Hebben we ieder half jaar een verbeterde uitvoering nodig van een smart- of sporthorloge? Kunnen fabrikanten dan echt iets substantieel nieuws bieden aan de consument? Hoewel ontwikkelingen inderdaad snel gaan, zal het antwoord op de laatste vraag meestal ‘nee’ zijn.
Toch kunnen relatief kleine veranderingen best voor enthousiastere klanten en betere verkoopcijfers zorgen. En daar zegt geen enkel merk ‘nee’ tegen. Een goed voorbeeld: de Samsung Galaxy Watch Active 2. Zijn voorganger – de ‘1’ zullen we maar zeggen – was al een erg fijn horloge, met een mooie prijs en alle functionaliteiten van zijn grote broer, de Galaxy Watch.
Bovendien was hij voor sporters prettiger in gebruik vanwege zijn lagere gewicht en kleinere form factor. En hij zag er simpelweg sportiever uit dan de meer traditioneel ogende Galaxy Watch. De toevoeging ‘Active’ was dan ook niet onterecht.
Een van de weinige kritiekpunten – als je het zo mag noemen – was het ontbreken van een roterende bezel, die op veel bijval kon rekenen op de Galaxy Watch. Hoewel de ‘Active’ meer dan goed ontvangen werd, trok Samsung zich de kritiek aan. Want deze nieuwe en verbeterde ‘Active 2’ heeft zowaar wél weer een roterende bezel. Ok, hij werkt iets anders, maar toch.
Naast deze bezel heeft de Active 2 weinig nieuws te bieden, maar het kan net de ‘missing link’ zijn die sporters of smartwatch-gebruikers over de streep trekt.
Wat uiterlijk betreft is er weinig nieuws onder de zon. Het is nog steeds een rond display, met hetzelfde uiterlijk als voorheen. Wel een verschil is dat je nu kunt kiezen uit twee formaten, 40 en 44 mm. En ook uit een roestvrijstalen kast met leren band, als je een wat luxere uitstraling wilt. Daarnaast kun je altijd zelf een willekeurig (leren) bandje kopen van 20 mm.
Het display is wel iets efficiënter geworden. Dat wil zeggen dat de bezel kleiner is en het (bruikbare) display groter. De kleinste uitvoering – van 40 mm – heeft nu namelijk een display van 1,2 inch, versus de 1,1 inch van de Galaxy Watch Active 1. De 44 mm-versie heeft een display van 1,4 inch. De resolutie is wel hetzelfde gebleven, met 360 x 360 pixels.
De grote toevoeging is dat er nu weer een roterende bezel is toegevoegd. Of iets wat er veel van weg heeft.
Ja, ze hebben het idee van de roterende bezel van de Galaxy Watch weer gebruikt voor de Watch Active 2, maar het is niet een fysiek draaibare schijf geworden, maar een ring waar je met je vinger overheen kunt bewegen. Het effect is hetzelfde – je scrolt in een cirkelbeweging door de apps en functie heen – maar de bezel beweegt niet echt.
Hoewel het net iets minder fijn is dan de echte draaischijf, is het een zeer welkome toevoeging en een verbetering van de bediening van de eerste Galaxy Watch Active.
Verder zijn de bedieningsmogelijkheden hetzelfde gebleven, met twee fysieke knoppen voor home/terug en een appoverzicht, en een touchscreen voor het leeuwendeel van de bediening.
Met de Samsung Watch Active 2 ben je nog steeds verzekerd van meer dan voldoende tracking op sportgebied. Wat functionaliteit en de hoeveelheid sportprofielen betreft, kan de Active 2 hetzelfde als zijn voorganger, en dus ook hetzelfde als de duurdere Samsung Galaxy Watch. Wat betekent: heel veel.
Naast de gebruikelijke stappen, je slaap- en stressniveau kunnen er 39 individuele sporten en activiteiten bijgehouden worden. Uiteraard horen hardlopen, en fietsen hierbij maar ook zwemmen, crosstraining, yoga en vele verschillende cardio- en krachtoefeningen.
Alles kun je weer terugvinden in de fijne Samsung Health app op je smartphone of tablet. Hier kun je uitgebreide statistieken en resultaten terugvinden
Net als voorheen is de slaapmeting verrassend nauwkeurig. Dit geldt wat minder voor de hartslagmeting en GPS-tracking. Bij routes wordt er nog wel eens een grotere afstand weergegeven dan daadwerkelijk gelopen en bij activiteit (van verschillende intensiteit) is de hartslagmeting niet altijd betrouwbaar.
De rusthartslag is gelukkig wel een stuk betrouwbaarder geworden. Dit zal ongetwijfeld te maken met de verdubbeling van het aantal sensoren – of eigenlijk ‘diodes’. Er kan nu toch wat accurater gemeten worden. Wat fijn is, want ook informatie over de rusthartslag (bijvoorbeeld bij herstel of stressmeting) kan erg belangrijk zijn.
Samsung is niet een hardcore navigatie- of sportmerk, en richt zich met zijn horloges dan ook op een brede groep (casual) gebruikers. En de Watch Active 2 moet ondanks zijn ‘Active’-toevoeging daarom ook vooral gezien worden als een smartwatch met fitness functies.
Dus heeft de Watch Active 2 een aantrekkelijke uitstraling voor dagelijks gebruik, een always-on display, en de mogelijkheid om notificaties te ontvangen en hierop te reageren met je horloge. Ook kun je oproepen zien binnenkomen en ze afwijzen vanaf je horloge. Er is zelfs een (LTE-)uitvoering waarmee je direct kunt bellen, maar die is helaas bij ons (nog?) niet verkrijgbaar.
De Samsung Galaxy Watch Active 2 heeft ook de mogelijkheid om een ECG, ofwel een hartfilmpje, te maken, net zoals de laatste Apple Watch(es) dit kunnen.
De accuduur van de Samsung Galaxy Watch Active 2 is een respectabele 2 dagen. Daarmee gaat hij even lang mee als zijn voorganger, maar aangezien het scherm groter is geworden, zijn er hiermee ook duidelijk weer stappen gemaakt. Om twee dagen te halen hoef je overigens niet rustig aan te doen: je kunt hem volop gebruiken.
Samsung heeft duidelijk naar zijn klanten geluisterd en dat is te prijzen. Er is een ‘touch-bezel’ toegevoegd en de nauwkeurigheid is verbeterd. Daarnaast is er meer scherm om van te genieten (met een kleinere bezel) en kun je kiezen uit twee formaten.
Of dit voor de meeste gebruikers genoeg is om de meerprijs van zo’n 80 euro te verantwoorden is de vraag, maar de update is zeker welkom. Wil jij zelf ervaren hoe veel beter de Active is geworden? Bestel dan nu de Samsung Galaxy Active 2 bij Bol of Coolblue en ontvang hem morgen al in huis!
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!