29 reviews | opgehaald van: Coolblue

Garmin Venu SQ 2 Review

  • Krachtige batterij, 11 dagen in smartwatch-modus
  • Verdubbelde schermresolutie mét AMOLED-scherm, voor hoogwaardige smartwatch-ervaring
  • Compacte en strakke (vierkante) form factor
  • All systems GPS-optie voor nauwkeurigere, stabielere metingen
  • Geen altimeter (dus trappen worden niet bijgehouden)
  • Geen workoutanimaties op horloge
onze partners

Review

Garmin Venu SQ 2 analoog close steentjes

De vierkante Garmin Venu SQ 2 is de welkome opvolger van de Garmin Venu SQ en is weer helemaal up to date op het gebied van specs en looks.

Met een verdubbeling van de resolutie, een praktische verdubbeling van de accuduur, het gebruik van een AMOLED-scherm, een verbetering van de hartslagmonitor en de nieuwe GPS-chipset met ‘All Systems GNSS’ is dit een horloge waar we erg blij van worden.

Garmin Venu SQ 2 horloge met doos

Hoewel hij (vrijwel) geen verbeteringen brengt ten opzichte van de eerder verschenen Venu 2 (Plus) is dit niet per se een probleem. De naam zegt het al: dit is ‘gewoon’ een ‘SQ’-versie – dus: ‘square’ [vierkante] versie – van de Venu (2). Niets meer en niets minder.

Vind je de Venu 2 helemaal top maar hou je meer van een vierkante – technisch een rechthoekige – vorm, dan is dit het horloge voor je. Voor dat Apple Watch-gevoel, zullen we maar zeggen.

Meer hoef je eigenlijk niet te weten. Behalve dan dat de Venu 2 al heel goed was… en de Venu SQ 2 dus ook.

Garmin Venu SQ 2 doos inhoud

Natuurlijk laten we het hier niet bij. Wij hebben de Venu SQ 2 even goed aan de tand gevoeld en vertellen je er hier alles over:

Horlogekast, display en design

Garmin Venu SQ 2 glazen bol

Hét grote nieuws van de Venu SQ was… dat ie vierkant was. Maar erg verfijnd was het horloge nog niet, met een wat simpele interface, lage resolutie en slechts een weinig opwindend LCD-scherm.

Nu Garmin heeft bewezen dat het een vierkant kleurenhorloge kan produceren, laat het met de Venu SQ 2 gelukkig zien dat het ook een vierkant horloge met een topscherm en fijne gebruikservaring kan maken.

De vorm is nu (bijna) de enige onderscheidende factor, zoals het ook moet zijn.

Bijna alles is nu gelijkgetrokken met de ronde Venu (2).

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 watchface

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 watchface analoog

Dat betekent dat de Venu SQ 2 nu ook een mooi kleurrijk AMOLED-scherm heeft gekregen en de resolutie hetzelfde is geworden als die van de Venu 2s, namelijk 360 x 320 pixels. Dat is een twee keer zo hoge resolutie als voorheen.

De horlogekast is 40 mm, of liever gezegd, 40,6 x 37,0 mm.

Hij is met zijn 11,1 mm 1 mm dunner dan de ronde Venu 2s en is ook een fractie lichter (38 vs 38,2 gram).

De grootte van het display is toegenomen van 1,3 naar 1,41 inch. Terwijl de horlogekast dezelfde maat heeft gehouden, wat dus betekent dat de bezels kleiner zijn geworden; wat altijd goed nieuws is.

Net als bij de Venu SQ is de kast gemaakt van aluminium. De kast en rand zijn beschikbaar in de kleuren Slate/Shadow Grey, Crèmegoud/wit, Metallic mint/Cool mint, Perzikgoud/ivoor, Crèmegoud/French Grey.

Garmin Venu SQ 2 horlogekast, bandje

De bandjes zijn 21 mm en standaard van siliconenmateriaal, maar door het handige Quick Release-systeem kun je ze makkelijk vervangen door een ander bandje, bijvoorbeeld van een ander materiaal.

Net als bij de vorige SQ is de SQ 2 voorzien van niet alleen een touchscreen, maar ook twee fysieke, klikbare knoppen aan de zijkant.

Venu SQ 2 interface en bediening

Garmin Venu SQ 2 widgets boom

Naast de toevoeging van het fijne AMOLED-display is het erg prettig dat de interface is opgefrist en helemaal gelijk is aan die van de (ronde) Venu 2.

Dat betekent dat je nu ook het handige widgetoverzicht – of ‘widget glances’ – hebt als je omhoog of omlaag swipet.

Hierbij zie je drie widgets tegelijk in beeld, met wat basic informatie, bijvoorbeeld over je hartslag, stappen, stressniveau, de afstand van je laatste run of de temperatuur van die dag.

(En vanwege de rechthoekige vorm zijn de 3 widgets steeds volledig in beeld te zien, daar waar de ronde Venu 2 informatie ‘afsnijdt’.  )

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 glances

Zo zie je in één oogopslag verschillende informatie bij elkaar. En mocht je meer de diepte in willen over een bepaald onderwerp, dan tik je gewoon op de betreffende widget.

Dan kun je bijvoorbeeld grafiekjes bekijken over je slaapfases, je stressniveau gedurende de dag, je stappenoverzicht van de afgelopen week, je lange termijn calorieverbruik en nog veel meer.

Met de knoppen aan de zijkant kun je verschillende dingen doen.

Door kort te drukken op de bovenste knop kom je meteen bij je activiteiten en/of bij apps voor bijvoorbeeld je ademhaling, navigatie, hydratatie en Health Snapshot.

Een long press brengt je bij een carrousel met andere handige, veelgebruikte functies en instellingen, zoals je muziekspelers, Garmin Pay, helderheid, niet storen-modus, ‘vind-mijn-telefoon’, en de uit-knop. Je kunt hier naar wens functies toevoegen en verwijderen.

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 carrousel

Een verschil met de ronde Venu is alleen dat er – door de vierkante vorm – minder functies getoond kunnen worden in deze carrousel: 8 in plaats van 10. Voor de meesten zal dit waarschijnlijk niet echt een gemis zijn, aangezien je toch maar een paar functies regelmatig zult gebruiken.

De onderste knop fungeert bij kort drukken als een terug-knop en bij een long press kom je bij je instellingen voor bijvoorbeeld watchfaces, alarmen, timers en technische instellingen voor je scherm, batterijbeheer en meer.

Het werkt allemaal heel prettig en intuïtief. Het horloge reageert direct op de indruk van een knop en apps openen onmiddellijk na het tikken op het scherm.

Scrollen gaat misschien iets minder soepel dan bij de ronde Venu 2, maar het is niet bepaald iets om je druk over te maken.

Je hebt verschillende watchfaces om uit te kiezen, zowel analoog als digitaal, waarbij er al een royale verzameling van 25 wijzerplaten voorgeïnstalleerd is op het horloge, waaronder ook een paar interactieve watchfaces.

Garmin Venu SQ 2 analoog close

Garmin Venu SQ 2 running watchface

Mocht je hier toch niet genoeg aan hebben, dan kun je in de Garmin Connect IQ-store ongetwijfeld een geschikte vinden uit de tientallen watchfaces die daar worden aangeboden.

GPS & tracking

Garmin Venu SQ 2 gps wachten

Een punt waarop de Venu SQ 2 het beter doet dan zijn ronde broer (of zus) is GPS-metingen.

Garmin Venu SQ 2 GPS klaar

De Venu 2 is al zeer nauwkeurig in zijn GPS-metingen, maar zal af en toe nog wel iets naast de werkelijke lijn zitten.

De Venu SQ 2 is een theorie nog een stukje nauwkeuriger doordat hij verbinding kan maken met alle GPS-systemen tegelijkertijd. Dus zowel GPS, Glonass als Galileo. Maar ook het Chinese BeiDou en Japanse QZSS.

Op de Venu 2 kun je twee systemen tegelijkertijd benutten – GPS + Glonass of Galileo – en dit levert ook al behoorlijke goede resultaten op, maar de Venu SQ 2 doet het wel duidelijk net even beter in de meeste gevallen.

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 GPS 2

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 GPS 9

Garmin Venu SQ 2 vs Venu 2 GPS 3

In de praktijk presteert de Venu SQ 2 uitstekend en net iets beter dan de Venu 2.

Echte multiband-GPS zou nóg weer een tikkeltje nauwkeuriger zijn, maar dit is voorlopig alleen gereserveerd voor de recente (duurdere) Forerunners (255 en 955).

Gezondheid, slaapmeting en veiligheid

Garmin Venu SQ 2 health snapshot start

De Venu 2 SQ is misschien klein van stuk maar heeft net zo veel en krachtige health functies als zijn ronde (en grotere) broers (en zussen).

Steeds meer horloges kunnen SpO2-metingen uitvoeren dus de Venu SQ 2 kan dan natuurlijk niet achterblijven. Dit bloedzuurstofgehalte is een redelijke indicatie van je gezondheid en de SQ 2 kan dit behoorlijk snel (en accuraat) meten.

Voor een betrouwbare meting moet je goed stil zitten en doe je het horloge het liefst iets hoger om de pols. Maar dan nog moet je je niet blind staren op de uitslag.

De waarde moet zo tussen de 95 en 100% zitten, maar pas als je echt regelmatig te laag zit, is het misschien een aanleiding om met een dokter contact op te nemen.

Garmin Venu SQ 2 SpO2 historie

Daarnaast is ook de Body Battery-functie weer aanwezig, waarmee je kunt zien in hoeverre je weer genoeg bent opgeladen om te gaan sporten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de tijd tussen je activiteiten, maar ook naar je slaapgeschiedenis.

Want de Venu SQ 2 meet natuurlijk ook je slaapkwaliteit. En dan doet ie heel verdienstelijk. Je ziet dan hoe lang je geslapen hebt, en hoe lang je in de verschillende slaapfasen hebt doorgebracht, te weten REM-slaap, lichte en diepe slaap.

Hier rolt vervolgens een slaapscore uit, die aangeeft hoe goed je hebt geslapen.

In de Garmin Connect app kun je je slaapresultaten in alle details bekijken. Maar ook op je horloge zelf is al verrassend veel informatie te zien, met mooie grafiekjes en een verhelderende tekstuele toelichting bij je slaapscore.

Garmin Venu SQ 2 slaapgrafiek

Garmin Venu SQ 2 slaapfasen

Garmin Venu SQ 2 slaapoordeel tekst

Je hartslag wordt uiteraard ook voortdurend gemeten, waarmee je Venu SQ 2 ook kan zien of je stressniveau – kortom, je hartslag – te hoog is, waarna je horloge hier een melding van geeft en voorstelt om even rustig aan te doen.

Health snapshot

Garmin Venu SQ 2 snapshot bijna klaar

Steeds meer horloges kunnen een ECG maken. De Venu SQ 2 kan dit – evenmin als de Venu 2 – niet maar trekt wel alles uit de kast om je net zulke gezondheidsinformatie te geven.

Het horloge doet dit in de vorm van de Health Snapshot, waarbij je na een meting van twee minuten informatie krijgt over je hartslag, SpO2, ademhaling, stressniveau én HSV (of HRV).

Vooral dit laatste – je hartslagvariabiliteit – is potentieel veelzeggend.

Garmin Venu SQ 2 snapshot voortgang

Garmin Venu SQ 2 snapshot klaar

Het is dan wel geen HRV-status, wat op de nieuwste Forerunners zit en waarmee je HRV op lange termijn gemeten wordt voor een nauwkeuriger cijfer, maar door zelf regelmatig een meting te doen kun je ook waardevolle trends ontdekken.

Garmin Venu SQ 2 Health Snapshot uitslag

De Venu SQ 2 ziet er niet alleen uit als een Apple Watch, hij heeft ook net als dit horloge – en de andere Venu’s – een noodfunctie waarbij een contactpersoon wordt ingelicht op het moment dat je (ernstig) ten val komt.

Dan moet je wel je telefoon bij je hebben – want de Venu SQ 2 kan niet zelfstandig oproepen doen of berichten versturen – maar het is evengoed waardevol.

Sportfuncties en profielen

De Garmin Venu SQ 2 vergeet zijn roots natuurlijk niet: hij beschikt dan ook over vele sportprofielen waarmee je je activiteiten kunt bijhouden, waaronder uiteraard hardlopen, hiken, zwemmen, fietsen, maar ook krachttraining, cardio, HIIT, snowboarden, padel, golfen, yoga en nog veel meer.

Garmin Venu SQ 2 profielen

Per activiteit kun je dan al je data – zoals afstand, tempo, calorieverbruik en, in het geval van een hardloopactiviteit, cadans – uitgebreid in de Garmin Connect-app terugvinden en tot op zekere hoogte ook op je horloge zelf.

Er zitten iets minder profielen op dan op de ronde Venu 2. De klimprofielen zijn namelijk niet beschikbaar vanwege het ontbreken van een altimeter (hoogtemeter).

Ook kan de Venu SQ 2 om deze reden niet je getrotseerde trappen bijhouden.

Workoutanimaties die laten zien hoe een oefening uitgevoerd moet worden en heat maps die de gebruikte spiergroepen tonen voor krachtoefeningen zijn helaas ook niet aanwezig op de Venu SQ 2. Niet dat je dit veel zult gebruiken, maar het is een leuke bonus.

Hardlopen, gestructureerde workouts, Garmin Coach

Hardlopers hebben niet zulke uitgebreide data en analyses als op een Forerunner (zoals Training Status, Training Load, Training Effect) of de handige tempofunctie PacePro, maar hardlopers zijn evengoed prima voorzien.

Je kunt waarschuwingen instellen tijdens een run wanneer het tijd is voor bijvoorbeeld een hardloop- of wandelfase, of wanneer je in/boven/onder een bepaalde hartslag zit.

Je kunt ook helemaal naar wens intervaltrainingen samenstellen en gebruikmaken van het zeer nuttige adaptieve trainingsprogramma Garmin Coach.

Daarbij kun je trainen voor een 5K, 10K of halve marathon, met uitgebreide audiovisuele ondersteuning van één van drie verschillende coaches. Hierbij past het programma zich helemaal aan naar jou agenda, fitheid en doelen.

Muziek

Garmin Venu SQ 2 Music

Waar bij de ronde Venu 2 de muziekfunctionaliteit standaard aanwezig is, moet je hier bij de Venu SQ 2 bij aankoop expliciet voor kiezen, net zoals bij de Vivoactive 3 het geval was, en bij de Forerunner 245 en 255.

Mocht je namelijk geen behoefte hebben aan muziek op je horloge dan kun je kiezen voor de 30 euro goedkopere basisuitvoering van de Garmin Venu SQ 2.

Maar als je maar enigszins denkt gebruik te gaan maken van muziek dan is de kleine meerprijs voor de Garmin Venu SQ 2 Music natuurlijk prima op te brengen.

Dit model heeft 3GB aan opslagruimte beschikbaar voor muziek die je direct op je horloge kunt zetten.

Dit zal voor de meeste mensen genoeg zijn, maar mocht je echt meer willen, dan moet je toch voor de ronde Venu 2 gaan. Deze biedt 7 GB aan opslagruimte.

Je kunt overigens ook (als je een [premium] abonnement hebt) muziek op je horloge afspelen – via bluetooth oortjes – van offline afspeellijsten van Spotify of Deezer. Zonder dat je daarbij je telefoon nodig hebt.

Smart functies

Garmin Venu SQ 2 weer-widget

De Venu SQ 2 is een Garmin horloge, waarmee het dus in de basis een sporthorloge is, maar hij kan zeker ook ‘smart’ genoemd worden.

Natuurlijk heb je een handige weer-widget die je informatie geeft over de temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, dauwpunt en meer, voor verschillende dagen.

Garmin Venu SQ 2 luchtvochtigheid

Notificaties van je smartphone moet een beetje smartwatch tegenwoordig ook kunnen verwerken en dat doet de Venu SQ 2 gelukkig ook.

Je ontvangt mailtjes, appjes, pushberichten van geselecteerde apps, wat je maar wilt. En – in het geval van appjes en sms-jes – kun je hier ook op antwoorden door te kiezen uit een lijst met vooraf ingestelde reacties.

Ook erg prettig – voor mensen die een rekening bij een ondersteunende bank hebben – is dat je met de Venu SQ 2 Garmin Pay kunt gebruiken, zodat je gewoon zonder pasjes (of telefoon) contactloos kunt betalen; met je horloge dus.

Onder andere ABN AMRO en Rabobank bieden de mogelijkheid om te betalen via Garmin Pay.

Verder kun je net als op de andere Venu’s je (menstruatie)cyclus bijhouden met de SQ 2.

Garmin Venu SQ 2 Batterij

Garmin Venu SQ 2 aan laadkabel

De accuduur is zeer behoorlijk en net als bij vrijwel alle andere functies en eigenschappen van de SQ 2, weer helemaal gelijk getrokken met die van de andere Venu’s.

In vergelijking met de vorige Venu SQ betekent dit bijna een verdubbeling van de accuduur; wat in de praktijk een groot verschil maakt.

De Venu SQ 2 kan 11 dagen meegaan in smartwatch-modus, weliswaar zonder Always On-display ingeschakeld, maar dan nog is dit een prima score…

In pure GPS-tijd kun je 26 uur vooruit en als je hierbij voor de nauwkeurigere ‘All systems’-instelling kiest, wordt dit 20 uur.

(De GPS-modus van de ronde Venu 2 zit hier met 22 uur tussenin.)

In de praktijk, met Always On-display aan en verschillende GPS-activiteiten, zul je ongeveer 1 keer in de 5 dagen je horloge moeten opladen. Luister je hierbij ook nog naar muziek, dan slinkt dit tot ongeveer één keer per 3 dagen.

Er zijn uiteraard horloges die het beter doen, maar ook veel slechter presterende watches.

Eindoordeel Garmin Venu SQ 2: kopen of skippen?

Garmin Venu SQ 2 stressniveau

En dan komen we bij de conclusie: moet je de Garmin Venu SQ 2 kopen? Of toch misschien wachten op een opvolger of gaan voor zijn ronde broer? Of wellicht gaan voor een ander merk?

Als je geen behoefte hebt aan workoutanimaties en heat maps voor krachtoefeningen – en laten we wel wezen, deze zijn leuk voor een keer, maar in de praktijk doe je er weinig mee – dan zijn er nauwelijks redenen om voor de ronde (en duurdere) Venu 2 te gaan.

Wellicht dat een microfoon en speaker nog de nodige meerwaarde voor je biedt (zodat je kunt bellen via je horloge en stemassistent kunt gebruiken) maar dan kom je wel meteen flink stuk duurder uit (zo’n 150 euro).

De Garmin Venu SQ 2 is uiteindelijk een heel complete sport- én lifestyle-watch die je natuurlijk mede koopt vanwege de vierkante form factor.

Garmin Venu SQ 2 deco

Een alternatief is dan de Apple Watch SE, die meer smart functies biedt, een soepelere interface heeft, maar wel iets minder aantrekkelijk is voor hardlopers; en bovendien een veel slechtere accuduur heeft. En hij is tussen de 30 en 50 euro duurder.

Dan valt ook nog te denken aan de Fitbit Versa 4 (of 3). Deze heeft wat meer smart functionaliteit – met onder meer een speaker en microfoon – en een elegantere uitstraling maar heeft minder nauwkeurige tracking en ook minder ondersteuning voor hardlopers.

Daarmee is de Venu SQ 2 simpelweg de meest logische keuze voor hardlopers – en andere sporters – die een lifestyle-achtig horloge willen met vierkant display.

Wil je zelf ervaren hoe goed dit horloge bij jou past, bestel dan de Garmin Venu SQ 2 bij Bol, Coolblue of Amazon. Dan kun je hem morgen al uitproberen.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 886
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 312
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!