35 reviews | opgehaald van: Coolblue

Garmin Instinct 2X Review

  • Groter display vergroot gebruiksgemak
  • Ingebouwde zaklamp heeft vele praktische toepassingen
  • Multiband GPS voor nog hogere nauwkeurigheid
  • Trainingsfitheid geeft uitgebalanceerd inzicht in je fitheid
  • Geen muziekopslag of offline muziek afspelen
  • Lage resolutie zorgt voor mindere smart-ervaring
onze partners
Garmin Instinct 2X Garmin Instinct 2X
    Garmin Instinct 2X
    Garmin Instinct 2X

Review

Kleine jongens worden groot. Niet dat de kast van 45 mm van de Garmin Instinct 2 klein was, maar de Garmin Instinct 2X heeft met zijn 50 mm een serieuze upgrade gehad.

Maar de Garmin Instinct 2X is niet alleen uiterlijk gegroeid, hij is in verschillende opzichten volwassener – en beter – geworden, met onder meer multiband GPS, Training Readiness, een flink verbeterde batterij (die al indrukwekkend was) en een zaklamp. Ook is het standaard een solar-versie.

Garmin Instinct 2X design en horlogekast

De kast is met 50 mm flink groter dan voorheen. Maar aan de form factor niets veranderd. Het robuuste Casio G Shock-achtige design is gewoon intact gebleven.

De Instinct 2X oogt zelfs nog iets robuuster, door de toevoeging van de schroeven in de kast, net zoals bij de (grotere) Fenixen.

Verder heb je gewoon 5 fysieke knoppen voor de bediening en geen touchscreen.

De Instinct 2X is nog steeds niet zwaar, maar uiteraard is ie niet meer zo licht als voorheen: het gewicht is toegenomen van 53 naar 67 gram.

Ter vergelijking: de Fenix 7 (47 mm) weegt 73 gram en de Fenix 7X (51 mm) 89 gram.

Zaklamp

Een functie die zelfs niet op de standaard Fenix 7 zit, maar alleen op de Fenix 7X (en Enduro 2) is de in de kast geïntegreerde zaklamp.

Hier komt best nog wat licht vanaf en is meer dan alleen een gimmick of handig om jezelf bij te schijnen als je ’s nachts naar de wc moet.

Er zit een stroboscoop-functie op en je kunt kiezen voor een rood of wit licht; ideaal om goed zichtbaar te zijn tijdens hardloopsessies in het donker.

Garmin Instinct 2X display en interface

Natuurlijk (of liever: gelukkig) is het display ook groter is geworden. En laten we wel wezen, het 0,9 inch van de Instinct 2 voldeed, maar bepaald royaal was het niet.

Het display van de Instinct 2X is nog steeds niet bijzonder ruim bemeten, maar 1,1 inch is zeker een prettiger formaat.

De resolutie is met 176 x 176 pixels gelijk gebleven.

Het monochrome memory-in-pixel scherm is meestal prima afleesbaar, door het hoge contrast van het zwart-op-wit en wit-op-zwart. Tijdens het sporten is er eigenlijk niet meer nodig.

Bij casual gebruik is de ervaring wat minder gunstig en moet je bijvoorbeeld wel echt een optimale kijkhoek hebben om inkomende berichten goed te kunnen lezen, maar over het algemeen is het horloge heerlijk om te gebruiken.

Vooral de cirkel rechtsbovenin die als een los minidisplay onderdelen van het scherm highlight blijft een mooie en functionele touch.

Tracking en activiteiten

De Garmin Instinct 2X houdt zijn naam hoog en kan nog steeds gezien worden als een betaalbare light-variant van de Fenix 7. En dat ‘light’ kun je zelfs bijna weglaten want de kwaliteiten en functies van de Instinct 2X zijn serieus indrukwekkend.

Natuurlijk beschikt de Instinct 2X over een vrachtlading aan profielen waar nu ook profielen voor boksen en MMA aan toegevoegd zijn.

Maar ook de vertrouwde analysefuncties, zoals Training Load, Status en Effect zijn weer aanwezig.

Verder kun je gestructureerde workouts en intervaltraining doen en adaptieve trainingsprogramma’s volgen via Garmin Coach.

Erg fijn is dat ook PacePro weer aanwezig is; hiermee kun je heel effectief een tempo/snelheidsdoel stellen en hierop trainen.

Er zit zoals vanouds een ABC-widget op, met een Altimeter (hoogtemeter), Barometer en Kompas. Zo blijf je altijd optimaal op de hoogte van je omgeving en weersomstandigheden.

Enkele nieuwe functies op de Instinct 2X zijn Training Readiness en Morning Report.

Met die laatste functie krijg je iedere ochtend een handig overzicht voor de dag, met informatie over je nachtrust, het weer, HRV en de workoutsuggestie op dat moment.

Training Readiness – of Trainingsfitheid – is een mooie, uitgebalanceerde functie die verschillende soorten data gebruikt om jou een goed beeld te geven van je fitheid.

De Instinct 2X beschikt niet over ingebouwde kaarten zoals de Fenix-serie, maar heeft gelukkig wel verschillende navigatiemogelijkheden.

Zo kun je via Koersen in de Garmin Connect app zelf routes (laten) creëren, waarna je deze naar je horloge kunt sturen en volgen op je horloge. Daarbij krijg je concrete turn-by-turn-aanwijzingen wanneer het tijd is om af te slaan.

Ook een functie als TracBack kan helpen: hiermee kun je precies dezelfde route weer terug volgen.

Een erg mooie toevoeging aan de Instinct 2X is multiband GPS, waarmee meerdere frequenties tegelijk aangesproken kunnen worden, om zo de nauwkeurigheid van de routemetingen te verbeteren.

Hoewel de Instinct 2 al prima presteerde op dt vlak, is de 2X duidelijk nauwkeuriger.

Bekijk ook: Beste smartwatch van 2024.

Slaapmeting en health functies

Vrijwel elke Garmin kan uitgebreid je slaapkwaliteit meten en de Garmin Instinct 2X is geen uitzondering. Iedere ochtend krijg je op je horloge een beoordeling van je slaap te zien, waarbij je exact kunt zien hoe lang je in elke slaapfase hebt doorgebracht. 

Ook vertelt je horloge je hoe (on)regelmatig je slaap was, of je misschien te laat naar bed bent gegaan en wat de invloed van je slaapkwaliteit kan zijn op de rest van de dag. 

De Instinct 2X houdt ook je stressniveau bij; waarbij je een melding krijgt als je hartslag ‘ongewoon’ hoog is. Je kunt dan bijvoorbeeld een begeleide ademhalingsoefening op je horloge doen om tot rust te komen. 

De Body Battery-functie vertelt je in hoeverre je lichamelijke ‘batterij’ weer is opgeladen en met de ‘health snapshot’ krijg je in twee minuten je belangrijkste gezondheidsdata in een handig overzichtje. 

HRV hadden we al genoemd als onderdeel van het Morning Report, maar met HRV Status krijg je nu een mooi gebalanceerde HRV-meting, gebaseerd op een langere trend.

Een waardevolle health- of eigenlijk veiligheidsfunctie is incidentdetectie, waarbij er een berichtje wordt verstuurd naar een contactpersoon als je ten val komt. 

Smart functies en muziek

De Garmin Instinct 2X staat ook zijn mannetje op het gebied van smart functies.

De muziekfunctionaliteit is beperkt tot de bediening van de speler(s) op je telefoon – je kunt dus geen streaming playlists afspelen of muziek opslaan – maar voor de rest is ‘alles’ aanwezig. 

Zo ontvang je meldingen van je telefoon en kun je ook kort antwoorden op berichten.

Ook heb je toegang tot de Connect IQ Store via je telefoon voor enkele handige apps, zoals een weer-app van AccuWeather.

Heel fijn is dat je op de Instinct 2X Solar contactloos kunt betalen via Garmin Pay, als je bank dit ondersteunt.

Garmin Instinct 2X batterij

De accuduur van de Instinct 2 Solar was al enorm indrukwekkend, met name vanwege het gegeven dat je met voldoende zonlicht het horloge nooit op hoeft te laten in smartwatch-modus. 

Maar de Instinct 2X Solar doet het zelfs nog beter. 

Beter dan nooit opladen kan natuurlijk niet en de Instinct 2X kan nog steeds oneindig lang doorgaan in smartwatch-modus met voldoende zonlicht.

Zonder opladen met Solar gaat de Instinct 2X in smartwatchmodus nu 40 uur mee in plaats van 28 dagen en in GPS-modus (zonder solar) 60 uur in plaats van 30 uur. In GPS-modus met solar-ondersteuning is dit een indrukwekkende 145 uur versus 48 uur voor de Instinct 2.

Een serieuze batterij-koning dus, deze Garmin Instinct 2X Solar. 

Eindoordeel: Garmin Instinct 2X Solar wel of niet kopen?

Garmin Instinct 2X

De Garmin Instinct 2X Solar is meer dan slechts een grotere Garmin Instinct 2. Met een geïntegreerde zaklamp, multiband GPS, Trainingsfitheid een spectaculaire accuduur, een grotere, robuustere kast én een groter display, is dit een heel interessante watch. 

Met al deze en nog veel meer uiterlijke en innerlijke kenmerken – zoals Garmin Pay, smart notificaties en vele sport en health features – is het ook veel meer dan een niche horloge voor een kleine ‘outdoor’ doelgroep.

Natuurlijk, je moet van de uitgesproken ‘old school’ vormgeving houden en tegen de Amoled- en touchscreen-trend in willen gaan, maar daarbuiten zijn er maar heel weinig redenen te bedenken om niet voor de Instinct 2X Solar te kiezen. 

Wil je zelf ervaren hoe goed deze nieuwe Garmin echt is, bestel dan de Garmin Instinct 2X  Solar snel bij Coolblue, Coolblue of een andere webshop en ontvang hem snel in huis.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 449
9.5
113 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 849
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 269
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 389
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 505

Vergelijk met

Vergelijk de Garmin Instinct 2X met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!