Apple Watch 5 Review Smartwatch Hardloopzone

Apple Watch 5 Review

9.1
4.6 1

Voor- en nadelen

  • Always-on display is fijner in (dagelijks) gebruik en maakt Apple Watch 5 meer tot een 'echt' horloge.
  • Kompas zorgt voor betere en snellere richtingsbepaling
  • Gezondheidsfuncties zoals valdetectie en ECG-filmpjes laten je met gerust gevoel op pad gaan
  • Het blijft de beste, meest complete smartwatch op de markt
  • Nauwkeurigheid hartslagmeting iets achteruitgegaan, wat voor minder goed zicht zorgt op fysieke conditie
  • GPS nog steeds niet optimaal: niet elke bocht wordt accuraat gemeten, wat voor afwijkende sportdata zorgt
  • Accuduur is matig, dus regelmatig opladen is nodig en tracken van slaap(kwaliteit) is niet praktisch

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Apple Watch, wat moeten we erover zeggen? Goed bekeken en in alle eerlijkheid is het al jaren de beste, meest complete smartwatch die er te krijgen is. Puur kijkend naar functionaliteiten en gebruiksgemak, kun je simpelweg niet om de Apple Watch heen. Dit geldt zeker ook weer voor Apple Watch 5, met subtiele maar belangrijke verbeteringen.

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Je zou wel gek zijn als je het concept of design van een smartwatch die al zoveel dingen goed doet als de Apple Watch helemaal om zou gooien. Maar er kan natuurlijk altijd wat beter. Een van de grootste wijzigingen is het always-on display, en deze is zeer welkom.

Verder beschikt de Apple Watch 5 onder meer over een kompas, en is er nu een internationale SOS-modus, waarbij je het noodnummer kunt bellen zonder abonnement. Dat is het eigenlijk zo’n beetje.

Sporters krijgen verder geen nieuwe features of mogelijkheden. Dus mocht je de Apple Watch 4 voor veel minder geld kunnen scoren en weinig waarde hechten aan bovengenoemde vernieuwingen, dan is dat natuurlijk nog steeds een prima optie.

Hoewel de Apple Watch 5 in gebruik en mogelijkheden vrijwel identiek is aan zijn voorganger, is het misschien goed om even het geheugen op te frissen of (potentieel) nieuwe Apple Watch-gebruikers wat praktische informatie te geven.

Design, display en interface

De vijfde incarnatie van de Apple Watch behoudt dezelfde iconische vorm als al zijn voorgangers. De Apple Watch 4 was iets toegenomen in formaat, met de keuze tussen 40 en 44 mm (versus 38 en 42 mm voor de Apple Watch 3) en dit is niet anders voor de Apple Watch 5.

Het gaat weer om een prachtig LTPO OLED-scherm met hoge resolutie, diep zwart en sprekende kleuren. De kroon aan de zijkant met haptische feedback is nog steeds een prettige toevoeging voor de navigatie en verder werkt het touchscreen gewoon uitstekend.

Een van de grootste verkooppunten van de Apple Watch 5 is het nieuwe always-on display. Toegegeven, andere smart- en sporthorlogemerken gebruiken al jaren dit soort schermen, dus innovatief is het bepaald niet, maar het is wel degelijk iets om erg gelukkig van te worden.

Ook de wijze waarop de verlichte schermmodus (na het draaien van de pols) overgaat op de standby/always-on modus is mooi en subtiel. Wie overigens de hoop heeft dat alle (third party) apps ook always-on kunnen blijven: dit is helaas niet het geval; deze worden alleen actief bij het draaien van de pols.

Voor de accuduur is een always-on display niet bevorderlijk. Hoewel de LTPO-techniek de gevolgen beperkt houdt, en er prima mee te leven is, zal je batterij begrijpelijkerwijs minder lang mee gaan met het display altijd aan.

Apple Watch Series 5

Tracking, fitness en activiteiten

Waar de Apple Watch ooit begon als een algemene smartwatch met slechts hele basic fitness features, is het inmiddels zowaar een concurrent aan het worden voor ‘echte’ sporthorloges. Het klopt, echt diepgaande data voor fanatieke sporters is er (nog) niet, maar de Apple Watch 5 is meer dan slechts een slimme stappenteller.

Sinds de Apple Watch 4 gaat er veel meer aandacht uit naar gezondheids- en fitness features. Je hartslag wordt continu gemeten, activiteiten zoals hardlopen en fietsen worden automatisch gedetecteerd en geregistreerd, en je hebt automatische valdetectie (er wordt een nummer gebeld als je ernstig valt) en ECG-metingen.

Dit laatste is redelijk uniek, maar potentieel heel belangrijk. Zo’n ECG-meting, oftewel een hartfilmpje, is niet voor iedereen even relevant, maar voor hartpatiënten of mensen in een risicogroep wel degelijk zeer welkom. Als er onregelmatigheden zijn in je hartslag, merkt (en meldt) je horloge dit meteen.

Nog een fijne toevoeging is het ingebouwde kompas. Net als op de iPhone kun je nu (bijvoorbeeld) in de Maps-app met een blauw pijltje zien welke kant je opgaat. Ook hier gaat het niet om een spectaculaire vernieuwing, maar wel om een heel praktische. Het is erg prettig om van je pols af te kunnen lezen wat je richting is.

Smart (en andere) functies

Laten we wel wezen, als je alleen geïnteresseerd zou zijn in sportieve functies, zou je niet voor een Apple Watch kiezen, maar voor een volwaardig sporthorloge van (bijvoorbeeld) Garmin, Polar of Suunto. Een Apple Watch kies je voor het hele pakket. Voor de gebruiksvriendelijkheid, de compatibiliteit met Apple producten en alle smart functies.

Zo’n beetje elke functie die je kunt bedenken en verwachten bij een smartwatch, zit op de Apple Watch 5. Je kunt mails en berichten (via je telefoon) ontvangen en hierop reageren, zelfstandig bellen met de 4G-versie, Siri en Apple Pay gebruiken, muziek opslaan, je camera ermee bedienen, de lijst is bijna eindeloos.

Nauwkeurigheid

Het is begrijpelijk dat de Apple Watch veelal als een generalistische smartwatch is gezien die een heel goede allrounder is, maar het (in alles) moet laten afweten tegen de ‘echte’ sporthorlogemerken en -modellen. Maar interessant genoeg is dit niet in alles even terecht. Bijvoorbeeld in het geval van de nauwkeurigheid van (fitness-)metingen.

Met name op het gebied van hartslagmetingen is de Apple Watch in de laatste generaties uitgegroeid tot het best presterende slimme horloge op de markt. Helaas is die nauwkeurigheid niet meer van hetzelfde niveau bij de Apple Watch 5. Over het algemeen is de hartslagmeting betrouwbaar, maar er zijn nu meer plotselinge pieken en dips te zien.

De nauwkeurigheid van de GPS is doorgaans prima, alleen snijdt de Apple Watch nog steeds bochten af, waardoor (bijvoorbeeld) de gemeten afstanden (en snelheden) iets zullen afwijken van de werkelijkheid.

Kortom, de nauwkeurigheid van GPS en hartslagmeting is zeker acceptabel maar niet (meer) industry leading.

Accuduur

De accuduur is nooit het sterkste punt geweest van de Apple Watch. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele functies en het hoge kwaliteit scherm, maar als je verwacht dat je de Apple Watch pas na een dag of drie, vier weer hoeft op te laden – zoals bij vele andere sport- en smarthorloges – kom je bedrogen uit.

De batterij kan tot 18 uur meegaan, maar dan moet je er niet al te intensief gebruik van maken en de helderheid van het scherm op de laagste stand houden. Als je hem ’s nachts uitschakelt, zul je er zo’n anderhalve dag mee kunnen doen.

Conclusie

Het is vrij simpel: wil je de beste smartwatch op de markt, kies dan voor de Apple Watch. Tenzij je een meer Android-compatibel horloge zoekt, je niet van de vierkante form factor houdt, of toch meer diepgaande sportfuncties wenst.

De Apple Watch 5 fixt geen dingen die niet kapot zijn, maar voegt een handjevol fijne features toe – met name het always-on display en het kompas – die niet bijzonder innovatief zijn, maar de Apple Watch wel (bijna) helemaal af maken.

Wil je zelf de beste smartwatch van dit moment om je pols hebben? Wil je genieten van het altijd zichtbare scherm en de fijne health functies? Bestel hem dan nu bij Bol of Amazon en ontvang hem morgen al in huis!

Bekijk de opvolger: de Apple watch 6

Video - look and feel

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!