Fitbit is begin 2021 overgenomen door Google. Hiermee zegt Google dat ze niet de gezondheidsdata in handen krijgen, maar alleen de apparaten willen kopen.
Fitbit geeft aan dat ze met het geld wat ze nu hebben sneller kunnen innoveren. Wat voor innovaties kunnen er nog worden doorgevoerd in de Fitbit Versa 3?
Dit is de nieuwste smartwatch in de Fitbit Versa series. Laten we eens kijken hoe goed, of slecht, de Fitbit Versa 3 nou eigenlijk is.
Introductie & Specificaties
Het nieuwe paradepaardje in de Fitbit Versa series. De Fitbit Versa 3 heeft veel functies aan boord. Hierdoor is het een echte smartwatch en kan je er heel veel mee doen.
Zo zit er een ingebouwde speaker in, kan je Google Assistant op je Fitbit Versa 3 gebruiken, en zit er ingebouwde GPS in. Hierdoor hoef je je telefoon niet meer mee te nemen als je een rondje gaat hardlopen.
Wat heeft dit horloge nog meer te bieden?
Hieronder staan de specificaties van de Fitbit Versa 3:
Merk: Fitbit
Versie: Versa 3
Scherm: AMOLED, Touch screen
Bluetooth: Bluetooth 5.0
WiFi: 802.11bgn (WiFi 4)
NFC: Ja
GPS: GLONASS, GPS
Assistant: Google Assistant, Amazon Alexa
Sportactiviteiten: Wandelen, Bootcamp, Circuittraining, Crosstrainer, Fietsen, Gewichten, Golf, Hardlopen, Hiking, Intervaltraining, Kickboksen, Loopband, Pilates, Spinning, Stairclimber, Tennis, Vechtsport, Work-out, Yoga, Zwemmen
Functies: Accelerometer, Calorieënteller, Gyroscope sensor, Hartslagsensor, Omgevingslichtsensor, Oximeter (Bloedzuurstof), Slaapmonitor, Smartphone notificaties, Stappenteller
Waterbestendig: Ja, tot 50 meter
Batterijduur: 144 uur (+-6 dagen)
Oplaadtijd: +- 1 uur
Formaat (LxBxD): 40,48mm x 40,48mm x 12,35mm
Gewicht: 30 gram
Doos inhoud: 1x Fitbit Versa 3 met small bandje, 1x large bandje, 1x USB charger, 1x handleiding
Unboxing
Op de voorkant zien we het horloge, aan de zijkanten staan wat features, en op de achterkant van de doos staan nog wat afbeeldingen en specificaties.
Het speciale van de doos komt zodra je hem open maakt. Hij vouwt open, en in het midden zie je dan de Fitbit Versa 3. Aan de ene zijkant ligt de handleiding en het grotere bandje (maat L), en aan de andere kant ligt de oplader.
Verder is de inhoud van de doos niet heel bijzonder. Er wordt weinig gebruik gemaakt van plastic, wat zeker een goed punt is. De unieke manier van open gaan, het vouwen van de doos, is ook een pluspunt.
Hardware & Design

Sommige modellen, zoals de Garmin Instinct 2, of the Withings scanwatch horloges zien er uit als normale horloges, maar bij de Fitbit Versa 3 weet je eigenlijk direct dat het om een smartwatch gaat.
Dat is helemaal niet erg, maar misschien niet voor iedereen wenselijk. Persoonlijk vind ik het een mooie, strak uitziende smartwatch. Hij is niet te groot, niet te dik, en past prima om mijn pols.
Het scherm heeft een goed formaat waardoor je de inkomende notificaties, status van je activiteit, of andere informatie gemakkelijk kan lezen. Daarnaast is het scherm zeer goed leesbaar in de felle zon, wat een absoluut pluspunt is.
Scherm
De Fitbit Versa 3 heeft een AMOLED scherm van 40mm met een resolutie van 336 x 336. Dit is een verbetering in vergelijking met de Fitbit Versa 2.
Daarnaast heeft het scherm meer kleur, is het scherper, en bijzonder helder. Je kunt de Fitbit Versa 3 onder bijna alle hoeken goed lezen, en in de volle zon kan je nog steeds alles zien wat er op je horloge komt te staan.
Ik heb meerdere goedkopere Chinese smartwatches getest en daar kon je vaak niks op aflezen in de zon.
Helaas zie je wel elke vingerafdruk op het scherm. Misschien een kleinigheidje, het is immers een touchscreen, maar het stoort me toch.
Zelf maak ik het scherm met mijn shirt dan ook meerdere keren per dag schoon zodat alles er weer strak uit ziet.
Bediening
Aan de zijkant (links) van de Fitbit Versa 3 zit een touchpaneel. Er zit geen fysieke knop meer, maar een touchstreepje welke ook je aanraking registreert.
Is dit een verbetering als we het gaan vergelijken met een fysieke knop?
Nee, ik ben van mening van niet.
Het is vaak, zelfs na ruim een week met het horloge te hebben gelopen, nog steeds zoeken naar waar het precies zit en het werkt niet prettig.
Gelukkig kun je ook op een andere manier het scherm activeren, namelijk door je arm op te tillen. Dat werkt beter en zo heb je de knop ook niet nodig. Een double-tap to wake functie zou ik nog wel een fijne toevoeging vinden.
Touchscreen
Het touchscreen werkt zeer prettig en heel accuraat. Hierbij heb ik nog geen een keer gehad dat hij mijn touch niet registreert of iets anders doet dan ik wil.
Ondanks dat er misschien een kleine vertraging in zit, voelt het bijna zo soepel aan als een smartphone scherm, en dat is een hele verademing.
Ook hier heb ik smartwatches vanuit China gehad welke bijzonder traag reageren, wat heel vervelend is in gebruik.
Speaker/Microfoon
Aan de rechterkant van de Fitbit Versa 3 zit een speakertje en een microfoon. Deze microfoon gebruik ik nu vooral voor mijn Google Assistant (wat echt geweldig werkt), maar je kan er ook mee bellen.
Ik doe dat minder vaak, maar de optie zit er in (later in de review meer daarover). Dit zou, in theorie, kunnen betekenen dat je je telefoon NOG minder uit je zak hoeft te halen. Zelfs niet meer om te bellen!
Batterijduur
De batterijduur van de Fitbit Versa 3 is met +-6 dagen zeker niet verkeerd. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel activiteiten je start en bijhoudt, dit heeft nogal invloed op de batterijduur.
Het opladen met de magnetische oplaadkabel van Fitbit gaat ook snel. In ongeveer een uurtje is de Fitbit Versa 3 weer klaar om +-6 dagen de gegevens bij de houden en je te voorzien van je notificaties.
De Fitbit Versa 3 zou in 12 minuten opladen genoeg opgeladen moeten zijn om 1 volledige dag door te kunnen komen.
Software
Om de Fitbit Versa 3 te gebruiken, heb je de Fitbit applicatie nodig. Dit is een simpele, maar krachtige applicatie.
Je kunt gemakkelijk het overzicht van de dag zien, de verschillende metrics welke bijgehouden worden, en via de Discover of Premium tab kun je er heel veel meer uit halen dan alleen maar data uitlezen.
Hoe stel je de applicatie in, en wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Instellen
Als eerst moet je natuurlijk een account aanmaken. Deze moet je met een e-mail daarna bevestigen. Vervolgens kun je persoonlijke gegevens invullen, zoals je leeftijd, verjaardag, lengte, en gewicht.
Mocht je dat allemaal ingevuld hebben, kun je kiezen welke Fitbit je hebt om te gebruiken. In ons geval is dat de Fitbit Versa 3.
Na het verbinden krijg je de optie om het Fitbit Protection Plan te nemen, hiermee ben je verzekerd tegen schade.
Na dit alles krijg je nog wat features en functies te zien welke je allemaal kunt gaan bijhouden met de Fitbit Versa 3, zoals de Google Assistant, je slaap meten, en betalen met de Fitbit Versa 3.
Notificaties
Door het grote vierkante scherm heb je veel ruimte om notificaties te laten zien. Zo komen WhatsApp berichten in eerst instantie wat klein en half binnen, maar als je er op klikt, krijg je het gehele bericht te zien en kun je via spraak een antwoord sturen. Super handig!
Als je naar het notificatie tabje gaat, heb je een aantal opties. Zo kan je telefoontjes uit of aan zetten, kun je aangeven welke app gebruikt wordt voor Text Messages en welke Calendar applicatie je gebruikt.
Iets verder naar onder kun je de functie aan of uit zetten om met je stem te reageren. Ook kun, heel belangrijk, Quick Replies instellen.
Bijvoorbeeld voor WhatsApp krijg je dan een lijst met vooraf ingestelde antwoorden.
Ben je bijvoorbeeld aan het rijden? Dan zou je een Quick Reply kunnen maken dat je later reageert omdat je nu achter het stuur zit. Wel zo veilig, toch?
Discover
Waar bijvoorbeeld de Mi Fit applicatie alleen de data laat zien, heeft de Fitbit applicatie een hele krachtige en uitgebreide Discover pagina. Hier kun je verschillende challenges, workouts, of mindfulness activiteiten starten.
Hier moet je Fitbit Premium voor aanschaffen, waarover hieronder meer, maar dat is het in dit geval wel waard denk ik. Je krijgt er heel veel voor terug en zo kun je nog meer uit je horloge halen.
In het Discover tabblad kun je ook nieuwe en andere wijzerplaten downloaden en installeren, maar ook tussen de beschikbare applicaties van de Fitbit Versa 3 zoeken.
Hierdoor kun je naast een eigen gekozen wijzerplaat ook nog extra functionaliteit toevoegen aan je Fitbit Versa 3. Ik ben zeer te spreken over de software van Fitbit!
Premium
Ah, een betaald abonnement. Helaas is het niet meer weg te denken tegenwoordig. Netflix, Amazon Prime, HBO, ESPN, NLZiet, alles is apart gebundeld in een abonnement.
Zo heeft Fitbit ook een premium abonnement, waar je eerlijk gezegd wel veel voor terug krijgt (als je van sportdata houdt).
In Nederland kost een premium abonnement €8.99 per maand, of €79.99 per jaar.
Is het veel geld? Ja en nee. Zelf vind ik data interessant en hou ik er van om zoveel mogelijk in te zien. Met Fitbit Premium kan ik dat zeker.
Erg interessant en zeker een meerwaarde, helemaal gezien de prijs. Zo wordt er veel gebundeld en kan je misschien wel een abonnement of 2 opzeggen door alle functinaliteit die je krijgt in Fitbit Premium.
Features
De Fitbit Versa 3 heeft een berg aan features. Helaas kunnen we ze niet allemaal hier behandelen, maar ik heb geprobeerd om de leukste, beste, en handigste features hier uit te lichten.
Dat was een hele taak, want Fitbit heeft niet bespaard op features in de Versa 3. Voor de gebruiker is dat alleen maar goed, zo krijg je veel waar voor je geld.
Built-In GPS
Een goede feature voor een smartwatch/activitytracker. De Fitbit Versa 3 heeft een ingebouwde GPS. Dat betekent dat je tijdens een rondje hardlopen, wandelen, of fietsen niet je smartphone mee hoeft te nemen om je rondje bij te houden.
Dit kan de Fitbit Versa 3 allemaal zelf. De Fitbit Versa 3 heeft GLONASS en GPS aanboord. Dit is een fijne feature om te hebben!
Activiteiten
Een smartwatch welke geen activiteiten kan bijhouden is niet echt een smartwatch, toch?
Gelukkig heeft Fitbit 20 activiteiten toegevoegd die je gemakkelijk kunt bijhouden.
In deze lijst vind je de meest voorkomende activiteiten welke gestart worden en het lijkt mij een prima lijst. Voor Indoor Fietsen gebruik ik de activiteit Spinning. Zo is het een volledige lijst en kan je zo goed als elke activiteit doen die je wilt.
Tijdens activiteiten maakt de Fitbit Versa 3 gebruik van GPS / GLONASS. Dit zit in het horloge zelf waardoor je je smartphone thuis kunt laten tijdens een workout. Het verkrijgen, of behouden, van GPS kan soms even duren.
Zo duurt het in het begin meestal rond de 15-20 seconden voor er een GPS verbinding is gemaakt en kan het horloge de verbinding verliezen onder een kleine brug.
Problematisch? Nee, maar wel storend aangezien andere horloges (Garmin Instinct of the Xiaomi Mi Band 6) wel de verbinding behouden. Na het verbreken van de verbinding wordt dit wel weer snel opgepakt waardoor je niet heel veel informatie mist.
Dit zijn de activiteiten welke bijgehouden kunnen worden:
- Wandelen
- Bootcamp
- Circuittraining
- Crosstrainer
- Fietsen
- Gewichten
- Golf
- Hardlopen
- Hiking
- Intervaltraining
- Kickboksen
- Loopband
- Pilates
- Spinning
- Stairclimber
- Tennis
- Vechtsport
- Work-out
- Yoga
- Zwemmen
Zo ziet een activiteit eruit die gemeten is. In dit geval is het een Wandelen activeit. Zonder premium krijg je deze data te zien na de activiteit:
Slaap meten
Een leuke, en belangrijke feature vind ik het meten van slaap. De Fitbit Versa 3 doet dat zeer goed en accuraat.
Bij veel smartwatches die ik gehad heb was de data niet heel accuraat, een nachtelijk bezoek aan het toilet werd bijvoorbeeld niet gezien, maar de Fitbit Versa 3 meet zo goed als alles. Ook een korte powernap op de bank na een dagje werk wordt netjes bijgehouden.
Daarnaast krijg je een score voor de nacht, dit geeft je een beetje inzicht in hoe goed/slecht je geslapen hebt. De score van de nacht wordt berekend aan de hand van verschillende data.
Zo wordt er gekeken naar de lengte van je slaap en hoe lang je daarvan wakker lag. De kwaliteit van je slaap, hierbij gaat het vooral om Diepe en REM slaap. En hoe rustig je bent tijdens je slaap. Als je een hoge nachtrust hebt of veel beweegt valt je score lager uit.
Zo ziet een nachtelijke meting eruit:
Hartslag sensor
Natuurlijk kan de Fitbit Versa 3 je hartslag 24/7 meten. Hiervoor gebruiken ze PurePulse 2.0. Dit is de nieuwste technologie van Fitbit om je hartslag te meten.
Hierbij gebruiken ze meerdere metingen op verschillende punten. Hierna wordt de data samengevoegd en krijg je een accurater beeld van je hartslag. Maar… Is dat het geval?
De Fitbit Versa 3 meet mijn hartslag redelijk stabiel. In vergelijking met de Garmin Instinct meet de Fitbit Versa 3 stabieler mijn hartslag.
Waar de Garmin nog wel eens terug valt naar onder de 50 BPM, blijft Fitbit Versa 3 stabiel. Helaas heb ik geen hartslag band om te meten hoeveel verschil in mijn echte hartslag zit en in de Fitbit Versa 3, maar tijdens een rondje fietsen op mijn hometrainer was de Fitbit Versa 3 accuraat.
Er zat soms een verschil van +- 10 BPM in, wat ik acceptabel vind voor een smartwatch.
SpO2 sensor
De SpO2 sensor wordt gebruikt om je zuurstof gehalte te meten in je bloed. Dit wordt alleen gemeten in de nacht. In de Health Metrics kun je vervolgens je zuurstofverzadiging zien.
Alles onder de 80% wordt in de applicatie niet weergegeven. Door dit bij te houden kun je zien hoe je fitness niveau verbeterd, wat ik een goede toevoeging vind.
Relax (Ademhaling)
Dit vind ik persoonlijk een hele goede feature. Het is iets simpels, maar toch helpt het om weer even rustig te worden, even te onstappen, of gewoon om het lekker is.
Je kunt dit doen vanaf 1 tot 10 minuten. Zo kun je tussendoor snel een relax oefening doen van 1 minuut, of even 10 minuten eruit stappen en echt volledig ontspannen.
Het is even wennen om dit te doen, maar ik vind het wel fijn om regelmatig even een ademhalingsoefening te doen. Na een meeting, een moeilijk moment, of een stressvolle dag maakt dit echt een verschil.
Menstruatie Gezondheidstracker
Voor de vrouwelijke gebruikers kun je met de Fitbit Versa 3 je mensturatie registreren. Zo kun je je ongesteldheid, en ovulatie bijhouden, en symptomen noteren. Met al deze data kun je patronen ontdekken en je eigen cycle in de gaten houden, vanuit de Fitbit applicatie.
Always On Display
Een handige feature, welke zeker het benoemen waard is. Je kunt, in de instellingen op het horloge, een Always On Display aanzetten.
Hierbij krijg je een low-energy wijzerplaat te zien welke altijd op het scherm blijft staan. Je kunt je scherm wel weer activeren, dan krijg je gewoon je normale wijzerplaat te zien.
Toch is het handig en fijn om een Always On Display te hebben. Dit kan wel meer batterij kosten waardoor je Fitbit Versa 3 minder lang mee gaat.
Op de Always On Display zie je ook alleen het broodnodige. Je ziet namelijk de tijd, de datum, je batterijpercentage, een circkel met hoeveel stappen je hebt gezet, en Active Zone Minutes.
Smart wekker
Wat een geweldige feature is dit! Zelf probeer ik mee te doen met Mircale Morning, of The 5AM Club, en dan is een smartwekker echt een handige optie.
Hierdoor wordt je niet gewekt tijdens een diepe slaap, maar wordt je, met data van de slaapanalyse, wakker gemaakt als je in lichte slaap zit.
Als je namelijk in een lichte slaap zit, is het makkelijker wakker worden dan vanuit een diepe slaap. Fijne feature om beter en makkelijker wakker te worden.
Wallet
Via de Fitbit Versa 3 kun je ook betalen! Ja, er zit een NFC chip in welke je kunt gebruiken om te betalen.
In Nederland zijn er een aantal banken welke je kunt koppelen aan Fitbit Pay, maar helaas nog niet elke bank is beschikbaar.
Je kunt de wallet in de Fitbit applicatie configureren, maar helaas kan ik de ins en outs niet laten zien. Ik heb helaas geen bank die ondersteund wordt door Fitbit Pay.
Mocht je twee keer drukken op de touchstrip aan de zijkant, krijg je een shortcut naar de wallet. Je kunt dit ook via het normale menu openen.
Mocht mijn bank ondersteund gaan worden, is dit zeker iets wat ik ga gebruiken.
Beschikbare banken in Nederland:
- ABN AMRO (Maestro)
- Rabobank (Maestro)
- ICS
- Revolut
- TransferWise (Mastercard)
- bunq (Mastercard and Maestro)
- Openbank
- Curve (Mastercard)
Bellen met de Fitbit Versa 3
Bellen met je horloge? Ja, het kan met de Fitbit Versa 3!
Doordat er een microfoon en een speakertje in de Fitbit Versa 3 zitten, kun je er mee bellen. Als je gebeld wordt, kun je opnemen op je horloge en het gesprek dus vanaf je post voeren.
Ik hoor je denken dat dat toch niet werkt? Het werkt best prima!
Ik heb het zowel binnen als buiten getest, en het geluid wat de andere partij hoort (microfoon) is prima. Er is weinig ruis en alles komt helder over (ook buiten!).
Binnen is de andere partij ook prima te horen (speaker), echter kan deze niet heel hard. Loop je buiten, kan het een uitdaging zijn om de andere partij goed te verstaan.
Google Assistant/Amazon Alexa
Zelf gebruik ik de Google Pixel 5 en heb ik dus Google Assistant. Dit is ook in te stellen op de Fitbit Versa 3 en met de microfoon die op het horloge zit kun je je spraakcommando’s direct in je horloge inspreken.
Dit is bijvoorbeeld handig om een timer te zetten, te antwoorden op een WhatsApp bericht, of de lampen aan of uit te doen.
Het werkt goed en registreert eigenlijk altijd wat ik zeg, zonder foutjes. Wederom een mooie, goed werkende feature op de Fitbit Versa 3. Je kunt, mocht je dat willen, ook Amazon Alexa instellen als je die liever gebruikt.
Wijzerplaten
Om de Fitbit Versa 3 te personaliseren, kun je kiezen uit heel veel custom wijzerplaten. Hierdoor kan je het horloge zo aanpassen dat hij bij de gelegenheid past, of bij je outfit.
Je kunt wijzerplaten kiezen met veel informatie, of juist alleen de tijd. Erg fijn. Bij de Xiaomi Mi Band series heb je ook een grote keuze uit wijzerplaten, wat zeker een pluspunt is.
Applicaties
Op dezelfde plek heb je ook applicaties. Hier kun je verschillende applicaties installeren voor op de Fitbit Versa 3. Spotify en Deezer waren al standaard geinstalleerd, maar je hebt nog een hele berg aan andere applicaties en spelletjes welke je kunt installeren op je Fitbit Versa 3.
Hierdoor kun je nog meer functionaliteit toevoegen aan je horloge, of gewoon wat games om te spelen terwijl je in het openbaar vervoer zit.
In de praktijk / Conclusie
Ik heb de Fitbit Versa 3 nu ruim twee weken om mijn pols en heb verschillende activiteiten bijgehouden. Zelf wandel ik veel, maar zit ik ook regelmatig op de hometrainer.
De Fitbit Versa 3 houdt mijn activiteit goed bij. Het enige nadeel wat ik heb ondervonden tijdens het wandelen is dat het horloge redelijk snel zijn GPS verliest.
Loop ik onder een kleine brug door (max 10 meter lengte met alleen een weg erboven) dan verliest de Fitbit Versa 3 al zijn GPS. Het verkrijgen van de GPS kan soms ook wel 15 tot 20 seconden duren. Dat vind ik redelijk lang.
Verder vind ik dit echt een bijzonder goede smartwatch. Dit horloge biedt voor zowel een smartwatch liefhebber, als een sportfanaat meer dan genoeg opties. Zonder het Fitbit Premium abonnement krijg je leuke data te zien en kan je verder heel erg veel met het horloge.
Wil je meer data en je meer richten op het sporten? Dan zou ik Fitbit Premium wel aanraden. Hiermee krijg je net het beetje extra waardoor het een horloge wordt waar elke sportfanaat wat aan heeft.
De accuraatheid van de hartslag sensor laat voor de echte sportfanaat misschien te wensen over, omdat er soms wat schommelingen in de meting kunnen zitten, al vind ik dat zelf binnen de marges.
De overige features, zoals de smart wekker, bellen, Google Assistant, en alle andere features werken gewoon goed.
Het scherm reageert vlot, de batterij houdt het goed vol, en de Fitbit Versa 3 ziet er goed uit.
Dit is een horloge waar heel veel mensen wat aan hebben, en welke je met de verschillende wijzerplaten en applicaties nog verder kunt personaliseren of aanpassen.
Laat een reactie achter
2 reviews
Anna
Hi,
Kan kook activiteiten per moment categoriseren en opslaan. Bv. als ik vandaag met pietje wandel, dat ik dit in mapje eitje kan opslaan en de voortgang over langere tijd kan bekijken en als ik dan met jantje ga lopen, die wandelingen ook apart opslaan?
Anna
Herstel, nu in begrijpelijke taal ;)
Hi,
Kan ik ook activiteiten per moment categoriseren en opslaan?
Bv. als ik vandaag met pietje wandel, dat ik dit in mapje Pietje kan opslaan en de voortgang over langere tijd kan bekijken?
En als ik dan met Jantje ga lopen, die wandelingen ook apart opslaan?