Samsung Galaxy Watch Active Review Smartwatch Hardloopzone

Samsung Galaxy Watch Active Review

8.8
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Afgeslankte uiterlijk is aangenaam minimalistisch
  • Lichtere en kleinere horloge zorgt voor meer draagcomfort
  • Alle features van grotere Galaxy Watch aanwezig
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Geen roterende bezel betekent minder bedieningsgemak
  • Accu gaat minder lang mee dan bij grotere Galaxy Watch

Bestel bij de beste webshops:

Review

‘What’s in the name?’ ‘Samsung Galaxy Watch Active’ klinkt natuurlijk bekend en aantrekkelijk. En hij is ook zeker (heel) goed geschikt voor actieve gebruikers. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken is het geen ‘actievere’ versie van de normale Samsung Galaxy Watch. Hij is niet extra robuust of voorzien van speciale sportieve apps of functionaliteiten. Geen ramp, maar wel goed om te weten.

De Galaxy Watch Active is niet veel meer dan een afgeslankte, meer budgetvriendelijke versie van de reguliere Galaxy Watch. Maar omdat ‘Galaxy Watch Light’ of ‘Naked Galaxy Watch’ de kassa’s waarschijnlijk minder goed zou laten rinkelen is begrijpelijkerwijs voor deze strategie gekozen.

Wat is er anders? In het kort: de Active is kleiner, dunner, heeft geen roterende ring meer en moet het doen met een minder capabele accu. Het grootste voordeel is dat de prijs van de smartwatch hiermee ook flink lager wordt. Een budget watch kun je het nog niet noemen, maar het bedrag is meer dan redelijk gezien de kwaliteit en functionaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Samsung Galaxy Watch Active-hartslagl

Is het verder alleen maar behelpen als je het horloge vergelijkt met zijn grotere broer? Absoluut niet. Ja, het ontbreken van de roterende bezel is te betreuren, want de bediening ging erg intuïtief en prettig met deze ring erbij. Een kleinere accu is ook jammer natuurlijk, maar twee volle dagen kunnen doen met je horloge is op zich prima en zal voor weinigen een dealbreaker zijn.

Verder is de Active duidelijk lichter en comfortabeler om te dragen dan de reguliere Galaxy Watch. Ook zal hij er door zijn subtielere formaat zowel op kleine als grote polsen goed uitzien. Tenslotte zou het goed kunnen dat de minimalistische look mensen beter aanspreekt dan de meer uitgesproken en opvallende uitstraling van de Galaxy Watch.

Design en display

De Samsung Galaxy Watch Active heeft dezelfde ronde form factor als zijn grote broer. Maar waar je bij de Galaxy Watch kon kiezen tussen een display van 42 of 46 mm – en 1,2 of 1,3 inch – moet je het bij de Galaxy Watch Active doen met een 1,1 inch Amoled display van 40 mm.

Hoewel er zeker kleinere trackers en watches verkrijgbaar zijn en dit formaat meestal prima is om mee te werken, is het scherm wel merkbaar kleiner dan dat van de normale Galaxy Watch. Als je dat scherm gewend bent of bovengemiddeld grote vingers hebt, zal het even wennen zijn.

Je kunt kiezen voor verschillende kleuren: zwart, donkerblauw (officieel ‘zeegroen’), roségoud en zilvergrijs.

De Samsung Galaxy Watch Active heeft net als de Galaxy Watch twee fysieke knoppen aan de zijkant.

Samsung Galaxy Watch Active-hartslagl

Interface

Waar de Galaxy Watch een handige draairing had om naar de juiste app of functie te navigeren, zul je de Galaxy Watch Active vooral moeten bedienen met het touchscreen. De knoppen op de zijkant gebruik je om naar het vorige scherm of homescreen met de tijdsaanduiding te gaan, of om alle apps te tonen.

Aangezien je voor de bediening bijna volledige afhankelijk bent voor het touchscreen, is het goed te weten dat dit (meestal) soepel en intuïtief werkt.

Activiteiten en sportprofielen

Wat betreft de tracking van beweging en het bijhouden van je sportieve activiteiten, slaap, en stressniveau: hier is niets nieuws onder de zon. Dit werkt allemaal zoals op de grote Galaxy Watch.

Dat betekent dat 39 activiteiten getrackt kunnen worden, waaronder hardlopen, fietsen, zwemmen (want de Galaxy Watch Active is ook waterdicht), yoga en vele fitnessoefeningen.

Ook kan de Galaxy Watch Active je stressniveau bijhouden aan de hand van je hartslag. Mocht dit niveau te hoog zijn, dan kun je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Deze werken op zich prima. Je zult je stressniveau alleen wel handmatig moeten checken. Je krijgt niet automatisch een melding als dit te hoog is.

Wel krijg je een melding als je te lang stil hebt gezeten en word je gestimuleerd om een activiteit te gaan doen.

Samsung Galaxy Watch Active-hartslagl

(Overige) functies

Het aanbod aan beschikbare apps is misschien beperkt in vergelijking met Apple Watch en Wear OS, maar voor de meeste mensen zal het meer dan genoeg zijn. SmartHealth is een heel fijne fitness-app, Bixby werkt verrassend goed, en Spotify (in offline modus) is ook erg welkom. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende populaire fitnessapps, zoals Strava.

Notificaties van je smartphone worden goed doorgegeven en kun je allemaal bekijken op je Galaxy Watch Active. Om te reageren kun je standaard berichten selecteren of letter voor letter reacties samenstellen. Maar in het laatste geval is het waarschijnlijk handiger om je telefoon tevoorschijn te halen.

Nauwkeurigheid

De ingebouwde GPS en hartslagmeter zorgen over het algemeen voor nauwkeurige metingen. Afstanden en routes worden goed weergegeven, maar veel tempowisselingen kunnen voor afwijkingen in de hartslagmeting zorgen. De duur en de verschillende niveaus van je slaap worden verrassend goed geregistreerd.

Samsung Galaxy Watch Active-hartslagl

Accuduur

Dit is een van de weinige (interne) verschillen tussen de Galaxy Watch Active en de reguliere Galaxy Watch. De batterij gaat minder lang mee, maar een maximum van 45 uur (bij normaal gebruik) is gewoon acceptabel en goed mee te werken.

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch Active doet zijn naam uiteindelijk beter eer aan dan het in eerste instantie lijkt. Hij is kleiner en lichter geworden en hierdoor prettiger voor sporters om te dragen tijdens hun activiteiten. Hij heeft ook een sportiever uitstraling terwijl hij nog steeds goed te combineren is met casual of meer formele kleding.

Tegelijkertijd zijn de uitstekende sportieve functionaliteiten van de grote broer intact gebleven, net als alle andere kenmerken. Tenzij de roterende bezel en een groter scherm echt een te groot gemis voor je zijn, zou de voordelige, subtielere Galaxy Watch Active wel eens hét antwoord kunnen zijn op jouw sporthorloge-vraag.

Wil je snel zien of de Samsung Galaxy Watch Active dé oplossing is voor jou? Bestel de Galaxy Watch Active dan nu meteen bij bol.com of Amazon en ontdek het zelf!

Video - look and feel

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!