De Garmin Forerunner 255 schreeuwde niet direct om een opvolger: het is een heel fijne en veelzijdige multisportwatch. Met multiband GPS, een triatlon-modus, Garmin Pay, diepe analysetools, en nog veel meer, is het echt een geweldig horloge.
Vooruit, met het mes op de keel waren er wel een paar potentiële verbeterpunten . Vooral het scherm liep nog wat achter op de geavanceerde functies van de 255.
Wat is er veranderd?
Het blijkt dat Garmin goed naar zijn achterban heeft geluisterd, want het bedrijf heeft verrassend snel een prachtig Amoled scherm toegevoegd… en het horloge meteen een nieuwe naam gegeven: de Garmin Forerunner 265.
En niet alleen het scherm is verbeterd, ook de zeer gewaardeerde functie ‘trainingsfitheid’ die onder meer op de duurdere Forerunner 955 en Fenix 7 zitten, heeft zijn weg gevonden naar dit ‘middenklasse-model’.
Deze en andere toevoegingen hebben de toch al uitmuntende Forerunner 255 een heel mooie boost gegeven en maken van de Forerunner 265 een horloge dat vele gebruikers met stip bovenaan hun wishlist zullen zetten.
Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Lees dan nu onze uitgebreide review.
Garmin Forerunner 265 Display en Design
De ‘headline’ van de Forerunner 265 is zonder twijfel het mooie Amoled-display, wat van het horloge een soort kruising maakt tussen de Forerunner 255 en de Garmin Venu 2. Een mooi ogende smartwatch voor iedere dag, mét veel en diepe sportieve functies. Wat wil je nog meer?
Het Amoled-scherm is mooi, kleurrijk en helder en de resolutie is er ook mee omhooggegaan – naar 416 x 416 pixels – wat gewoon erg fijn is. De Forerunner 255 was zeker niet wazig te noemen, maar kon zeker nog wel een tikkeltje scherper.
De Forerunner 265 is een tikkeltje lichter (een halve gram) dan de Forerunner 255 en is net als zijn voorganger ook verkrijgbaar in een kleinere ’s’-uitvoering. De Forerunner 265 heeft een kast van 46 mm en de Forerunner 265s is (bijna) 42 mm groot (41,7 mm).
De displaymaten zijn ook onveranderd, met een grootte van respectievelijk 1,3 en 1,1 inch.
Amoled versus Memory-in-pixel
Het Amoled-display van de 265 maakt het horloge – qua looks – meteen een stuk aantrekkelijker.
En hoewel een AMOLED-scherm de reputatie heeft buitenshuis juist minder goed afleesbaar te zijn dan memory-in-pixel-schermen, is dit de laatste jaren al nauwelijks meer het geval.
Het hangt er vanaf wat er afgebeeld staat op het scherm maar het AMOLED-disaply van de Forerunner 265 is bijna nooit (opvallend) in het nadeel. Het scherm is vrijwel altijd mooi helder, kleurrijk en goed af te lezen.
Wel is het zo dat de een memory-in-pixel bij buitenlicht helderder wordt dan binnenshuis en daar dus optimaal tot zijn recht komt.
Verder is een voordeel van een MiP-scherm dat je altijd het volledige scherm ziet en niet een geminimaliseerde Always On-variant.
Dat gezegd hebbende is het display van de Forerunner 265 vrijwel in alle situaties goed (genoeg) af te lezen, zelfs buiten in de gedimde Always on-modus.
Zeker als je er even op let dat je de meest optimale watchface en kleurstelling gebruikt, is er niets aan de hand.
De standaard watchface en kleur zorgen er namelijk voor dat de onderste helft van het display (een stuk) minder helder is. Maar kies je bijvoorbeeld voor een groene of blauw-groene kleur dan heb je dit ‘probleem’ niet.
Bediening en Interface
Daarnaast is het wel zo fijn dat je ook gewoon de oude, vertrouwde 5 knoppen kunt gebruiken om het horloge te bedienen.
Dit is vooral tijdens het sporten prettig, als je veel beweegt en blindelings een bepaalde handeling (goed) wilt uitvoegen. Ook word je met knoppen nooit gehinderd door zweet of regen. Omdat het hier om een Forerunner gaat, is de actieknop, die je ook gebruikt om een activiteit, opvallend met het woord ‘Run’ bedrukt. Een leuke touch.
Verder heeft de interface een duidelijke opfrisbeurt gekeken, als je hem vergelijkt met het display van de Venu 2 of Epix.
Zo zijn de ‘glance’-schermen of andere lijst-weergaves nu voorzien van een ‘highlight-balk’ en wordt het centrale onderwerp cursief getoond.
De balk geeft de widget in het midden van het scherm een transparante achtergrondkleur en krijgt ook nog eens een over het scherm rollende ‘gloed’ wanneer je door de lijst scrolt. Alsof KITT ineens voor je staat (voor mensen onder de 40: Google maar op ‘Knight Rider’).
Voor sommige mensen heeft dit ongetwijfeld een te hoog ‘kermis’-gehalte maar persoonlijk kan ik er geen genoeg van krijgen. Ook ideaal voor als je je verveelt: gewoon even lekker scrollen en naar de bewegende kleurtjes kijken.
Watchfaces
Het verbeterde scherm is niet alleen fijn omdat je alle informatie beter kunt zien en aflezen: de toename in kleuren en de hogere resolutie betekenen ook dat het horloge mooiere en gedetailleerdere watchfaces kan tonen.
Je hebt nu als gebruiker dus de beschikking over veel meer watchfaces en veel meer mogelijkheden om je horloge te personaliseren; en de look om de zoveel tijd te veranderen, voor een heel nieuwe beleving. Geen must, maar zeker een voordeel.
Health en hartslag
De Forerunner 265 beschikt – net als de Forerunner 255 – over een indrukwekkend arsenaal aan gezondheids- en trackingfuncties en -sensoren.
Natuurlijk wordt (continu) je hartslag bijgehouden en dit doet de Forerunner 265 zeer nauwkeurig, vergelijkbaar met de metingen van een hartslagband.
Daarnaast kun je met de Forerunner 265 je SpO2 meten, ofwel het zuurstofniveau in je bloed. Een te lage waarde (continu onder de 90% bijvoorbeeld) kan een reden zijn om contact op te nemen met een arts.
Hoewel de Forerunner 265 zich nog niet heeft aangesloten bij horloges als de Fitbit Sense 2, de Apple Watch 8 en de Samsung Galaxy Watch 5 door het aanbieden van een ECG-scanner, waarmee je een hartfilmpje kunt maken, kan de watch wel je HRV meten.
Je horloge verzamelt gegevens over een langere periode, wat voor meer betrouwbaarheid zorgt. En nieuwe metingen worden vervolgens tegen deze lijn afgezet.
Natuurlijk zijn ook weer de uitgebreide slaapmetingen weer aanwezig op de Forerunner 265, waarbij je uitgebreide data over je slaapfases en slaapkwaliteit in de Garmin Connect-app kunt terugvinden.
Maar ook op je horloge zelf vind je al verrassend veel data terug, met grafiekjes en een uitleg over je score en het effect van je slaapkwaliteit voor de komende dag.
Nieuw op de Forerunner 255 en ook nu weer aanwezig op de 265 is het ochtendrapport dat je iedere morgen standaard voorgeschoteld krijgt. Hierin zie je hoe je geslapen hebt, wat de voorgestelde workout voor die dag is, wat je HRV-niveau is, maar ook wat voor weer het is.
De presentatie van dit rapport is weer verder verbeterd, wat iets kleins lijkt, maar de ervaring echt verhoogt. Als je wakker wordt en op je horloge naar het rapport kijkt, wordt je begroet door een letterlijk (met bewegend beeld) dampend kopje koffie op de achtergrond.
Ook zie je vervolgens als achtergrond meteen al wat voor weer het op dat moment is, door de druppels, mist, of juist een lekker zonnetje dat in beeld te zien is. Lekker om de dag mee te beginnen.
Garmin Forerunner 265 GPS: multiband
De nauwkeurigheid van de GPS-metingen van de Forerunner 245 was al prima in orde, maar deze is nog beter geworden in de Forerunner 255 én 265 vanwege de toevoeging van multiband.
Dit betekent dat het horloge meerdere frequenties tegelijk kan aanspreken om een goed signaal te krijgen. En hoewel het niet per se 100% perfect is, levert het absoluut aanwijsbare verbeteringen op.
Dit is hieronder ook te zien als je de metingen van de FR 265 (blauw) vergelijkt met die van de Garmin Venu 2 (rood). Deze zijn al niets om je voor te schamen, maar de Forerunner 265 blijft op bepaalde momenten net wat beter op koers, bij bochten bijvoorbeeld, of het oversteken van slootjes.
Sport- en hardloopfuncties
De Forerunner 265 beschikt over – in ieder geval – dezelfde sportieve functies als de Forerunner 255 en daar werden we toen – en werden we nog steeds – erg blij van.
Dat betekent dat ook de Forerunner 265 weer een volwaardig multisporthorloge is en er een breed scala is aan sportprofielen om uit te kiezen. Van fietsen, zwemmen, cardio, krachttraining en HIIT, tot skiën, yoga en nog veel meer.
Ook zijn Training Status en Training Load uiteraard weer aanwezig, die je goed informeren over de belasting van je lichaam en vertellen hoe goed je aan het trainen bent (en of je bijvoorbeeld aan het over- of ondertrainen bent).
Training Effect toont precies wat het effect van je training is op je anaerobe en aerobe conditie en bij je Belastingsfocus zie je vervolgens hoe dit onderling verdeeld is en kun je dit ook over langere termijn zien (4 weken).
Ideaal om zo de trends te kunnen waarnemen in je training en om te kunnen constateren waar je focus zou moeten liggen de komende tijd.
Het vrij nieuwe Acute Load – of Acute belasting – laat zien hoezeer je je op een zeker moment hebt ingespannen en hoeveel je potentieel nog over hebt (gehad).
Het fijne PacePro is nog steeds aanwezig. Hiermee kun je heel gericht je snelheid verbeteren doordat je een doel kunt instellen en in real time kunt zien hoe ver je hier vanaf zit.
Garmin Coach is een handig adaptief trainingsprogramma voor afstanden tot een halve marathon, waarbij je een persoonlijke coach krijgt toegewezen en je tips ontvangt voor het bereiken van je doel.
Een andere vertrouwde functie is Koersen in de Garmin Connect app, waarmee je zelf routes kunt (laten) creëren en deze middels turn-by-turn-navigatie kunt lopen via het scherm van je horloge.
De kennis over en van deze geplande wedstrijd heeft vervolgens ook weer invloed op je trainingsanalyses en workoutsuggesties. Je horloge begeleidt je, kortom, heel gericht en slim voor op je wedstrijden.
Je hebt net als op de 255 ook weer de beschikking over verrassend nuttige workoutanimaties, die laten zien hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren. En met het nieuwe Amoled-scherm zien deze er natuurlijk extra mooi uit, strak en kleurrijk, zoals op de Venu 2.
Verder krijg je bij verschillende (kracht)oefeningen mooie muscle heat maps te zien, waarop aangegeven wordt welke spiergroepen je bij een bepaalde oefening gebruikt.
Nieuw: Running Dynamics en Trainingsfitheid
Niet alle functies op de Forerunner 265 zijn gelijk aan die van de 255 (al zou dat niets zijn om je voor te schamen). Zo zijn er twee erg prettige functies of mogelijkheden bijgekomen:
Om te beginnen kan de Forerunner 265 zogenaamde Running Dynamics bijhouden en weergeven, zonder tussenkomst van een extra sensor, zoals die van een Running Pod.
Running Dynamics zijn data als cadans (wat al op de meeste horloges zit), verticale oscillatie, grondcontacttijd en staplengte.
Maar ook Hardloopvermogen kan nu één op één, zonder tussenkomst van een externe sensor, gemeten en getoond worden. Een potentieel handig stukje data dat laat zien hoeveel vermogen je op verschillende momenten tijdens je run hebt aangesproken. Met deze native functionaliteit kan deze Garmin zich eindelijk meten met concurrenten van Polar en Coros (en de veel duurdere Apple Watch Ultra).
Smart functies en muziek
Op het gebied van smart functies is er niets veranderd. Wat geen probleem is, want de 255 was al behoorlijk smart.
Nog steeds kun je notificaties van je smartphone ontvangen en kort op berichtjes antwoorden – via mooi uitziende volwaardige emoji’s -, is er een weer-widget, en kun je contactloos betalen via Garmin Pay.
Er is ook een LiveTrack-optie, waarmee anderen live je locatie kunnen zien wanneer je aan het sporten bent.
In het verlengde hiervan ligt de functie ‘incidentdetectie’, die ervoor zorgt dat er een bericht wordt gestuurd naar contactpersoon op het moment dat je (ernstig) ten val komt.
Ook kun je zelf je favoriete tracks op het interne geheugen zetten. Hier heb je 8 GB voor, dus flink wat ruimte (en 4 GB meer dan op de Forerunner 255).
Garmin Forerunner 265 batterij

Het is erg mooi dat de Forerunner 265 een Amoled-scherm heeft, maar dit heeft natuurlijk wel consequenties voor de accuduur. Zo’n display verbruikt nu eenmaal meer energie dan een memory-in-pixel-display.
Hieronder in het kort de accuduur per modus:
Smartwatch-modus:
- Forerunner 265: 13 dagen
- Forerunner 265s: 12 dagen
GPS-modus:
- Forerunner 265: 20 uur
- Forerunner 265s: 24 uur
GPS met muziek:
- Forerunner 265: 6,5 uur
- Forerunner 265s: 7 uur
Deze prima accuduur merk je ook in de praktijk. Met Always On-display aan – en enkele GPS-activiteiten achter de rug – hoef je het horloge doorgaans pas na een dag of 4 à 5 op te laden. Dat is een heel andere verhaal dan de gemiddelde Apple of Samsung Watch.
Vergelijk de 265 met andere smartwatches
- Garmin Forerunner 265 vs Fenix 7
- Garmin Forerunner 265 vs Forerunner 965
- Garmin Forerunner 265 vs Venu 2 (Plus)
- Garmin Forerunner 265 vs Forerunner 955
- Garmin Forerunner 265 vs Forerunner 255
Eindoordeel: de Garmin Forerunner 265 kopen of skippen?
Puur kijkend naar wat de Garmin Forerunner 265 te bieden heeft, is dit een droom van een horloge.
Je krijgt niet alleen een enorm uitgebreide verzameling van sport en health functies – waaronder Trainingsfitheid en Running Dynamics – zeer accurate multiband GPS-metingen, multisportprofielen, standaard muziek aan boord en Garmin Pay…
…maar dit alles is ook nog eens verpakt in een oogstrelend Amoled display dat je met zijn touchscreen bovendien extra gebruiksgemak biedt.
Er valt weinig meer te wensen, in deze prijsklasse tenminste.
En dan komen we meteen bij de enige potentiële bedenking: de prijs.
Want waar de Forerunner 255 stevig in het middenklasse-segment zat, schuift deze 265 wel behoorlijk dicht tegen het high end/premium-segment aan.
Maar voor nóg eens 50 euro heb je ook een rijker uitgeruste Forerunner 955, met als grootste voordeel de ingebouwde kaarten. Alleen dan, inderdaad, wel weer zonder Amoled-scherm.
Dat is een keuze die iedere gebruiker voor zichzelf zal moeten maken.
De Forerunner 265 is hoe dan ook een genot om te gebruiken, met niet alleen geweldige functies voor sporters maar ook een heerlijk scherm. Een horloge, kortom, waar heel veel mensen erg blij van zullen worden.
Wil je graag ontdekken of de 265 ook op jou zoveel indruk maakt? Bestel de Garmin Forerunner 265 dan bij je favoriete webshop en kom er snel achter.
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!