Veel beter dan de Garmin Forerunner 965 krijg je het niet.
Je hebt vrijwel alle functies en profielen die je je kunt wensen – waaronder maps, muziek, Garmin Pay, een Race Widget en vele analysetools – met óók nog een titanium bezel en prachtig AMOLED touchscreen.
Die laatste twee eigenschappen vormen ook meteen de belangrijkste upgrades ten opzichte van de Forerunner 955, dat een (bijna) net zo compleet horloge was, maar met minder premium ogende en aanvoelende scherm en kast.
De Garmin Forerunner 965 zou je – kort door de bocht – een lichtgewicht Garmin Epix (2) kunnen noemen. Dat horloge biedt vooral een robuustere form factor en wat meer profielen en golf-functies, maar is wel weer (ruim) 100 euro duurder.
De Garmin Forerunner 965 zal voor velen het ideale sporthorloge of de ideale smartwatch zijn. Met uitmuntende looks én alle (sportieve) functies die je maar kunt wensen.
Je leest er alles over in onze test.
De form factor en bediening zijn gewoon hetzelfde gebleven: dat betekent dat we gewoon een rond scherm krijgen met de vertrouwde 5 fysieke knoppen, naast het touchscreen dat al bij de 955 was geïntroduceerd.
Dit is en blijft de perfecte ‘setup’
Tijdens het sporten hoef je geen moeite te doen om de juiste plek op een touchscreen te raken en ben je niet gehinderd door zweet of regen dat een touchscreen minder responsief kan maken, maar kun je gewoon de knoppen gebruiken.
Tegelijkertijd kun je voor alledaags, casual gebruik gewoon lekker met het touchscreen door schermen en opties heen scrollen zonder de hele tijd te hoeven klikken.
Bovendien is touchscreen bij het gebruik van de ingebouwde kaarten veel handiger voor het inzoomen en verplaatsen van de ‘crosshair’.
De interface heeft een aantrekkelijke opfrisbeurt gekregen in vergelijking met niet alleen de Forerunner 955 maar ook de Venu 2, die over hetzelfde AMOLED-display beschikt.
In de widget glances, profielschermen en eigenlijk iedere lijst met opties of functies, wordt het middelste item gehighlight met een eigen achtergrondkleur, die van links naar rechts over het scherm rolt wanneer de optie centraal in beeld komt.
Het is een mooie touch, die het scherm en horloge letterlijk extra glans geeft.
Terug naar het grootste verkooppunt van de Forerunner 965: het AMOLED-scherm. Dit maakt het display een stuk kleurrijker en vooral binnenshuis (in donkere situaties) helderder en beter afleesbaar dan een Memory-in-Pixel-scherm.
Buiten, bij genoeg daglicht is er in praktisch opzicht weinig verschil en zou je zelfs een voorkeur kunnen hebben voor het MiP-display (van de Forerunner 955) aangezien dit niet nadrukkelijk gedimd is in zijn ‘natuurlijke’ staat.
Dit is wel het geval bij een Amoled Always On-display dat pas zijn volledige (kleurrijke en heldere) schermmodus heeft bij het draaien van de pols.
Die 1,4 inch geeft een enorm gevoel van luxe. Dit gevoel wordt bovendien nog verder versterkt door de relatief kleine bezel. Ter vergelijking: de Fenix 7X, die ook een 1,4 inch scherm heeft, heeft een kast van 51 mm.
De kast van de Epix, vervolgens, is even groot als die van de Forerunner 965 (47 mm), maar moet het dan weer doen met een kleiner display (van 1,3 inch), wat dus ook resulteert in een grotere bezel.
Ook de Enduro 2 en Marq-reeks kunnen zich wat dat betreft niet meten met de 965, die daarmee het grootste display én de gunstigste screen-to-body-ratio heeft van alle Garmin horloges.
De bezel heeft overigens, net als het display zelf, een upgrade gekregen. Deze is namelijk gemaakt van titanium, in plaats van kunststof, wat erg bijdraagt aan de premium look & feel en de Forerunner 965 kwalitatief nog weer dichter bij de Fenix en Epix brengt.
Tegelijkertijd is de kast zelf wel gewoon van plastic, wat het gewicht lekker laag houdt (53 gram). Kortom, je krijgt een premium ogend horloge, dat ook nog eens lekker licht is (zeker in vergelijking met de soortgelijke Garmin Epix).
Wellicht een onbeduidend ding, maar in de praktijk toch best belangrijk: de keuze in watchfaces. Het verbeterde, kleurrijkere en scherpere scherm zorgt er ook voor dat het horloge meer en rijker uitgevoerde watchfaces aankan.
Dat betekent dat je toegang hebt tot een enorm scala aan wijzerplaten, die alle data weergeven die je wilt zien en precies de uitstraling en thema’s hebben die bij je passen.
Kortom, je hebt meer personalisatiemogelijkheden en een grotere kans dat je echt blij wordt wanneer je weer eens een blik werpt op je klokje.
Sportprofielen en animaties
De functies van de 965 zijn er echt teveel om op te noemen. Sowieso biedt het horloge alles wat de 955 biedt – wat al enorm veel is – met daarbovenop nog wat extra functies.
Als je puur geïnteresseerd bent in de verschillen met de 955 kun je het beste deze vergelijking tussen de Forerunner 965 en 955 lezen.
De 965 beschikt over een flink aantal sportprofielen.
Naast verschillende varianten van hardlopen, fietsen en zwemmen, zijn er ook een triatlon- en multisport-modus, een profiel voor Krachttraining, Cardio, HIIT, veel wintersporten, racketsporten als tennis, padel en pickleball en nog veel meer.
Als je een van activiteiten wilt starten, zie je een aantrekkelijk achtergrondje als ‘wachtscherm’, zoals een hardloper, fietser of zwemmer in actie.
Het is mooi dat ook de workoutanimaties weer beschikbaar zijn. Het zou wel heel jammer zijn als deze achterwege waren gelaten, aangezien ze met het mooie display nu extra goed tot hun recht komen.
De bewegingen worden duidelijk uitgevoerd en zijn zo verrassend behulpzaam. En daarnaast zien ze er bijzonder aantrekkelijk uit.
Natuurlijk heeft de Forerunner 965 weer oude, vertrouwde – en zeer gewaardeerde – functies als PacePro, om zeer doeltreffend je tempo te kunnen verbeteren, en ClimbPro, om je beklimmingen en hoogteprofiel in kaart te brengen.
Training Status en Training Load zijn weer aanwezig, functies die optimaal analyseren hoe hard je aan het trainen bent en wanneer je fit genoeg bent om in actie te komen. Daarbij hoort ook Training Effect, dat het effect op je aerobe en anaerobe gesteldheid toont.
Heel nuttig hierbij is ook de functie Trainingsfitheid, die een veelheid aan data combineert (waaronder je slaap- en trainingsdata) om tot een advies te komen voor (het tijdstip van) je volgende trainingssessie.
De Race Widget die is geïntroduceerd op de Forerunner 955 is uiteraard nu ook weer aanwezig op de 965.
Deze tool verzamelt allerlei gegevens rondom je aankomende wedstrijd maar laat ook andere functies hiermee rekening houden.
Zo worden de data rondom je training, je workoutsuggesties en prestaties allemaal gerelateerd aan je geplande wedstrijd en de doelen die daarmee samenhangen.
Wederom is Acute belasting aanwezig, om gedetailleerd te kunnen zien hoe je belasting was tijdens een activiteit of gemiddeld over een langere periode.
Het fijne Real Time Stamina kun je ook weer raadplegen , een functie die live je uithoudingsvermogen tijdens het sporten toont en die je kan helpen bij het verdelen van je energie tijdens een run.
Maar dit wisten we allemaal al.
De Forerunner 965 introduceert ook enkele waardevolle nieuwe functies.
Een daarvan is native Running Dynamics en Hardloopvermogen; gewoon rechtstreeks vanaf de pols dus.
De Forerunner 955 kan deze data al wel tonen in zijn standaard apps en interface maar had nog een extra sensor – in de vorm van een Running Pod – nodig om de data daadwerkelijk te genereren.
Dat terwijl concurrenten als Polar en Coros, maar ook Apple en Samsung, dit al wel rechtstreeks vanaf het horloge konden meten.
Hardloopvermogen kun je na iedere run bekijken als je de functie eerst in de instellingen hebt ingeschakeld.
Hierbij kun je zelfs aangeven of je wilt dat er bij de metingen en analyses rekening wordt gehouden met de wind. Aangezien wind tegen (of mee) een vertekend beeld kan geven van de geleverde inspanning, is het mooi dat deze aanpassing mogelijk is.
Andere nieuwe functies zijn Training Load Ratio en Chronic Training Load, waarbij de Training Load Ratio simpelweg een cijfer dat je krijgt voor je trainingsbelasting, met je acute belasting afgezet tegen je langetermijnbelasting (Chronic Training Load).
Zo kun je nog beter het grotere ‘plaatje’ zien wat betreft je trainingsprogressie.
Er zijn voor de 965 geen veranderingen doorgevoerd op het gebied van tracking en sensoren, maar wat er al was, was prima in orde.
Zo houdt de Forerunner 965 natuurlijk je hartslag bij, evenals je slaapkwaliteit, waarbij je in detail kunt kijken hoe lang je in welke fase hebt geslapen en hoe lang je wakker hebt gelegen.
Dit kun je uitgebreid in de Garmin Connect app bekijken, maar je vindt ook al heel veel informatie terug op je horloge zelf, met grafiekjes over de verschillende fases, een slaapscore en een uitleg wat de mogelijke consequenties zijn van je slaapkwaliteit.
Een ECG (hartfilmpje) maken kan het horloge nog niet – een enigszins saillant detail is dat de (goedkopere) Garmin Venu 2 Plus dit sinds kort wél kan – maar de HRV-functionaliteit (en Health Snapshot) is een goed alternatief.
Een pulsoximeter is gewoon aanwezig, waarmee je spontaan een meting kunt doen of je ’s nachts metingen kunt laten maken. Deze meter werkt snel en meestal zonder problemen.
Deze multiband levert in de praktijk geen wereld van verschil op, maar een strakkere, nauwkeurigere lijn (blauw) is wel degelijk waarneembaar, wat te zien is in deze vergelijking met de Garmin Venu 2 (rood) en de Forerunner 265 (groen).
Opvallend is dat de metingen van de 965 nog nét iets nauwkeuriger zijn dan die van de Forerunner 265, die feitelijk dezelfde GPS-chipset aan boord heeft en ook beschikt over multiband.
De Garmin Forerunner 965 is behoorlijk smart, met een handige weer-widget, de gebruikelijke meldingen die je kunt ontvangen van je smartphone (en soms beantwoorden) en de mogelijkheid om contactloos te betalen met Garmin Pay.
Hier kun je naar luisteren met oortjes via de bluetooth-connectie.
Daarnaast heeft de Forerunner 965 ook ANT+ waardoor je een veelheid aan hartslagbanden, running pods en andere sensoren en devices kunt verbinden met je horloge.
De Garmin Forerunner 965 gebruikt een in theorie minder zuinige schermtechnologie (AMOLED) dan de Forerunner 955 (Memory-in-pixel), maar daar merk je opvallend genoeg in de praktijk weinig van.
Sterker nog, er zijn situaties waarin de 965 beter presteert dan de 955. Met name in smartwatch-modus is het verschil groot.
De 955 gaat in deze modus een zeer respectabele 15 dagen mee, maar de 965 doet hier een flinke schep bovenop met een maximale batterijduur van 23 dagen (!)
In GPS-modus (GNSS met multiband) gaat de 965 19 uur mee (tegenover 20 voor de 955) en indien je daarbij ook nog muziek gebruikt is de maximale accuduur 8,5 uur.
Zeer acceptabel dus.
Gaan we echt zoeken, dan zouden we dingen kunnen bedenken die de Forerunner 965 een nog beter of mooier horloge maken – zoals een ECG-functie of ingebouwde speaker/microfoon zoals op de Venu 2 Plus – maar de meesten zullen dit niet missen.
De Garmin Forerunner 965 is, in zijn huidige hoedanigheid, zo’n beetje alles wat de gemiddelde (gevorderde) sporter kan wensen.
Je krijgt een vrachtlading aan diepe sport en health functies met ook nog eens een oogstrelend scherm. En het horloge is ook nog eens 100 euro goedkoper dan de zeer vergelijkbare Garmin Epix.
Dus ja, het kan altijd nóg beter en mooier, maar de Forerunner 965 zit nu al erg dichtbij het ultieme smart/sporthorloge.
Algemeen
Klokfuncties
Gezondheidsbewaking
Sensors
Dagelijkse smartfuncties
Veiligheids- en trackingfuncties
Activiteiten-trackingfuncties
Fitnessapparatuur / Gym
Trainings-, plannings- en analysefuncties
Hardloopfuncties
Golffuncties:
Buitenrecreatiefuncties
Fietsfuncties
Zwemfuncties
Vergelijk de Garmin Forerunner 965 met andere smartwatches
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!