Garmin Venu 2 en 2s review: onze testresultaten

  • Prachtig Amoled scherm met sprekende kleuren
  • Overzichtelijke ‘korte blik’ met verschillende widgets tegelijk in beeld
  • Vele fitnessfuncties en instant gezondheidscheck ideaal voor ‘gezondheidsbewuste’ gebruiker
  • Verbeterde slaapanalyse en body battery zorgen voor meer ‘alertheid’
  • Meer muziekopslag, dus nog meer tracks en variatie tijdens het sporten
  • Amoled-scherm betekent een aanslag op de batterij
  • De nuttige hardloopfuncties PacePro en Koersen ontbreken
Bekijk prijs

Video - look and feel

Review

Een fraaie, volwassen, goed presterende smartwatch met uitstekende gezondheids-, sport- en fitness-functies: dat is de Garmin Venu 2.

Een mooie upgrade van de eerste Venu en met als belangrijkste onderscheid met de Vivoactive-reeks: dat prachtige Amoled scherm en de mooie widgets en interface.

Garmin Venu 2

De Venu 2 is een horloge dat zich op veel punten kan meten met de Apple Watch 6, al is deze laatste de meest voor de hand liggende keuze als het je puur om de smarts te doen is.

Als je echter meer Android-minded bent of een voorkeur hebt voor de traditionele ronde form factor, kom je al snel op de Venu 2 uit.

Ook functioneel heeft de Venu 2 duidelijk zijn eigen pluspunten, met een duidelijke focus op fitness, gezondheidstracking en sportieve activiteiten via zijn native apps. Garmin is dit natuurlijk ook aan zijn ‘stand’ verschuldigd, maar bevestigt zijn sportieve erfgoed met de Venu 2 toch maar weer eens.

Uitgebreide metingen

Garmin Venu 2

Met uitgebreide slaapmeting, onmiddellijke gezondheidsanalyse, een verbeterde body battery functie, snelle en nauwkeurige SpO2-meting, hydratatie-functie, ademhalings- en stressmetingen, extra sportprofielen met animaties en instructies, heeft de Venu 2 duidelijk sportieve, gezondheidsbewuste gebruikers in gedachten.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de robuuste sport- en activiteitentracking, met nuttige zaken als cadansmeting bij hardlopen en het uitgebreide en nuttige Garmin Coach adaptieve trainingsprogramma. Samen met de mooie visuals en interface, maakt dit de Venu 2 een erg aantrekkelijk horloge.

Prijsvergelijking

Garmin Venu 2

Al dit moois – van binnen en van buiten – komt wel met een prijskaartje; voor net geen 400 euro is de Venu 2 van jou.

Dit is minder dan de Apple Watch 6 kost, maar  zo’n 50 euro meer dan de vorige Venu en zo’n 100 euro meer dan de Vivoactive 4, modellen die inmiddels bovendien nog een stukje omlaag zijn gegaan in prijs.

Maar praten over prijs is een wat saaie discussie, laten we het wat uitgebreider hebben over wat dat de Venu 2 te bieden heeft.

Display en Design

Garmin Venu 2

Over mooie dingen gesproken. Zonder de functies en fijne inhoudelijke eigenschappen en verbeteringen tekort te doen, kun je het fraaie Amoled-scherm toch wel het grootste verkooppunt van de Venu 2(s) noemen. Samen met de verbeterde en modernere interface.

Het scherm heeft niet uitsluitend positieve punten, maar vriend en vijand zal moeten toegeven dat de Venu 2 meestal een zeer aantrekkelijk uurwerk is, met kleuren die van het scherm afspatten en een Amoled-scherm dat, zeker binnenshuis, veel toegevoegde waarde biedt.

De basics: de Venu 2 is beschikbaar met een 1,3 inch scherm van 45 mm, maar ook – als Venu 2s – met een scherm van 1,1 inch en 40 mm. Fijn dat deze laatste optie er ook is, voor de kleinere polsen (of andere smaken), al moet wel vermeld worden dat het formaat niet het enige verschil is: de ’s’ heeft namelijk ook een iets minder krachtige batterij.

De Venu 2 heeft een (iets) hogere resolutie gekregen dan zijn voorganger. Het display heeft 416 x 416 pixels, terwijl de originele Venu een resolutie had van 390 x 390 px. De Venu 2s moet het overigens doen met 360 x 360 pixels.

Amoled vs Transflectief

Garmin Venu 2

Het Amoled-scherm van de Venu 2 maakt de Venu 2 steeds opnieuw een genot om te bedienen. En dat is een niet te onderschatten voordeel.

Gedurende de dag ben je veel met je horloge bezig en iedere keer dat je een statistiek wilt bekijken, een alarm wilt instellen of een inkomend appje bekijkt word je blij van het scherpe en kleurrijke display.

Tegelijkertijd is het goed te begrijpen dat Garmin in de meeste van zijn sporthorloges een transflectief scherm gebruikt. Want hoewel je binnenshuis en vooral ’s avonds wat moet inleveren op het gebied van helderheid en leesbaarheid – wat overigens geen issue meer is op het moment dat je je pols draait en het scherm oplicht – heb je er buiten meer aan.

Een transflectief scherm wordt namelijk helderder en beter afleesbaar bij daglicht. Ideaal dus tijdens het hardlopen of andere buitensporten.

Terwijl het bij het Amoled-scherm van de Venu 2 soms moeite kost om de data goed af te lezen in direct zonlicht. Gelukkig komt dit wel weer goed als je je pols draait, maar toch.

Een transflectief scherm is daarnaast misschien wat minder helder binnenshuis maar wel volwaardig ‘always on’. De ‘always on’-stand van de Venu 2 houdt meestal in dat je een minimalistische versie van je gekozen wijzerplaat krijgt en dat deze doffer is dan bij het draaien van je pols.

Ook in deze stand is de wijzerplaat meestal prima afleesbaar en juist ook weer fijn subtiel, maar het is wel goed om te beseffen.

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Personaliseren

Er zijn uiteraard verschillende wijzerplaten vooraf geïnstalleerd, die je naar hartelust kunt aanpassen en waarbij je ook kunt kiezen voor ‘live’ wijzerplaten, wat inhoudt dat je bij een polsbeweging een korte animatie ziet.

Garmin Venu 2 animatie

Garmin Venu 2 animatie

Dit laatste is leuk om aan wat mensen te laten zien of om zelf in het begin mee te spelen – en geloof me, dit zul je absoluut doen – maar in de praktijk slurpt het vooral batterij en heb je er verder weinig aan. Maar een toffe gimmick is het zeker.

Garmin Venu 2 Watchface

Los van de ‘stock’ wijzerplaten kun je natuurlijk ook vele andere wijzerplaten downloaden, dit doe je via de Garmin Connect IQ-app (een soort App store of Play Store), waar je uit honderden zowel betaalde als gratis watchfaces kunt kiezen. Voor ieder wat wils.

Garmin Venu 2

Verder personaliseren is – vanzelfsprekend – mogelijk door een ander bandje aan te schaffen. Elk bandje met een ‘quick release’-systeem met de juiste maat – 22 mm voor de reguliere Venu 2 – past erop.

Widgets

Als je omhoog of omlaag veegt op de wijzerplaat kom je meteen in het ‘korte blik-menu’ (je komt onderin of bovenin de lijst, afhankelijk van de kant die je opveegt). Hier zie je kleurrijk en efficiënt een rij widgets afgebeeld, die je nuttige info geven.

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Deze widgets geven je informatie over je stappen, verdiepingen, hartslag, ademhaling, het weer, inkomende berichten, afspraken in je agenda, hydratatie, slaap, stress, pulse ox en nog veel meer (afhankelijk van wat je zelf toevoegt of verwijdert).

Het fijne is dat je meerdere widgets tegelijk in beeld ziet (3) in plaats van dat één widget het hele scherm in beslag neemt, zoals voorheen.

In het ‘korte blik’-overzicht zie je de meest algemene statistieken. Als je meer wilt weten tik je op de betreffende widget en krijg je een ‘deep dive’ in de metingen en informatie.

Zo kun je in een volgend scherm je stressniveau via een grafiekje bekijken. Door  hierop naar links of rechts te vegen kun je dan het verloop gedurende de dag zien.

Of je ziet via de uitgebreide weer-widget wat voor weer het is en wordt (de komende dagen), waarbij je ook informatie krijgt over de windkracht, luchtvochtigheid en Uv-index.

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Gezondheidsfuncties en apps

Meer dan ooit zet Garmin met de Venu 2 in op het monitoren en meten van fitness en gezondheid. En hoewel je echt niet alles zult gebruiken, werken de opties, verbeteringen en visuele presentatie absoluut motiverend.

Spo2 / pulse ox

Net als steeds meer sport- en smartwatches tegenwoordig biedt de Venu 2 de mogelijkheid om je bloedsaturatie te meten, medisch gezien een potentieel waardevol stukje data.

Nu is de waarde wel afhankelijk van de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en consistentie van de meting. Gelukkig maakt de Venu 2 hierin goede stappen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de extra IR-sensor (2 ipv 1), wat de nauwkeurigheid ten goed komt.

Je hoeft nu niet belachelijk stil of enorm lang stil te zitten voordat er een goede meting uit de bus komt. In zo’n 10 à 20 seconden heb je doorgaans een nauwkeurige meting te pakken. Wel is aan te raden om het horloge niet al te los om de pols te hebben en een tikkeltje hoger op de arm dan normaal.

Body Battery

Garmin Venu 2

De ‘body battery’-functie is niet nieuw, maar hij werkt wel beter. De functie vertelt je of je ‘lichaamsbatterij’ genoeg is opgeladen; kortom, of je weer kunt gaan sporten, of dat je beter nog even kunt rusten. En dit keer wordt je slaapkwaliteit hier beter bij betrokken.

Met andere woorden, na een nacht slapen gaat de Venu 2 er niet automatisch vanuit dat je bent opgeladen. Mocht je hebben liggen woelen en in algemene zin een slechte ‘slaapscore’ hebben, dan heeft dit direct effect op je body battery.

Slaap

Garmin Venu 2

Wat ons bij de verbeterde slaapmeting brengt. Deze is geavanceerder doordat er gebruik wordt gemaakt van ‘Firstbeat’-analyses.

Net als voorheen kun je een verdeling zien van de verschillende slaapfasen, waaronder diepe slaap, lichte slaap en rem-slaap. Dit overzicht kun je op je Venu 2 ook mooi in een grafiekje terugzien.

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Daarnaast geeft de Venu ook een tekstuele samenvatting van je slaapkwaliteit en verbindt hier ook een ‘slaapscore’ aan. Zo krijg je een nog beter inzicht in je slaapgedrag.

Garmin Venu 2

Stress/Hartslag

Natuurlijk wordt je hartslag gewoon 24 uur per dag gemeten door de Venu 2 en kun je bijvoorbeeld aan het einde van de dag terugzien hoe je hartslag gedurende de dag is geweest.

Garmin Venu 2

Deze laatste gegevens zijn ook beschikbaar voor je stressniveau. En mocht de Venu 2 merken dat je op een zeker moment teveel stress ervaart, krijg je de suggestie om even rustig adem te halen. Meestal is dit een prima advies en een goede ‘reality check’.

Hydratatie

De Garmin Venu 2 beschikt ook over een mogelijkheid om je vochtinname bij te houden. Helaas doet het horloge dit niet automatisch – dat zou ook wel heel knap zijn – maar moet je handmatig je glazen water (of ander vocht) invoeren, door op een glas met de juist hoeveelheid te tikken: 250, 500 of 750 ml.

Het doel is om aan de 2800 ml per dag te komen. En wanneer je dit bereikt word je beloond met een leuke animatie. Het idee is prima maar in de huidige vorm nog te vrijblijvend.

Garmin Venu 2

De eerste paar dagen zul je braaf je glazen water invoeren, maar je zult dit al gauw vergeten en als je eens een dag niets doet, gebeurt er niets. Het zou mooi zijn als je een soort waarschuwing zou krijgen en de mededeling hoe belangrijk voldoende vochtinname is.

Ja, je kunt alarmen instellen die je om het uur of om de twee uur eraan herinneren om water in te nemen, maar dit zou ook meer adaptief kunnen.

Dat er een waarschuwing komt als je in de loop van de dag te weinig glazen vocht registreert. Maar wie weet iets voor een update.

Gezondheidsoverzicht

Een losse Spo2-meting is al mooi, maar de Venu 2 kan je ook een complete gezondheidscheck geven. Je moet dan 2 minuten stilzitten terwijl er data wordt verzameld. Aan het einde van de twee minuten krijg je een overzicht met informatie over je:

  • Gemiddelde hartslag
  • Gemiddelde SpO2
  • Gemiddelde ademhaling (per minuut)
  • Gemiddelde stress
  • HSV (hartslagvariabiliteit)

Vooral deze HSV-score is vrij nieuw. En trainen op basis van een gunstige HSV (die hoog genoeg is) kan ervoor zorgen dat je betere resultaten bereikt.

Los daarvan kan het geen kwaad om af en toe zo’n algehele gezondheidscheck bij jezelf te (laten) doen. Mocht je een trend zien van voortdurend slechte of tegenvallende cijfers, dan zou dat een reden kunnen zijn om een dokter te raadplegen.

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Val/incidentdetectie

Het is inmiddels geen nieuwe functie meer, maar het is zeker fijn dat de Venu 2 erover beschikt: incidentdetectie. Dit betekent dat je horloge automatisch een nummer laat bellen (door je telefoon) op het moment dat je serieus ten val komt. Een potentiële lifesaver.

Sport- en fitnessprofielen

Je zou het bijna vergeten door al het gepraat over het uiterlijk en de gezondheidsfuncties, maar ook de Venu 2 blijft in de basis ‘gewoon’ een sporthorloge en beschikt daarmee uiteraard over een scala aan sportprofielen, waarbij sportactiviteiten gemeten worden op verschillende belangrijke punten.

Hardlopen, zwemmen, fietsen… dat spreekt voor zich, maar er zijn ook profielen voor roeien, SUP’en, golfen, skiën, pilates, yoga, indoortrack en nog veel meer.

Voor de Venu 2 zijn er nog meer profielen toegevoegd (in vergelijking met zijn voorganger), te weten profielen voor hiken, HIIT, indoor klimmen en boulderen.

Trainingsanimaties

Garmin Venu 2 pushup

Vooral het HIIT-profiel is erg welkom en beschikt over verschillende soorten trainingssetjes die ook nog eens erg fraai worden ondersteund door mooie animaties. Opdrukken gaat de meeste mensen wel lukken, maar niet iedereen weet hoe een ‘burpee’, ‘jumping jack’ of ‘mountain climber’ uitgevoerd moet worden.

Maar dat is dus geen probleem met de Venu 2. Even tikken op de oefening, vervolgens op het cameraatje en een figuurtje beeldt keurig netjes uit hoe de oefening in zijn werk gaat.

Ook voor kracht- en cardio-workouts kun je gebruikmaken van dit soort animaties, waarbij je bij de krachtsoefeningen middels een afbeelding mooi ziet welke spieren er gebruikt worden.

Garmin Venu 2 burpee

Garmin Venu 2 benchpress

Hardlopen en Garmin Coach

Ook met de Venu 2 komen de hardlopers goed aan hun trekken, met door GPS (en Glonass en Galileo) ondersteunde metingen, waarbij natuurlijk je tempo, afstand, hartslag, maar ook je cadans wordt bijgehouden; informatie die je goed kan helpen bij (letterlijk) de juiste hardloopvorm.

Garmin Venu 2 app Garmin Venu 2 app Garmin Venu 2 app

Aangezien de Venu 2 geen ‘dedicated’ hardloophorloge is en ook voor de fitness- en ‘lifestyle’-gebruiker is bedoeld, heb je hier geen informatie over je ‘trainingsstatus’ (al kun je wel het een en ander doen met je body battery en gezondheidsoverzicht) zoals op de Forerunner-horloges.

Ook andere fijne functies als PacePro en Koersen ontbreken helaas. Ze zouden waarschijnlijk zonder veel extra moeite of kosten beschikbaar gemaakt kunnen worden, maar Garmin wil begrijpelijkerwijs hun verschillende horloges uniek genoeg houden.

Een functie waar vrijwel alle Garmin horloges gelukkig wél gebruik van kunnen maken is Garmin Coach: een erg nuttig adaptief trainingsprogramma waarbij je een programma kunt laten samenstellen voor het lopen van een 5K, 10K of halve marathon.

Garmin Venu 2 app

Hierbij geef je wensen door, je beschikbare dagen, je favoriete coach, en je krijgt de voor jou beste training voorgeschoteld, met allerlei oefeningen, voor het verbeteren van je tempo, techniek en het versterken van je spieren. Maar er is ook aandacht voor het voorkomen van blessures en het nemen van voldoende rust.

Na verschillende trainingen (vooral in het begin) krijg je bovendien allerlei ondersteunende filmpjes (van en met je coach) en artikelen die je precies uitleggen wat de oefeningen inhouden en waar ze goed voor zijn.

Garmin Venu 2 app Garmin Venu 2 app Garmin Venu 2 app

Garmin Coach klinkt misschien als een functie waar alleen beginners wat aan hebben, maar dit is zeker niet het geval. Het doel hoeft namelijk niet alleen het uitlopen van een afstand te zijn, maar dit kan ook een bepaalde eindtijd zijn.

Garmin Venu 2 app Garmin Venu 2 app

Het programma zal zich dan op dat tijdsdoel aanpassen en jou een zeer uitdagende training bezorgen.

Garmin Coach is ook gewoon een ideale stok achter de deur. Want als jij in je agenda trainingen hebt staan (en hier reminders van ziet op je horloge) zul je niet zo snel meer een voorgenomen run laten schieten.

De oefeningen en runs zelf kun je in de Garmin Connect app (op je telefoon) of op je horloge zelf rustig van tevoren bekijken, maar uiteraard hoef je niet alles tijdens het hardlopen in je hoofd te hebben.

Garmin Venu 2 app

Garmin Venu 2

Garmin Venu 2

Je wordt door je horloge (met een trilling) gewaarschuwd wanneer het tijd is voor de volgende fase in je workout (bijv.: ‘herstel’ of gewoon: ‘hardlopen’). Niet alle oefeningen zullen direct als titel te zien zijn – zoals een cadansoefening of een ‘magic mile’ – maar door een tik op je horloge zie je snel wat de bedoeling is.

Garmin Venu 2

Muziek

Waar je bij de Vivoactive 3 nog voor een aparte, duurdere versie moest aanschaffen om van muziek vanaf je horloge te kunnen genieten, zat dit bij de Vivoactive 4 en de inhoudelijk vrijwel identieke Garmin Venu gelukkig standaard ingebouwd. Bij de Venu 2 is dit dan natuurlijk niet anders.

Heel prettig voor veel gebruikers, want een behoorlijk aantal sporters luistert graag naar muziek tijdens het sporten en het is niet altijd praktisch om een telefoon mee te sjouwen.

Op de Garmin Venu 2 kun je offline Spotify of Deezer playlists beluisteren (als je een betaald account hebt), maar is het ook mogelijk om – en ja, deze gebruikers bestaan zeker nog – gewoon je eigen tracks op te slaan. De opslagruimte hiervoor is ook nog eens flink omhooggegaan van 3 naar 7 GB.

Je kunt gewoon de nummer beluisteren, rangschikken per artiest of nummer, shuffle toepassen, skippen en het volume aanpassen. Al zul je deze laatste twee handelingen waarschijnlijk meestal uitvoeren via de bediening van je oortjes, het is mooi dat het kan.

Garmin Venu 2

(Andere) smart functies

De Venu 2 heeft vanzelfsprekend (in ieder geval) dezelfde smart functies als de Venu, wat inhoudt dat je binnenkomende mails, sms-jes, notificaties van geselecteerde apps en appjes binnen ziet komen op je horloge en hier (in het laatste geval) ook op kunt antwoorden met ingestelde berichten.

Deze berichten zijn erg scherp en goed leesbaar, en aangezien ook volwaardige emoji’s getoond worden is de ervaring niet minder prettig dan het bekijken van de appjes op je telefoon.

Je kunt telefoonoproepen zien binnenkomen en deze opnemen of afwijzen. Het daadwerkelijke beantwoorden kan alleen via je telefoon, of een met je horloge verbonden bluetooth hoofdtelefoon.

De Venu 2 heeft ook Garmin Pay, oftewel contactloos betalen, wat erg handig is voor spontane aankopen of als je per se licht wilt ‘reizen’. Niet alle banken hebben zich overigens aangesloten bij Garmin Pay dus check even van tevoren of jou bank  dit aanbiedt.

Verder biedt de Venu 2 vrouwelijke gebruikers de mogelijkheid om hun menstruatiecyclus bij te houden.

Batterij

Garmin Venu 2

De accuduur van de Garmin Venu 2 is acceptabel, maar door gebruik van een Amoled-scherm begrijpelijk wel minder indrukwekkend dan horloges zonder dit scherm.

In smartwatch-modus houdt de Venu 2 het volgens Garmin tot 11 dagen vol (de 2s tot 10 dagen), in smartwatch-modus met muziek tot 11 uur, in gps-modus tot 22 uur, in gps + muziek-modus tot 8 uur, en met het Always On-scherm ingeschakeld tot 2 dagen.

Dit is een lichte verbetering ten opzichte van de eerste Venu, die bijvoorbeeld 20 uur meeging in gps-modus en 6 uur in gps + muziek-modus.

In de praktijk ziet het er zelfs nog wat rooskleuriger uit. Met Always On, en twee GPS + muziek-ondersteunde activiteiten van ongeveer een uur gaat de Venu 2 zo’n (kleine) 3 dagen mee.

Eindoordeel

Garmin Venu 2

Er is geen twijfel over of de Garmin Venu 2 een goed en mooi horloge is. Het design zelf is niet uitzonderlijk maar het Amoled-scherm is prachtig, de interface is snel (genoeg), overzichtelijk en aantrekkelijk, de vele fitness- en gezondheidsfuncties zijn motiverend, en de subtiele upgrades in resolutie, accuduur en opslagruimte zijn welkom.

Of de (introductie)prijs helemaal gerechtvaardigd is, is voor iedere gebruiker uiteraard verschillend. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel je uit de extra functies en de esthetische en ‘motorische’ upgrade haalt.

Als je een uitgebreidere app-winkel wil, nog meer smart mogelijkheden of een responsiever scherm, kun je voor een kleine meerprijs voor een Apple Watch 6 gaan bijvoorbeeld. En als je sommige functies minder belangrijk vindt hebben Samsung, Huawei en Polar ook wel iets vergelijkbaars voor een lagere prijs.

Maar de Garmin Venu 2 heeft gewoon een heel fijne balans gevonden tussen sport, gezondheid, looks en smarts. En daarin heeft hij maar weinig concurrentie.

Wil jij ervaren hoe goed de Venu 2 echt is (voor jou)? Bestel dan nu de Garmin Venu 2 bij Coolblue, Bol of Mediamarkt en ontvang hem morgen al in huis!

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Apple Watch 8
9.5
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 339
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 474
Garmin Venu 2
9.4
348 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 331
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
9.4
22 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 877
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 685
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503
9.3
34 reviews
Garmin Instinct 2X Vanaf: 379

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!