Apple Watch Series 6 Review Smartwatch Hardloopzone

Apple Watch Series 6

  • GPS verbeterd maakt metingen op elke plek van de route betrouwbaar
  • Snellere chipset maakt bediening net wat sneller
  • Hartslagmeting weer op het uitmuntende niveau van de Apple Watch 4
  • SpO2-meting kan helpen bij signaleren van ongunstige bloedzuurstofwaarde
  • Nieuwe opvallende kleuren maken het horloge onderscheidender
  • Helderder scherm zorgt voor betere afleesbaarheid in zonlicht
  • Bij slaapmeting worden geen fases geanalyseerd voor inzicht in de diepte en kwaliteit van slapen
  • Batterijduur blijft matig
  • Minimale update(s) ten opzichte van Apple Watch 5
onze partners

Video - look and feel

Review

Velen kijken elk jaar halsreikend uit naar de komst van de nieuwste en mooiste Apple Watch – of welke technologisch product dan ook – en willen gebruik kunnen maken van alle nieuwste functies en snufjes.

Dat laatste is alleen het punt waar het soms een beetje kan wringen. Die nieuwste snufjes zijn niet altijd even spectaculair en er zijn er vaak niet zo gek veel van. Als je instapt als kersverse Apple Watch-gebruiker maakt dit weinig uit, maar voor bezitters van een vorige generatie Apple Watch is een upgrade vaak niet de moeite waard.

Tip: De nieuwe Apple Watch Series 9 is uit! 

Nieuwe functionaliteiten
Hartslag, slaapmeting en GPS

Zo bood de Apple Watch 5 weinig vernieuwingen, maar is het voor te stellen dat de kersverse Always On-functie hoog op het lijstje stond van veel gebruikers en daarom genoeg reden was voor een upgrade. Bij de Apple Watch 6 is dit nog maar de vraag.

De Apple Watch 6 series is beschikbaar in een paar nieuwe kleuren (blauw en rood) en heeft een snellere processor en een helderder scherm. De vernieuwing waar de meeste aandacht naar uitgaat is echter de SpO2-meter.

SPO2-meter

Met deze SpO2-meter (of sensor) kun je het zuurstofgehalte in je bloed meten. Of liever: hier een schatting van krijgen, want Apple benadrukt ook zelf dat het geen medisch hulpmiddel is. Daarvoor is het nog te onnauwkeurig. Maar prima dus voor een indicatie, zodat je het weet als er (misschien) iets mis is.

Nog even los van de effectiviteit in de praktijk, is dit op zich een interessante functie om te hebben. Maar waarschijnlijk niet iets waarvoor iedereen meteen voor naar de (online) winkel rent.

Toch blijft de Apple Watch 6 gewoon de beste allround smartwatch die er is, zeker als je sport en fitness belangrijk vindt. En het zou best kunnen dat de Apple Watch 6 er vanuit het perspectief van sports tracking een aantal belangrijke zieltjes bij heeft gewonnen.

De nauwkeurigheid van de GPS, die eerder achterbleef op de rest, is namelijk nu uitstekend!

Display
Display

Apple heeft niets veranderd aan zijn display, met nog steeds een scherp en kleurrijk OLED-scherm en de keuze tussen een schermformaat van 40 en 44 mm.

Het scherm is nog steeds ‘always-on’, we zouden ook niet anders meer willen. Nu hangt er tenminste iets om je pols dat lijkt op een horloge en waarmee je altijd onmiddellijk zicht hebt op je gegevens… en zelfs de tijd!

Dat er niets veranderd is aan het display is overigens niet helemaal waar.

De helderheid van het scherm is namelijk omhooggegaan. Volgens Apple met een factor 2,5.

Zo dramatisch is het verschil in de praktijk waarschijnlijk niet voor de meeste mensen maar de verbetering is zeker welkom. In de zon kun je het scherm nu weer wat beter aflezen.

Design

ECG en SpO2

Er is ook niets veranderd aan de form factor, Apple zou wel gek zijn! De Apple Watch heeft nog steeds de iconische rechthoekige vorm met afgeronde hoeken die we al jaren kennen.

De meest in het oog springende veranderingen richten zich op de horlogekast. Hierbij kun je namelijk kiezen uit twee extra kleuren: rood en blauw.

Vooral het rood is lekker opvallend. Fijn voor mensen die de uitstraling van de Apple Watch altijd wat saai vonden. Zij kunnen zich met deze nieuwe kleuren nu goed onderscheiden.

Het zal in de praktijk wat minder goed te combineren zijn met outfits en andere accessoires, maar er zullen ongetwijfeld veel blauwe en rode varianten over de toonbank vliegen.

Interface/bediening
Interface/bediening

Voor de bediening heb je uiteraard ook nu weer de beschikking over een zeer responsief touchscreen, met daarbij het later toegevoegde draaiwieltje aan de zijkant waarmee navigeren en bladeren nóg makkelijker wordt.

In theorie zou de Apple Watch 6 20% sneller moeten presteren dan de Apple Watch 5, vanwege de snellere S6-chip. En ja, als je hem naast de Apple Watch 5 houdt en er echt op let, dan zie je wel degelijk verschil, maar in de dagelijkse praktijk zul je er niet zo veel van merken.

Evengoed, je hoort ons niet klagen! Elke verbetering is meegenomen.

Tracking en activiteiten

Apple Watch 6 zwem tracking

Apple gaat gestaag door met zijn missie om steeds meer sport(horloge)-fanaten voor zich te winnen, door steeds meer focus te leggen op tracking, sport en fitness. Het is allang niet meer de puur algemene smartwatch die serieuze sporters per definitie links laten liggen.

Goed, nog steeds moet je voor de echt diepgaande sportfunctionaliteiten bij concurrenten als Garmin, Polar of Suunto zijn, maar de Apple Watch is inmiddels een serieuze kandidaat geworden voor ook de wat meer gevorderde sporters.

Het is een prima horloge als je 5 of 10K wilt lopen, maar ook als je je aan een halve of hele marathon wilt wagen.

Voor ultrarunners zou de beperkte(re) batterijduur (met GPS ingeschakeld) een probleem kunnen zijn en ook is bediening via slechts een touchscreen (en niet met een stel vaste knoppen) niet ideaal. Maar los daarvan is de Apple Watch 6 zeker een heel fijn sporthorloge.

Hartslag, slaapmeting en GPS

Apple Watch 6 hartslag slaap

De fitness-functionaliteit was al erg fijn, waarbij de gekleurde ringen als mooie basis(indicatie) voor je activiteit dienen, gedurende de dag.

En de hartslagmeting op de Apple Watch was op de Apple Watch 4 al trendsettend op het gebied van nauwkeurigheid, en deze reputatie is, na een klein dipje met de 5, weer helemaal in ere hersteld.

Nog beter – of verrassender – nieuws is dat de nauwkeurigheid van de GPS omhoog is gegaan. Niet dat deze voorheen echt ondermaats was, maar concurrenten deden het doorgaans (een stuk) beter.

Vooral bochten werden nog wel eens afgesneden of juist van een nog grotere slinger voorzien. Dat is nu voor het eerst niet meer het geval.

De basislijn is misschien een tikkeltje minder strak geworden, maar het bochtenwerk is nu zeer betrouwbaar, wat een hoop waard is. Sporters die vanwege de GPS-nauwkeurigheid tot op heden altijd voor een ander model kozen, kunnen nu dus serieus aan Apple denken.

WatchOS7-update

Accuduur

Via de WatchOS7-update – die voor alle modellen vanaf Apple Watch 3 beschikbaar is – kan je slaapkwaliteit nu ook worden bijgehouden. Het gaat dan vooral om je hartslaggegevens; uitgebreidere informatie over bijvoorbeeld je slaapfasen, zoals lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap, houdt het horloge niet bij.

Wel wordt je begeleid bij het naar bed gaan en opstaan. Een beetje te intensief waarschijnlijk voor sommigen, maar er zijn ongetwijfeld mensen die baat hebben bij regelmatige reminders dat het toch echt tijd is om op één oor te gaan liggen.

ECG en SpO2

Apple Watch 6 SPO2 meting

In sommige bronnen wordt onterecht vermeld dat de er nu voor het eerst de mogelijkheid is tot het maken van een ECG, oftewel een hartfilmpje, maar dit kon de Apple Watch 5 ook al. Het blijft natuurlijk een bijzondere functie, die de toewijding van Apple laat zien aan gezondheidsfuncties en nuttige medische tools.

In dit licht moet ook de toevoeging van SpO2-meting gezien worden. Zo’n pulsoximeter met het zuurstofgehalte in het bloed en kan zo bijvoorbeeld hart- (en vaat-)klachten tijdig signaleren.

Het is een interessante nieuwe functie voor de Apple Watch, die weliswaar in wearables van merken als Fitbit, Garmin en Huawei al veel langer beschikbaar zijn.

Op dit moment laten de metingen nog te vaak foutmeldingen zien om hier consistent wat aan te hebben. Je wilt er immers op kunnen vertrouwen dat je horloge voortdurend betrouwbare metingen doet en het meldt als er een (te) afwijkende meting is.

Toch kun je, als je er even voor gaat zitten, best goede metingen krijgen, die nauwelijks afwijken van metingen gedaan met ‘echte’ saturatiemeters die je op je vinger klemt. Daarnaast zal deze functionaliteit in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar verder verbeteren.

Smart functies

Apple Watch 6 smartfuncties

Op het gebied van tracking of sportfunctionaliteit is er her en der nog wel wat af te dingen op de Apple Watch en is het heel goed mogelijk dat je liever voor een ‘echte’ sportkandidaat gaat van concurrenten als Garmin, Fitbit of Polar. Maar als smartwatch is de Apple Watch sinds jaar en dag onovertroffen. En dat geldt ook weet voor deze ‘6’.

Het soepele Apple Pay, de uitgebreide Apple Store, Apple Music, notificatie-functionaliteit en nog veel meer, is gewoon een genot om mee te werken. Hier is eigenlijk niet veel nieuws over te melden, anders dan dat het door de nieuwe S6-chip allemaal nog iets lekkerder en vlotter ‘draait’.

Accuduur

De accuduur is en blijft een zwak punt van de Apple Watch. Het goede nieuws is dat het heldere scherm niet voor een achteruitgang heeft gezorgd. Het slechte nieuws is dat er ook geen verbetering is van de geclaimde batterijduur: deze staat nog steeds op 18 uur.

Wel moet gezegd worden dat velen in de praktijk meer halen dan die 18 uur. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe intensief je bepaalde functies en sensors gebruikt.

Maar ook al houd je een gemiddelde van 24 uur aan, dan nog ligt deze duur ver onder de batterijduur van veel concurrenten, die vele dagen op één lading meegaan.

Een voordeel is dan weer dat het laden weer een stukje sneller gaat. In anderhalf uur is een volledig lege batterij weer helemaal opgeladen. Toch wel iets van een pleister op de wond.

Vergelijken met:

Eindoordeel

Nieuwe functionaliteiten

De nieuwe editie van de Apple Watch is gewoonweg erg sterk. Niet vanwege de vele wereldschokkende vernieuwingen, maar omdat het al een heel goede smartwatch was die weer wat verder verbeterd is.

Met een hartslagmeting die weer op topniveau zit en, minstens zo fijn, een nog nauwkeurigere GPS is de Apple Watch 6 een echt betrouwbaar sporthorloge, terwijl de SpO2-toevoeging hem weer gelijktrekt met verschillende sporthorloge-concurrenten en nog meer doet voor gebruikers die graag hun gezondheid in de gaten houden.

Tel daar de snellere processor, het lichtere scherm, het snellere opladen en de nieuwe kleurenopties bij op, en de Apple Watch 6 heeft zichzelf op subtiele wijze toch weer stevig bovenaan de pikorde geplaatst.

Wil je weten welke verbeteringen jou het beste bevallen en hoe goed de gehele Apple Watch-ervaring nu is? Bestel dan nu de Apple Watch 6 bij Coolblue, Bol of Amazon en ontvang hem morgen al in huis!

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 469
9.5
112 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 899
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 261
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 506

Vergelijk met

Vergelijk de Apple Watch Series 6 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!