85 reviews | opgehaald van: Coolblue

Fitbit Versa 4 Review

  • Twee keer zoveel sportprofielen als de Versa 3 (40 ipv 20)
  • Slankere en lichtere horlogekast voor meer comfort tijdens het sporten
  • Gesprekken voeren en stemassistent op je horloge, voor complete smartwatch-ervaring
  • Knop is klikbaar en geen onpraktische touch knop meer
  • Turn-by-turn-navigatie via Google Maps zorgt voor nog meer gebruiksgemak
  • Voor gebruik van de volledige potentie moet je betalen (voor Fitbit Premium)
  • Geen toegang meer tot third party apps
onze partners

Review

De Fitbit Versa 4 is eindelijk gearriveerd. Na zo’n twee jaar heeft de Fitbit Versa 3 dus een opvolger gekregen.

Fitbit Versa 4 doosje

En dat is goed nieuws, want de Fitbit Versa 3 was al een smartwatch – zo mogen we het model wel noemen – om erg enthousiast van te worden. Met eindelijk GPS, maar uiteraard ook hartslagmeting, slaapmeting, veel workoutondersteuning en nog veel meer.

Fitbit Versa 4 doosje inhoud los

De nieuwere Fitbit Versa 4 bouwt hier natuurlijk op door met nog meer mooie functies en kwaliteiten, wat deze device de ‘latest and greatest’ maakt op dit moment. Toch?

Fitbit Versa 4 doosje open inhoud

Lees verder en kom erachter.

Design & Display

Fitbit Versa 4 cube watchface natuur

Niet fixen wat niet stuk is, is het credo. En dus krijgen weer dezelfde form factor: een vierkant-achtig scherm met afgeronde hoeken, de oude, vertrouwde ‘squircle’ dus.

Fitbit Versa 4 doosje watchface

Het is ook echt een aantrekkelijke vorm. Die gladde, ronde hoeken, de mooie matte horlogekast: het is gewoon een stijlvol uurwerk en echt onderscheidend van de toch wat saai en zakelijk ogende Apple Watch.

Fitbit Versa 4 akira watchface

Maar dat is ongetwijfeld een kwestie van smaak. Er zullen vast velen zijn die de strakkere look van de Apple Watch fijner vinden.

De gladde, ronde vorm is overigens in alle richtingen doorgevoerd en ook het glas zelf is fijn afgerond. Het is bijna ontspanningstherapie om met je vinger over het glas te vegen, zo aangenaam voelt het aan. Maar ik dwaal af…

De Versa 4 heeft net als zijn voorganger weer een aantrekkelijk en kleurrijk 1,58 inch AMOLED- display met een resolutie van 336 x 336 pixels.

Fitbit Versa 4 watchface stock close

De kast is – met 38,1 mm x 38,1 mm – ruim 2 mm kleiner geworden en hij is ook weer een paar gram lichter. Wat uiteraard altijd fijn is voor tijdens het sporten.

De Versa 4 is verkrijgbaar in de kleuren roségoud, zwart en zilver.

Fitbit Versa 4 zijkant close up

Voor de bediening gebruik je uiteraard het touchscreen en is er net als hiervoor gekozen voor een enkele knop aan de linkerkant.

Met als groot en belangrijk verschil dat het nu een haptische, ’klikbare’ knop geworden, en geen touch button zoals bij de Fitbit Versa 3. Gelukkig maar, want dit werkt veel fijner. Hij is ook wat hoger op de kast geplaatst, voor meer gebruiksgemak.

Verder is de Versa 4 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Je kunt er dus prima mee gaan zwemmen. Wat natuurlijk ook wel noodzakelijk is als zwemmen een van de beschikbare profielen is.

Fitbit Versa 4 watchface steentjes 2

 

Erg prettig is dat de Versa 4 net als zijn voorganger een Always On-display heeft.

Dan kun je altijd vanuit je ooghoeken of gewoon zonder je arm te draaien (bijvoorbeeld als je achter je toetsenbord zit) de tijd zien en heb je niet de hele tijd een zwart scherm om je pols.

Fitbit Versa 4 art watchface zijkant Always On

De implementatie van dit Always On-display is vaak ook erg goed gedaan, met zowel een aantrekkelijke uitstraling in (de energiebesparende) standby- als in de actieve modus.

Interface & bediening

Zoals gezegd is het een genot om met je vinger over het scherm te vegen. Nog meer goed nieuws is dat het scherm lekker responsief is.

De interface is ook lekker clean en de homescreens zijn overzichtelijk, zonder allerlei onnodige data, of in ieder geval: data waar je op dat moment geen behoefte aan hebt.

Fitbit Versa 4 activiteiten screen

Je hebt een scherm dat je activiteitendata van die dag toont, een homescreen voor het starten van een training (en de optie om naar alle sportprofielen te gaan), je slaapscore van de afgelopen nacht, een scherm voor het weer, timers en je hartslag.

Fitbit Versa 4 hartslag screen

Vooral dit laatste is mooi vormgegeven. Om te beginnen laat het scherm meteen live je hartslag zien op dat moment. Maar je ziet ook een grafiekje met de historie van de afgelopen twee uur. En de hoogte van je rusthartslag.

Meer heb je eigenlijk niet nodig. En alles dus in één overzichtelijk en subtiel scherm.

Fitbit Versa 4 alle apps fitbit pay

Met de knop links kun je bij je recent gebruikte apps komen en bij de lijst van alle apps (ook die niet getoond worden in de homescreens), waaronder de app voor alarmen, Fitbit Pay en de Relax-app.

De knop inhouden fungeert als shortcut naar een specifieke functie of app, bijvoorbeeld de Alexa stemassistent. En als je de knop twee keer achter elkaar indrukt, zie je een verzameling van 4 apps naar keuze.

Ook kun je de knop (hierna) gewoon indrukken om terug te keren naar je tijdsweergave.

Fitbit Versa 4 snelmenu

 

Naar boven swipen brengt je bij je notificaties (zoals Whatsapp-berichten en e-mails) en veeg je naar beneden dan krijg je het snelmenu in beeld, waar je o.a. de slaapmodus kun instellen, de helderheid kunt aanpassen of naar de (algemene) instellingen kunt gaan.

Dit werkt allemaal fijn en soepel. Al moet je er – als je het Always On display gebruikt – wel aan denken om je pols goed te draaien of op de knop aan de zijkant te drukken voordat je gaat swipen. Anders gebeurt er niets omdat de watch nog in standby-modus is.

Fitbit Versa 4 GPS, sport & tracking

Fitbit Versa 4 training starten

Een van de belangrijkste toevoegingen op de Versa 3 – GPS – is uiteraard ook weer aanwezig op de Fitbit Versa 4.

Fitbit Versa 4 gps verbinden 2

Met de nauwkeurigheid van deze GPS zit het eigenlijk best wel goed. Niet alles is accuraat maar in grote lijnen presteert de Versa 4 prima.

Fitbit Versa 4 gps track Fitbit Versa 4 tempo

Minstens de helft van de route wordt gewoon perfect geregistreerd en voor de rest worden er weliswaar wat bochten afgesneden en loopt de meting iets naast de werkelijke route, maar over het algemeen is het acceptabel.

De uiteindelijk weergegeven afstand wijkt zo’n 100 meter per 5 km af van de werkelijkheid, wat natuurlijk ook effect heeft op je tempo. Maar het is niet iets om je enorm druk over te maken.

Fitbit Versa 4 hartslag

De hartslagmeting wijkt iets af in vergelijking met de Garmin Venu 2SQ die ik tegelijkertijd heb getest. De Fitbit zat consequent minstens 5 slagen per minuut onder de meting van de Garmin. Aangezien ik geen geijkte hartslagmeter had om te testen, is alleen niet met zekerheid te zeggen welke van de twee nu het meest nauwkeurig was.

Fitbit Versa 4 bandje sluiting 2

Fitbit Versa 4 rondes hardlopen  Fitbit Versa 4 stappen  Fitbit Versa 4 calorieverbruik

De data die je terugkrijgt na een run is redelijk beperkt. Je ziet je tempo, afstand, hartslag en calorieverbruik, maar bijvoorbeeld niets over cadans, grondcontacttijd of verticale oscillatie.

Fitbit Versa 4 post workout screen

Ook voor iets als hardloopvermogen moet je bij een andere smart- of sportwatch zijn, zoals de Coros Pace 2, Polar Grit X Pro of Pacer Pro, een Garmin Forerunner 955 met Running Pod of ander accessoire, of… de Apple Watch Ultra.

Fitbit Versa 4 detectie activiteit

Maar dan hebben we het, behalve in het geval van de Coros Pace 2, natuurlijk wel over een andere prijsklasse.

Fitbit Versa 4 profielen Fitbit Versa 4 profielen 2

Fitbit Versa 4 profielen 3 Fitbit Versa 4 profielen 4

Een verschil met de Versa 3 is dat de Versa 4 twee keer zoveel sportprofielen heeft. Waar de Versa 3 er ‘slechts’ 20 had, beschikt de Versa 4 er dus over 40, waaronder profielen als boksen, suppen, maar ook dansen, gewichtheffen. crossfit en HIIT.

Health & Fitness

Fitbit Versa 4 achterkant

De Fitbit Versa 4 heeft vanzelfsprekend weer een uitgebreid arsenaal aan health- en fitnessfuncties.

Je hartslag wordt netjes 24/7 bijgehouden en je krijgt daarnaast een real time inzicht in je hartslagzones.

Fitbit Versa 4 SpO2

Daarnaast zit er een pulsoximeter op om je SpO2-niveau goed te kunnen inschatten. Dit bloedzuurstofniveau wordt gedurende je slaap gemeten. Je kunt niet zelf op ieder gewenst moment actief een meting doen (en dit is ook eigenlijk niet nodig).

Verder wordt ook de frequentie van je ademhaling gedurende de nacht bijgehouden. Hierbij, zo wordt gezegd in de app, kan de kleinste schommeling al betekenisvol zijn.

Fitbit Versa 4 ademen

Mocht je actief je ademhaling onder controle willen krijgen – ofwel, een beetje tot rust willen komen – dan kun je dit doen met de Relax-app, dat een groter (en kleiner) worden rondje laat zien, waar je je ademhaling op moet aanpassen.

De slaapmetingen ontbreken natuurlijk niet, traditioneel een van de sterkere punten van Fitbit devices.

Fitbit Versa 4 slaap screen

Je ontdekt hoe lang je precies hebt geslapen, hoe lang je in iedere fase hebt geslapen (REM, lichte of diepe slaap), waarbij je ook een algemene slaapscore krijgt. Deze score valt in de praktijk vak wat positiever uit dan de werkelijkheid. Ook als je weinig hebt geslapen en je de volgende dag behoorlijk brak voelt, kun je zomaar een score van ruim 70 krijgen. Niet erg, wel opvallend.

Fitbit Versa 4 slaapdata  Fitbit Versa 4 slaapdata 2  Fitbit Versa 4 slaapoverzicht

In de app kun je alles uitgebreid in grafiekjes bekijken en kun je desgewenst meer lezen over het belang en de betekenis van de verschillende fases.

Fitbit Versa 4 slaapfasen diepe slaap Fitbit Versa 4 slaapfasen 2 Fitbit Versa 4 slaapfasen 4 Fitbit Versa 4 slaapfasen 3

Maar de Versa 4 heeft nog meer waardevolle health functies. Hij heeft dan wel geen ECG-meter zoals grote broer Sense 2, maar de hartslagvariabiliteit wordt wel bijgehouden (gedurende de nacht); kortom hoeveel variatie er zit in de tijd tussen de slagen.

Fitbit Versa 4 achterkant sensor

Een hoger cijfer wijst hier in principe op een betere conditie/gezondheid, maar het is wel goed om te onthouden dat het heel persoonlijk is wat precies een ‘gezond cijfer’ is. Dit hangt onder meer af van je leeftijd.

Een andere fijne toevoeging die, samen met de HRV-functie, de ECG-functie bijna overbodig maakt, is de meldingen die je kunt krijgen als je een onregelmatige hartslag hebt.

Fitbit Versa 4 onregelmatig ritme Fitbit Versa 4 onregelmatig hartritme

Je moet hiervoor eerst zelf toestemming geven, maar als je dit hebt gedaan, krijg je het te horen als er sprake is van hartritmestoornissen (ook wel ‘afib’ genoemd, een afkorting van atriumfibrillatie). In dit geval adviseert Fitbit om contact op te nemen met een arts.

Het hoeft niet meteen iets te betekenen, en de meting hoeft niet altijd 100% betrouwbaar te zijn, maar het is zeker fijn – en een potentiële lifesaver – dat je horloge je hart zo goed in de gaten houdt.

Fitbit Premium

Als je nog dieper de wellness of meditatie in zou willen, dan kan dit ook, want met Fitbit Premium heb je toegang tot een enorme bibliotheek aan ondersteunende filmpjes. Dan zie je bijvoorbeeld een grasveld in beeld en hoor je muziek en rustgevende instructies.

Fitbit Versa 4 video workouts   Fitbit Versa 4 ontdek

Daarnaast heb je allerlei workout-video’s, met vele trainers die je begeleiden binnen een grote variëteit aan oefeningen en categorieën.

Zo heb je de categorieën ‘Binnen 15 minuten’, ‘Workouts met gewichten’, ‘Voor beginners’ en zelfs ‘Danscardio en kickboksen’.

De video’s hebben soms een hoog ‘Holland in Beweging’-gehalte, maar er zitten ook absoluut hele opzwepende en interessante oefeningen tussen. Kortom, er is voor ieder wat wils.

Ook Will Smith heeft zijn medewerking verleend, met een selectie van zijn favoriete oefeningen, onder de noemer ‘Strong Will’. Al is de vraag of iedereen hem tegenwoordig nog als inspiratiebron kan zien. Maar dat terzijde.

Wat mooi is van de integratie van deze video’s binnen het ‘Fitbit ecosysteem’, is dat de video’s optimaal samenwerken met je horloge. Zo zie je tijdens iedere workout je belangrijkste statistieken in beeld: hartslag, calorieverbruik en je aantal ‘zoneminuten’.

Mocht je dit niet zo belangrijk vinden, dan kun je ook andere workout-video’s of -kanalen vinden op YouTube. Al moet je je dan natuurlijk wel door verschillende reclames heen worstelen. Wat wel behoorlijk irritant is natuurlijk. Maar dit is dan wel gratis; terwijl Fitbit Premium een betaaldienst is.

Je betaalt hiervoor 9 euro per maand, of bij een jaarabonnement 6,67 euro per maand. Dat is een beetje jammer, maar voor bepaalde gebruikers misschien wel de moeite waard.

Overigens kunnen niet-premium gebruikers ook video-workouts doen: een kleine selectie (zo’n 7 à 8%) van de workouts is gewoon voor iedereen toegankelijk. En dat kan genoeg zijn. Je kunt tenslotte makkelijk dezelfde workout steeds opnieuw doen.

Premium-gebruikers krijgen naast de vele video’s ook verschillende andere functies en mogelijkheden.

Fitbit Versa 4 mindfullness

Zo kun je spelletjes en challenges doen met vrienden, maar ook een maandelijks gezondheidsrapport laten samenstellen met al je gezondheidsdata, waaronder je slaapgegevens.

Er worden geavanceerde(re) slaapanalyses gedaan waarbij er naar trends op de lange termijn wordt gekeken. Je kunt ook je snurkmomenten laten detecteren (en opnemen) met Premium.

Vooral deze extra slaapanalyses zouden een (kleine) meerprijs wel waard zijn, naast de interessante herstelscore-functie.

Dit laatste is vergelijkbaar met de fitheidsscore van Garmin. Daarbij wordt onder meer gekeken naar je inspanningen en slaapkwaliteit om een uitgebalanceerd advies te kunnen geven over je eventuele activiteiten die dag. Kortom, of je al fit genoeg bent om te gaan sporten.

Fitbit Versa 4 stappendoel

Het zou leuk zijn als deze functie voor iedereen beschikbaar zou zijn. Aan de andere kant is 6,67 euro ook weer niet enorm prijzig en krijg je bovendien eerst een half jaar Fitbit Premium gratis, zodat je rustig kunt ervaren of het wat voor je is.

Smart functies

Fitbit Versa 4 weer natuur

De Fitbit Versa 4 ziet er prachtig uit en blinkt uit in fitness- en gezondheidsfuncties maar heeft ook nog wat interessante smart functionaliteit.

Een must voor een smartwatch is het kunnen ontvangen van berichten van je smartphone en dit is dan ook met de Versa 4 mogelijk.

Je ziet dan eerst kort het icoontje van de app (bijvoorbeeld Whatsapp) in beeld verschijnen met de afzender erbij en vervolgens zie je het hele bericht als je je pols draait.

Fitbit Versa 4 slaap en whatsapp

Je kunt hier ook nog op reageren door te kiezen uit een lijst met vooringestelde berichten (zoals ‘Ja, dat is goed’, ‘Ik kan nu niet praten.’, ‘Prima, tot zo’, ‘Onderweg.’) die je zelf kun instellen in de Fitbit app.

Fitbit Versa 4 gesprekken pols

Omdat de Fitbit Versa 4 beschikt over een microfoon en speaker kun je er ook echt telefoongesprekken mee voeren. En dit gaat nog best redelijk.

Hoewel het geluid dat door het kleine speakertje komt ietwat blikkerig kan klinken, kun je best een gesprek voeren. En de ontvangende partij aan de andere kant kan jou prima verstaan; de microfoon werkt dus uitstekend.

Fitbit Versa 4 weer details

Altijd handig is de Weer-app/widget, waarmee je – bijvoorbeeld – even snel de kans op neerslag voor die dag kunt checken.

Op het moment van schrijven is Google Assistant niet beschikbaar op de Versa 4 – en kan alleen Alexa (van Amazon) gebruikt worden – maar gelukkig zal dit binnenkort wel weer het geval zijn.

Wat jammer is, is dat je met de Versa 4 geen toegang meer hebt tot apps van derden, ofwel ‘third party apps’.

Dat betekent dat je allerlei leuke games, interessante fitness apps, handige muziektoepassingen (zoals Spotify Connect) en meer niet kunt installeren op je Versa 4.

Je kunt ze wel opzoeken in de store, maar als je tikt op ‘installeren’ gebeurt er gewoon niets. Erg jammer.

Natuurlijk, de belangrijkste functionaliteiten zijn gewoon aanwezig en de vraag is hoe vaak je deze andere apps echt zou gebruiken, maar de mogelijkheden van en op de Versa 4 zijn hiermee wel een stuk beperkter.

Maar wie weet dat dit nog gaat veranderen in een toekomstige software-update.

Wat wél een voordeel is, is de aanwezigheid van Google Maps, of in ieder geval Map-functionaliteit. Hiermee kun je routes op je horloge volgen, inclusief turn-by-turn-navigatie.

Het is een functie die op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is, maar er wel daadwerkelijk gaat komen via een software-update. Mooi!

Fitbit Versa 4 batterij

Fitbit Versa 4 aan lader

Je kunt bij de Versa 4 – net zoals bij zijn voorganger – rekenen op een accuduur van minstens 6 dagen, net als bij zijn voorganger. Dat is heel behoorlijk, zeker met zo’n mooi Amoled-scherm.

Uiteraard wordt deze accuduur een stuk minder worden als je veel GPS-activiteiten onderneemt, een hoge helderheid gebruikt en kiest voor het Always On-display. Dan kom je uit op ongeveer de helft. Wat alsnog een prima accuduur is.

En mocht je Versa 4 er toch midden op de dag mee ophouden, dan is het fijn dat ie weer heel snel is opgeladen.

In slechts 12 minuten laadtijd heb je alweer genoeg ‘juice’ voor 24 uur. Dat is behoorlijk indrukwekkend!

Fitbit Versa 4 beste smartwatch van Fitbit?

Fitbit Versa 4 akira watchface zijkant

De Fitbit Versa 4 is een fijne smartwatch met zowel plus- als minpunten in vergelijking met de Versa 3, maar is het nu uiteindelijk de beste keuze?

Heb je behoefte aan third party apps, Google Assistant en bijvoorbeeld de mogelijkheid om offline muziek af te spelen via Pandora of Deezer? Dan kun je beter de Versa 3 aanschaffen, want al deze opties zitten niet op de 4.

Fitbit Versa 4 art watchface

De Versa 3 is bovendien minstens 50 euro goedkoper.

Zijn deze functies wat minder belangrijk en vind je een slankere kast, twee keer zoveel sportprofielen en de aanwezigheid van Google Maps een groot voordeel, dan zul je erg blij worden van de Fitbit Versa 4.

Nog even los van de uitgebreide health, fitness en tracking mogelijkheden die de Versa 4 rijk is, natuurlijk.

Uiteindelijk is de Fitbit Versa 4 een mooie, gebruiksvriendelijke smart- en fitness device waar velen met een sportieve en gezonde levensstijl mee uit de voeten kunnen.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 449
9.5
117 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 379
9.5
28 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 899
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 278
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 495
9.3
36 reviews
Garmin Instinct 2X Vanaf: 379

Vergelijk met

Vergelijk de Fitbit Versa 4 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!