Beste smartwatch met bloeddrukmeter

Steeds meer smartwatches meten de hartslag en de zuurstofverzadiging van je bloed. Maar bij enkele nieuwe modellen is ook een PPG-sensor ingebouwd. Daarmee kun je optisch de bloeddruk meten.

Het is een nieuwe ontwikkeling. De kwaliteitsmerken hebben er tot nu toe nog maar enkele horloges mee uitgerust. Bij de goedkope smartwatches zie je al veel meer modellen die de bloeddruk meten.

De vraag is alleen hoe nauwkeurig die zijn. Wij hebben voor jou de beste smartwatches met bloeddrukmeter onderzocht.

Beste smartwatch met bloeddruk meter

1. Samsung Galaxy Watch 5 Pro

 • Maakt gebruik van de Samsung Health Monitor app
 • Accurate bloeddrukmeting door het horloge na kalibratie

Beste prijs-kwaliteit

2. Samsung Galaxy Watch4 Classic

 • Bloeddrukmeting werkt accuraat na kalibratie met een afzonderlijke bloeddrukmeter
 • Bloeddrukmeting d.m.v. Samsung Health Monitor

Budget optie

3. Nuvance – Outdoor Smartwatch K22

 • Bloeddruk wordt gemeten maar is zonder kalibratie niet erg accuraat
 • Opvallend lange gebruiksduur

Beste smartwatch met bloeddrukmeter overzicht

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

1
 • Maakt gebruik van de Samsung Health Monitor app
 • Accurate bloeddrukmeting door het horloge na kalibratie

Samsung Galaxy Watch4 Classic

2
 • Bloeddrukmeting werkt accuraat na kalibratie met een afzonderlijke bloeddrukmeter
 • Bloeddrukmeting d.m.v. Samsung Health Monitor

Nuvance – Outdoor Smartwatch K22

3
 • Bloeddruk wordt gemeten maar is zonder kalibratie niet erg accuraat
 • Opvallend lange gebruiksduur
Beste smartwatch met bloeddruk meter

1. Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Waarom wel kopen?

 • Maakt gebruik van de Samsung Health Monitor app
 • Accurate bloeddrukmeting door het horloge na kalibratie
 • Versie met 4G mogelijk

Waarom niet kopen?

 • Moet eerst zelf een manchet voor bloeddrukmeteing aanschaffen
 • Elke 4 weken opnieuw kalibreren
 • Geen koppeling mogelijk met iPhone

De beste en mooiste smartwatch met bloeddrukmeting bekeken we eerst. Het is de Samsung Galaxy Watch 5 Pro die je zowel met als zonder 4G-functie kunt kopen.

De bloeddrukmeter werkt niet gelijk als je hem om je pols doet. Daarvoor moet je eerst op je horloge en op je smartphone de Samsung Health Monitor-app installeren.

Vervolgens heb je een bloeddrukmanchet nodig. Daarmee doe je de eerste meting, zodat jouw horloge met jouw bloeddruk kalibreert. De kalibratie doe je 3x met een tussenpauze van 30 minuten. Zo’n manchet moet je dus eerst zelf kopen.

Heb je de bloeddrukmeting eenmaal in gebruik, dan moet je het kalibratieproces elke 4 weken opnieuw herhalen.

De Galaxy Watch 5 kun je niet koppelen met het iOS-besturingssysteem van Apple. Je hebt dus altijd een Android telefoon nodig.

Bekijk de uitgebreide Samsung Galaxy Watch 5 Pro review

Beste prijs-kwaliteit

2. Samsung Galaxy Watch4 Classic

Waarom wel kopen?

 • Bloeddrukmeting werkt accuraat na kalibratie met een afzonderlijke bloeddrukmeter
 • Bloeddrukmeting d.m.v. Samsung Health Monitor
 • Stoer design met 2 verschillende maten
 • Mogelijk na update ook koppeling met iPhone mogelijk

Waarom niet kopen?

 • Erg korte batterijduur
 • Aanschaf van afzonderlijke bloeddrukmeter nodig

De Samsung Galaxy Watch 4 Classic vinden we vooral een erg stoer model. Hij is er in 2 maten, met doorsnedes van 46 en 42 millimeter.

Koppel de smartwatch via bluetooth aan je smartphone om de Samsung Health Monitor-app op je horloge en op je telefoon te installeren.

Nu is het nodig om je horloge met je lichaam te kalibreren. Schaf daartoe een bloeddrukmeter aan en meet binnen 30 minuten 3x je bloeddruk. Zorg ervoor dat de bloeddrukmeter niet aan dezelfde arm zit als je smartwatch.

Deze metingen moet je elke 28 dagen herhalen. Alleen dan blijven de waardes zoveel mogelijk accuraat.

Voor de iPhone bezitters is het jammer dat deze smartwatch daar niet mee samenwerkt. Maar de kans bestaat dat dit binnenkort met een update verholpen wordt.

De officiële batterijduur is met 40 uur aan de krappe kant. In de praktijk kan het horloge zelfs al na een dag leeg zijn. Dat wordt nog versterkt met gebruik van GPS. Dan kan de accu na 3 uur al zijn uitgeput.

Budget optie

3. Nuvance – Outdoor Smartwatch K22

Waarom wel kopen?

 • Bloeddruk wordt gemeten maar is zonder kalibratie niet erg accuraat
 • Opvallend lange gebruiksduur
 • Zowel voor iPhone als Android telefoon geschikt

Waarom niet kopen?

 • Geen informatie over de werking van de bloeddrukmeter

Hoewel de aanbieder van Nuvance zijn horloges aanprijst met de aanwezigheid van bloeddrukmeting, wordt nergens uitgelegd hoe deze functioneert. Vermoedelijk is ook hier eerst een meting met een eigen bloeddrukmeter nodig, waarmee je het horloge moet kalibreren voor accurate resultaten.

De lange gebruiksduur is bij dit horloge een belangrijke pré. Bij eenvoudig gebruik is die zelfs op te rekken tot 30 dagen. Bij actief gebruik zakt hij terug naar 15 dagen.

Ook handig is dat je deze Nuvance smartwatch zowel kunt koppelen aan een Android telefoon als aan een iPhone.

Waar moet je op letten als je een Smartwatch met bloeddrukmeter wilt aanschaffen?

De prijs van de smartwatch

Zoek je op internet naar een smartwatch met bloeddrukmeter, dan rollen er een groot aantal modellen over je scherm. Die zijn bijna allemaal van onbekende merken.

Ze zijn goedkoop en worden in China gemaakt. Het is een beweging die je vaak ziet bij nieuwe apparaat-opties die voor de consument aantrekkelijk zijn.

In deze golfbeweging van onbekende smartwatches is veel goedkoop. Maar het is verstandig om je af te vragen of zulke smartwatches met broeddrukmeting wel goed zijn.

Juist bij de toepassing van de nieuwe PPG-sensor lijken de duurdere merken nog wat voorzichtig te zijn. Je kunt dat zien aan het kleine aantal horloges van bekende merken die met zo’n bloeddrukmeting zijn uitgerust.

Geen van die smartwatches mag worden beschouwd als medisch 100% betrouwbaar. Aan de uitkomsten ervan mag dus geen medisch oordeel worden gehecht.

Wel is het zo dat sommige gebruikers van duurdere merken op internet laten weten dat zij de gegevens delen met hun cardioloog.

Wil je dus een bloeddrukmeter (ECG) die betrouwbaar is, dan kun je het beste kiezen voor een duurder merk als Samsung.

Bekijk ook: beste smartwatch met NFC.

De gebruiksduur van de batterij

Steeds verrast het ons hoe groot de verschillen in gebruiksduur zijn. Bij intensief gebruik is die soms (veel) korter dan 1 dag.

Met prijzen van enkele honderden euro’s vinden wij dat eigenlijk niet kunnen. Gelukkig zit hier wel een ontwikkeling in, waardoor nieuwere modellen steeds langer te gebruiken zijn.

Wil je niet elke dag je horloge aan de lader moeten leggen, dan heeft het zin om vooraf goed te kijken hoelang de gebruiksduur is. Daar komt bij dat de ene smartwatch sneller laadt dan de andere.

Is de gebruiksduur niet zo lang, dan wordt dit door een korte laadtijd gedeeltelijk gecompenseerd.

Welke sportondersteuning biedt de smartwatch?

Voordat je tot aankoop overgaat, is het belangrijk te bedenken waarvoor je het sporthorloge vooral wilt gaan gebruiken.

Wordt het voor jou vooral een hippe wearable, dan hoef je niet al te veel eisen te stellen aan de nauwkeurigheid van het horloge. Een goedkoop model kan dan al voldoende zijn, mits alles een beetje goed werkt.

Daarbij spelen vragen als: is het laadsnoer van voldoende kwaliteit, heeft het horloge een Always On Display (AOD) of reageert het horloge goed op bewegingen zodat het scherm aanspringt als jij je pols draait.

Ga je jouw smartwatch als sporthorloge gebruiken, dan zijn de sportieve functies veel belangrijker. Wil je bijvoorbeeld hardlopen in het bos, zorg dan dat er in ieder geval een GPS-functie op zit.

Gebruik je de smartwatch in situaties met een hoogteverschil, dan is een hoogtemeter interessant. Hetzelfde geldt voor een horloge dat de traptreden herkent als je omhoog of omlaag gaat.

Ben je iemand die meerdere sporten beoefent, kijk dan of jouw sportactiviteiten voldoende aanwezig zijn. Herkent het horloge een fietsbeweging en is het ook geschikt voor indoor-sportbeoefening?

Android of iPhone

Het gebruik van je smartwatch staat of valt met de mogelijkheid hem aan je telefoon te koppelen. Wat dat betreft is het dus opletten geblazen.

Tussen de wereld van Android en Apple bestaat een groot verschil. Vaak zijn smartwatches met het besturingssysteem van de ene partij niet te koppelen aan telefoons van de andere partij.

Schaf je dus een Samsung horloge aan, dan is dit vaak niet geschikt voor de iPhone van Apple. Omgekeerd laten Apple Watches zich niet koppelen aan Android telefoons.

Sommige merken die op Android gebaseerd zijn, laten ook een koppeling met de iPhone toe. Daar kun je als iPhone bezitter van profiteren. Het is niet altijd gezegd dat alle apps in zo’n geval vlekkeloos functioneren.

Waar je verder op moet letten

Kies je voor een smartwatch met bloeddrukmeter, dan gebruik je het horloge natuurlijk ook op andere momenten.

Loop je het risico om te verdwalen, dan is een ingebouwde GPS geen overbodige luxe. Je kunt dan zonder smartphone je route vinden. Houd er wel steeds rekening mee, dat de GPS-functie batterijcapaciteit vreet.

Bellen met je smartwatch is natuurlijk ook erg handig. Heb jij altijd je telefoon op zak, dan is het voldoende als je een smartwatch met belfunctie hebt die de gesprekken via je telefoon laat verlopen.

Maar wil je ook bereikbaar zijn zonder telefoon, kies dan een smartwatch met bloeddrukmeter waarbij een 4G-functie is ingebouwd.

Nieuwe smartwatches met 4G zijn uitgerust met een eSim ‘kaart’. Dit is een ingebouwd stukje elektronica, waarmee het mogelijk is om gesprekken te voeren vanaf hetzelfde telefoonnummer als in je smartphone zit.

Omdat eSim nog nieuw is en in ontwikkeling, wordt deze functie nog niet door elke telefoon provider ondersteund. We raden je dus aan om dit vooraf even te informeren.

Veel gestelde vragen

Met welke smartwatch kun je de bloeddruk mee meten?

Met een smartwatch die met een PPG-sensor is uitgerust kun je constant je bloeddruk meten. Een PPG-sensor is een optische sensor. Hij meet met licht de volumeverschillen in je bloedstroom. PPG staat voor Photoplethysmogram.

Kun je de bloeddruk meten met een smartwatch?

In sommige nieuwe smartwatches tref je een bloeddrukmeter aan. De smartwatch is hiertoe uitgerust met een optische sensor die de naam PPG draagt. PPG is de afkorting van Photoplethysmogram.

Met een lichtstraaltje van hoge precisie worden volumewijzigingen in je bloedstroom gedetecteerd en vervolgens uitgedrukt in de bekende bloeddrukwaardes.

Kun je betrouwbaar je bloeddruk meten met een smartwatch?

Elk merk dat op dit moment een smartwatch met bloeddrukmeter op de markt brengt, geeft aan dat het geen medisch apparaat is. Vermoedelijk zijn de duurste smartwatches het meest nauwkeurig.

Ook in veel goedkope sporthorloges van onbekende merken tref je een bloeddrukmeter aan. Het is de vraag of die betrouwbaar zijn.

Conclusie: wel of geen smartwatch met bloeddrukmeter?

smartwatch met bloeddrukmeter

Het aantal smartwatches met bloeddrukmeter van de bekende merken is nog gering. Waarschijnlijk wachten deze merken nog met grootschalig inbouwen van PPG-sensoren tot de nauwkeurigheid kan worden gegarandeerd.

Bij verschillende horloges vormt de batterijduur nog steeds een beperking. Er wordt hard aan gewerkt om de accu’s sterker te maken, maar dat vereist tijd. Wel zijn er enkele uitschieters, maar die zijn lang niet altijd van een bekend merk.

Wij vinden de nauwkeurigheid van de smartwatches met bloeddrukmeter best goed, alleen bij de gewone Watch 5 en het horloge van Nuvance twijfelden we een beetje.

Omdat je een sporthorloge niet alleen koopt voor de bloeddrukmeting, raden we je aan om ook te letten op de aanwezigheid van jouw favoriete sportmodi, GPS en een belfunctie.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

1
 • Maakt gebruik van de Samsung Health Monitor app
 • Accurate bloeddrukmeting door het horloge na kalibratie

Samsung Galaxy Watch4 Classic

2
 • Bloeddrukmeting werkt accuraat na kalibratie met een afzonderlijke bloeddrukmeter
 • Bloeddrukmeting d.m.v. Samsung Health Monitor

Nuvance – Outdoor Smartwatch K22

3
 • Bloeddruk wordt gemeten maar is zonder kalibratie niet erg accuraat
 • Opvallend lange gebruiksduur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *