 3 is geen stabiliteitsschoen.

Is de Nike Vaporfly 3 goed voor wandelen?

Je zou kunnen wandelen op de Nike Vaporfly 3, wat gezien zijn demping nog best comfortabel zou kunnen zijn. Maar hij is duidelijk bedoeld om snelle runs mee te lopen tijdens wedstrijden.

Is de Nike Vaporfly 3 een goede hardloopschoen?

Absoluut! De Nike Vaporfly is bijna dezelfde schoen als het model waarop Eliud Kipchoge de marathon (voor het eerst) onder de twee uur liep: de Alphafly.

Wat is het gewicht van de Nike Vaporfly 3?

De Nike Vaporfly 3 weegt slechts 184 gram. Heel weinig dus.

Is de Nike Vaporfly 3 goed voor marathons?

Ja. De Nike Vaporfly 3 is met zijn zachte demping en toegenomen stabiliteit ideaal voor lange afstanden. Daarnaast zijn de carbonplaat en foamlaag perfect voor het ontwikkelen van hoge snelheden.

Wat is het verschil tussen de Nike Vaporfly en Alphafly?

De Nike Alphafly is bijna hetzelfde als de Nike Vaporfly, maar heeft nog meer springplank-effect, vooral vanwege de toegevoegde Zoom Air-kamers. 


Is er een Nike Vaporfly 3 voor dames?

Jazeker! Er is niet alleen een Nike Vaporfly 3 Heren maar natuurlijk ook een Nike Vaporfly 3 Dames te koop.

Wat is het verschil tussen de Nike Vaporfly 3 en 2?

De Nike Vaporfly 3 is iets zachter en stabieler dan de Nike Vaporfly 2.

Waar vind ik de beste Nike Vaporfly 3 aanbieding?

Op deze pagina vind je de beste Nike Vaporfly 3 aanbiedingen en de goedkoopste prijzen.

Nike Vaporfly 3

Nike Vaporfly 3 heren
Nike Vaporfly 3 dames
  • Meer comfort en demping
  • Stabieler dan voorganger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *