Samsung Galaxy Watch Review Smartwatch Hardloopzone

Samsung Galaxy Watch Review

8.7
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Nauwkeurige metingen
  • Veel sportprofielen
  • Waterdicht én zwemprofiel
  • Goede batterijduur voor 46 mm-model
  • Uitstraling van 'echt' polshorloge
  • Fijne draairing voor browsen/bedienen
  • Beperktere bruikbaarheid voor iPhone-gebruikers
  • Assistent Bixby werkt matig
  • Enkele grote apps ontbreken

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Beste Android Smartwatch Van Dit Moment?

We hebben er even op moeten wachten, maar hij is er eindelijk: de Samsung Galaxy Watch, een robuuste en tegelijkertijd elegante smartwatch van Samsung die veel bewondering oogst bij zijn gebruikers en toevallige voorbijgangers.

De Samsung Galaxy Watch draagt weliswaar zijn eigen naam, maar eigenlijk kan hij gewoon gezien worden als opvolger van de Samsung Gear S3 Frontier en de Samsung Gear Sport. De Samsung Galaxy Watch doet heel veel goed en is voor sporters – die niet het meest gedetailleerde of professionele sporthorloge nodig hebben die er is – waarschijnlijk de beste smartwatch die er is.

Design

De Samsung Galaxy Watch heeft een ronde, roestvrijstalen horlogekast en decoratieve draairing. Hij is verkrijgbaar in twee maten – 42 en 46 mm – en drie kleuren: Silver voor de 46 mm-, en Midnight Black en Rose Gold voor de 42 mm-uitvoering. Er zijn ook verschillende horlogebandjes te kiezen.

De wijzerplaat is standaard klassiek vormgeven met streepjes voor de uren en – op de 46 mm-versie – drie kleinere klokjes in het midden. Het is een stijlvolle wijzerplaat, die op goede reacties kan rekenen. Maar desgewenst kun je ook voor een andere uitstraling kiezen.

De Galaxy Watch beschikt over twee fysieke knoppen aan de zijkant, die wijselijk niet precies in het midden zijn geplaatst, zodat je niet het gevaar loopt per ongeluk je horloge te bedienen als je je pols iets te ver omhoog buigt.

Samsung galaxy watch knoppen

Interface

Om door de verschillende menu’s en apps te scrollen, die worden aangestuurd door Tizen 4.0, maak je meestal gebruik van de draairing, die er dus niet alleen fraai uitziet maar ook een functie heeft. Deze functionele ‘bezel’ is niet nieuw, maar wel erg fijn. Het werkt heel intuïtief en door de duidelijke voelbare en hoorbare klikken, merk je goed dat het horloge aan het bedienen bent.

In sommige gevallen, gebruik je het touchscreen voor de bediening, en daarnaast heb je de knoppen weer voor andere functies nodig, bijvoorbeeld om in de app drawer te komen.

Wat is er nieuw?

De Galaxy Watch heeft veel gemeen met de Gear S3 (Frontier), maar verschilt wel op een paar – voor sommigen belangrijke – punten. Zo is hij verkrijgbaar in een kleiner formaat (42 mm), gaat de batterij langer mee (5 in plaats van 3 dagen), en beschikt hij over de persoonlijke assistent Bixby. Deze laatste toevoeging werkt echter niet zo goed.

Wat voor sporters – en uiteraard vooral voor zwemmers – heel fijn is dat de Galaxy Watch waterdicht is en over een zwemprofiel beschikt. Ook zijn er meer activiteiten die automatisch gedetecteerd worden, te weten fietsen, roeien en crosstraining. Bovenop de activiteiten wandelen, hardlopen, en dynamische training die we al kennen van eerdere modellen.

Activiteiten en sportprofielen

De Samsung Galaxy Watch ziet er niet alleen erg aantrekkelijk uit, ook voor casual, dagelijks gebruik; hij is ook nog eens zeer functioneel, zeker op sportgebied.

De Galaxy Watch legt namelijk opvallend veel de nadruk op sport en fitness. Er kunnen in totaal maar liefst 39 activiteiten getrackt worden. Hier zitten wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen bij (je baantjes en slagen worden bijgehouden), maar ook yoga, hiken, pilates, en vele fitnessoefeningen zoals de loopband, bankdrukken, buikspieroefeningen, leg press en lat pulldown.

Samsung galaxy watch compleet

Functies

Naast de vele sporten die de Galaxy Watch kan bijhouden, zijn er verschillende functies die interessant zijn voor sporters en andere actievelingen.

Zo wordt er, net als op sommige activity trackers en sporthorloges, je stressniveau bijgehouden. Mocht dit niveau te hoog zijn, dan kun je geholpen worden met ademhalingsoefeningen. Deze kunnen ook daadwerkelijk erg rustgevend zijn en goed werken. Het is alleen jammer dat je niet automatisch een melding krijgt als je stressniveau te hoog is, maar dit zelf moet toetsen.

Samsung galaxy watch dragen

Wat het horloge wel vanzelf doet, is jou een melding (via een trilling) geven als je te lang stil hebt gezeten. Je wordt dan ook actief gemotiveerd om een activiteit te ondernemen, die vervolgens geteld of gemeten wordt door het horloge.

Wat ook motiverend kan werken is het uitdagen van vrienden, die ook een Gear Watch of de app hebben. Een wedstrijdelement werkt altijd goed als extra zetje om meer te gaan bewegen.

Apps

Er zijn vele apps beschikbaar of te downloaden op de Galaxy Watch, waaronder SmartThings, Samsung Health, Bixby en Spotify (te gebruiken via de offline modus). Maar bijvoorbeeld ook de apps van buienradar, 9292 en nu.nl. Helaas ontbreken populaire apps als Google Maps en Whatsapp.

Accuduur

Als je niet een heel smalle pols hebt, is de grotere 46 mm-versie aan te raden. Niet alleen is het touchscreen dan prettiger om mee te werken, er zit dan ook een flink krachtigere batterij in. Zo gaat de 42 mm-uitvoering 3 dagen mee, en kan de grotere variant wel vijf dagen meegaan. Dat scheelt aanzienlijk.

Nauwkeurigheid

De verschillende metingen van de Samsung Galaxy Watch zijn over het algemeen erg nauwkeurig. Het tracken van de data van de verschillende sportactiviteiten gaat prima, al rekent hij soms wat meer stappen dan de Apple Watch op hetzelfde traject.

De ingebouwde GPS zorgt ervoor dat afstanden realistisch worden weergegeven. Wel krijg je een nauwkeuriger lezing bij een constante snelheid.

Het bijhouden van de verschillende slaapdata doet de Galaxy Watch nauwkeuriger dan je zou verwachten, met data over je werkelijke slaaptijd, lichte slaap, rusteloosheid en de tijd die je bewegingsloos hebt doorgebracht.

Wat betreft het meten van de hartslag, dit gebeurt iedere tien minuten, en daarnaast kun je deze op ieder gewenst moment checken. De historische gegevens hiervan kun je terugvinden in de Samsung Health app.

Samsung galaxy watch hartslag

Verbinden met de app

Je kunt heel veel informatie over je sportieve activiteiten zien in de Samsung Health app, waaronder die over je hartslag en slaapkwaliteiten. Toch was iets meer overzicht hier fijn geweest. De integratie met Flipboard zorgt er ook voor dat het wat rommeliger wordt dan nodig.

Verbinden met je telefoon gaat prima met Android telefoons, en het beste met de modellen van Samsung. Apple/iPhone-gebruikers zijn wat minder goed bedeeld.

Zo kun je bijvoorbeeld wel iMessage-notificaties lezen, maar is het niet mogelijk om hierop te antwoorden. Er is ook geen e-mail of telefoon/oproepen-app beschikbaar. Tevens kan de verbinding met de app soms wegvallen als je deze niet open hebt staan.

De Galaxy Watch is dus het meest geschikt voor Android en met name Samsung-gebruikers.

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch is geen enorme upgrade ten opzichte van – met name – de Gear S3 Frontier, maar wel genoeg om hem relevant te maken. Zeker als je een fanatieke zwemmer bent, zijn de toevoeging van waterdichtheid en een zwemprofiel erg welkom.

Daarnaast is de langere batterijduur (op het grootste model) allesbehalve vervelend en is het fijn dat iedere gebruiker – man of vrouw, grote of kleine pols – bediend wordt met verschillende formaten en kleurvariaties.

Behalve het ontbreken van enkele grote apps, de beperkte bruikbaarheid voor iPhone-gebruikers en de matige effectiviteit van assistent Bixby, is er nauwelijks iets aan te merken op deze stijlvolle, goed presterende en – ook voor sporters – zeer complete smartwatch. Met recht de beste Android smartwatch van dit moment.

De Samsung Galaxy Watch is verkrijgbaar bij alle grote (elektronica) winkels, waaronder bol.com en Amazon.

Video - look and feel

smartwatch review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!