En ja hoor, de nieuwe Samsung Galaxy Watch 6 is er! Rond dezelfde tijd weer als de Galaxy Watch 5 ervoor, de Watch 4 dáárvoor en… je snapt het.
Geen verrassing dus, maar wel goed nieuws. Met name omdat er verschillende fijne verbeteringen zijn doorgevoerd.
Zo is de batterij (grotendeels) verbeterd, zijn de bezels kleiner geworden en zijn er health functies bijgekomen.
Maar misschien is nog wel het mooiste nieuws dat de roterende bezel weer terug is!
Net als bij de Galaxy Watch 4 kun je kiezen voor een ‘Classic’ variant die deze populaire draaiende schijf rond de horlogekast heeft.
Deze Samsung Galaxy Watch 6 Classic hebben we uitgebreid getest.
Hieronder lees je het resultaat.
Samsung Galaxy Watch 6: Scherm, Display en Design
Het scherm en display van de Galaxy Watch 6 zijn qua design niet drastisch veranderd, maar er zijn zeker enkele zaken het vermelden waard.
Zo is de normale Galaxy Watch 6 nog steeds verkrijgbaar in 40 en 44 mm-uitvoeringen, maar is het display groter geworden; voor de beide maten zijn de displays respectievelijk 1,3 en 1,5 inch geworden (versus 1,2 en 1,4 inch bij de Galaxy Watch 5).
De resoluties die hierbij horen zijn 432 x 432 pixels en 480 x 480 pixels.
Aangezien de kastgrootte hetzelfde is gebleven, betekent dit dus dat de bezels kleiner zijn, wat altijd prettig is. (Want nu is er minder ‘loze’ ruimte.)
Een krachtigere, rijker uitgeruste Pro-versie is niet beschikbaar deze keer wat sommigen zouden kunnen betreuren (vooral vanwege de betere batterij), maar hier staat wel iets tegenover: je kunt weer kiezen voor een ‘Classic’-variant.
Alle varianten hebben dezelfde opslagruimte van 16 GB.
Roestvrijstalen horlogekast en nieuw bandje
De bezel zal voor de meesten het belangrijkste verkooppunt zijn. Maar de Galaxy Watch 6 Classic heeft ook een stijlvolle roestvrijstalen horlogekast, een grotere behuizing en een luxer ogend bandje.
Dit bandje kun je nu ook heel eenvoudig bevestigen en weer losmaken, met een simpele druk op de knop.
De displaymaten (en resoluties) zijn even groot als die van de non-Classic versies.
Het is wel zo dat de Galaxy Watch 6 Classic merkbaar dikker en vooral zwaarder is dan de reguliere variant. De 47 mm-uitvoering weegt 59 gram, wat een heel verschil is met de 33 gram wegende non-Classic variant (44 mm).
Het verschil is te verklaren – de kast is immers groter vanwege de bezel – maar het kan zijn dat je er even aan moet wenen, zeker tijdens het slapen of in vergelijking met lichtere horloges van concurrenten (of uit het assortiment van Samsung zelf).
Toegegeven, uiteindelijk is het slechts dat: wennen. Na een paar dagen merk je weinig meer van het extra gewicht. En zeker in vergelijking met de meeste ‘normale’ klassieke uurwerken valt het reuze mee.
Besturingssoftware en helderheid

Hoewel de Watch 6 nieuwe besturingssoftware heeft – Wear OS 4, met een One UI 5 Watch-sausje hier overheen – dievolgens Samsung sneller zou moeten zijn, is er in de praktijk weinig verschil te merken met vorige software.
Ja, alles loopt (in de meeste gevallen) heerlijk soepel, maar dit was voorheen eigenlijk ook het geval. Maar hoe meer functies, mogelijkheden en schermverbeteringen erbij komen, hoe krachtiger de processor natuurlijk moet zijn om alles op zijn minst op hetzelfde niveau te houden.
Van de verhoogde maximale helderheid – die van 1000 naar 2000 nits is gegaan – merk je wat meer.
Optisch gezien is het display niet twee keer zo helder, maar het is zeker een zichtbare verbetering. Vooral buitenshuis in direct (zon)licht is het scherm duidelijk weer wat beter afleesbaar.
Verder zijn er verschillende leuke watchfaces om uit te kiezen maar is de standaard wijzerplaat al heel tof.
Eenmaal geactiveerd/gewekt draait de groene wijzerplaat in de rondte, alsof het een geslepen of licht geribbeld metaal betreft waarop het licht steeds anders reflecteert. Een mooi effect.
Sport en activiteiten
De Galaxy Watch 5 kon meer dan 100 activiteiten tracken en dit geldt ook voor de Samsung Galaxy Watch 6.
Wel is er een nieuwe ‘Track Run’-optie bijgekomen, waarbij het horloge aan de hand van een (aantal) proefruns op een atletiekbaan keer op keer precies de juiste locatie en afstand kan bepalen.
Mooi is dat er voor bepaalde profielen echt heel uitgebreide data wordt bijgehouden en analyses worden uitgevoerd.
Na een hardloopsessie krijg je bijvoorbeeld informatie over je grondcontacttijd en verticale oscillatie, je algehele hardlooptechniek en tips om die te verbeteren.
Net als voorheen kunnen er weer verschillende activiteiten automatisch gestart worden als je horloge ze detecteert en deze een aantal minuten bezig zijn. Dit vindt nu ook weer plaats bij een fietsactiviteit (dit was ook al zo op de Watch 4, maar niet meer op de 5).
Een ergernis bij de Samsung Galaxy Watch-serie – maar ook bij alle Apple Watches – is/was altijd dat er bij het tikken op een activiteit niet gewacht wordt/werd op een GPS-fix, waarna je zelf op start kan tikken (zoals bij een horloge van, bijvoorbeeld, Garmin of Polar).
Je krijgt/kreeg dan automatisch een timer in beeld die van 3 naar 0 aftelt, waarna de activiteit automatisch start.
Dit gebeurt nu standaard nog steeds, maar voor de ‘liefhebbers’ (lees: iedereen die zijn [buiten]activiteiten serieus wil meten) is het nu met een simpele instelling ook mogelijk om het horloge te laten wachten op GPS-verbinding en pas te laten starten wanneer jij op de knop drukt.
We komen er wel.
GPS-nauwkeurigheid
Waar we alleen ook nog moeten komen, is een nauwkeurigere GPS-meting. Want wachten op een fix is een goede eerste stap, maar vervolgens moet de meting zelf ook een beetje fatsoenlijk zijn.
Wat dat betreft is het jammer dat de GPS-ondersteunde routemetingen van de Galaxy Watch 6 nog steeds niet bijzonder nauwkeurig zijn, zoals je hieronder ziet in vergelijking met de metingen van een Garmin Venu 3. (Galaxy Watch 6 = blauw; Garmin Venu 3 = rood.)
Het eerste gedeelte van de route gaan de metingen nog behoorlijk gelijk op en blijft de Galaxy Watch 6 aardig strak op de route. Maar vrij snel neemt het horloge flinke uitstapjes door de huizen heen.
Rampzalig is het niet. Je krijgt zeker een duidelijk beeld van de route die je gelopen (of gefietst) hebt. Maar verbeteringen ten opzichte van de Watch 5 lijken in ieder geval niet te zijn bereikt.
Health & Slaapmetingen
De Galaxy Watch 5 was al uitstekend uitgerust op het gebied van health functies en de Watch 6 doet hier nog een schepje bovenop.
Dat betekent dat het horloge ook nu weer de bekende BioActive Sensor heeft, waarmee je niet alleen je hartslag kunt meten, maar je lichaamssamenstelling (vetpercentage, lichaamsvocht en spiermassa) kunt laten bepalen en een ECG kunt laten maken.
Onregelmatige hartslag
Nieuw is dat je nu een melding kunt krijgen in het geval van een onregelmatige hartslag. Een functie die onder meer te vinden is op verschillende Fitbit devices.
En ook nu weer kun je op de Galaxy Watch 6 je Spo2-niveau laten meten, ook gedurende de nacht.
Verder zit er weer een temperatuursensor aan boord, waarmee je nu ook de temperatuur van verschillende vloeistoffen en objecten kunt meten.
Slaapcoach
Net als op de Watch 5 heb je de beschikking over een slaapcoach die je tips geeft om beter te slapen.
Maar er zijn nog verschillende andere slaapfuncties bijgekomen. Zo krijg je onder andere informatie over je slaapconsistentie en krijg je een eigen ‘slaapdier’ toegewezen.
Verder is er nu een energiezuinige of ‘niet storen’ modus, voor ’s nachts bijvoorbeeld.
Software en smart functies
Zoals gezegd draait de Galaxy Watch 6 op Wear OS 4 in combinatie met One UI 5 Watch en dit gaat over het algemeen strak en vloeiend, al is er af en toe een momentje dat het scherm heel kort blijft hangen.
Zeker als je een Samsung telefoon hebt, kun je van enorm veel functies gebruikmaken, zoals de hartritmestoornis-detectie, een nieuwe Wallet-app die Samsung Pay en Samsung Pass met elkaar combineert.
Verder is er specifiek voor gebruik met de Galaxy Z Flip 5 meer functionaliteit gekomen in de camera-app op je Watch 6 (Classic).
Je kunt de camera van je telefoon bedienen (zoals bij andere Samsung-telefoons), maar heb je een Z Flip 5, dan kun je ook de hoofdcamera bedienen met beeld op het coverscherm.
Niet alleen kun je dan via je horloge foto’s (of video’s) maken, je kunt ook in- en uitzoomen met je horlogescherm – via pinch-to-zoom.
Deze foto’s kun je dan terugzien in de galerij op je horloge, die gewoon een rechtstreekse kopie is van de galerij van je (Samsung) telefoon.
Natuurlijk krijg je volledige berichten van je smartphone binnen, kun je muziek afspelen, het weer bekijken en betalen via Google Pay.
Met behulp van de speaker en microfoon kun je heel eenvoudig telefoongesprekken voeren via je horloge, als je telefoon tenminste in de buurt is. Dit doe je via opgeslagen contacten of het virtuele toetsenbord.
Google Assistant (evenals Bixby) staat op de Galaxy Watch 6 (Classic) weer tot je beschikking. Wat best een uitkomst kan zijn op momenten dat je handsfree acties wilt (laten) uitvoeren, maar je telefoon te ver ligt of buiten het bereik van je stem.
Je Galaxy Watch 6 reageert net zo goed op instructies, waardoor je je sneller of beter (weer) kunt concentreren op waar je meer bezig was.
Gesprekken op je telefoon kun je ook nu weer voeren via de aanwezige speaker en microfoon, wat prima werkt.
Galaxy Watch 6 Batterij
Dan komen we aan bij een – voor velen – belangrijk onderdeel: de accuduur.
In Always-on-modus gaat de batterij 30 uur mee en in ‘gebaren’-modus gaat ie 40 uur mee.
Inderdaad, dat zijn dezelfde specs als die van de batterij van de Galaxy Watch 5, maar in dit geval komen de werkelijke cijfers dichterbij de geclaimde cijfers.
Met voortdurend GPS ingeschakeld is de accuduur natuurlijk een stuk korter. En de Always On-functie is ook een flinke aanslag op de batterij. .
Het advies is dus om bij intensief GPS-gebruik geen Always On te gebruiken.
In de praktijk, als je bij casual gebruik gewoon Always On aan hebt en regelmatig een GPS-activiteit uitvoert, zul je de Galaxy Watch 6 gewoon iedere dag op moeten laden.
Vergelijk met andere modellen
Vergelijk de Samsung Galaxy Watch 6 met andere modellen:
Eindoordeel Samsung Galaxy Watch 6 (Classic): kopen of overslaan?
De Galaxy Watch 5 was al een erg goede smartwatch en aangezien de Watch 6 nóg beter is, kun je het in geen geval een slechte koop noemen.
Met meer health functies, een groter display, betere batterij (in vergelijking met de normale Watch 5) én de terugkeer van de prachtige Classic-variant inclusief roterende bezel, kunnen we niet anders dan enthousiast worden van de Galaxy Watch 6.
De Galaxy Watch 6 Classic is daarbij het paradepaardje. Hoewel dit horloge niet per se voor iedereen de favoriet zal zijn. Zo is het horloge merkbaar zwaarder dan de normale Watch 6 en gebruik je de roterende bezel in de praktijk waarschijnlijk niet zo veel als je zou verwachten.
Het is vaak net zo makkelijk – en sneller – om over het scherm te vegen en vervolgens te tikken op de app; je vinger staat/hangt dan immers toch al klaar.
Maar toch… het blijft een erg fijne optie om te hebben.
Mocht je weinig hebben met die roterende bezel en vind je een groter scherm ook onbelangrijk, dan is de Galaxy Watch 5 ook nog steeds een geweldige optie.
Wil je de nieuwste Samsung Galaxy Watch persoonlijk testen? Bestel de Galaxy Watch 6 (Classic) dan direct bij Bol, Mobiel.nl of Coolblue en ontvang hem morgen al in huis.
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!