Coros Vertix 2 Review

  • Groot scherm handig voor maps en checken van statistieken
  • Sterk saffierglas een perfecte keus voor een serieus outdoor horloge
  • Maps aan boord voor grotere flexibiliteit en vrijheid bij 'avontuurlijk' gebruik
  • Bediening actiecamera's
  • Waanzinnige accuduur, nuttig voor duursporters en laadhaters
  • Het wat fletse scherm voelt ondermaats voor een premium horloge
  • Maps missen details en praktische turn-by-turn navigatie
  • Voor velen waarschijnlijk te duur in vergelijking met een Fenix
onze partners

Review

Ben je op zoek naar een alternatief voor de Garmin Fenix 7(X) of Fenix 6(X)? Of misschien de Garmin Enduro met zijn lange accuduur? Dan vind je dit in de vorm van de Coros Vertix 2.

We zeggen expres 7X en 6X, want de Coros Vertix 2 is een monster van een horloge. Heerlijk als je een lekker groot scherm om je pols wilt en – uiteraard – wat minder heerlijk als je smalle polsen hebt of gewoon iets lichts en compacts wilt.

Net als de Fenix-horloges heeft de Vertix 2 offline maps, toegang tot vele GPS-systemen, profielen voor hardlopers en multisporters, trainingsprogramma’s, muziekopslag, een HRV-test en een enorm lange accuduur.

Helaas is ook de prijs vergelijkbaar met die van de Fenix-reeks maar het is op zijn minst fijn dat de consument nu wat meer te kiezen heeft op het gebied van outdoor en multisport-horloges.

Design en Display

Design en Display

De Coros Vertix 2 lijkt de Fenix 7X en 6X als template te hebben genomen, want hij is (bijna) precies even groot met zijn 50,3 mm (de Fenix 7X is 51 mm) en weegt ook exact hetzelfde (89 g). Wel is de Vertix 2 een stukje dikker met zijn 15,7 mm (vs 14,9 mm).

Dit alles maakt van de Coros Vertix 2 een serieus grote watch. Wat prima is – of kan zijn -, zeker als je veel gebruik maakt van kaarten, die duidelijk te zien zijn op het scherm.

Dit scherm is een traditioneel memory in pixel lcd-scherm met een resolutie van 280 x 280 pixels (;inderdaad, net als…). Dit scherm is een beetje flets en niet al te helder, maar met voldoende (buiten)licht is het prima afleesbaar, al spiegelt het scherm relatief veel.

Natuurlijk heeft de Vertix 2 ook een backlight om eventuele mindere zichtbaarheid te compenseren.

Het scherm is gemaakt van saffierglas, wat het zeer stevig en krasbestendig maakt. Bij de Fenix 7 moet je hiervoor speciaal kiezen voor de (flink) duurdere Sapphire-uitvoering, maar op de Vertix 2 is dit standaard.

Om het avontuurlijke en premium karakter nog eens extra te benadrukken wordt de Coros Vertix 2 geleverd in een stevig, militair ogend kistje. Een leuke design-touch (want echt nódig is het niet; het horloge zelf is als stevig genoeg) die je niet ziet bij concurrenten.

Interface

Voor de bediening beschikt de Vertix 2 over een combinatie van fysieke knoppen en een touchscreen.

De drie knoppen zitten allemaal aan de rechterzijkant en hiervan is er één een wieltje waarmee je makkelijk door menu’s en schermen kunt bladeren.

Zogezegd heeft de Vertix 2 ook een touchscreen. Dit is echter niet altijd beschikbaar. Als je gewoon op de bank zit en door menu’s wil scrollen, moet je bijvoorbeeld de knoppen gebruiken.

Daarentegen is het touchscreen wel te gebruiken bij maps – gelukkig! – en bij je muziekbediening. Overigens moet je er zelf achterkomen waar je touchscreen precies wel en niet werkt.

Tracking en activiteiten

Tracking en activiteiten

De Coros Vertix 2 houdt je activiteiten nauwkeurig bij met behulp van alle 5 beschikbare GPS-systemen en bovendien de ondersteuning van dual frequency GNSS, waarmee je in theorie onder alle omstandigheden nauwkeurige metingen hebt, ook tussen gebouwen of onder bomen.

In de praktijk zitten er nog wel wat afwijkingen in op zijn tijd, onder meer doordat sommige scherpe bochten worden gladgestreken, maar over het algemeen is de Vertix 2 zeer nauwkeurig.

Het horloge kan behoorlijk wat activiteiten bijhouden. Er zitten 27 profielen op de Vertix 2, waaronder verschillende voor hardlopen (x4) en fietsen, roeien, windsurfen, en zwembad- en open water zwemmen. Ook kun je verschillende trainingsprogramma’s en workouts downloaden.

Je horloge kan je training analyseren in de vorm van Training Load- en Training Effect-data, waarbij je bijvoorbeeld te zien krijgt hoelang je nodig hebt voor je herstel. Ook krijg je voorspellingen voor verschillende afstanden, waaronder een 10K, halve en hele marathon.

Verder kun je je Running Performance en de intensiteit van je training op basis van je hartslag bijhouden.

Health en Fitness

Health en Fitness

Er is ook een veelheid aan gezondheidsdata die wordt bijgehouden door je Vertix 2. Zoals je rusthartslag, stressniveau en slaapkwaliteit. Het horloge registreert daarbij bijvoorbeeld je lichte en diepe slaap; maar informatie over je REM-slaap ontbreekt.

Je kunt verder je Spo2-gehalte meten – het zuurstofniveau van je bloed – en de Vertix 2 is daarnaast uitgerust met een ECG-sensor.

Deze sensor wordt echter (nog) niet daadwerkelijk gebruikt om een ECG te maken maar beperkt zich tot het meten van je HRV. Hoewel je hartslagvariabiliteit je soortgelijke informatie geeft, is het goed te weten dat geen officieel erkende ECG-data krijgt.

Maps

Een van de interessantste toevoegingen ten opzichte van de eerste Vertix is die van offline kaarten, zodat je altijd en overal je weg kunt vinden, ook zonder smartphone bij de hand.

Al je gewenste maps kun je gratis downloaden op de Coros-site en je kunt hierop makkelijk je weg vinden middels het touchscreen. In- en uitzoomen doe je eenvoudig met behulp van de kroon.

Hoewel de maps erg fijn zijn om te hebben, zijn ze wel wat beperkter dan de maps op de Fenix-horloges. Je ziet wat minder details op de kaarten, waarbij bijvoorbeeld ook geen namen of labels getoond worden.

Te betreuren is verder dat de Vertix 2 geen turn-by-turn (of ‘afslag voor afslag’) navigatie biedt. Je moet dus zelf middels je getoonde route kiezen voor de juiste afslag. Op zich prima te doen maar het betekent wel dat je wat actiever bezig bent met je navigatie.

Wel een voordeel is dat er een pijltje op je routekaart getoond wordt waarmee je goed je richting kunt zien.

Coros Vertix 2 batterij

Coros Vertix 2 batterij

Tot dusver biedt de Vertix 2 zonder meer mooie functies, maar nog niet echt iets waarmee het horloge zich kan onderscheiden. Dit geldt wél heel overtuigend voor de accuduur!

Dit is het grote voordeel van de meeste Coros-horloges: je hoeft ze heel weinig op te laden. In smartwatch-modus gaat de Vertix 2 maar liefst 60 dagen mee. Maar ook de volledige GPS-modus is zeer indrukwekkend; deze duurt een royale 140 uur.

Dit zijn betere accuprestaties dan die van de best presterende Fenix 7 (de 7X solar) maar ook betere dan die van de op een lange levensduur ingestelde Garmin Enduro.

Het is misschien niet het allerbelangrijkste onderdeel van een sporthorloge, maar zeker voor een serieus ‘adventure’ of outdoor horloge als de Vertix 2 – met gebruikers die veel en langdurig aan buitenactiviteiten doen – kan dit aspect echt een ‘gamechanger’ zijn.

Muziek en smart functies

Voor sporters die muziek of podcasts willen luisteren tijdens hun activiteiten, is er goed nieuws: de Vertix 2 heeft namelijk 32 GB aan opslagruimte, die je (deels) kunt gebruiken voor het uploaden van je favoriete audiocontent.

Het is een beetje jammer dat je geen toegang hebt tot streaming diensten als Spotify en Deezer, maar het is zeker fijn dat je je eigen muziek kunt beluisteren, ook al moet je er even wat meer moeite voor doen.

Wat smart functies betreft moet je weinig verwachten van de Vertix 2. Je kunt notificaties ontvangen van je smartphone en dat is wel zo’n beetje.

Interessant is wel dat je met je horloge je (hiervoor geschikte) actiecamera kunt bedienen, zoals een GoPro. Het benadrukt nog maar eens de avontuurlijke ambities van de Vertix 2.

Coros Vertix 2: eindoordeel

Alles aan, in en om de Coros Vertix 2 schreeuwt ‘outdoor’, ‘premium’ en ‘avontuur’ en het horloge maakt deze verwachtingen ook zonder meer waar.

De map-functionaliteit kan nog wat uitgebreider, streamen zou een optie mogen worden, en er zouden wat meer smart opties (en een grotere store) bij kunnen, maar de belangrijkste opties zijn zeker goed vertegenwoordigd.

De vraag is alleen of de prijs niet wat aan de hoge kant is. Hij is weliswaar een stuk goedkoper dan de Fenix 7X Sapphire maar (inmiddels) zo’n 100 euro duurder dan een Fenix 6X Pro.

De batterijduur is wel een belangrijk aankoopargument. Hier kan geen enkele concurrent aan tippen, dus als dit onderdeel belangrijk voor je is, dan gaat er niets boven de Vertix 2.

Wil je ervaren hoe goed dit sporthorloge precies is? Bestel de Coros Vertix 2 dan bij Amazon, Bever of Bol en probeer hem zelf uit.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 449
9.5
113 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 849
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 269
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 389
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 505

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!