Garmin Forerunner 265 Review

9.5
4.8 1

Bekijk meer afbeeldingen op: bever.nl

Voor- en nadelen

 • Het prachtige Amoled-scherm laat alle data nog beter tot zijn recht komen
 • Combinatie van touchscreen en knoppen zorgt voor optimaal gebruiksgemak
 • Trainingsfitheid en Running Dynamics bieden nog betere sportieve ondersteuning
 • Standaard muziekfunctionaliteit aan boord (en 8GB aan opslagruimte)
 • Volwaardig multisporthorloge, met nauwkeurige multiband-GPS
 • Prijs is flink hoger dan die van grotendeels gelijkwaardige Forerunner 255
 • Batterij gaat iets langer mee dan die van Forerunner 255

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Garmin Forerunner 255 schreeuwde niet direct om een opvolger: het is een heel fijne en veelzijdige multisportwatch. Met multiband GPS, een triatlon-modus, Garmin Pay, diepe analysetools, en nog veel meer, is het echt een geweldig horloge.

Ja, er waren wel een paar potentiële verbeterpunten die links en rechts terugkwamen, ook in onze eigen review. Vooral het scherm liep nog wat achter op de geavanceerde functies van de 255.

Wat is er veranderd?

Een hogere resolutie was, kortom, leuk geweest, en een kleurrijk (touchscreen) Amoled-scherm zou helemaal ‘nice to have’ zijn geweest.

Het blijkt dat Garmin goed naar zijn achterban heeft geluisterd door alle wensen verrassend snel in een nieuw model te implementeren: de Forerunner 265.

En niet alleen het scherm is verbeterd, ook de zeer gewaardeerde functie ‘trainingsfitheid’ die onder meer op de duurdere Forerunner 955 en Fenix 7 zitten, heeft zijn weg gevonden naar dit ‘middenklasse-model’. Met nog een paar andere extra functies.

Dit alles heeft de Forerunner 255 een heel mooie boost gegeven en maakt van de Forerunner 265 een horloge dat vele gebruikers met stip bovenaan hun wishlist zullen zetten.

Garmin Forerunner 265 Display en Design

Garmin Forerunner 265 statistieken

De ‘headline’ van de Forerunner 265 is zonder twijfel het mooie Amoled-display, wat van het horloge een soort kruising maakt tussen de Forerunner 255 en de Garmin Venu 2. Een mooi ogende smartwatch voor iedere dag, mét veel en diepe sportieve functies. Wat wil je nog meer?

Het Amoled-scherm is mooi, kleurrijk en helder en de resolutie is er ook mee omhooggegaan – naar 416 x 416 pixels – wat gewoon erg fijn is. De Forerunner 255 was zeker niet wazig te noemen, maar ook niet bepaald mooi strak en scherp.

De Forerunner 265 is een genot om naar te kijken en te bedienen en heeft nu eindelijk een scherm dat (minstens) net zo premium is als de functies. Een horloge dat goed in balans is dus.

Garmin Forerunner 265 bandje

De Forerunner 265 is een tikkeltje lichter (een halve gram) dan de Forerunner 255 en is net als zijn voorganger ook verkrijgbaar in een kleinere ’s’-uitvoering. De Forerunner 265 heeft een kast van 46 mm en de Forerunner 265s is (bijna) 42 mm groot (41,7 mm).

De displaymaten zijn ook onveranderd, met een grootte van respectievelijk 1,3 en 1,1 inch.

Amoled versus Memory-in-pixel

Het Amoled-display van de 265 maakt het horloge – qua looks – meteen een stuk aantrekkelijker.

En hoewel een AMOLED-scherm de reputatie heeft buitenshuis juist minder goed afleesbaar te zijn dan memory-in-pixel-schermen, is dit de laatste jaren al nauwelijks meer het geval.

Het hangt er vanaf wat er afgebeeld staat op het scherm maar het AMOLED-disaply van de Forerunner 265 is bijna nooit (opvallend) in het nadeel. Het scherm is vrijwel altijd mooi helder, kleurrijk en goed af te lezen.

Wel is het zo dat de een memory-in-pixel bij buitenlicht helderder wordt dan binnenshuis en daar dus optimaal tot zijn recht komt.

Verder is een voordeel van een MiP-scherm dat je altijd het volledige scherm ziet en niet een geminimaliseerde Always On-variant.

Bediening en Interface

Het scherm biedt niet alleen een esthetische verbetering: ook het gebruiksgemak gaat ermee omhoog omdat het tegelijkertijd een touchscreen is. Dit is heerlijk om snel door menuutjes heen te scrollen als je thuis op de bank zit.

Daarnaast is het wel zo fijn dat je ook gewoon de oude, vertrouwde 5 knoppen kunt gebruiken om het horloge te bedienen.

Dit is vooral tijdens het sporten prettig, als je veel beweegt en blindelings een bepaalde handeling (goed) wilt uitvoegen. Ook word je met knoppen nooit gehinderd door zweet of regen.

Watchfaces

Het verbeterde scherm is niet alleen fijn omdat je alle informatie beter kunt zien en aflezen: de toename in kleuren en de hogere resolutie betekenen ook dat het horloge mooiere en gedetailleerdere watchfaces kan tonen.

Je hebt nu als gebruiker dus de beschikking over veel meer watchfaces en veel meer mogelijkheden om je horloge te personaliseren; en de look om de zoveel tijd te veranderen, voor een heel nieuwe beleving. Geen must, zeker niet, maar absoluut een voordeel.

Health en hartslag

Garmin Forerunner 265 hartslagsensor

 

De Forerunner 265 beschikt – net als de Forerunner 255 – over een indrukwekkend arsenaal aan gezondheids- en trackingfuncties en -sensoren.

Natuurlijk wordt (continu) je hartslag bijgehouden en dit doet de Forerunner 265 zeer nauwkeurig, vergelijkbaar met de metingen van een hartslagband. 

Daarnaast kun je met de Forerunner 265 je SpO2 meten, ofwel het zuurstofniveau in je bloed. Een te lage waarde (continu onder de 90% bijvoorbeeld) kan een reden zijn om contact op te nemen met een arts.

Hoewel de Forerunner 265 zich nog niet heeft aangesloten bij horloges als de Fitbit Sense 2, de Apple Watch 8 en de Samsung Galaxy Watch 5 door het aanbieden van een ECG-scanner, waarmee je een hartfilmpje kunt maken, kan de watch wel je HRV meten.

Deze hartslagvariabiliteit duidt indirect ook op (on)regelmatigheden in je hartslag. Daarbij is het belangrijk om het grote plaatje te bekijk, wat precies is wat de functie HRV-status doet.
Je horloge verzamelt gegevens over een langere periode, wat voor meer betrouwbaarheid zorgt.

Garmin Forerunner 265 tempo suggestie

Nieuwe metingen worden vervolgens tegen deze lijn afgezet.

Natuurlijk zijn ook weer de uitgebreide slaapmetingen weer aanwezig op de Forerunner 265, waarbij je uitgebreide data over je slaapfases en slaapkwaliteit in de Garmin Connect-app kunt terugvinden.

Nieuw op de Forerunner 255 en ook nu weer aanwezig op de 265 is het ochtendrapport dat je iedere morgen standaard voorgeschoteld krijgt. Hierin zie je hoe je geslapen hebt, wat de voorgestelde workout voor die dag is, wat je HRV-niveau is, maar ook wat voor weer het is.

Garmin Forerunner 265 GPS: multiband

De nauwkeurigheid van de GPS-metingen van de Forerunner 245 was al prima in orde, maar deze is nog beter geworden in de Forerunner 255 én 265 vanwege de toevoeging van multiband.

Dit betekent dat het horloge meerdere frequenties tegelijk kan aanspreken om een goed signaal te krijgen. En hoewel het niet per se 100% perfect is, levert het absoluut aanwijsbare verbeteringen op.

De waargenomen lijnen zijn gewoon net weer wat consistenter en strakker – dichter bij de werkelijkheid – dan voorheen.

Sport- en hardloopfuncties

De Forerunner 265 beschikt over – in ieder geval – dezelfde sportieve functies als de Forerunner 255 en daar werden we toen – en werden we nog steeds – erg blij van. 

Dat betekent dat ook de Forerunner 265 weer een volwaardig multisporthorloge is en er een breed scala is aan sportprofielen om uit te kiezen. Van fietsen, zwemmen, cardio, krachttraining en HIIT, tot skiën, yoga en nog veel meer.

Ook zijn Training Status en Training Load uiteraard weer aanwezig, die je goed informeren over de belasting van je lichaam en vertellen hoe goed je aan het trainen bent (en of je bijvoorbeeld aan het over- of ondertrainen bent).

Het fijne PacePro is nog steeds aanwezig. Hiermee kun je heel gericht je snelheid verbeteren doordat je een doel kunt instellen en in real time kunt zien hoe ver je hier vanaf zit.

Garmin Coach is een handig adaptief trainingsprogramma voor afstanden tot een halve marathon, waarbij je een persoonlijke coach krijgt toegewezen en je tips ontvangt voor het bereiken van je doel.

Een andere vertrouwde functie is Koersen in de Garmin Connect app, waarmee je zelf routes kunt (laten) creëren en deze middels turn-by-turn-navigatie kunt lopen via het scherm van je horloge.

Een functie die nieuw was op de 255 en nu dus ook ‘gewoon’ op de 265 zit, is de Race Widget, waarmee je allerlei relevante data bij elkaar ziet over je aankomende wedstrijd.

De kennis over en van deze geplande wedstrijd heeft vervolgens ook weer invloed op je trainingsanalyses en workoutsuggesties. Je horloge begeleidt je, kortom, heel gericht en slim voor op je wedstrijden.

Je hebt net als op de 255 ook weer de beschikking over verrassend nuttige workoutanimaties, die laten zien hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren. En met het nieuwe Amoled-scherm zien deze er natuurlijk extra mooi uit, strak en kleurrijk, zoals op de Venu 2.

Nieuw: Running Dynamics en Trainingsfitheid

Garmin Forerunner 265 hersteltijd

Niet alle functies op de Forerunner 265 zijn gelijk aan die van de 255 (al zou dat niets zijn om je voor te schamen). Zo zijn er twee erg prettige functies of mogelijkheden bijgekomen:

Om te beginnen kan de Forerunner 265 zogenaamde Running Dynamics bijhouden en weergeven, zonder tussenkomst van een extra sensor, zoals die van een Running Pod.

Running Dynamics zijn data als cadans (wat al op de meeste horloges zit), verticale oscillatie, grondcontacttijd en staplengte.

Misschien nog wel beter nieuws, is de toevoeging van de functie Trainingsfitheid. Hiervoor wordt allerlei data, zoals je slaapdata en training load/status, gecombineerd om tot een advies te komen voor je training. Kort gezegd zie je of je alweer fit genoeg bent om te gaan trainen.

Smart functies en muziek

Garmin Forerunner 265 muziek

Op het gebied van smart functies is er niets veranderd. Wat geen probleem is, want de 255 was al behoorlijk smart.

Nog steeds kun je notificaties van je smartphone ontvangen en kort op berichtjes antwoorden – via mooi uitziende volwaardige emoji’s -, is er een weer-widget, en kun je contactloos betalen via Garmin Pay.

Er is ook een LiveTrack-optie, waarmee anderen live je locatie kunnen zien wanneer je aan het sporten bent.

In het verlengde hiervan ligt de functie ‘incidentdetectie’, die ervoor zorgt dat er een bericht wordt gestuurd naar contactpersoon op het moment dat je (ernstig) ten val komt.

Wat betreft de muziekfunctionaliteit: deze is standaard aanwezig op de Forerunner 265. Je kunt offline playlists afspelen van bijvoorbeeld Spotify, Deezer of YouTube Music.

Ook kun je zelf je favoriete tracks op het interne geheugen zetten. Hier heb je 8 GB voor, dus flink wat ruimte (en 4 GB meer dan op de Forerunner 255).

Garmin Forerunner 265 batterij

Het is erg mooi dat de Forerunner 265 een Amoled-scherm heeft, maar dit heeft natuurlijk wel consequenties voor de accuduur. Zo’n display verbruikt nu eenmaal meer energie dan een memory-in-pixel-display.

Toch valt het enorm mee hoeveel je moet inleveren voor dat mooie scherm. Het scheelt vaak niet meer dan 10% met de Forerunner 255, maar soms ook helemaal niets en in een enkel geval doet de 265 het zelfs beter dan de 255.

Hieronder in het kort de accuduur per modus:

Smartwatch-modus:

 • Forerunner 265: 13 dagen
 • Forerunner 265s: 12 dagen

GPS-modus:

 • Forerunner 265: 20 uur
 • Forerunner 265s: 24 uur

GPS met muziek:

 • Forerunner 265: 6,5 uur
 • Forerunner 265s: 7 uur

Eindoordeel: de Garmin Forerunner 265 kopen of skippen?

Garmin Forerunner 265 bandjes

Puur kijkend naar wat de Garmin Forerunner 265 te bieden heeft, is dit een droom van een horloge.

Je krijgt niet alleen een enorm uitgebreide verzameling van sport en health functies – waaronder Trainingsfitheid en Running Dynamics – zeer accurate multiband GPS-metingen, multisportprofielen, standaard muziek aan boord en Garmin Pay…

…maar dit alles is ook nog eens verpakt in een oogstrelend Amoled display dat je met zijn touchscreen bovendien extra gebruiksgemak biedt.

Wat wil je nog meer?

Weinig. Tenminste, in deze prijsklasse. 

En dan komen we meteen bij de enige potentiële bedenking die je kunt hebben bij dit horloge: de prijs.

Want waar de Forerunner 255 stevig in het middenklasse-segment zat, schuift deze 265 wel behoorlijk dicht tegen het high end/premium-segment aan.

Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Dat mooie display, het gemak van touchscreen, en de mooie extra functies zullen voor best wat gebruikers de meerprijs van (ruim) 100 euro ten opzichte van de Forerunner 255 waard zijn.

Maar voor nóg eens 50 euro heb je ook een rijker uitgeruste Forerunner 955, met als grootste voordeel de ingebouwde kaarten. Alleen dan, inderdaad, wel weer zonder Amoled-scherm.

Dat is een keuze die iedere gebruiker voor zichzelf zal moeten maken. Oordelend over dit horloge kunnen we alleen maar concluderen dat het een geweldig toestel is, waar heel veel mensen meer dan genoeg aan zullen hebben en erg blij van zullen worden.

Wil je graag ontdekken of de 265 ook op jou zoveel indruk maakt? Bestel dan de Garmin Forerunner 265 bij Bol, Coolblue of Amazon en ontvang hem snel in huis!

Video - look and feel

Garmin Forerunner 265 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!