60 reviews | opgehaald van: Coolblue, Coolblue

Garmin Venu 3 Review

  • Mooi groot AMOLED-display
  • Speaker en microfoon om te bellen en voor stemassistent
  • Handig Morning Report overzichtelijk begin van de dag
  • Robuuste(re) Slaapmetingen, waaronder tracking van dutjes
  • Nog steeds geen ‘klassieke’ functies als Koersen en Training Status/Load
  • Geen multiband GPS
onze partners
Garmin Venu 3 opladen Garmin Venu 3 achterkant 2 Garmin Venu 3 factoren slaapbehoefte Garmin Venu 3 watchface zee Garmin Venu 3 watchface digitaal Garmin Venu 3 zijkant speaker Garmin Venu 3 + Venu 2 widget glances Garmin Venu 3 watchface deco Garmin Venu 3 lage body battery boom Garmin Venu 3 hersteltijd Garmin Venu 3 doos inhoud 3 GPSSamsungGalaxyWatch6vsVenu3(3) Garmin Venu 3 activiteiten
    Garmin Venu 3 opladen
    Garmin Venu 3 achterkant 2
    Garmin Venu 3 factoren slaapbehoefte
    Garmin Venu 3 watchface zee
    Garmin Venu 3 watchface digitaal
    Garmin Venu 3 zijkant speaker
    Garmin Venu 3 + Venu 2 widget glances
    Garmin Venu 3 watchface deco
    Garmin Venu 3 lage body battery boom
    Garmin Venu 3 hersteltijd
    Garmin Venu 3 doos inhoud 3
    GPSSamsungGalaxyWatch6vsVenu3(3)
    Garmin Venu 3 activiteiten

Video - look and feel

Review

Garmin Venu 3 boom

Bijna 2,5 jaar na de introductie van de immens populaire Garmin Venu 2 is er een opvolger.

Ja, begin 2022 had je de Venu 2 Plus, die een microfoon en speaker toevoegde, maar nu is de Garmin Venu 3 dan eindelijk officieel gearriveerd.

Garmin Venu 3 doos met inhoud

Uiteraard is er weer heel wat moois toegevoegd.

Wat te denken van een groter display – 1,4 inch voor de grootste maat en 1,2 inch voor de Venu 3s – een betere batterij, een ‘dutjes coach’, ochtendrapport, getoonde foto’s in whatsapp-berichten, én natuurlijk een microfoon en speaker om mee te kunnen bellen?

En dat is nog lang niet alles.

Hoe mooi en fijn de Venu 3 precies is, lees je in onze test.

Garmin Venu 3: horlogekast, display en design

Garmin Venu 3 watchface deco

De Garmin Venu 3 heeft dezelfde form factor (rond) als de Venu 2, maar beschikt over 3 in plaats van 2 knoppen, net als de Venu 2 Plus. Deze extra knop kun je gebruiken om een willekeurige app te openen of om de spraakassistent te starten.

Garmin Venu 3 zijkant knoppen driekwart

De Venu 3 heeft net als zijn voorganger een kast van 45 mm, maar de grootte van het display is wel toegenomen, van 1,3 naar 1,4 inch. Wat dus betekent dat de screen-to-body ratio groter is geworden; en de bezel dus kleiner is.

Garmin Venu 3 + Venu 2 widget glances

(Zie hierboven het verschil in bezelgrootte met de Venu 2 (links)

Het is net wat dit horloge nodig had om qua looks weer goed te kunnen concurreren met smartwatches van Apple en Samsung.

De 1,4 inch van de 45 mm-versie is lekker groot en in tegenstelling tot de Venu 2 zit het display niet lichtelijk verzonken binnen de rand maar glooit ie juist iets omhoog.

Dit maakt het vegen over het – lekker gladde – scherm erg aangenaam. Het doet een beetje denken aan de bediening van de Fitbit Versa 4 en Sense 2.

Zeker als je kiest voor de whitestone-uitvoering met witte kast en zilveren rand heeft de Venu 3 een behoorlijk luxe uitstraling.

Voor een wat stoerdere look is het dan wel een idee om de witte band te vervangen – bijvoorbeeld door een zwart exemplaar – maar met een beetje customizen heb je dan wel echt een prachtig sierraad. (Maar misschien vind je dit wel helemaal niet nodig.)

Garmin Venu 3 watchface zee

Natuurlijk heeft de Venu 3 weer een AMOLED scherm, van 454 x 454 pixels; net als onder meer de Forerunner 965. Ook is het scherm duidelijk helderder geworden dan zijn voorganger.

Net als de Venu 2 – maar in tegenstelling tot de Venu 2 Plus – is de Venu 3 weer in twee maten verkrijgbaar; naast de standaard 45 mm-versie is er ook een Venu 3s van 41 mm groot.

Venu 3 interface en bediening

Garmin Venu 3 knoppen zijkant microfoon
De bediening van de Venu 3 is vertrouwd.

Je scrolt en navigeert gewoon via het touchscreen naar alle opties, schermen en menu’s en je gebruikt de knoppen bijvoorbeeld om te bevestigen, een activiteit te starten of te stoppen, of naar een vorig scherm te gaan.

Als je de middelste knop kort indrukt kom je nu terecht in een menu met recent gebruikte apps en items.

Ook kun je – net als met een knop – naar een willekeurige app gaan door naar van links naar rechts te swipen over je scherm. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om de Google Assistant te activeren.

Verder is er in het activiteitenscherm nu een tabje toegevoegd met apps; zodat je als je door de activiteitenlijst scrolt er bijvoorbeeld ook voor kunt kiezen om snel naar je wekker-, muziek- of telefoon-functie te gaan.

De interface en layout van de Venu 3 is eveneens vertrouwd, met nu ook weer de verschillende ‘widget glances’ onder elkaar, waarbij je per widget snel de belangrijkste informatie ziet en erop kan tikken voor de uitgebreide data.

Natuurlijk hoort bij een nieuw horloge ook een nieuwe uitstraling… Er zijn daarom verschillende nieuwe watchfaces voor de Venu 3 gecreëerd, waaronder mooie bewegende – of ‘live’ – watchfaces die het altijd goed doen op feestjes.

Venu 3 belfunctie en stemassistent

Garmin Venu 3 toetsenbord

Het is niet nieuw – de Venu 2 Plus had het ook al – en het was te verwachten dat de Venu 3 hier ook over zou beschikken, maar het maakt het nog niet minder nuttig: de speaker en microfoon waarmee je kunt bellen en een willekeurige stemassistent kunt gebruiken.

Bellen met de Venu 3 kan op verschillende manieren. Vooropgesteld dat je telefoon in de buurt is – je belt via de bluetooth connectie – kun je ‘gewoon’ zelf een nummer in toetsen op het virtuele toetsenbord van de Venu 3.

Of – meestal makkelijker – je gaat naar je contactenlijst om daar een contact te selecteren om te bellen.

 

Maar je kunt de microfoon (en speaker) ook gebruiken om de stemassistent te activeren. Dit kan Google Assistant zijn, Bixby, of Siri.

Garmin Venu3 Google Assistant Garmin Venu 3 Google Assistant 2

Dit laatste maakt de Venu 3 ineens ook heel interessant voor iPhone-bezitters, omdat je Siri onder meer kunt gebruiken om berichten te versturen via je Venu 3.

De stemassistent-functie werkt meestal erg goed.

Er moet niet teveel rumoer om je heen zijn – buiten op een terrasje een zoekopdracht inspreken is niet altijd een succes bijvoorbeeld – maar stel je krijgt een appje in de auto dan veeg je gewoon over je horloge en spreekt een antwoord in. Werkt geweldig.

Maar je kunt ook met Google Assistant een alarm instellen of vragen naar het weer van morgen, zonder je telefoon uit je zak te hoeven halen.

Venu 3 sportfuncties en -profielen

Garmin Venu 3 activiteiten

De Venu 3 voegt verschillende sportieve functies en profielen toe. Nieuwe sportprofielen zijn bijvoorbeeld Meditatie, eBike, Open Water Zwemmen, en Handfietsen.

Daarnaast is de functie Hersteltijd nieuw. Deze laat zien hoe lang je nog moet herstellen voordat je weer kunt sporten.

 

Garmin Venu 3 hersteltijd

Helaas is de nog iets specifiekere en robuustere functie Trainingsfitheid – die we van vele Forerunners, de Fenix-modellen en de Instinct 2X kennen – niet beschikbaar op de Venu 3, maar Hersteltijd is al een stap in de goede richting.

Verder kun je ook na je workout zien hoezeer je je hebt ingespannen. Hier geldt ook dat er meer gedetailleerde functies zijn in het arsenaal van Garmin  maar dit is een eerste stap,  een soort ‘light’ variant  van Training Effect.

Het is ergens ook te begrijpen dat niet elke functie op elk model beschikbaar komt, ook al is de hardware hiervoor geschikt (zoals in dit geval), en ook al is het prijsniveau gelijk (zoals hier in vergelijking met de Forerunner 265).

Een Forerunner mikt simpelweg duidelijk op de (iets) serieuzere sporter en de Venu-reeks ‘traditioneel’ – in navolging van de Vivoactive-horloges – wat meer op lifestyle, fitness en algemene/casual sportliefhebbers.

En toch was het leuk geweest als sommige functies hun weg hadden kunnen vinden naar de Venu-serie.

Zoals een compatibiliteit met Koersen, waarmee je routes naar je horloge kunt sturen en deze kunt lopen via turn-by-turn-navigatie. Dit kan bijvoorbeeld ook op de goedkopere Instinct-serie en zou een erg fijne toevoeging zijn geweest.

Gelukkig zijn er wel third party apps die je hiervoor (meestal tegen betaling) kunt inzetten, maar dit is toch minder praktisch.

Wat wél zijn weg heeft gevonden naar de Venu 3 is de Morning Report-functie, waarbij je iedere ochtend interessante informatie krijgt, over bijvoorbeeld je slaapkwaliteit, je HRV van de afgelopen nacht en het weer.

Garmin Venu 3 morning report groet  Garmin Venu 3 body battery

De functie is iets minder uitgebreid dan bij bijvoorbeeld de Forerunners en Fenixen, aangezien je geen workoutsuggestie of geplande training ziet (omdat deze functionaliteit er simpelweg niet op zit)

GarminVenu3 ochtendrapport settings  Garmin Venu 3 morning report einde

Maar verder kun je naar wens opties toevoegen om te tonen in het rapport, waaronder je HRV van afgelopen nacht, je slaapscore en het weer voor die dag. Een mooie, overzichtelijke manier om de dag te beginnen.

Voor fietsers heeft de Venu 3 mooie extra mogelijkheden. Met name de compatibiliteit met vermogensmeters is interessant.

Slaapcoach en dutjes tracken

Garmin Venu 3 slaapcoach slaapbehoefte

Als vanouds meet de Venu (3) je slaapkwaliteit en kun je uitgebreid terugvinden hoe lang je in iedere slaapfase hebt doorgebracht.

Ook krijg je een cijfer voor je slaapkwaliteit, mogelijke redenen waarom je minder goed hebt uitgerust en de eventuele effecten op je prestaties de rest van de dag.

Garmin Venu 3 slaapkwaliteit score

Je hebt nuook een slaapcoach die bijvoorbeeld vaststelt hoeveel uur slaap jij per nacht nodig heeft en vervolgens dan ook hoeveel je extra moet/had moeten slapen, als dit een keer minder is (geweest).

Garmin Venu 3 slaapbehoefte uitleg

Garmin Venu 3 factoren slaapbehoefte

Een andere nieuwe functie op de Venu 3 is dat dit horloge nu ook dutjes – korte slaapsessies dus – bijhoudt.

Na zo’n dutje zie je hoe lang dit geduurd heeft en in hoeverre dit een ideale lengte was. De informatie over je dutjes kun je vervolgens weer terugvinden bij je Sleepcoach en Body Battery-gegevens.

Garmin Venu 3 lage body battery boom

Uiteraard moest ook deze functie getest worden en we kunnen melden dat ook deze functie het uitstekend doet. Een power nap van 20 à 30 minuten weet het horloge prima te detecteren en registreren.

Vervolgens kun je onder meer zijn hoeveel punten je Body Battery is omhooggegaan door deze ‘activiteit’. (Bijvoorbeeld ‘+2’)

Garmin Venu 3 korte slaap

De slaap- en stressanalyses als geheel lijken weer wat nauwkeuriger te zijn geworden.

Als je voor je gevoel slecht (of te kort) hebt geslapen, komt het nu (vrijwel) niet meer voor dat je toch ineens een ruim voldoende krijgt.

Garmin Venu 3 lage body battery

Het horloge pakt je goed streng aan, zodat je echt alleen maar kunt concluderen dat je – bijvoorbeeld – eerder naar bed moet of rustiger aan moet doen in aanloop daarnaartoe.

En ja, dat kun je bemoeizuchtig vinden maar eigenlijk is het een uitstekende ‘wake up call’.

Venu 3 rolstoelmodus

Garmin Venu 3 rolstoelmodus

Nog iets nieuws op de Venu 3 zijn de functies en mogelijkheden voor rolstoelers.

Zo zit er, als een soort equivalent van een stappenteller, nu ook een telfunctie voor dagelijkse ‘pushes’ op het horloge.

Maar dat is niet alles.

Je ontvangt als rolstoelgebruiker bewegingsmeldingen, bijvoorbeeld wanneer het tijd is om je gewicht te verplaatsen en zo doorzitplekken te verlichten (of te helpen voorkomen).

Verder zitten er specifieke apps en workouts voor rolstoelers op de Venu 3, inclusief ondersteuning met fraaie workoutanimaties.

Tenslotte wordt ook de schatting van je fitnessniveau als rolstoelgebruiker nauwkeuriger met de rolstoelmodus ingeschakeld.

Goed om te te zien dat deze doelgroep nu serieus aandacht krijgt en beter de fysieke prestaties en gezondheid kan meten met de Venu 3!

Garmin Venu 3 GPS en hartslag

Garmin Venu 3 GPS all systems

De Garmin Venu 3 biedt grotere nauwkeurigheid, of in ieder geval betrouwbaarheid, in zijn GPS-metingen vanwege de All Systems-optie.

Dit betekent dat alle 5 GPS-systemen ‘tegelijkertijd’ kunnen worden aangesproken om zo altijd tot het beste signaal te komen. Voorheen kon je er slechts 2 combineren (met de keuze uit Galileo, GPS en Glonass).

In theorie was het nog mooier/beter geweest als de Venu 3 ook multiband GPS had gehad – zoals de Forerunner 265 of Instinct 2X – maar in de praktijk maakt het niet eens zo erg veel uit.

De routemetingen van de Venu 3 zijn in de meeste gevallen gewoon zeer nauwkeurig.

Je hoeft alleen maar de metingen te vergelijken met die van de Venu 2 om te zien dat de nauwkeurigheid duidelijk is toegenomen. Daar waar de Venu 2 (blauw) af en toe lichtelijk ‘uitstapt’ blijft de Venu 3 (rood) vrijwel de hele route heel erg strak op de route:

GPSVenu3vsVenu2(1)

GPSVenu3vsVenu2(3)

GPSVenu3vsVenu2(2)

GPSVenu3vsVenu2(4)

Dit geldt ook voor de hartslagmetingen, afkomstig van de nieuwe Elevate 5-sensor. Ook deze zijn weer accurater geworden. De Venu 3 kan dus weer volop de strijd met de concurrentie aangaan (of winnen).

Smart functies Venu 3

Garmin Venu 3 apps tab

Natuurlijk heeft de Venu 3 meer dan genoeg smart functionaliteit. De belmogelijkheden en stemassistent-optie hebben we al besproken, maar uiteraard kun je ook gewoon mailtjes en appjes ontvangen van je smartphone.

Wat bij dit laatste erg prettig is, is dat niet alleen de emoji’s in hun volle glorie afgebeeld worden, maar dat ook afbeeldingen die via een appje gedeeld worden gewoon op je horloge getoond kunnen worden. Tenminste, als je een Android-telefoon hebt.

Het lijkt misschien onbeduidend maar in de praktijk krijg je best veel afbeeldingen doorgestuurd en nu krijg je een prima indruk via de weergave op je horloge. En dat scheelt toch weer een handeling.

Je hoeft alleen even je pols te draaien en je kunt weer verder met waar je mee bezig was. Zo kom je ook minder in de verleiding om weer allerlei andere dingen op je telefoon te gaan doen.

In zekere zin zou deze functie dus je productiviteit kunnen verhogen.

Muziek en podcasts kun je ook weer opslaan op je horloge, om deze vervolgens via een bluetooth hoofdtelefoon of oordopjes te beluisteren. Hier heb je maar liefst 8 GB voor beschikbaar.

Natuurlijk kun je ook weer je offline playlists van Spotify, Deezer of YouTube Music afspelen.

Garmin Venu 3 batterij / accuduur

Garmin Venu 3 opladen

De accuduur van de Venu 2 was zeker acceptabel maar elke boost is meegenomen. Zeker als je Always On aan hebt staan, en je veel activiteiten logt, ben je na een dag of 3 wel door je batterij heen.

De Venu 3 schroeft de capaciteit van de batterij verder omhoog, met de volgende cijfers:

  • Smartwatch-modus: tot 14 dagen
  • GPS-modus: tot 26 uur
  • GPS met muziek-modus: tot 13 uur

Voor de Venu 2 waren deze cijfers respectievelijk 11 dagen, 22 uur en 8 uur. Het verschil met de Venu 2 Plus is nog groter; deze gaat in smartwatch-modus namelijk maximaal 9 dagen mee.

Garmin Venu 3 oplader

Wel moet je hier de voetnoot bij plaatsen dat je die 14 dagen alleen kunt halen met de Always On-modus uitgeschakeld.

Als je wél Always On gebruikt en daarnaast ook af en toe een GPS-activiteit doet, zul je op zo’n (kleine) 5 dagen uitkomen. Wat nog steeds flink langer is dan de accuduur van een Galaxy Watch of Apple Watch, maar het is wel goed om te weten.

Vergelijken

Vergelijk de Garmin Venu 3 met andere modellen:

Eindoordeel Garmin Venu 3: kopen of wachten?

We hadden niet anders verwacht, maar de Garmin Venu 3 is een heerlijke smartwatch geworden.

Garmin Venu 3 watchface digitaal

Met een 1,4 inch scherm, de speaker en microfoon van de Venu 2 Plus, fijne extra sportieve, health en smart functies, betere GPS en hartslag-meting én een betere batterij, biedt het horloge meer dan genoeg om blij van te worden.

Ja, er zijn ook verbeterpunten; ook al snappen we dat er inhoudelijk wat verschil moet zijn met de Forerunners en Instincten, een inmiddels vrij basic Garmin functie als Training Load/Status/Effect óf de mogelijkheid om Koersen te volgen was erg welkom geweest.

Maar… we zijn zeker blij met wat we hebben: een zeer complete, nauwkeurige, en mooie smartwatch die vrijwel iedereen graag om zijn/haar pols zal willen hebben en waarmee je (ook) in sportief opzicht weer even vooruit kunt.

Kun je niet wachten om de Garmin Venu 3 zelf uit te proberen? Bestel hem dan snel bij Coolblue, Bol, Amazon of een andere (web)winkel en ontvang hem morgen al in huis.

Specificaties

Vorm scherm Rond
Soort device Smartwatch
Schermdiagonaal 1,4″
Schermtype OLED
Compatibel met Android, iOS
Functies (wearables) Accelerometer, Afstand, Barometer, Calorieënteller, Gyroscope sensor, Hartslagsensor, Hoogtemeter, Inactiviteitswaarschuwing, Kompas, Omgevings­licht­sensor, Oximeter (Bloedzuurstof), Slaapmonitor, Smartphone notificaties, Stappenteller, Stopwatch, Stress detectie, Traptredenteller
Soort device Smartwatch
Compatibel met Android, iOS
Lengte 45mm
Breedte 45mm
Dikte 12mm
Gewicht (gram) 46g
Opslagcapaciteit 8GB
Vorm scherm Rond
Schermdiagonaal 1,4″
Resolutie 454×454
Schermtype OLED
Touchscreen ja
Bescherming display Gorilla Glass 3
Batterijduur (uren) 336u
Verbinding (wlan) Wi-Fi (versie onbekend)
Bluetooth Bluetooth (versie onbekend), Bluetooth LE/Smart/4.0+
Overige draadloze verbindingen ANT+
Gps ja
Locatiebepaling Galileo, GLONASS, GPS
Functies (wearables) Accelerometer, Afstand, Barometer, Calorieënteller, Gyroscope sensor, Hartslagsensor, Hoogtemeter, Inactiviteitswaarschuwing, Kompas, Omgevings­licht­sensor, Oximeter (Bloedzuurstof), Slaapmonitor, Smartphone notificaties, Stappenteller, Stopwatch, Stress detectie, Traptredenteller
Sportprofielen Fietsen, Fitness, Golfen, Hardlopen, Multisportactiviteiten, Zwemmen

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 469
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 869
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 312
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 416
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!