Veel beter dan de Garmin Forerunner 965 krijg je het niet.
Je hebt vrijwel alle functies en profielen die je je kunt wensen – waaronder maps, muziek, Garmin Pay, een Race Widget en vele analysetools – met óók nog een titanium bezel en prachtig AMOLED touchscreen.
Die laatste twee eigenschappen vormen ook meteen de belangrijkste upgrades ten opzichte van de Forerunner 955, dat een (bijna) net zo compleet horloge was, maar met beduidend minder premium ogende en aanvoelende scherm en kast.
De Garmin Forerunner 965 zou je – kort door de bocht – een lichtgewichth2 versie van de Garmin Epix (2) kunnen noemen. Een horloge dat (vooral) een robuustere form factor en wat meer profielen en golf-functies heeft, maar wel weer (ruim) 100 euro duurder is.
Hoe dan ook zal de Garmin Forerunner 965 zal voor velen het ideale sporthorloge (of de ideale smartwatch) zijn. Met uitmuntende looks én (sportieve) functies.
In deze review ontdek je wat het horloge precies zo goed maakt.
Garmin Forerunner 965 interface en design
De form factor en bediening zijn gewoon hetzelfde gebleven: dat betekent dat we gewoon een rond scherm krijgen met de vertrouwde 5 fysieke knoppen, naast het touchscreen dat al bij de 955 was geïntroduceerd.
Dit is en blijft de perfecte ‘setup’
Tijdens het sporten hoef je geen moeite te doen om de juiste plek op een touchscreen te raken en ben je niet gehinderd door zweet of regen dat een touchscreen minder responsief kan maken, maar kun je gewoon de knoppen gebruiken.
Tegelijkertijd kun je voor alledaags, casual gebruik gewoon lekker met het touchscreen door schermen en opties heen scrollen zonder de hele tijd te hoeven klikken.
Bovendien is touchscreen bij het gebruik van de ingebouwde kaarten veel handiger voor het inzoomen en verplaatsen van de ‘crosshair’.
Garmin Forerunner 965 display en horlogekast
Terug naar het grootste verkooppunt van de Forerunner 965: het AMOLED-scherm. Dit maakt het display een stuk kleurrijker en vooral binnenshuis (in donkere situaties) helderder en beter afleesbaar dan een Memory in Pixel-scherm.
Buiten, bij genoeg daglicht is er in praktisch opzicht weinig verschil en zou je zelfs een voorkeur kunnen hebben voor het MiP-display (van de Forerunner 955) aangezien dit niet nadrukkelijk gedimd is in zijn ‘natuurlijke’ staat.
Dit is wel het geval bij een Amoled Always On-display dat pas zijn volledige (kleurrijke en heldere) schermmodus heeft bij het draaien van de pols.
De bezel heeft net als het display zelf een upgrade gekregen. Deze is namelijk gemaakt van titanium, in plaats van kunststof.
Tegelijkertijd is de kast zelf wel gewoon van plastic, wat het gewicht lekker laag houdt (53 gram). Kortom, je krijgt een premium ogend horloge, dat ook nog eens lekker licht is (zeker in vergelijking met de soortgelijke Garmin Epix).
Forerunner 965 watchfaces
Een schijnbaar onbeduidend ding, maar in de praktijk toch best ‘belangrijk’: het verbeterde, kleurrijkere en hogere resolutie scherm zorgt er ook voor dat het horloge meer en rijker uitgevoerde watchfaces aankan.
Dat betekent dat je ineens toegang hebt tot een enorm scala aan wijzerplaten, waar je precies de data op kunt laten weergeven die je wilt en precies de uitstraling en thema’s hebben die bij je passen.
Kortom, je hebt meer personalisatiemogelijkheden, en een grotere kans dat je blij(er) wordt wanneer je weer eens een blik werpt op je klokje.
Hardlopen, Fitness en Gezondheid
De functies van de 965 zijn er echt teveel om op te noemen. Sowieso biedt het horloge alles wat de 955 biedt – wat al enorm veel is – met daarop nog wat extra functies.
Als je puur geïnteresseerd bent in de verschillen met de 955 kun je het beste deze vergelijking tussen de Forerunner 965 en 955 lezen.
Natuurlijk heeft de Forerunner 965 weer oude, vertrouwde – en zeer gewaardeerde – functies als ClimbPro, om je beklimmingen en hoogteprofiel in kaart te brengen) en PacePro, om zeer doeltreffend je tempo te kunnen verbeteren.
Training Status en Training Load zijn weer aanwezig, functies die optimaal analyseren hoe hard je aan het trainen bent en wanneer je fit genoeg bent om in actie te komen.
Daarbij hoort ook Training Effect, dat het effect op je aerobe en anaerobe gesteldheid toont.
Heel nuttig is de vrij nieuwe functie Trainingsfitheid, die een veelheid aan data combineert (waaronder je slaap- en trainingsdata) om tot een advies te komen voor (het tijdstip van) je volgende trainingssessie.
De Race Widget die is geïntroduceerd op de Forerunner 955 is uiteraard nu ook weer aanwezig op de 965.
Deze tool verzamelt allerlei gegevens rondom je aankomende wedstrijd maar laat ook andere functies hiermee rekening houden.
Zo worden de data rondom je training, je workoutsuggesties en prestaties allemaal gerelateerd aan je geplande wedstrijd en de doelen die daarmee samenhangen.
Wederom is Real Time Stamina aanwezig, een functie die live je uithoudingsvermogen tijdens het sporten toont en die je kan helpen bij het verdelen van je energie tijdens een run.
Nieuwe functies Forerunner 965
De Forerunner 965 introduceert ook enkele waardevolle nieuwe functies.
Een daarvan is native Running Dynamics en Hardloopvermogen; gewoon rechtstreeks vanaf de pols dus.
De Forerunner 955 kan deze data al wel tonen in zijn standaard apps en interface maar had nog een extra sensor – in de vorm van een Running Pod – nodig om de data daadwerkelijk te genereren.
Dat terwijl concurrenten als Polar en Coros, maar ook Apple en Samsung, dit al wel rechtstreeks vanaf het horloge konden meten.
Andere nieuwe functies zijn Training Load Ratio en Chronic Training Load, waarbij de Training Load Ratio simpelweg een cijfer dat je krijgt voor je trainingsbelasting, met je acute belasting afgezet tegen je langetermijnbelasting (Chronic Training Load).
Zo kun je nog beter het grotere ‘plaatje’ zien wat betreft je trainingsprogressie.
Garmin Forerunner 965 GPS, sport en health tracking
Er zijn voor de 965 geen veranderingen doorgevoerd op het gebied van tracking en sensoren, maar wat er al was, was prima in orde.
Zo houdt de Forerunner 965 natuurlijk je hartslag bij, evenals je slaapkwaliteit, waarbij je in detail kunt kijken hoe lang je in welke fase hebt geslapen en hoe lang je wakker hebt gelegen.
Een ECG (hartfilmpje) maken kan het horloge nog niet, maar de HRV-functionaliteit (en Health Snapshot) is een goed alternatief.
Een pulsoximeter is gewoon aanwezig, waarmee je spontaan een meting kunt doen of je ’s nachts metingen kunt laten maken. Deze meter werkt snel en meestal zonder problemen.
Smart functies en muziek
De Garmin Forerunner 965 is behoorlijk smart, met een handige weer-widget, de gebruikelijke meldingen die je kunt ontvangen van je smartphone (en soms beantwoorden) en de mogelijkheid om contactloos te betalen met Garmin Pay.
Hier kun je naar luisteren met oortjes via de bluetooth-connectie.
Daarnaast heeft de Forerunner 965 ook ANT+ waardoor je een veelheid aan hartslagbanden, running pods en andere sensoren en devices kunt verbinden met je horloge.
Garmin Forerunner 965 batterij
De Garmin Forerunner 965 gebruikt een in theorie minder zuinige schermtechnologie (AMOLED) dan de Forerunner 955 (Memory-in-pixel), maar daar merk je opvallend genoeg in de praktijk weinig van.
Sterker nog, er zijn situaties waarin de 965 beter presteert dan de 955. Met name in smartwatch-modus is het verschil groot.
In GPS-modus (GNSS met multiband) gaat de 965 19 uur mee (tegenover 20 voor de 955) en indien je daarbij ook nog muziek gebruikt is de maximale accuduur 8,5 uur.
Zeer, zeer acceptabel dus.
Eindoordeel: de Garmin Forerunner 965 kopen of skippen?
Gaan we echt zoeken, dan zouden we dingen kunnen bedenken die de Forerunner 965 een nog beter of mooier horloge maken – zoals een ECG-functie of ingebouwde speaker/microfoon zoals op de Venu 2 Plus – maar de meesten zullen dit niet missen.
De Garmin Forerunner 965 is, in zijn huidige hoedanigheid, zo’n beetje alles wat de gemiddelde (gevorderde) sporter kan wensen.
Je krijgt een vrachtlading aan diepe sport en health functies met ook nog eens een oogstrelend scherm. Voor een prijs die (ruim) 100 euro lager is dan die van de zeer vergelijkbare Garmin Epix.
Dus ja, het kan altijd nóg beter en mooier, maar de Forerunner 965 zit nu al erg dichtbij het ultieme smart/sporthorloge.
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!