803 reviews | opgehaald van: Coolblue

Samsung Galaxy Watch 4 review

  • Zeer veelzijdig sporthorloge met meer dan 90 ingestelde sportactiviteiten
  • Houdt bloeddruk, hartslag, zuurstofgehalte, slaapkwaliteit en stressniveau uitgebreid bij.
  • Al je gegevens zijn makkelijk terug te vinden in de Samsung Health app
  • Scherm is bij maximale helderheid goed leesbaar in de zon
  • Door de 5 nanometer chip navigeer je nog vloeiender door je menu
  • De accu gaat maximaal 40 uur mee
  • Deze watch is niet compatibel met iPhones
onze partners

Video - look and feel

Review

Sinds kort ligt de Samsung Galaxy Watch 4 in de winkels. Deze Watch 4 werkt, in tegenstelling tot zijn voorgangers, met het Wear OS besturingssysteem van Google. 

Lees alles over deze nieuwe Android alleskunner, die de strijd aangaat met de Apple Watch. 

Unboxing

De Galaxy Watch 4 komt bij ons binnen in de karakteristieke langwerpige Samsung Watch-verpakking. Als je zo’n pakketje voor je ziet, weet je gewoon al dat er iets moois in zit. 

En de Galaxy Watch 4 stelt ons zeker niet teleur. Het horloge, dat veel weg heeft van een Galaxy Watch Active, is het eerste wat ons gezichtsveld binnendringt. 

Buiten de gebruikershandleiding is in de doos verder enkel de magnetische Strap-it USB-oplader te vinden. 

De eenvoud van het totaalpakket maakt dat het horloge zelf direct in het middelpunt van de belangstelling staat. 

Design & display 

Samsung Galaxy Watch 4

Zoals we al aangaven lijkt de Galaxy Watch 4 qua uiterlijk het meest op de Galaxy Watch Active. 

Dit in tegenstelling tot de Watch 4 Classic. Die heeft het stoere uiterlijk behouden van de eerdere edities in deze serie. 

De Watch 4 heeft een wat verfijndere look dan de Classic, omdat de draaibare ring en de roestvrijstalen afwerking ontbreken. Ook heeft het leren polsbandje plaatsgemaakt voor een dunner siliconen model. 

De Galaxy Watch 4 komt in 2 maten: bij het kleinste formaat meet de horlogekast 40 mm, bij het grotere kom je op 44 mm uit. Met deze 2 uitgaven komt Samsung weer met een prima staaltje maatwerk.

Display

Het digitale scherm heeft, afhankelijk van het formaat waar je voor gaat, een diameter van 1,2 of 1,4 inch. 

Door de hoogstaande Super AMOLED kwaliteit is het scherm prima leesbaar. Zelfs in de volle zon, hoewel je dan wel het beste de schermhelderheid op maximaal kunt zetten.

Het display is afgewerkt met een stevige Gorilla Glass DX+ bedekking, wat de krasbestendigheid van dit horloge aanzienlijk doet toenemen.

Bediening

Het touch-screen kleurenscherm met altijd-aan functie is eenvoudig te bedienen. Moeiteloos navigeer je door het veelzijdige menu. 

En ondanks dat de roterende ring niet aanwezig is op de Watch 4, werkt dit horloge vrijwel identiek: je draait nu niet aan de ring, maar beweegt met je vinger aan de buitenkant van het display.

Dit is vooral een extra feature; je hebt hem niet per se nodig om door het menu te scrollen. 

Voor het gemak zijn ook nog 2 platte bedieningsknoppen aanwezig op de zijkant van de horlogekast. 

Die zijn echter zo goed in het geheel verwerkt dat ze zowel qua comfort als op esthetisch gebied totaal niet storend zijn.

Nieuwste en belangrijkste functionaliteiten 

De allerbelangrijkste verbetering van de Galaxy Watch 4 ten opzichte van zijn voorgangers is het partnerschap dat Samsung is aangegaan met Google. 

Dat heeft geresulteerd in de aanwezigheid van het Wear OS 3 besturingssysteem. 

Voorheen werkte Samsung met Tizen, een eigen besturingssysteem, waardoor toegang tot de Google Playstore zo’n beetje onmogelijk werd. Je moest het doen met de apps die Samsung zelf aanbood.

Met de Galaxy Watch 4 is dat dus verleden tijd. Je combineert nu de Samsung apps met verschillende Google apps, zoals Maps en Gmail. 

Nieuwe 5 nanometer chip

Een ander verbeterpunt is de nieuwe 5 nanometer chip die in de watch aanwezig is. 

Deze high-tech chip geeft je horloge een 20% snellere CPU, een 10 keer zo snelle GPU en 50% meer RAM. Je navigatie door het menu gaat daarmee nog vloeiender.

Bovendien maakt de chip het mogelijk te reageren op al je berichten. Spreek je boodschap in en je Watch 4 zet hem vrijwel foutloos om in een geschreven bericht. 

Gezondheidschecks

Ook qua gezondheidschecks is de Galaxy Watch 4 er flink op vooruit gegaan. 

Dit horloge beschikt over een nieuw soort sensor, de zogenaamde Bioactive Sensor. Deze 3-in-1-sensor werkt met verschillende metingen:

  • Optische hartslagmeting
  • ECG-hartslagmeting
  • Bio-electric Impedance Analysis

Deze 3 metingen zijn samen goed voor een volledig beeld van je gezondheidstoestand: je bloeddruk wordt gemeten, net als het zuurstofgehalte in je bloed. 

Ook kan het horloge met dit geavanceerde systeem een onregelmatige hartslag detecteren. 

En wat dacht je van snurkdetectie? De Galaxy Watch 4 is het eerste horloge van Samsung dat deze mogelijkheid biedt.

lichaamssamenstelling

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om je lichaamssamenstelling te checken. 

Met behulp van de knoppen aan de zijkant kom je in een mum van tijd alles te weten over je vetpercentage, spiermassa en lichaamsvocht. 

En het mooie is: deze metingen zijn nog eens accuraat ook! Ze komen aardig goed overeen met vergelijkbare metingen die je op een geavanceerde weegschaal doet. 

Klein nadeeltje: bij mindere resultaten vertelt de Watch 4 je niet wat je daaraan kunt doen. Dat zul je zelf moeten bedenken.

Tracking, activiteiten & profielen

Gelukkig daagt dit horloge je wel degelijk uit om in beweging te komen. Hij houdt al je activiteiten nauwlettend in de gaten en doet je daar, wanneer je maar wilt, verslag van in de Samsung Health App. 

Je vindt daar onder meer het aantal stappen, de hoeveelheid verbrande calorieën en alle informatie over je opgenomen activiteiten. 

De sportprofielen van de Galaxy Watch 4 bieden voor ieder wat wils. Het horloge ondersteunt meer dan 90 verschillende activiteiten.

In de meeste gevallen moet je het horloge wel handmatig instellen voor de activiteit die je gaat ondernemen. Auto-tracking doet hij alleen als je wandelt.

Tijdens het sporten zie je maar liefst 6 verschillende gegevens op de display.

En deel je je sportprofielen liever anders in? Dan pas je ze gewoon aan via de app. 

De metingen voor hardlopen en fietsen zijn bovendien van een hoog niveau. Geavanceerde informatie, zoals grondconttacttijd en staplengte, is allemaal terug te vinden in de app. 

Navigatie

Met de navigatiefuncties van de Galaxy Watch 4 zit het meer dan goed. Door de standaard aanwezigheid van Google Maps en de ingebouwde GPS-sensor en -ontvanger weet je zeker dat je de weg altijd vindt.

Gebruik Maps direct of laad vooraf een zelfgemaakte route in. Dat is dan weer handig als je wat variatie wilt in je hardloop- of fietsrondje.

Jij bepaalt op welke manier de navigatieopdrachten weergegeven moeten worden. Dat kan op de kaart, afslag voor afslag of via een simpele routelijn. Ideaal!

Dit horloge maakt alleen gebruik van het Amerikaanse satellietsysteem GPS.

Als je alleen van de navigatie gebruik maakt tijdens je trainingen in Nederland, is dat meer dan genoeg. 

In de bergen of tussen hoge gebouwen was het fijn geweest als je GPS met zijn Russische tegenhanger Glonass had kunnen combineren. 

Maar nogmaals, hier in Nederland is zo’n combi helemaal niet nodig voor een aardig nauwkeurige navigatie. Het zou alleen maar extra batterij vreten. 

Smartwatchfuncties 

Met de Galaxy Watch 4 ben je altijd verbonden. Je ontvangt inkomende oproepen en berichten en beantwoordt die net zo makkelijk met behulp van de ingebouwde microfoon.

Contactloos betalen behoort helaas nog niet tot te mogelijkheden. Maar daar krijg je dan wel camerabediening, een zelfstandige muziekspeler én spraakbesturing voor in de plaats.

Nauwkeurigheid

We moeten toegeven dat we blij verrast zijn met de nauwkeurigheid van de Samsung Galaxy Watch 4. Vooral als het gaat over de hartslagmeting. 

De 3-in-1 Bioactive Sensor zorgt voor een hartslagmeting die bijna tipt aan de Polar H10 hartslagband. Dat is fantastisch voor een polshartslagmeter! 

Het grootste verschil zit ‘m in het aantal metingen per minuut. Waar de hartslagband continu rapporteert, doet de Bioactive Sensor dat slechts elke 30 seconden. 

De lijn blijft daardoor globaal gezien hetzelfde, maar laat minder details zien. 

Dan de metingen van je lichaamssamenstelling. Die zijn voor een klein device als dit redelijk goed te noemen. 

Ze wijken hier en daar wat af van een peperdure weegschaal met dezelfde functies, maar voor de grote lijn zit je met de Galaxy Watch 4 goed. 

Let op: Samsung geeft zelf wel aan dat deze metingen niet accuraat zijn bij mensen onder de 20 jaar. Iets om rekening mee te houden!

Qua routeregistratie presteert de Galaxy Watch 4 iets minder goed dan bijvoorbeeld een Apple Watch. De geregistreerde route slingert wat meer dan je in werkelijkheid hebt gedaan.

Koppeling met je telefoon

Een Samsung Galaxy Watch 4 werkt het allerbest als je hem koppelt aan een Samsung Galaxy smartphone. Alle nodige gegevens worden dan probleemloos gesynchroniseerd met je watch. 

Omdat Samsung voor deze nieuwe Watch 4 is overgestapt naar het Wear OS besturingssysteem van Google, is het horloge niet meer compatibel met iPhones. Denk daar dus aan bij je keuze voor deze watch.

De Galaxy Watch 4 is wél compatibel met alle Android versies vanaf Android 6.0. Maar let op: de ECG-functie werkt alleen in combinatie met een Samsung telefoon.

De Watch 4 kan worden verbonden met een smartphone via Bluetooth en NFC. Ook is wifi ingebouwd. 

De Samsung Health App

Waar de Samsung Galaxy Watch 4 al behoorlijk gedetailleerd al je gegevens weergeeft, vind je in de bijbehorende Samsung Health App op je smartphone werkelijk alle info terug die je je maar kunt wensen. 

Je vindt er uitgebreide data-analyses. Zo leer je alles over je slaapritme, je stressniveau en je calorie-inname. 

Hardlooptrainingen analyseer je tot in detail met alle geavanceerde gegevens, zoals grondcontacttijd en verticale oscillatie. 

Verder word je uitgedaagd het tegen je vrienden of andere community-leden op te nemen. Je kunt badges verdienen, wat dan weer een stimulerende werking heeft op je work-outs.

Bovendien vind je er allerhande fitnessprogramma’s die je kunt volgen om je conditie te verbeteren. 

Kortom: de Samsung Health App doet er alles aan om jou gemotiveerd te houden!

De Samsung Health App is te downloaden op ieder Android toestel. Er is een gratis versie, maar ook een betaalde variant, die toegang biedt tot nóg meer sportprogramma’s. 

Personaliseren

Personalisatie van je Galaxy Watch 4 doe je makkelijk met de Samsung Wearable App. 

Je kunt er apps mee aan je horloge toevoegen, maar ook al je horloge settings aanpassen, waaronder je notificaties, watch faces en widgets. 

Daarnaast kun je er je horloge mee terugvinden als je hem kwijt bent. 

Batterij 

Het grootste minpunt dat we hebben kunnen vinden als het over de Samsung Galaxy Watch 4 gaat, is de levensduur van de batterij. 

Samsung zelf geeft aan dat je, bij normaal gebruik, zo’n 40 uur met de batterij moet kunnen doen. 

In de praktijk… is dat ongeveer een dag. 

De batterijduur hangt natuurlijk volledig af van je settings. Wij zijn uitgegaan van:

  • NFC: uit
  • Always on display: uit
  • Helderheid scherm: automatisch
  • Wifi: aan
  • Notificaties: aan

Vervolgens zijn we een rondje gaan hardlopen met routeregistratie en hebben we verder het horloge gebruikt voor het ontvangen van berichten. Hartslag lieten we continu meten.

In die situatie moesten we na een dag de Watch 4 al aan de oplader leggen. 

Er is een manier om dit tegen te gaan, maar dan moet je wel (tijdelijk) al je smartwatchfuncties vaarwel zeggen. 

Voor de situaties waarin je de accu zo lang mogelijk wilt sparen, heeft Samsung de Watch Only Mode toegevoegd. Die instelling is te vergelijken met de vliegtuigstand op je smartphone. 

De oplaadsnelheid van de Galaxy Watch 4 is aardig goed. Van 10 tot 100% opladen duurt zo’n 1,5 uur. 

En ook al laad je maar 30 minuten; je horloge kan er meteen weer 10 uur tegenaan.

Voor wie is de Samsung Galaxy Watch 4 geschikt?

De Galaxy Watch 4 is eigenlijk geschikt voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt. Het horloge houdt zoveel gegevens bij, dat je je echt eens kunt verdiepen in alle aspecten ervan. 

Hij motiveert je te bewegen en vertelt je zelfs wat je moet doen als je dat wilt.

Is hij dan ook geschikt voor mensen die er meerdaagse wandelingen mee willen lopen in onherbergzaam gebied? Nee, dat niet. Tenzij je een flinke powerbank bij je hebt. 

De batterij is eigenlijk de enige echte beperkende factor voor dit horloge.  

Eindoordeel

Al met al kunnen we zeggen dat de Apple Watch er met de Samsung Galaxy Watch 4 een gedegen concurrent bij heeft gekregen. 

Samsung heeft er goed aan gedaan over te stappen op het Wear OS besturingssysteem. 

Met dit horloge krijg je echt het volledige pakket. Je personaliseert hem zoveel je wilt en vindt echt alle informatie over je gezondheid die je je maar kunt wensen.

Zoek je echter een horloge met een accu die dagenlang meegaat? Dan kom je bij de Galaxy Watch 4 bedrogen uit. 

Gelukkig is dat het enige grote minpunt. Bij ons heeft de Samsung Galaxy Watch 4 nu al een speciaal plekje in ons hart. 

Ben jij, net als wij, gecharmeerd geraakt van dit nieuwe Samsung pareltje? Haal hem dan zo snel mogelijk in huis!

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 886
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 314
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Vergelijk met

Vergelijk de Samsung Galaxy Watch 4 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!