Fossil Sport Gen 4S Review Smartwatch Hardloopzone

Fossil Sport Gen 4S Review

8.0
4 1

Voor- en nadelen

  • Goede fitnessfunctionaliteiten maken je meer hands free op de sportschool
  • Snellere processor maakt bediening sneller en prettiger
  • Heel licht van gewicht dus lekker om te dragen tijdens het sporten
  • Strak, subtiel én stijlvol uiterlijk maakt Fossil Sport geschikt voor veel verschillende gelegenheden en zowel man als vrouw
  • 4 GB opslagruimte maakt meenemen smartphone voor het luisteren naar muziek onnodig
  • Batterijduur is matig. Er is veel batterijmanagement - en tussentijds opladen - nodig als je regelmatig wilt sporten (met GPS)
  • GPS-bereik laat soms lang op zich wachten wat letterlijk de vaart uit je activiteiten kan halen.
  • Er is geen standaard zwemtracking aanwezig, ondanks waterdichtheid.
  • Er worden niet veel of diepgaande sportieve gegevens bijgehouden wat de Fossil Sport ongeschikt maakt voor serieuze sporters

Bestel bij de beste webshops:

Review

Het merk Fossil is uiteraard bekend door zijn aantrekkelijke fashion horloges, maar produceert nu al enige tijd smart- en sportwatches. Hoewel dit laatste met een korreltje zout genomen moet worden, want er is nog geen enkel model dat je écht een sporthorloge zou kunnen noemen. Toch probeert het merk hier stappen in te zetten. De Fossil Sport is hier een goed voorbeeld van.

Inhoudelijk zul je weliswaar niet zulke diepgaande meetmogelijkheden aantreffen voor sporters, maar je kunt via Google Fit goed uit de voeten met vele sporten en de Fossil Sport presteert bovengemiddeld goed in het fitnesscentrum. Daarnaast ziet de Fossil Sport er ook echt uit als een sporthorloge en is hij lekker licht en dus comfortabel om te dragen.

Een beetje sport minded smartwatch heeft ook GPS aan boord en een ingebouwde hartslagmeter en dit geldt dus ook voor de Fossil Sport. Samen met de vanzelfsprekende smart functionaliteiten, het strakke uiterlijk en de zeer redelijke prijs zou dit van de Fossil Sport wel eens een heel mooi aanbod kunnen maken voor veel casual sportliefhebbers.

Design, Display

Desgin display

Fossil is er in geslaagd om een smartwatch te maken die er zowel stijlvol als sportief uitziet. De Fossil Sport heeft een ronde horlogekast van aluminium, met een siliconen bandje. Dit betekent dat het horloge zeer licht is. De 41 mm-versie – weegt slechts 38 gram, wat veel lichter is dan de normale – ‘domme’ – horloges van het merk en ook lichter dan alle andere Fossil smartwatches.

De Fossil Sport is ook beschikbaar met een horlogekast van 43 mm. Dit maakt overigens niets uit voor de grootte van het display, die altijd 1,19 inches is. Dit kan wat klein ogen, mede door de vrij grote bezel. Zeker in vergelijking met het 1,4 inch display van de Fossil Explorist HR is het even wennen. Aan de andere kant was dit laatste model voor veel gebruikers ongetwijfeld te groot.

Het uiterlijk is strak, redelijk stijlvol maar niet al te opvallend. Dit is op zich een voordeel, want het betekent dat hij geschikt is voor een grote groep gebruikers, en zowel mannen als vrouwen. Als je echter op zoek bent naar een meer premium look, dan kun je beter eens de Fossil Explorist-serie bekijken.

Interface

Je bedient de Fossil Sport zowel met het touchscreen als de drie grote knoppen aan de zijkant. De middelste knop is eigenlijk een wieltje waarmee je heel handig door opties en apps kunt scrollen. Een beetje zoals op de Apple Watch. Bevestigen doe je dan meestal door op het touchscreen te tikken.

De bovenste en onderste knop zijn bedoeld om een app of actie direct op te kunnen starten, met één druk op de knop dus. Je kunt zelf bepalen waar je de knoppen voor gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een stopwatch.

De Fossil Sport is voorzien van een snellere chipset dan voorheen. Voorheen moesten Wear OS het doen met het soms erg trage Wear 2100. Deze is nu eindelijk vervangen door Wear 3100, wat duidelijk merkbaar is bij interacties met het scherm. Al zijn er nog steeds berichten van gebruikers die het niet snel genoeg gaat. Het is een stap in de goede richting, zullen we maar zeggen.

Tracking en activiteiten

Tracking en activiteiten

Zoals je mag verwachten houdt de Fossil Sport je stappen, trappen, afgelegde kilometers en verbrande calorieën bij. Daarbij kun je activiteitsdoelen instellen – 10.000 stappen bijvoorbeeld – en op de hoogte worden gehouden van je voortgang. Ook aardig zijn de verschillende sportieve uitdagingen die je kunt krijgen, zoals een push-up of squatchallenge.

Dit is allemaal onderdeel uit van de Google Fit. Dit is ook de app die je nodig hebt als je je hardloop- of fietsactiviteiten bij wilt houden. Maar dit is lang niet alles. Binnen Google Fit vind je talloze sportprofielen, zoals aerobics, gewichtheffen en kajakken. Hardlopen natuurlijk ook. Hierbij worden de basics bijgehouden, maar bijvoorbeeld geen zaken als VO2-max of cadans.

Gek genoeg zit er geen standaard tracking voor zwemmen op de Fossil Sport, terwijl hij wel waterdicht is en geschikt om mee te zwemmen. Eventueel is er wel een third party app te downloaden die wat meer specifieke data kan meten, maar het is wel teleurstellend dat dit er niet standaard op zit.

Wat de Fossil Sport wel verrassend goed doet, is het automatisch bijhouden van oefeningen tijdens je krachttraining. Als je daarbij het gebruikte gewicht invoert, van een halter of dumbell bijvoorbeeld, wordt je workout, waaronder je hartslaggegevens, uitgebreid en correct geregistreerd.

De aanwezige GPS moet nog wel even genoemd worden. De nauwkeurigheid hiervan is weliswaar acceptabel, maar dit geldt niet voor de snelheid waarmee er satellieten worden gevonden. Dit kan wel vijf minuten duren, en dan zijn de meeste mensen al lang en breed met hun activiteit begonnen.

Smart (en andere) functies

Aangezien we het hier over een smartwatch hebben en een merk dat zich niet primair richt op sport en tracking, valt te verwachten dat het met de smart functies wel goed zit. Ok, je kunt er niet mee bellen, maar los daarvan is bijna alles mogelijk. Van reageren op berichten tot contactloos betalen. Ook kun je gebruikmaken van Google Assistant en kun je je telefoon vinden met je Fossil.

Erg fijn is verder dat je niet je smartphone of mp3-speler mee hoeft te nemen tijdens het sporten om naar muziek te kunnen luisteren. De Fossil Sport kan niet alleen je Spotify playlists afspelen, je hebt ook nog eens 4 GB aan boord, om al je favoriete nummers te kunnen opslaan.

Batterijduur

Batterijduur

En dan komen we bij de achilleshiel van de Fossil Sport: de batterijduur. We zagen het ook al bij de Explorist, maar deze Sport doet het niet veel beter. In de energiebesparende modus kun je er twee dagen mee doen, maar dat betekent dat je alleen klok kunt kijken en geen gebruik kunt maken van smart functionaliteiten.

Eigenlijk mag je blij zijn als je er een volle dag mee doet. Dat lukt op zich wel, als je er niet al teveel gekke dingen mee doet. Wat workouts in het fitnesscentrum zal nog wel gaan. Maar als je met GPS ingeschakeld een uurtje gaat hardlopen, red je het al niet. Het is allemaal best te managen, maar het is wel goed om vooraf te weten.

Conclusie

De Fossil Sport beweegt zich weer iets meer naar sportieve gebruikers toe. Al is het alleen maar vanwege de uitstraling en het draagcomfort. Daarbij gedraagt de Fossil Sport zich uitstekend in het fitnesscentrum en als je een beetje geduld hebt met de GPS, dan heb je aan de Fossil Sport een prima tracker voor veel van je sportieve activiteiten. En de hartslagmeter doet het ook prima.

Kortom, voor de casual of ‘light’ sporter die geen diepgaande statistieken nodig heeft maar wel een smartwatch die er strak uitziet en gebruiksvriendelijk is, is de Fossil Sport een prima keuze. Tel daar de prima prijs van nog geen 180 euro bij op en dit zou best nog wel eens een groot succes kunnen worden.

Wil jij zelf ervaren hoe fijn de nieuwe chipset van deze nieuwe Fossil is en hoe goed hij jouw activiteiten bijhoudt? Bestel dan nu de Fossil Sport op Bol en ontvang hem morgen al op je deurmat.

Video - look and feel

De beste Fossil smartwatches

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!