Fossil Carlyle Gen 5 Review Smartwatch Hardloopzone

Fossil Carlyle Gen 5 Review

8
4 1

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Voor- en nadelen

  • Strak, stijlvol uiterlijk
  • 8 GB opslagruimte betekent dat je altijd je favoriete muziek kunt beluisteren tijdens het sporten, zonder smartphone
  • Batterijbesparingsopties zorgen ervoor dat je zelden met een leeg horloge komt te zitten
  • Speaker maakt Google Assistant bruikbaarder en het voeren van telefoongesprekken mogelijk
  • Batterij gaat niet zo lang mee: iedere avond opladen is noodzakelijk, evenals het managen van sportmomenten
  • Metingen en analyses van sporten en activiteiten blijven vrij basis, wat de Fossil Gen 5 ongeschikt maakt voor serieuze sporters

Bestel bij de beste webshops:

Review

Smartwatches met sportfuncties, sporthorloges met smart functies… het komt allemaal steeds dichter bij elkaar. Gelukkig zijn er ook nog genoeg verschillen: er zijn minstens zoveel modelvarianten als typen gebruikers. Feit is dat we met zijn allen veel behoefte hebben aan smart en sportieve functionaliteiten om onze pols.

Fossil heeft binnen deze markt van sportieve en slimme wearables een duidelijk profiel: het merk is gericht op aantrekkelijk vormgegeven horloges die bovenal als doel hebben als ‘normaal’ horloge en fashion item niet uit de toon te vallen. Dragers van Fossil horloges zullen niet zo snel aangezien worden voor tech nerds of overdreven Sport Billy’s.

Deze focus op looks betekent overigens niet dat de smart en sportieve functies niets voorstellen in de modellen van Fossil. De vorige generatie, de Gen 4 (Q Explorist), was al een behoorlijk volwassen smartwatch, met onder meer notificaties, GPS, NFC, hartslagmeting, waterdichtheid.

En voor deze Gen 5 zijn er weer nieuwe verbeteringen, zoals meer werkgeheugen, 8 GB opslagruimte, een ingebouwde speaker (en microfoon) en handige batterij(besparings)functies. Dit wordt vast weer een model dat veel mensen over de streep zal trekken.

Design en Display

Fossil Carlyle Gen 5 Display voorkant

Het uiterlijk is vertrouwd voor gebruikers die bekend zijn met het vorige model van Fossil. Het is dezelfde ronde form factor en de stijlvolle matte uitstraling. Al is het roestvrijstalen frame nu net even iets strakker en een tikkeltje meer premium.

Het scherm heeft een grootte van 44 mm en het display is 1,28 inch, een haar kleiner dan de 45 mm en 1,4 inch van zijn voorganger. Dat maakt hem nog net wat prettiger om te dragen – zeker voor vrouwen – terwijl het scherm nog ruim genoeg is om makkelijk en comfortabel alle informatie af te lezen.

Fossil Carlyle Gen 5 Display zijkant

Het Amoled display is scherp en helder en in combinatie met het always on-display een fijn scherm voor dagelijks gebruik, waarbij je het gevoel hebt met een echt, functioneel horloge rond te lopen. Wel moet daarbij vermeld worden dat de batterij uiteraard minder lang meegaat met deze functie ingeschakeld.

Interface

Ondanks de drie fijne fysieke knoppen aan de zijkant gaat het hier om een smartwatch met touchscreen. Hiermee zul je ook vooral het horloge bedienen. Onhandig is wel dat iets als regen ook als aanraking verwerkt wordt, zodat je ineens een ander scherm voor je neus kunt hebben als je in de regen (hard)loopt.

De knoppen aan de zijkant zijn bedoeld om snel een app of functie te starten. Gelukkig kun je dit naar wens aanpassen. Met de middelste knop ga je naar je home-scherm, of krijg je alle apps in beeld als je al in home zit. Door aan deze knop te draaien kun je door de verschillende apps of opties heen scrollen. Dit werkt heel prettig.

Ook prettig is het werkgeheugen van 1 GB wat er, gekoppeld met de nieuwste Wear OS-versie, voor zorgt dat alles soepel en snel (genoeg) op het scherm verschijnt. Dit is bij Wear OS wel eens anders.

Tracking en sporten

Fossil Carlyle Gen 5 Display voorkant

De Fossil Gen 5 trackt de basic bewegingen en activiteiten, zoals stappen, afgelegde afstand, tempo en (een schatting van je) calorieverbruik. Ook zit er een geïntegreerde hartslagmeter op en GPS, zodat de metingen zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Hierin presteert de Gen 5 naar behoren. De hartslagmeting is accuraat en hoewel de tempo-statistieken soms afwijken als je ze direct afleest van het horloge, kloppen ze wel prima als je ze in de app checkt.

Bestegen trappen worden helaas niet bijgehouden en gek genoeg kan de hartslagmeter niet worden ingezet om je slaapkwaliteit te registreren.

Er zitten voldoende sportprofielen op de Gen 5, bereikbaar via de Google Fit app. Ook zijn apps als Strava en Nike Run Club beschikbaar. Verwacht bij de sport tracking geen heel diepgaande statistieken. VO2-max informatie krijg je bijvoorbeeld niet, en ook hartslagzones worden niet in kaart gebracht.

Andere (smart) functies

De Gen 5 Carlyle van Fossil is van vele markten thuis. Hij ziet er mooi uit, heeft sport functies, én uiteraard smart functionaliteiten. Notificaties van je smartphone zijn uiteraard te bekijken en te beantwoorden. Maar doordat er een speaker (en microfoon) is toegevoegd kun je ook hele telefoongesprekken voeren.

Fossil Carlyle Gen 5 Display achterkant

Ook de Google Assistant is nu erg bruikbaar door deze speaker. Je kunt nu daadwerkelijk een antwoord horen als je een vraag stelt. Al zal dit antwoord buiten – of in een luidruchtige omgeving – slecht te horen zijn. Het dragen van bluetooth oortjes is dan aan te raden.

Dit laatste is sowieso een goed idee als je met je Gen 5 gaat sporten en hierbij van muziek wilt genieten. Want ja, het geluid kan ook via de speaker komen, maar echt mooi klinkt dit (natuurlijk) niet. Erg welkom hierbij is de 8 GB aan opslagruimte, zodat je, via Google Play, honderden van je favoriete tracks op je horloge kunt zetten.

Tevens heeft de Gen 5 Carlyle NFC aan boord, zodat contactloos betalen met Google Pay mogelijk is.

Batterij

En dan is er de batterij, een traditioneel heikel punt van Fossil horloges. Helaas is dit laatste model nog niet echt een verbetering te noemen. Hoewel, de fabrikant probeert wel de gebruiker tegemoet te komen met verschillende besparingsopties.

Zo zijn er vier verschillende instellingen voor je batterij, waarbij er steeds wat meer functies worden uitgeschakeld (of je dit zelf per app of functie kunt bepalen), zodat je er in het beste geval een heel weekend mee kunt doen. In dat laatste geval is van een smartwatch echter geen sprake meer omdat je dan alleen nog maar de tijd kunt aflezen.

Volgens Fossil zou de Gen 5 24 uur mee moeten kunnen gaan, maar dit haal je zelden. Het komt erop neer dat je gewoon iedere avond/nacht je horloge aan de lader moet hangen. Maar aangezien je toch geen slaapkwaliteit kunt tracken, is dat misschien een niet al te groot probleem.

Tegelijkertijd, als je een keer een lange sportsessie wilt doen op een dag is de kans groot dat je horloge dit niet haalt. Zaak is in ieder geval om dit soort momenten goed te plannen en ervoor te zorgen dat je voldoende juice hebt voor je begint te tracken.

Voor lichte of casual gebruikers/sporters (zonder veel GPS-gebruik), is de accu van de Gen 5 echter prima bruikbaar.

Conclusie

Met de Gen 5 brengt Fossil weer een prachtige smartwatch op de markt. Stijlvol, strak, met een sprekend Amoled touchscreen, soepele software en fijne toevoegingen als een speaker en batterijmanagement. Ook de hartslagmeting en GPS prestaties zijn zeer acceptabel.

Tegelijkertijd is dit niet een horloge voor echt serieuze sporters en biedt de nog steeds matige accuduur ruimte voor verbetering. Maar voor de juiste doelgroep is dit waardevol nieuw model.

Wil jij deze mooie Fossil smartwatch van dichtbij bewonderen? Bestel hem dan nu bij Coolblue of Bol en ontvang hem razendsnel in huis!

De beste Fossil smartwatches

Fossil Carlyle Gen 5 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!