Fossil Q Explorist Gen 4 Review Smartwatch Hardloopzone

Fossil Q Explorist Gen 4 Review

7.4
3.7 1

Voor- en nadelen

  • Klassieke Fossil-uitstraling maakt het een mooi fashion item
  • Ingebouwde GPS en hartslagmeter zorgen voor nauwkeurigere metingen
  • Met de NFC heb je alleen je horloge nodig om contactloos te betalen
  • Waterdichtheid van 3ATM betekent dat je het horloge niet af hoeft te doen onder de douche of tijdens het zwemmen
  • Batterij gaat niet zo lang mee, dus bewust energiemanagement noodzakelijk
  • (Verouderd) besturingssysteem hapert soms
  • Hartslagmeting kan tijdens intensieve beweging (erg) onnauwkeurig zijn
  • Geen zwemtracking

Bestel bij de beste webshops:

Review

Fossil is een horlogefabrikant die bekend staat om zijn aantrekkelijke, lichtelijk industrieel ogende design en dat is ook precies waar de focus op ligt in de smartphone-lijn(en) van het merk, bekend onder de naam Fossil Q.

Waar tech- en navigatiemerken die zich op de horlogebranche stortten meestal eerst naar functie(s) kijken en later pas gaan nadenken over een aantrekkelijke of subtiele form factor, is dit bij Fossil andersom. Wil je een stijlvolle smart- of sportwatch die niet ‘sport’ of ‘tech’ schreeuwt maar eruitziet als een traditioneel uurwerk? Kijk dan eens naar de line-up van Fossil.

Niet zo gek misschien, gezien de roots van Fossil, maar de vorige Explorist was weliswaar een succes wat betreft zijn uiterlijk, op het gebied van functionaliteit liet hij flink te wensen over en had hij heel wat in te halen in vergelijking met zijn concurrenten.

Dat is nu grotendeels rechtgetrokken met de Explorist Gen 4, ook wel de Explorist HR genoemd, met gewilde en nuttige kenmerken als ingebouwde GPS, een hartslagmeter en NFC voor contactloze betalingen met je horloge. Gecombineerd met de vertrouwde goede looks en een concurrerende prijs, is de Fossil Q Explorist Gen 4 een model om rekening mee te houden.

Design en display

De Fossil Q Explorist HR is een mooi klassiek uitziend horloge met ronde kast en de keuze uit een stijlvol bruin leren, siliconen of stoer roestvrijstalen horlogebandje. De kast zelf is in de uitvoering met leren bandje een combinatie van geborsteld en gepolijst blauw staal, maar deze kan ook effen zilver- of zwartkleurig zijn.

Welke versie je ook kiest, de bandjes zijn allemaal makkelijk verwisselbaar, zodat je hoe dan ook niet vastzit aan één enkele look.

Sluiting Fossil Q Explorist

De horlogekast is met zijn 45 mm best groot, maar dit komt het bedieningsgemak uiteraard wel ten goede. Bovendien voelt hij ondanks zijn indrukwekkende formaat niet zwaar aan de pols; integendeel. Het prettige Amoled-display is 1,4 inch groot en heeft een resolutie van 454 x 454.

Goed te weten is verder dat het horloge bestand is tegen water. Hij heeft een waterdichtheid van 3ATM (30m), wat betekent dat je hem aan kan houden onder de douche en ermee in ondiep water kunt zwemmen; of liever, dicht bij de oppervlakte.

Interface

Aan de (rechter) zijkant zitten drie grote, traditionele bedieningsknoppen. Verder kun je uiteraard op het grote Amoled touchscreen swipen en tikken om door de menu’s te scrollen en selecties te maken.

Knoppen Fossil Q Explorist

Voor de (eerste) bediening, kun je ervoor kiezen om steeds handmatig het horloge te wekken of om meteen toegang te hebben door de always-on-functie in te schakelen. Dit laatste is de meest praktische, maar ook de minst energiezuinige oplossing.

Wil je de Fossil Q Explorist HR zelf wekken, dan kun je dit doen door op de middelste knop te drukken, op het scherm te tikken, of je pols te draaien. Deze laatste optie is potentieel erg handig, maar het horloge reageert helaas wat aan de late kant na het draaien van de pols.

Door naar links, rechts, boven en beneden te swipen kom je in de verschillende menu’s terecht van het Wear OS-besturingssysteem, waaronder Google Assistant – die je kunt instrueren via de ingebouwde microfoon – weer- en kalender-info, notificaties en Google Fit.

De responsiviteit en soepelheid van de bediening is over het algemeen gewoon goed, al kan de software soms lag vertonen of glitches laten zien – bij gebruik van energieslurpende apps – wat te wijten is aan het inmiddels verouderde besturingssysteem.

Tracking en activiteiten

De Google Fit app toont standaard algemene data over je activiteiten, verdeeld over twee ‘ringen’: ‘Move Minutes’, en ‘Heart Points’. De eerste ring geeft informatie over lichte beweging gedurende de dag, zoals je genomen stappen. De tweede ring zegt wat over je intensieve activiteiten.

Met de Google Fit Workout app kun je allerlei activiteiten bijhouden: hardlopen, fietsen maar ook kitesurfen en nog vele andere sporten. Het horloge heeft ook automatische detectie van activiteiten. Zo merkt hij het als je met een fitnessoefening begint en houdt dan bij hoeveel herhalingen je doet. Na afloop kun je zien hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe lang je bezig bent geweest.

Dit is op zich niet nieuw, maar aangezien de Explorist HR nu over een ingebouwde GPS en hartslagmeter beschikt, zijn de metingen een stuk nauwkeuriger dan voorheen. Meestal. Of soms, afhankelijk van jouw persoonlijke ervaringen. De resultaten lopen namelijk behoorlijk uiteen.

Hartslagmeter Fossil Q Explorist

In rust zijn de hartslagmetingen zeer accuraat, maar als je daadwerkelijk gaat hardlopen of fietsen, kunnen de metingen behoorlijk afwijken. Zodanig dat ze zelfs onbruikbaar worden. Aan de andere kant zijn er ook veel gebruikers die prima metingen krijgen van hun Fossil, dus uiteindelijk zul je het echt zelf moeten ondervinden.

Het tracken met behulp van GPS verloopt nauwkeuriger. Routebepaling, afstand en tempo zitten prima binnen de marges, al duurt het meestal wel een paar minuten voordat een GPS-signaal is gevonden.

Hoewel het horloge geschikt is om mee te zwemmen, is er niet standaard een app of functionaliteit aan boord speciaal voor zwemtracking. Dit is jammer, al kun je altijd nog zelf op zoek gaan naar een geschikte 3rd party app.

(Smart) features

De Fossil Q Explorist Gen 4 is natuurlijk niet alleen geschikt voor het meten van sportieve activiteiten. Het horloge bevat ook verschillende smart features. Zo krijg je notificaties van berichten en oproepen die op je smartphone binnenkomen. Berichten kun je bekijken en je kunt erop reageren. Dit is echter niet mogelijk met oproepen, vanwege het ontbreken van een speaker.

Scherm Fossil Q Explorist

Een van de nieuwe kenmerken van de Fossil Q Explorist is dat je er contactloos in winkels mee kunt betalen. De NFC op het horloge werkt uitstekend. Je kunt deze functie ook volledig onafhankelijk gebruiken en je hoeft er je telefoon (of portemonnee) dus niet voor in de buurt te hebben.

Een praktische functionaliteit van het horloge is dat je hem ook kunt gebruiken om Spotify of Netflix te bedienen. Zo kun je een willekeurig programma of liedje op pauze zetten of het volume aanpassen.

Batterijduur

De batterijduur is een van de zwakke punten van de Fossil Q Explorist HR. Hoewel vele gebruikers er prima een volledige dag mee uit de voeten kunnen, is er meestal wel een bewust energiemanagement voor nodig om niet ineens met een veredelde armband om je pols rond te moeten lopen.

Officieel zou het horloge 24 uur mee moeten gaan, en als je echt nauwelijks iets gebruikt of inschakelt, kun je er anderhalve dag uit persen, maar de meesten halen dit niet. De accuduur is misschien niet dramatisch slecht maar het is zeker een verbeterpuntje.

Conclusie

Fossil zet goede stappen binnen zijn smartwatch-serie(s). Het merk luister duidelijk naar feedback en voert gestaag verbeteringen door. Met GPS, een ingebouwde hartslagmeter, NFC, en waterdichtheid komt de Fossil Q Explorist Gen 4 goed mee met de concurrentie, tegen een prima prijs en, niet onbelangrijk, een stijlvolle uitstraling.

Dit is een horloge waarmee je gezien mag worden, en die de juiste vakjes aanvinkt voor de gemiddelde gebruiker. Ja, er is nog ruimte voor verbetering en voor de die hard sporters zijn er betere, uitgebreidere alternatieven, maar de Explorist HR is een uitstekende allround smartwatch die veel casual gebruikers (en sporters) goed zal bevallen.

Wil je zelf zien hoe mooi en handig dit sporthorloge is? Bestel de Fossil Q Explorist Gen 4 dan nu bij bol.com en ontvang hem morgen nog in huis!

Video - look and feel

De beste Fossil smartwatches

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!