Bijna 2,5 jaar na de introductie van de immens populaire Garmin Venu 2 is er een opvolger.
Ja, begin 2022 had je de Venu 2 Plus, die een microfoon en speaker toevoegde, maar nu is de Garmin Venu 3 dan eindelijk officieel gearriveerd.
Uiteraard is er weer heel wat moois toegevoegd.
Wat te denken van een groter display – 1,4 inch voor de grootste maat en 1,2 inch voor de Venu 3s – een betere batterij, een ‘dutjes coach’, ochtendrapport, getoonde foto’s in whatsapp-berichten, én natuurlijk een microfoon en speaker om mee te kunnen bellen?
En dat is nog lang niet alles.
Garmin Venu 3: horlogekast, display en design
De Garmin Venu 3 heeft dezelfde form factor (rond) als de Venu 2, maar beschikt over 3 in plaats van 2 knoppen, net als de Venu 2 Plus. Deze extra knop kun je gebruiken om een willekeurige app te openen of om de spraakassistent te starten.
Natuurlijk heeft de Venu 3 weer een prachtig AMOLED scherm, van maar liefst 454 x 454 pixels; net als onder meer de Forerunner 965.
In tegenstelling tot de Venu 2 Plus is de Venu 3 weer in twee maten verkrijgbaar; naast de standaard 45 mm-versie is er ook een Venu 3s van 41 mm groot.
Venu 3 interface en bediening
De bediening van de Venu 3 is vertrouwd.
Je scrolt en navigeert gewoon via het touchscreen naar alle opties, schermen en menu’s en je gebruikt de knoppen bijvoorbeeld om te bevestigen, een activiteit te starten of te stoppen, of naar een vorig scherm te gaan.
Als je de middelste knop kort indrukt kom je nu terecht in een menu met recent gebruikte apps en items.
Ook kun je – net als met een knop – naar een willekeurige app gaan door naar van rechts naar links te swipen over je scherm.
De interface en layout van de Venu 3 is eveneens vertrouwd, met nu ook weer de verschillende ‘widget glances’ onder elkaar, waarbij je per widget snel de belangrijkste informatie ziet en erop kan tikken voor de uitgebreide data.
Natuurlijk hoort bij een nieuw horloge ook een nieuwe uitstraling… Er zijn daarom verschillende nieuwe watchfaces voor de Venu 3 gecreëerd, waaronder mooie bewegende – of ‘live’ – watchfaces die het altijd goed doen op feestjes.
Venu 3 belfunctie en stemassistent
Het is niet nieuw – de Venu 2 Plus had het ook al – en het was te verwachten dat de Venu 3 hier ook over zou beschikken, maar het maakt het nog niet minder nuttig: de speaker en microfoon waarmee je kunt bellen en een willekeurige stemassistent kunt gebruiken.
Bellen met de Venu 3 kan op verschillende manieren. Vooropgesteld dat je telefoon in de buurt is – je belt via de bluetooth connectie – kun je ‘gewoon’ zelf een nummer in toetsen op het virtuele toetsenbord van de Venu 3.
Of – meestal makkelijker – je gaat naar je contactenlijst om daar een contact te selecteren om te bellen.
Maar je kunt de microfoon (en speaker) ook gebruiken om de stemassistent te activeren. Dit kan Google Assistant zijn, Bixby, of Siri.
Venu 3 sportfuncties en -profielen
De Venu 3 voegt verschillende sportieve functies en profielen toe. Nieuwe sportprofielen zijn bijvoorbeeld Meditatie, eBike, Open Water Zwemmen, en Handfietsen.
Daarnaast is de functie Hersteltijd nieuw. Deze laat zien hoe lang je nog moet herstellen voordat je weer kunt sporten.
Helaas is de nog iets specifiekere en robuustere functie Trainingsfitheid – die we van vele Forerunners, de Fenix-modellen en de Instinct 2X kennen – niet beschikbaar op de Venu 3, maar Hersteltijd is al een stap in de goede richting.
Verder kun je ook na je workout zien hoezeer je je hebt ingespannen. Hier geldt ook dat er meer gedetailleerde functies zijn in het arsenaal van Garmin (zoals Training Load en Effect) maar dat dit op zich al een acceptabele ‘light’ variant is.
Het is ergens ook te begrijpen dat niet elke functie op elk model beschikbaar komt, ook al is de hardware hiervoor geschikt (zoals in dit geval), en ook al is het prijsniveau gelijk (zoals hier in vergelijking met de Forerunner 265).
Een Forerunner mikt simpelweg duidelijk op de (iets) serieuzere sporter en de Venu-reeks ‘traditioneel’ – in navolging van de Vivoactive-horloges – wat meer op lifestyle, fitness en algemene/casual sportliefhebbers.
En toch was het leuk geweest als sommige functies hun weg hadden kunnen vinden naar de Venu-serie.
Zoals een compatibiliteit met Koersen/Courses, waarmee je routes naar je horloge kunt sturen en deze kunt lopen via turn-by-turn-navigatie. Dit kan bijvoorbeeld ook op de goedkopere Instinct-serie en zou een erg fijne toevoeging zijn geweest.
Gelukkig zijn er desnoods wel third party apps die je hiervoor (meestal tegen betaling) kunt inzetten, maar dit is toch minder praktisch.
Een mooie, overzichtelijke manier om de dag te beginnen!
Voor fietsers heeft de Venu 3 mooie extra mogelijkheden. Met name de compatibiliteit met vermogensmeters is interessant.
Slaapcoach en dutjes tracken
Als vanouds meet de Venu (3) je slaapkwaliteit en kun je uitgebreid terugvinden hoe lang je in iedere slaapfase hebt doorgebracht.
Ook krijg je een cijfer voor je slaapkwaliteit, mogelijke redenen waarom je minder goed hebt uitgerust en de eventuele effecten op je prestaties de rest van de dag.
Maar je hebt nu ook een slaapcoach die bijvoorbeeld vaststelt hoeveel uur slaap jij per nacht nodig heeft en vervolgens dan ook hoeveel je extra moet/had moeten slapen, als dit een keer minder is (geweest).
Na zo’n dutje zie je hoe lang dit geduurd heeft en in hoeverre dit een ideale lengte was. De informatie over je dutjes kun je vervolgens weer terugvinden bij je Sleepcoach en Body Battery-gegevens.
Venu 3 rolstoelmodus
Nog iets nieuws op de Venu 3 zijn de functies en mogelijkheden voor rolstoelers.
Zo zit er, als een soort equivalent van een stappenteller, nu ook een telfunctie voor dagelijkse ‘pushes’ op het horloge.
Maar dat is niet alles.
Je ontvangt als rolstoelgebruiker bewegingsmeldingen, bijvoorbeeld wanneer het tijd is om je gewicht te verplaatsen en zo doorzitplekken te verlichten (of te helpen voorkomen).
Verder zitten er specifieke apps en workouts voor rolstoelers op de Venu 3, inclusief ondersteuning met fraaie workoutanimaties.
Tenslotte wordt ook de schatting van je fitnessniveau als rolstoelgebruiker nauwkeuriger met de rolstoelmodus ingeschakeld.
Goed om te te zien dat deze doelgroep nu serieus aandacht krijgt en beter de fysieke prestaties en gezondheid kan meten met de Venu 3!
Garmin Venu 3 GPS en hartslag
De Garmin Venu 3 biedt grotere nauwkeurigheid, of in ieder geval betrouwbaarheid, in zijn GPS-metingen vanwege de All Systems-optie.
Dit betekent dat alle 5 GPS-systemen ‘tegelijkertijd’ kunnen worden aangesproken om zo altijd tot het beste signaal te komen. Voorheen kon je er slechts 2 combineren (met de keuze uit Galileo, GPS en Glonass).
In theorie was het nog mooier/beter geweest als de Venu 3 ook multiband GPS had gehad – zoals de Forerunner 265 of Instinct 2X – maar in de praktijk maakt het niet eens zo erg veel uit.
Dit geldt ook voor de hartslagmetingen, die worden gedaan door de nieuwe Elevate 5-sensor. Weer helemaal up-to-date, dus, en weer net een stukje accurater.
Smart functies Venu 3
Natuurlijk heeft de Venu 3 meer dan genoeg smart functionaliteit. De belmogelijkheden en stemassistent-optie hebben we al besproken, maar uiteraard kun je ook gewoon mailtjes en appjes ontvangen van je smartphone.
Wat bij dit laatste erg gaaf is, is dat niet alleen de emoji’s in hun volle glorie afgebeeld worden, maar dat ook afbeeldingen die via een appje gedeeld worden gewoon op je horloge getoond kunnen worden. Tenminste, als je een Android-telefoon hebt.
Muziek en podcasts kun je ook weer opslaan op je horloge, om deze vervolgens via een bluetooth hoofdtelefoon of oordopjes te kunnen beluisteren. Hier heb je maar liefst 8 GB voor beschikbaar.
Natuurlijk kun je ook weer je offline playlists van Spotify, Deezer of YouTube Music afspelen.
Garmin Venu 3 batterij / accuduur
De accuduur van de Venu 2 was zeker acceptabel maar elke boost is meegenomen. Zeker als je Always On aan hebt staan, en je veel activiteiten logt, ben je na een dag of 3 wel door je batterij heen.
De Venu 3 schroeft de capaciteit van de batterij omhoog, met de volgende cijfers:
- Smartwatch-modus: tot 14 dagen
- GPS-modus: tot 26 uur
- GPS met muziek-modus: tot 13 uur
Voor de Venu 2 waren deze cijfers respectievelijk 11 dagen, 22 uur en 8 uur. Het verschil met de Venu 2 Plus is nog groter; deze gaat in smartwatch-modus namelijk maximaal 9 dagen mee.
Vergelijken
Vergelijk de Garmin Venu 3 met andere modellen:
Eindoordeel Garmin Venu 3: kopen of wachten?
We hadden niet anders verwacht, maar de Garmin Venu 3 is een heerlijke smartwatch geworden.
Met een fijn groot 1,4 inch scherm, de speaker en microfoon van de Venu 2 Plus, fijne extra sportieve en health functies, hogere nauwkeurigheid van GPS en hartslag-meting en een betere batterij.
Ja, er zijn ook verbeterpunten; ook al snappen we dat er inhoudelijk wat verschil moet zijn met de Forerunners en Instincten, een inmiddels vrij basic Garmin functie als Training Load/Status/Effect óf de mogelijkheid om Koersen te volgen was erg welkom geweest.
Dat gezegd hebbende zijn we blij met wat we hebben: een zeer complete, nauwkeurige, en mooie smartwatch die vrijwel iedereen graag om zijn/haar pols zal willen hebben en waarmee je in sportief opzicht weer even vooruit kunt.
Kun je niet wachten om de Garmin Venu 3 zelf uit te proberen? Bestel hem dan snel bij Coolblue, Bol, Amazon of een andere (web)winkel en ontvang hem morgen al in huis.
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!